Založila som toto forum pre ludi,ktorý majú zaujem o medicinu,vedia niečo o prijímacich pohovoroch,o školách....Môžete tu uverejnovat rôzne postrehy a vaše názory týkajuce sa medicíny...
tiez chodim na kurz a myslim, ze je to fajn vec. nejhorsie na tom je, ze tam dochadzam a tak stavam v sobotu rano o piatej. keby mi niekto pre par rokmi povedal, ze budem v sobotu vstavat do piatej aby som sla na hodiny chemie a bilogie, tak ho asi poslem niekam... a teraz... je to realita. tak predsa asi bude nieco na vyroku ZARIEKANEHO NAJVACSI KRAJEC. prajem vela stastia blaznom ako ja, co sa vobec pokusaju dostat sa tam a studovat tam. vela stastia... a drzte trochu palce aj mne
Myslím si,že aj ked clovek chodí pravidelne do skoly,ucí sa na vybornú,tak aj tak je sú potrebné doučovanie...človek sa predsa nerodí inteligentný,ale inteligenciu nadobúda počas svojho života...predsa povolanie lekár nie je sranda...pacienti nam zveruju do nasich ruk svoj život,tak si myslím,že ťažké prijimačky a o to tažšie štúdium ma svoj dôvod...zaleží na tom,či k tomuto štúdiu niečo pociťujeme,pretože ak sa v tom nachadzame,tak sa to učime s istou radostou,nie? mna to este len čaka,mam strach,je to tažke a najmä ta chemia,ktorú fakt nemusím,ale prekážky su tu snad na to,aby sme ich prekonavali,nie? a ked sa nahodou stane,že sa mi to nepodarí,tak si môžem povedať,že som preto aspon nieco urobila...hlavne treba mysliet optimisticky 8) Vraj v Bratislave otvorili novu výšku medivíny na Zdravotnej fakulte a vraj sú tam ľahšie prijimacky,len tak aby ste vedeli...
ehm pani dami mam sesgru na medicine a neviem na ake pripravne kurzy chodite vy ale viem tolko ze dake kurzy co su v ziline su uplne odveci strata penazi a casu
dalej vam chcem povedat ze ked si myslite ze sa pravidelne ucite cele 4 roky ako je to fajn ale uvedomte si ze na medinu nejdu ludia z ucnovky ale najvedsie kapacity zo vsettkych gymplov a ze kaslu na vase znamky co mate na vysvecku
poznam holky co mali ciste jednotky od kedy chodia doskoly ucili sa a prisli na testy a nezobrali ich.. konkurencia je velka a miest je malo..
ale mam pocit ze ak niekto z vas mal cele 4 roky same jednotky tak v kosiciach primaju bez skusok
ak sa chcete daco opytat kludne miluli rok som zazila cely ten primackovy kolotoc zo segrou
ako prebiehali prijimacky? chodila si na nejaky kurz z chemie,ci biologie? Velmi by ma to zaujimalo,lebo sa chystam na medicinu,mam k tomu vztah,no problem mi robi chema,ktoru sme brali len okrajovo,takze ma caka poriadne makanie na gymnazialnej chemie...je pravda,ze beru viac ludi z gymplov,no su aj aj taky,ktory sa tam dostali z obchodnej stednej skoly a to si myslim,ze je uz co povedat...podla mna nezalezi na tom z akej sme skoly,ale ako sa do toho obujeme.Nechcem sa vopred len tak vzdat bez boja
caute...ja sa este len rozhodujem. a chcem vam lenpovedat, ze je to cele o nazore. ak si niekto neveri, tak sa tam asi nedostane...a okrem toho, ved studium by predsa mala byt hlavne zabava, ci nie??? ak niekoho nebavi ucenie sa, nechcem vediet aky z neho bude doktor... ved ta praca je o stalom studiu. od nas zo skoly sa ma medinu dostali vsetci...a pniektori boli aj na prepadnutie...proste si verili, lebo neverim, ze to proste ´dostudovali´ tie 3-4 mesiace... takze vsetky co sa hlasia na medinu, zelam pevne nervy, cistu hlavu a hlavne vela optimizmu...
