Neviem, dosť ma zarazilo (hodil by sa na to škaredší výraz), keď nám povedali, že musíme maturovať z B2, som síce len druhák na gympli, ale aj tak, ľutujem tohtoročných maturantov, keď si nejaký priprdený dedko na ministerstve zmyslí, že zmení len tak pod
@majusssska Ako nepovedal by som ani pol slova, keby som o tom vedel už predtým, resp. keby boli dodané učebnice, keby úroveň školstva na Slovensku bola aspoň nejaká, ale keď sa niekto učí 2-3 roky niečo (resp. učitelia ho tak učia) a potom sa dozvie, že ide maturovať z toho ťažšieho, tak to podľa mňa nie je fér (nehovorím o sebe, skôr o tohtoročných maturantoch), ako ešte raz: keby nám to oznámili skôr, keby boli učebnice, osnovy, kvalita vzdelávania, tak nič nepoviem, ale toto podľa mňa na SVK nie je
@turgon To je ďalší prípad, celú ZŠ som mal samé jednotky, teraz som mal v 2. ročníku 2 dvojky... Máme v triede aj takých, čo ledva prechádzali na základke, a sú tam, myslíš, že mne sa to nezdá s prepáčením drbnuté? Ten človek, s takými známkami mal ísť robiť nejakého rezbára, alebo čo, a nie si vyštuduje nejakého ing. a potom sa všetci čudujeme, prečo máme toľko vysokoškolákov
@marek2031 tak ja som asi chodila do školy v Narnii alebo kde, keď sa mi tie učebnice angličtiny zdali byť dosť dobré, nehovoriac o tom, že angličtina je všade a nalepí sa na teba či chceš alebo nie, máš seriály, filmy, pesničky, tisíce stránok, môžeš si písať s kýmkoľvek na svete. a navyše angličtinu potrebovať budeš, preto by si mal mať v škole podľa mňa len akýsi gramatický základ a zvyšok (slovíčka, frázy, listening) máš možnosť docvičiť v prípade potreby HOCIKDE. čiže o materiáloch by som bola naozaj ticho.
mimochodom, z B2 som maturovala pred dvomi rokmi aj ja a že by to bol nejaký priepastný rozdiel medzi tými dvomi úrovňami sa mi ani nezdalo
@majusssska Každá škola používa iné učebnice, nehovoriac o jednotlivých vyučujúcich, lenže celý systém slovenského školstva je na dve veci na gymple zoberú každého, potom každý kto vychodí gympel chce ísť na VŠ potom máme veľa vysokoškolákov, a tí, čo mali manuálne robiť, to odmietajú, lebo sú z nich inžinieri A ešte k strednej škole, neviem, či je účelom natlačiť do žiakov množstvo nezmyselných vecí v obrovskom kvante, ktoré aj tak nikde nevyužijem
@marek2031 vsak to je na tom to smutne,...vsak zazobany oteckovia im miestenku na gympli kupia ked ich synacik/dcerenka na to nema vedomosti. A najviac sa smejem na tom, ked niekto studuje humanitne VŠ , tto si uz rovno moze dat cedulu na tricko ze robim to pre titul lebo inu skolu ani nezvladnem
@turgon A zákonite, každý kto vychodí gympel, chce ísť ( a väčšinou sa aj dostane) na nejakú VŠ, potom máme tisíce ľudí študujúcich sociálnu prácu, a keď sa ti na ulici niečo stane, všetci sa na teba vykašlú
@marek2031 ja som chodila na gympel 8 rokov a celých tých 8 rokov som si za učebnice angliny cvakala sama a tak to robí každý, koho poznám. a ak sa ti nepáči úroveň výučby tej ktorej školy, máš možnosť prestúpiť, resp. sa doučiť.
ďalšia vec, nechápem, prečo tu zaťahuješ to, že na gympel zoberú každého a že je veľa vysokoškolákov O__o
množstvo nezmyselných vecí v obrovskom (hahaha) kvante do teba tlačia možno na geografii alebo na biológii, ale určite nie na angličtine.
