Ahojte, toto je zväčša venované už tým, ktorý majú maturitu za sebou Ide o to, že ani na základnej ani na strednej škole som nemala dobrú učiteľku SJ čo znamená že z nej neviem absolútne nič !! Povedala som si, že od nového roka sa už začnem svedomito
na písomnú as nijako, ale tuším v knihe zmaturuj zo SJ je to cekom fajn. Na ústnu podľa otázok, pri všetkom aspoň základné info, aby som vedela, o čom je reč (aj tak som si vytiahla jednu z 2 otázok o ktorých som nemala ani páru)
literatúra ma bavila a gramatiku som nejako vedela sama od seba neučila som sa nič...skús si spraviť testy...ono je to väčšinou o tom, aby si čítala s porozumením nie o nejakých ozajstných vedomostiach
Máš problém s gramatikou alebo s literatúrou?
Skús si zohnať knižky pre maturantov, volá sa to myslím "Zmaturuj zo slovenčiny" alebo tak nejako, tam je celkom dobre popísaná literatúra, určite si nájdi niekde zoznam básnickych prostriedkov a nauč sa identifikovať ich v texte, čo sa týka gramatiky, aj na to sú gramatické príručky, kebyže máš problém nejakú zohnať, pozri si všetko o čo vieš nájsť o rôznych slovných druhoch, syntax. A potom sa nezabudni zamerať aj na rôzne štýly ako publicistický štýl a pod.
Určite som niečo zabudla, tak nech ma keď tak niekto doplní
Súcitim ale s tebou 100% keďže som tiež nemala zrovna najlepšiu slovenčinárku, väčšinu hodiny strávila sťažovaním sa na niečo a občas s nami niečo aj urobila
@kajs Ja gramatiku taktiež celkom ovládam, z diktátu som horšiu známku ako 2 nemala..čo je v našej triede celkom úspech A to čítanie z porozumením, viem čo tým myslíš a práve v tomto som úplne beznádejný prípad..to sa asi nedá nijak naučiť či?
@siouxsie Ako som už písala, myslím že gramatika problém ani nebude, skôr asi naozaj tá literatúra :/ Skúsim určite tie básnické prostriedky, snáď mi to pomôže Myslíš to tak - že nájsť si ich na internete skúsiť pochopiť aký je ich princíp a potom to odskúšať na reálnom texte, ktoré sú ktoré ? Alebo sú aj na toto nejaké knihy?
jedine na co by si sa mala teda pripravit je naucit sa periodizaciu literatury. ak nemas dobre poznamky,skus ich zohnat z nejakej inej triedy. popr. teda kniha z netu a pod.
@rencia Neviem či sú na to nejaké knihy, určite budú ale myslím, že ani wikipedia nesklame A literatúry sa neboj, nemáš aspoň nejaký zoznam literatúry ktorú preberáte?
@rencia no takto, na písomnú som sa prakticky nepripravovala. a uprimne, potom mi ten test priprdal skor ako testovanie schopnosti ako matura zo sjl. vacsinou tam slo o to, ako vies porozumiet textu a tak... ale viem ze tam bolo par otazok aj konkretne z literatury, napr zoradit obdobia a tak... ale ja som si pozrela gramaticke veci. taku utlu knizocku, nejaky ten prehlad.
no a na ustne som sa pekne ucila, prepac za vyraz, ako taky chuj velmi dlho aby som si potom vytiahla jedinu otazku, ktora nezahrnala dielo ani obdobie no my sme mali vypracovane temy od minulorocnych, ale tak kazdy ich ma aspon trochu ine pokial viem... a uprimne, domnievam sa, ze ak si ich budes robit sama tak tak sa to ovela lahsie naucis...