aj ja si tom myslim,ze je to hlavne o tom chceni sa ucit a zaujme o medicinu a vsetko,co je okolo toho...ja si verim,no dufam,ze to nebude ako zakon schvalnosti,ze ma neprijmu...moja sestra sa hlasila na vysoku skolu,sice ekonomicku,ale vzdy sa ucila na same jednotky,dokonca zmaturovala na same jednotky,ucenie ju vzdy bavilo a neprijali u...neprijali ju ani na policajnu skolu,co mi je velmi luto...a preto mam tsrach,ked to porovnavam s mojou sestrou,bo stat sa moze vselico,ze ma neprijmu...pritom citim,ze byt lekarkou je moje poslanie,bavi ma to ucit sa o roznych ochoreniach,pracovat s chorymi ludmi,ktori potrebuju nasu pomoc,je to prca,ktora by ma naplnala,bavila,ktoru by som jednoducho zila...8) inak diky za tento pozitivny nazor,urcite mnoho ludi posunie dopredu
akoze tvrdit o medine,ze to je ta najtazsia skola na svete je uplna hovadina...vy,co sa tam chystate NEVERTE takym reciam...!ono je to ako bububu....kto sa boji,nech nejde do lesa.. nehovorim,ze to je lahucka skola,ale tak co je tazke a lahke musi kazdy clovek vediet sam...podla mna je tazke pravo,architektura,veterina... takze tak. ak niekto chce ist na medinu,nech urobi pre to vsetko a nech ide..hlavne sa nebat.poznam par ludi,co tam chodia a hovoria,ze to neni lhke,ale tak stihaju popri tom frajera...frajerku...do kina ist atd...cize reci,ze sa budete ucit 12hodin denne je volovina...tazke je ist studovat to,co vas nebavi...nie,co vas bavi...tak chodte do toho...a ak vyletite,tak si mozte povedat,aspon som to skusil
a este...ak chcete nico blizsie o medine vediet,tak chodte na stranku pre medikova a zaujemcov o studium mediciny: www.bsm.sk a dajte si forum medicum....tam sa mozete pytam aj sa dozviete..
"4 roky ako je to fajn ale uvedomte si ze na medinu nejdu ludia z ucnovky ale najvedsie kapacity zo vsettkych gymplov"
HEHE, ty najvedsie, si robis srandu, kebyze odtial nepoznam vytretych ludi, co ledva prechadzali z matematiky a ani chemia nabola u nich nic moc, len sa biflili a isli na medinu, lebo aj "mamicka je lekarka", zohnali si tie knizocky na par stran, co UK vydava a naucili sa naspamat cele prijimacky, tak by som ti mozno aj veril. A skole tiez vela nedaju, oproti takej FCHPT je ich vytazenie cez semester skor vtipne. Dobre, skuskove je troska o niecom inom, vsetci vieme, ze naucit sa tie kvanta nie je med lizat, ale vsak vacsinou tych ludi na nejaky x-ty termin prejst nechaju ... A uz aj blb sa pri tych par skuskach, co tam maju, snad aspon na to E nauci nakoniec. A ti lepsi maju pokojne same A-cka, o com na niektorych skolach mozu snivat aj tie najvacsie kapacity.
Ale nepodcenujem medikov, ano, su tam aj sikovni ludia, aj kapacity a tych pomerne sikovnych je urcite vacsina, ale je tam dost ludi, co nato nemaju a cast z nich aj nejako vystuduje. Medina patri medzi tazsie skoly, ale je minimalne zo 10 tazsich.