@majusssska Aj ja si ich cvakám, a neboj, nie je to lacná pálka; ak na to slovenské školstvo nemá, prečo si mám JA platiť nejaké doučovanie?
A prečo nie, tebe sa to nezdá na hlavu padnuté, keď si na ZŠ a potom na gympli zistíš, že vlastne som tých 9 rokov nemusel nič robiť, pretože by ma aj tak zobrali? A ťahám to sem preto, lebo chcem niečo v živote robiť, a moju možnú budúcu prácu mi môže zobrať niekto, kto mal byť niekde vo fabrike za pásom, keď mal 4 na vysvedčení (nechcem nikoho uraziť, kto za tým pásom robí, a bohužiaľ, už poznám aj inžinierov, ktorí takto dopadli),
Nemal som na mysli ANJ, lenže vyžadujú od teba všetko, nemôžem mať z ANJ 1 a z ostatných 3,4
@marek2031 aby si TY z toho niečo vedel! (a ano, stále zastávam názor, že keby si stále precvičoval, keby si mal fb po anglicky, keby si čítal takmer čisto anglické články a stránky, tak žiadne doučovanie nepotrebuješ)
ak chceš niečo v živote robiť, tak musíš mať hlavne široké lakte a nie samé jednotky na vysvedčení O_o a ak ti to vyfúkne niekto, kto mal trebárs aj štvorky, tak asi to o niečom svedčí. a ešte čo sa týka @12
"potom každý kto vychodí gympel chce ísť na VŠ potom máme veľa vysokoškolákov, a tí, čo mali manuálne robiť, to odmietajú, lebo sú z nich inžinieri". tí čo mali ísť podľa teba manuálne robiť a dnes sú z nich inžinieri (zvlášť dajakí technickí), tak tých by som skôr obdivovala, že sa zaťali a spravili to. a ak poznáš inžinierov, čo tak dopadli, tak to je dosť smutné
boze ano chudatka musite sa nieco naucit!!! a ta B2 uroven je naozaj velmi zlozita a pripravis sa na nu len s doucovanim a zla zla skola ze ti nic nestrci rovno pod nos -.-
@majusssska To znamená, podľa teba je školstvo na slovensku dobré? To, že školy produkujú obrovské množstvo vysokoškolákov je dobré? Ako, keď poznám chalana, čo prechádzal ledva na ZŠ mal tuším päť štvoriek, a teraz si píše pred menom Ing., nie je to choré?
@najivna Nie si zviera, teda dúfam, tak sa pokús ovládnuť , vidíš, na majussku nereagujem takto, pretože mi ponúka fakty, oponuje mi, mám rad diskusiu preto reagujem, ale nemám rád také príspevky ako píšeš ty, ktoré vlastne nič nehovoria
@marek2031 založil si fórum o povinnej B2ke z angličtiny alebo o nadprodukcii absolventov? prišla som sa sem baviť o maturite a nie o tomto. ano, kľudne sa posťažuj, sťažuj sa celý život na niečo, ale potom sa fakt nečuduj, keď namiesto teba zoberú na nejaké miesto nejakého štvorkára. nezabudni sa potom posťažovať.
môj brat mal na gympli tiež samé trojky, štvorky, dokonca raz na pol roka aj prepadol a dnes je z neho inžinier z technickej školy. je to choré? nie, nie je. jednoducho sa začal učiť.
@majusssska Ok, začal sa učiť, niekto sa nezačne učiť, len si niečo zaplatí ... Ako, poviem otvorene jazyky ma nebavia, nehorázne ma baví geografia, chcem ju ísť študovať aj na výške, možno teraz takto reagujem, pretože som už teraz vystresovaný, z toho, či a ako zmaturujem, hlavne teda z tej angliny, pretože všetci ma plašia (na čele s našimi učiteľmi), že to je nehorázne ťažké, ako, ja nemám problém pochopiť gramatike, nemám problém pochopiť nejakým výnimkám, ja len nemám slovnú zásobu, a tam je ten najväčší problém; a potom, napr. ako aj teraz si pozriem a zistím, že tohtoroční študenti sú už prijatý tam, kde chcem ísť ja, a to bez prijímačiek, bez všetkého, jednoducho sú všetci prijatí, ešte pred maturitami, načo je potom vlastne tá matura? (ako nechcem na teba útočiť, ani nič podobné, a dúfam, že to ani tak nevšímaš , snažím sa len diskutovať
@marek2031 tak si zaplatí, potom sa nečuduj, že skončil za pásom.