a podla mna to nie je vobec nejako zlozita vec, zo sj to podla mna bolo riadne ok
@siouxsie áno to mám, ale určite nie všetko - lebo keď vidím niektoré tie maturitné zadania tak sme určite všetko s tou učiteľkou neprebrali -.- Poteší takto v maturitnom ročníku
@ssnehulienka áno to je pravda mne sa oveľa ľahšie učí keď to mám pekne spracované podľa seba ale ja ani neviem všetky maturitné zadania zo SJ - čiže si nemôžem ani všetky vypracovať - samozrejme učiteľka na to značne kašle
testy su postavene tak, ze co sa tyka teorie nepotrebujes vediet nic...ked mas logicke myslenie, citas s porozumenim, mas vyhrate..a este k tej teorii..par otazok bude uplne banalnych, napr. kto napisal Kto chyta v zite..ale dalsie otazky budu tak odveci ze ti nepomozu ani najkomplexnejsie skripta od najlepsieho ucitela..pretoze ti ludia co testy vyrabaju v zivote v skole neucili..kazdorocne je problem min. s 1 otazkou kde dali nezmyslene zadanie, odpoved
ja som sa neucil vobec na maturitu a len som sa modlil aby som si vytiahol daco co viem : D a zmaturoval som zo slovenciny na trojku no vidis. svet sa neskoncl
ja som si noc predtym precital a robil vycucy zo vsetkych tem, to som si potom cely den cital a nakoniec som to dal, celkom v pohode za ani nie den roboty ...tie temy su spracovane na nete, urcite aj starsi kamarati nebudu mat problem ich poskytnut. A co sa pisomnej casti tyka, priemerne inteligentny ludoop by ju dal, tam fakt nie je nic hrozne, par chytakov ale inak fakt vysmech
A pripravoval som sa tak, ze som mal temy otazok a podla nich som sa ucil (v podstate komplet cele 4rocne ucivo). Ale netrvalo mi to dlho. Cca 4 dni, tak po 5 hodin denne.
na písomnú som sa nepripravovala, podľa mňa pokiaľ máš základné vedomosti, tak ti to stačí, lebo tam dajú veci ktoré sa naučiť nedajú (čítanie s porozumením napr.) a na ústnu som sa naučila témy, diela, rozbor diel a bolo to... ako som sa toho bála, nakoniec som si vytiahla asi najľahšiu tému, starovekú literatúru... a za 1 aj písomná aj ústna
a ešte že, témy mám, dokonca kvalitne a prehľadne vypracované, ale tie by ti boli zrejme k ničomu, lebo na každej škole sú iné... teda nebolo by ti to k ničomu, ale veľa by ti to podľa mňa nepomohlo
no tak či som písomnú robil neviem ale na ústnu som sa učil večer pred skúškou a spravil na jednotku. Pri skúške som sa viac rozprával o súkromí s jednou mladučkou učiteľkou
Takže na písomnú sa naozaj nič netreba učiť? Ani nijak pripravovať? Lebo mne sa zdá že v testoch sa niekedy objavia aj vedomostné otázky ...
Takže na úspešnú písomnú mi stačí robiť len minuloročné testy ? Fajne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Skús si zohnať knižky pre maturantov, volá sa to myslím "Zmaturuj zo slovenčiny" alebo tak nejako, tam je celkom dobre popísaná literatúra, určite si nájdi niekde zoznam básnickych prostriedkov a nauč sa identifikovať ich v texte, čo sa týka gramatiky, aj na to sú gramatické príručky, kebyže máš problém nejakú zohnať, pozri si všetko o čo vieš nájsť o rôznych slovných druhoch, syntax. A potom sa nezabudni zamerať aj na rôzne štýly ako publicistický štýl a pod.
Určite som niečo zabudla, tak nech ma keď tak niekto doplní
Súcitim ale s tebou 100% keďže som tiež nemala zrovna najlepšiu slovenčinárku, väčšinu hodiny strávila sťažovaním sa na niečo a občas s nami niečo aj urobila
no a na ustne som sa pekne ucila, prepac za vyraz, ako taky chuj velmi dlho aby som si potom vytiahla jedinu otazku, ktora nezahrnala dielo ani obdobie no my sme mali vypracovane temy od minulorocnych, ale tak kazdy ich ma aspon trochu ine pokial viem... a uprimne, domnievam sa, ze ak si ich budes robit sama tak tak sa to ovela lahsie naucis...
a podla mna to nie je vobec nejako zlozita vec, zo sj to podla mna bolo riadne ok
@ssnehulienka áno to je pravda mne sa oveľa ľahšie učí keď to mám pekne spracované podľa seba ale ja ani neviem všetky maturitné zadania zo SJ - čiže si nemôžem ani všetky vypracovať - samozrejme učiteľka na to značne kašle
Takých učiteľov ako mám na SJ ja by nemali do školstva ani pustiť !
A pripravoval som sa tak, ze som mal temy otazok a podla nich som sa ucil (v podstate komplet cele 4rocne ucivo). Ale netrvalo mi to dlho. Cca 4 dni, tak po 5 hodin denne.
Takže na úspešnú písomnú mi stačí robiť len minuloročné testy ? Fajne