dovolim si tvrdit,ze nemas ani ponatie o tom,co je studium mediciny......preto by som bol rad,keby nesekas moc machra. to,ze do prvaku sa dostane cca 450 ludi a v poslednom rocniku, t.j. v 6. ich je cez 60 asi hovori za vsetko...studium je dost narocne. a hovorit o tom,ze su aj tazsie skoly...tak to je dost dikutabilne. je pravda,ze pocas semestra nemusia medici robit vselijake seminarky,prace aja neviem co...to je pravda,ale to vytazenie je maximalne. a potom sa ucit na kazdy predmet tak zo 900 stranovych skript tiez neni bohvieco...zatial co technicke smery alebo taka ekonomia ma skripta 300 stranove a mili studenti si tlcu hlavu o stol,ze jak s amaju strasne vela ucit...chudatka....takze asi tak a este k tomu si pripis v 3. rocniku a vysie staze a noci a dni stravene ucenim sa,pracou v nemocnici,v pitevni a podobnych zracov casu. takze asi tak. a este jedna poznamocka,zatial co v ostatnych vyskach po 3. orcniku je to uz vcelku fajn a povies si,ze mas to najhorsie za sebou,tak na medicine toho po rocnikoch pribuda a pribuda. a to nehovorim o 6-rocnom studiu bez medzistupna...ostatne vysky maju 3+2 roky studia. ak chces o tom este pokecat,tak mi napis spravu
Ja som "ona", ale moja chyba, mala som preklep vo "verila".
Ale teraz k veci. Ja sa drzim na rozdiel od teba faktov. Poznam dost ludi z roznych skol a mam to stastie (alebo smolu ?), ze moja rodina ma medzi znamymi dost akademikov z roznych odborov, tak mam celkom dobre informacie aj o narocnosti skol aj z takehoto pohladu. V prvom rade hned na uvod ti vyvratim tvoje uzasne prepocty. V akademickom roku 2006/07 uspesne skoncilo studium 305 absolventov, v rokoch predtym je tento pocet viacmenej az na nejake vynimky podobny. (vid » www.bsm.sk/BSM_ONLINE/inde...
Co sa tyka poctu prijatych, naozaj ich byva nieco cez 450, ale tak ako inde, realne nastupia necele dve tretiny (vid » www.fmed.uniba.sk/index.php?id=34... Tzv. odpad absolventov je na medicine minimalny, medicina je tym povestna, kto sa tam dostane a nerozmysli si to po prvom roku, ju vacsinou aj dokonci. Je uplne jasne, ze je to sposobene aj relativne narocnym prijimacim konanim. Ale len relativne. Faktom je, ze vacsina studentov nie je schopna splnit ani tie poziadavky, ktore fakulta pozaduje. Ale skor kvoli nedostatku vole ako nedostatku inteligencie ci schopnosti. 3000 otazok po 8 moznosti nie je malo, ale stale su to prakticky dopredu oznamene ulohy na prijimacich testoch! Aj slabsi student, ak sa pripravi poctivo, ma realnu sancu prijimaciu skusku zvladnut.
Su skoly, kde sa pise pocas semestra mnozstva zapoctoviek a z kazdeho predmetu je niekolko semestralnych prac. (nehovorim o ekonomickych smeroch, ale o niektorych technickych, ci prirodovednych smeroch to plati) Medici maju tendenciu vyjadrovat narocnost studia poctom stran. Na niektorych technickych smeroch pocas toho semestra jednoducho nemaju cas - maju mnozstvo predmetov, kde je vela matematiky, fyziky, ci chemie, ktore nemusia byt ani na vela stran - v prvom rade im treba rozumiet, ale aj ked im rozumeju, to neznamena, ze to (az na vyminky) zvladnu lavou zadnou. Prepocitat stranu uloh moze trvat viac ako naucit sa 20 stran. O casovo narocnych zadaniach nehovoriac. Preto, ak im zostane na minimalne dvojnasobne mnozstvo skusok len par dni na kazdu v skuskovom obdobi, potom je aj tych 200 ci 300 stran viac nez dost.
Medici maju podstate viac casu cez semester, preto by vacsi pocet stran mali zvladnut. Navyse maju aj benevolentnejsi system terminov skusok, maju predterminy a opravnych terminov maju tiez dost.
A navyse tych 900 stran, nie je to pravda, predmety, ktore su akoze logickejsie (rozumej tak, ze je tam vela chemie) mavaju okolo 300 stran, videla som nejedny skripta a predmety, ktore su o memorovani maju aj naozaj viac ako 900, hoci ziadnym malym pismom aj dost obrazkov, no nepopieram, ze to je vela, ale ako som povedala, maju viac nez dost casu cez semester.