nech ta baví/nebaví čo chce, angličtinu potrebovať budeš (na mojej škole ju musí vedieť každý, od 23ročných inžinierov až po 80ročných profesorov) už len kvôli bakalárke/diplomovke a vyhľadávaniu informácii. a neskôr, myslíš že zamestnávateľ uprednostní teba, alebo niekoho, koho tá anglina možno tiež nebaví, ale naučil sa ju a vie po anglicky lepšie ako ty?
fakt sa treba naučiť, že v živote ti nikto nič pod nos nestrčí, ale všetko si musíš zaobstarať, vyhľadať sám. keď ti to nedajú v škole, tak sa to douč sám. ja som mala v 12tich zmáknutú slovnú zásobu čo sa týka medziľudskej komunikácie a podobných prkotín a nie zo školy, ale z toho, že som hrávala v angličtine simsov to je len príklad, dnes máš internet, máš pobyty v zahraničí, máš štipendiá, máš milión možností, stačí sa len poobzerať a mať chuť sa učiť a byť lepší než ostatní. koniec koncov ako som povedala, jazyk je v podstate jediná praktická vec, ktorú si z gympla do života odnášaš, tak prečo nevyužiť možnosť naučiť sa to poriadne, kým je na to čas?
načo je matura, načo je vysokoškolský diplom? to sú všetko rečnícke otázky, aj tak všetci vieme, že to, ako si človek zariadi život záleží od každého jednotlivca osobitne.
@marek2031 neda mi nezapojit sa, co by na tom malo byt akoze chore? ked mal niekto na ZS ako 13 rocny stvorky pretoze nim hadzala puberta a nemal zaujem o skolu, neuvedomoval si, ze jedneho dna sa mu nieco z toho zide, to znamena ze o 5 rokov sa z neho nemoze stat rozumny clovek, ktory ma zaujem o slusnu pracu a je ochotny pre to nieco urobit? znamky niesu vsetko, a uz vonkoncom neodrazaju inteligenciu a vedomosti, preco by mal preboha ist niekto za pas len preto ze nie je filatelista?
to je také slovenské, starať sa do cudzích ľudí, hľadať chyby a nerobiť nič produktívne...
Učíš sa pre seba, slovenské školstvo je na tom tak ako je, čo už...ak chceš niečo v živote dokázať musíš si za tým ísť a hľadať spôsoby ako to spraviť, nie dôvody, prečo je všetko na piču...a tí, čo sa niekam dostali ani nevedia ako, tí sú všade......
@marek2031 skoly o tomto vedeli vraj skor, lebo ich iinak ucili anj ako nas co sme maturovali na B1. stale nam to hovorili profky, ze my preto nemozme maturovat z B2, lebo nas na to neucili cele styri roky ale ich ano. takze ais o tom vedeli skor ucitelia, len sa o tom hovorilo odzaciatku takisto ako oni mali zvyhodnene uz v druhom ci tretom rocniku volbu seminarov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
aspoň sa budete viac učiť, treba vám to (to platí predovšetkým o jazyku, ten by si sa mal učiť hlavne sám pre seba a nie kvôli nejakým percentám)
2. Minimalny pocet % existuje uz dlho - je to 33
3. Si druhak tak to vies v predstihu tak sa uc - chudaci tohtorocny maturanti mali na spamatanie sa z soku len rok
staci takto?
mimochodom, z B2 som maturovala pred dvomi rokmi aj ja a že by to bol nejaký priepastný rozdiel medzi tými dvomi úrovňami sa mi ani nezdalo
ďalšia vec, nechápem, prečo tu zaťahuješ to, že na gympel zoberú každého a že je veľa vysokoškolákov O__o
množstvo nezmyselných vecí v obrovskom (hahaha) kvante do teba tlačia možno na geografii alebo na biológii, ale určite nie na angličtine.