A len tak mimochodom, ja som robila prijimacky aj na medicinu, nejako vela som sa to neucila a mala som okolo 780 bodov z 800. Ale tato skola by ma nenaplnala a tak som isla FCHPT a uz viacero ludi odtialto, ktori tu skolu nezvladali, isli na medicinu a pokojne si studuju. A co som pocula, rozhodne to nie je fenomen len nasho rocnika, je to skor pravidlom. Je pravdou, ze niektori chceli ist na medicinu a nedostali sa (podmienky na prijatie na FCHPT su lahsie, to ano) a potom skusili znova. Aj tito vsak vo vseobecnosti priznavaju, ze to tam maju lahsie. Ze je medicina extremne tazka vykrikuju najma ti, ktori nic ine neskusili, alebo maju privela znamych z ekonomickych, filozofickych a pedagogickych smerov
A este ked tak citam tvoj starsi prispevok, ten znie celkom rozumne z 31. januára 2008 o 19:24 a plne vystihuje moj nazor. Neviem, co konkretne na mojom prispevku ta vyburcovalo k zmene retoriky, ja predsa netvrdim, ze medicina nie je tazka skola, len ze ju obcas vystuduju aj menej zdatni a ze su aj tazsie skoly ...
prepac teda za to ON...uz som zistil,ze si ONA dobre teda, urcite mas pravdu s tym,ze vytazenie medikov pocas semestra nie je horibilne. v tom plne suhlasim. ale neda mi reagovat na nazor,ze z FCHPT ludia utekaju na medicinu,ktoru super zvladaju....mozno su taki,urcite,ale ja poznam aj takych,co z mediciny utekali prave na spominanu fakultu a vystudovali v pohode....mozno ich to nebavilo,tak preto zmenili studijny odbor.a co s atyka tych absolventov,tak stym si mi vazne vyrazila dych...pretoze,ked sa pozries na » www.bsm.sk/BSM_ONLINE/inde...
pod kolonkou siestaci,tak ich je tam uvedenych ani nie 100.....a to su pomiesani aj odbory stomatologia,laboratorne techniky atd....preto ten tvoj pocet absolventov je dost vysoky (a v mojom pripade aj potesujuci...)
a co sa tyka mojho nazoru z 31.januara...tak je ten isty,len v inom podani
a este posledna vec.... k vytazenosti studentov cez semester, tak poznam jednu babu,co chodi na medicinu a musi sa ucit denno-denne niekolko hodin,pretoze cez skuskove by ju asi porazilo....skript je vela...iste, nie je to az take adekvatne k tym seminarkam atd. ale myslim,ze tiez toho neni malo.
kks..ja nemam cas pozret si vsetky testove otazky...mam kopec inych na veterinu do kosic a brna..
no ale myslim si ze ked raz chemiu a biolu ovladam.dokonca aj ciastocne ceske pojmy tak by to nemal byt problem..mozno si moc verim ale tak som z dobreho gympla a chemiu a biolu sme mali na dost vysokej urovni..
ahojte,potrebovala by som radu....studujem teraz na vysokej skole, odbor osetrovatelstvo. ale velmi chcem ist studovat medicinu...len neviem ci to zvladnem, kedze som nechodila ani na gymnazium, a na strednej skole sme mali "trapnu"chcemiu..pocas maturitneho rocnika som chodila na pripravny kurz do Kosic, ale vtedy som prihlasku neposlala, lebo som sa na to necitila...co myslite, mam to skusit?ako velmi je narocne studium mediciny? neviem ci na to mam...poradte mi prosim....
mila MARTUSZ. tak ti poviem....ak neskusis nebudes vediet akoze ty musis vedet najlepsie,ci by si sa na to hodila. ale myslim si,ze by si to mala zo zaciatku veelmi tazke,ale ak by si chcela,tak yb si zvladla. poznam cloveka,co isiel na medicinu zo strednej zdravotnej skoly a teraz je uz 4. sice to mal neuveritelne tazke zo zaciatku,ale nejak to zvladol a nebanuje. ale zase takychto heroes neni az tak vela,takze treba zvazit. skus sa pozhovarat formou mailov s nejakymi medikmi www.bsm.sk tam mozes vcelko dobre obstat s tvojimi otazkami. vela stastia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
poznam holky co mali ciste jednotky od kedy chodia doskoly ucili sa a prisli na testy a nezobrali ich.. konkurencia je velka a miest je malo..
ale mam pocit ze ak niekto z vas mal cele 4 roky same jednotky tak v kosiciach primaju bez skusok
ak sa chcete daco opytat kludne miluli rok som zazila cely ten primackovy kolotoc zo segrou
HEHE, ty najvedsie, si robis srandu, kebyze odtial nepoznam vytretych ludi, co ledva prechadzali z matematiky a ani chemia nabola u nich nic moc, len sa biflili a isli na medinu, lebo aj "mamicka je lekarka", zohnali si tie knizocky na par stran, co UK vydava a naucili sa naspamat cele prijimacky, tak by som ti mozno aj veril. A skole tiez vela nedaju, oproti takej FCHPT je ich vytazenie cez semester skor vtipne. Dobre, skuskove je troska o niecom inom, vsetci vieme, ze naucit sa tie kvanta nie je med lizat, ale vsak vacsinou tych ludi na nejaky x-ty termin prejst nechaju ... A uz aj blb sa pri tych par skuskach, co tam maju, snad aspon na to E nauci nakoniec. A ti lepsi maju pokojne same A-cka, o com na niektorych skolach mozu snivat aj tie najvacsie kapacity.
Ale nepodcenujem medikov, ano, su tam aj sikovni ludia, aj kapacity a tych pomerne sikovnych je urcite vacsina, ale je tam dost ludi, co nato nemaju a cast z nich aj nejako vystuduje. Medina patri medzi tazsie skoly, ale je minimalne zo 10 tazsich.
dovolim si tvrdit,ze nemas ani ponatie o tom,co je studium mediciny......preto by som bol rad,keby nesekas moc machra. to,ze do prvaku sa dostane cca 450 ludi a v poslednom rocniku, t.j. v 6. ich je cez 60 asi hovori za vsetko...studium je dost narocne. a hovorit o tom,ze su aj tazsie skoly...tak to je dost dikutabilne. je pravda,ze pocas semestra nemusia medici robit vselijake seminarky,prace aja neviem co...to je pravda,ale to vytazenie je maximalne. a potom sa ucit na kazdy predmet tak zo 900 stranovych skript tiez neni bohvieco...zatial co technicke smery alebo taka ekonomia ma skripta 300 stranove a mili studenti si tlcu hlavu o stol,ze jak s amaju strasne vela ucit...chudatka....takze asi tak a este k tomu si pripis v 3. rocniku a vysie staze a noci a dni stravene ucenim sa,pracou v nemocnici,v pitevni a podobnych zracov casu. takze asi tak. a este jedna poznamocka,zatial co v ostatnych vyskach po 3. orcniku je to uz vcelku fajn a povies si,ze mas to najhorsie za sebou,tak na medicine toho po rocnikoch pribuda a pribuda. a to nehovorim o 6-rocnom studiu bez medzistupna...ostatne vysky maju 3+2 roky studia. ak chces o tom este pokecat,tak mi napis spravu
Ale teraz k veci. Ja sa drzim na rozdiel od teba faktov. Poznam dost ludi z roznych skol a mam to stastie (alebo smolu ?), ze moja rodina ma medzi znamymi dost akademikov z roznych odborov, tak mam celkom dobre informacie aj o narocnosti skol aj z takehoto pohladu. V prvom rade hned na uvod ti vyvratim tvoje uzasne prepocty. V akademickom roku 2006/07 uspesne skoncilo studium 305 absolventov, v rokoch predtym je tento pocet viacmenej az na nejake vynimky podobny. (vid » www.bsm.sk/BSM_ONLINE/inde...