A prečo nie, tebe sa to nezdá na hlavu padnuté, keď si na ZŠ a potom na gympli zistíš, že vlastne som tých 9 rokov nemusel nič robiť, pretože by ma aj tak zobrali? A ťahám to sem preto, lebo chcem niečo v živote robiť, a moju možnú budúcu prácu mi môže zobrať niekto, kto mal byť niekde vo fabrike za pásom, keď mal 4 na vysvedčení (nechcem nikoho uraziť, kto za tým pásom robí, a bohužiaľ, už poznám aj inžinierov, ktorí takto dopadli),
Nemal som na mysli ANJ, lenže vyžadujú od teba všetko, nemôžem mať z ANJ 1 a z ostatných 3,4
uvedom si v prvom rade, že bez angličtiny sa dnes nikam nepohneš,
budeš ju potrebovať čím ďalej, tým viac.
ak chceš niečo v živote robiť, tak musíš mať hlavne široké lakte a nie samé jednotky na vysvedčení O_o a ak ti to vyfúkne niekto, kto mal trebárs aj štvorky, tak asi to o niečom svedčí. a ešte čo sa týka @12
"potom každý kto vychodí gympel chce ísť na VŠ potom máme veľa vysokoškolákov, a tí, čo mali manuálne robiť, to odmietajú, lebo sú z nich inžinieri". tí čo mali ísť podľa teba manuálne robiť a dnes sú z nich inžinieri (zvlášť dajakí technickí), tak tých by som skôr obdivovala, že sa zaťali a spravili to. a ak poznáš inžinierov, čo tak dopadli, tak to je dosť smutné
a prečo by si nemohol?
A úplne súhlasím s tým, čo tu píše @majusssska
môj brat mal na gympli tiež samé trojky, štvorky, dokonca raz na pol roka aj prepadol a dnes je z neho inžinier z technickej školy. je to choré? nie, nie je. jednoducho sa začal učiť.
ja som sem s tebou neprisla o nicom diskutovat len ti nieco odkazat a myslim ze moj prispevok ma vystiznu pointu
dalej sa o tom nemienim bavit maj sa pekne a dalej fnukaj ake si chudatko a ako ti bolo ukrivdene
nech ta baví/nebaví čo chce, angličtinu potrebovať budeš (na mojej škole ju musí vedieť každý, od 23ročných inžinierov až po 80ročných profesorov) už len kvôli bakalárke/diplomovke a vyhľadávaniu informácii. a neskôr, myslíš že zamestnávateľ uprednostní teba, alebo niekoho, koho tá anglina možno tiež nebaví, ale naučil sa ju a vie po anglicky lepšie ako ty?
fakt sa treba naučiť, že v živote ti nikto nič pod nos nestrčí, ale všetko si musíš zaobstarať, vyhľadať sám. keď ti to nedajú v škole, tak sa to douč sám. ja som mala v 12tich zmáknutú slovnú zásobu čo sa týka medziľudskej komunikácie a podobných prkotín a nie zo školy, ale z toho, že som hrávala v angličtine simsov to je len príklad, dnes máš internet, máš pobyty v zahraničí, máš štipendiá, máš milión možností, stačí sa len poobzerať a mať chuť sa učiť a byť lepší než ostatní. koniec koncov ako som povedala, jazyk je v podstate jediná praktická vec, ktorú si z gympla do života odnášaš, tak prečo nevyužiť možnosť naučiť sa to poriadne, kým je na to čas?
načo je matura, načo je vysokoškolský diplom? to sú všetko rečnícke otázky, aj tak všetci vieme, že to, ako si človek zariadi život záleží od každého jednotlivca osobitne.
Učíš sa pre seba, slovenské školstvo je na tom tak ako je, čo už...ak chceš niečo v živote dokázať musíš si za tým ísť a hľadať spôsoby ako to spraviť, nie dôvody, prečo je všetko na piču...a tí, čo sa niekam dostali ani nevedia ako, tí sú všade......