Co sa tyka poctu prijatych, naozaj ich byva nieco cez 450, ale tak ako inde, realne nastupia necele dve tretiny (vid » www.fmed.uniba.sk/index.php?id=34... Tzv. odpad absolventov je na medicine minimalny, medicina je tym povestna, kto sa tam dostane a nerozmysli si to po prvom roku, ju vacsinou aj dokonci. Je uplne jasne, ze je to sposobene aj relativne narocnym prijimacim konanim. Ale len relativne. Faktom je, ze vacsina studentov nie je schopna splnit ani tie poziadavky, ktore fakulta pozaduje. Ale skor kvoli nedostatku vole ako nedostatku inteligencie ci schopnosti. 3000 otazok po 8 moznosti nie je malo, ale stale su to prakticky dopredu oznamene ulohy na prijimacich testoch! Aj slabsi student, ak sa pripravi poctivo, ma realnu sancu prijimaciu skusku zvladnut.
Su skoly, kde sa pise pocas semestra mnozstva zapoctoviek a z kazdeho predmetu je niekolko semestralnych prac. (nehovorim o ekonomickych smeroch, ale o niektorych technickych, ci prirodovednych smeroch to plati) Medici maju tendenciu vyjadrovat narocnost studia poctom stran. Na niektorych technickych smeroch pocas toho semestra jednoducho nemaju cas - maju mnozstvo predmetov, kde je vela matematiky, fyziky, ci chemie, ktore nemusia byt ani na vela stran - v prvom rade im treba rozumiet, ale aj ked im rozumeju, to neznamena, ze to (az na vyminky) zvladnu lavou zadnou. Prepocitat stranu uloh moze trvat viac ako naucit sa 20 stran. O casovo narocnych zadaniach nehovoriac. Preto, ak im zostane na minimalne dvojnasobne mnozstvo skusok len par dni na kazdu v skuskovom obdobi, potom je aj tych 200 ci 300 stran viac nez dost.
Medici maju podstate viac casu cez semester, preto by vacsi pocet stran mali zvladnut. Navyse maju aj benevolentnejsi system terminov skusok, maju predterminy a opravnych terminov maju tiez dost.
A navyse tych 900 stran, nie je to pravda, predmety, ktore su akoze logickejsie (rozumej tak, ze je tam vela chemie) mavaju okolo 300 stran, videla som nejedny skripta a predmety, ktore su o memorovani maju aj naozaj viac ako 900, hoci ziadnym malym pismom aj dost obrazkov, no nepopieram, ze to je vela, ale ako som povedala, maju viac nez dost casu cez semester.
A len tak mimochodom, ja som robila prijimacky aj na medicinu, nejako vela som sa to neucila a mala som okolo 780 bodov z 800. Ale tato skola by ma nenaplnala a tak som isla FCHPT a uz viacero ludi odtialto, ktori tu skolu nezvladali, isli na medicinu a pokojne si studuju. A co som pocula, rozhodne to nie je fenomen len nasho rocnika, je to skor pravidlom. Je pravdou, ze niektori chceli ist na medicinu a nedostali sa (podmienky na prijatie na FCHPT su lahsie, to ano) a potom skusili znova. Aj tito vsak vo vseobecnosti priznavaju, ze to tam maju lahsie. Ze je medicina extremne tazka vykrikuju najma ti, ktori nic ine neskusili, alebo maju privela znamych z ekonomickych, filozofickych a pedagogickych smerov
pod kolonkou siestaci,tak ich je tam uvedenych ani nie 100.....a to su pomiesani aj odbory stomatologia,laboratorne techniky atd....preto ten tvoj pocet absolventov je dost vysoky (a v mojom pripade aj potesujuci...)
a co sa tyka mojho nazoru z 31.januara...tak je ten isty,len v inom podani
a este posledna vec.... k vytazenosti studentov cez semester, tak poznam jednu babu,co chodi na medicinu a musi sa ucit denno-denne niekolko hodin,pretoze cez skuskove by ju asi porazilo....skript je vela...iste, nie je to az take adekvatne k tym seminarkam atd. ale myslim,ze tiez toho neni malo.
no ale myslim si ze ked raz chemiu a biolu ovladam.dokonca aj ciastocne ceske pojmy tak by to nemal byt problem..mozno si moc verim ale tak som z dobreho gympla a chemiu a biolu sme mali na dost vysokej urovni..