@bludiacient Áno študujem už v Nitre. A sú zmeny aj tu, pobrali viac ľudí ako po minulé roky, lebo vraj minister nariadil, že treba viac sestier a pozmenilo sa aj mnoho iného, to nám teda hovoria
@majibubi a klepšiemu vnímaš zmeny? a aj prakticky sa niečo zmenilo, či len formálne na papieri?
ja som inak fajnúšik sestričiek, a veľmi obdivujem ich prácu, nevedel by som to a ani nechcel robiť. samozrejme, dobrých a vľúdnych sestričiek, lebo som sa stretol aj s "nedobrými" alebo ako to nazvať...
@bludiacient To len tento rok sa udiali zmeny, tento rok sa ide podľa nového systému- tak nám to všetci vravia aspoň. Ja mám za sebou len prvý semester. Takže neviem, kvôli sebe dúfam že to išlo k lepšiemu
@dumbledore priorita je hlavne nájsť si po škole dobré zamestanie. @bludiacient@warble veď ono je to celé super, ja vidím veľký zmysel v práci s ľuďmi, len bohužiaľ v našom štáte sú biedne pracovno-platobné podmienky.
A maturujem teraz na gympli.
@sponkabob tak to si musíš rozmyslieť či ideš na školu kvôli prachom alebo z princípu. ale ja si myslím, že na oše musíš ísť preto, lebo ťa to baví - ideálne by bolo ak by si si to vyskúšal niekde, že čo to je za prácu. lebo s oše nemáš asi na výber toľko možností uplatnenia mimo odbor - proste musíš robiť sestru alebo niečo úplne iné. takže na oše jedine ak fakt cítiš že ťa to bude BAVIŤ, a baviť týmto konkrétnym spôsobom. vidieť zmysel v práci s ľudmi - s ľudmi môžeš pracovať v x odboroch a aj pomáhať ľuďom môžeš x rôznymi spôsbmi. takže na oše iba ak sa vidíš naozaj že ťa to bude baviť. ---aspoň ja to takto vnímam.
a fyzio tam neviem aké máš možnosť, viem že na odd fyzoterapie/kúpele a rege centrá...asi to nebude moc lepšie finančne ohodnotené.
oše ak sa naučíš jazyk - nemecky - tak € zarobíš v zahraničí
@sponkabob Úplne súhlasím s komentom nadomnou. Ja som si to vybrala, lebo ma to baví a napĺňa. Nikdy by som nešla len "študovať" niečo len aby sa nepovedalo. Je to ťažké či po fyzickej či po psychickej stránke. Ale ako sestra si nájdeš prácu vždy. Máš myslím viac možností ako z fyzio- to je môj názor. Keď chceš veľa zarábať, tak to v tomto odbore asi nebude. Jedine ak plánuješ ísť do zahraničia.
@majibubi Myslim si, ze dobra sestra je na nezaplatenie a je to hanba tohto statu, ze to je tak ako to je. Ked sme mali prax z osetrovatelstva tak som si to tak uvedomil, ze bez tej sestry tam ten lekar moc toho neurobi. Myslim, ze cele zdravotnictvo by si zasluzilo aby padlo na hubu a sestra bola rovnocenny partner lekara a nie clovek pre vsetko. A dufam, ze ma skola nepokazi a ak raz dostudujem aby som bol iny a dokazal preukazat patricnu uctu tomu co robia pre paciento (a aj pre lekarov) sestry.
@corwinuss Chodíš na medicínu? To ma teší, že sa stretávam aj s takýmto rozumným názorom, kiež by bolo takých viac. Ja zo všade počujem ľudí len frfľať ako sa "sestry vôbec nepretrhnú" a podobne. Jasné sú aj také aj také, lenže v týchto podmienkach neviem čo sa niekto čuduje, že aj neviem ako zanietená osoba po čase nedocenenia a preťaženia vyhorí.
@majibubi Jop ja som na vseobecnom. Moja mamina dlhe roky robila sestru na roznych oddeleniach (ocne, aro, ortopedia...) Potom si dorobila zachranarstvo a robi na RZP a tiez hovori, ze proste ake to ma sestra tazke. Teraz si vsak pochvaluje aj celkovo pristup aj ju to velmi bavi. Ja si myslim, ze sestra je este pod vacsim tlakom ako lekar. Lekari sa vacsinou kryju navzajom, ale sestry si este castokrat podkopavaju nohy a maju to o to tazsie. Myslim si, ze urcite nie je spravne, ze sestry maju plat 2x mensi ako lekari. Ale ono to uz na tej fakulte je clovek deformovany. Z kazdej strany pocuvas ake to mas tazke a podobne. Ono to je fakt tazka skola, ale myslim si, ze po ludskej stranke cloveka viac kazi. Myslim si, ze by sme si mali prezit trosko viac toho vasho aby sme pochopili co pre lekarov tie sestry robia.
Urcite fyzio! Ked v tom budes fakt dobra a budes sa stale vzdelavat tak aj pomozes ludom aj mega zarobis.
u nas v meste je jedna fyzioterapeuticka, za ktorou chodia ludia z celeho Slovenska.. tak pred piatimi rokmi zacinala s 8€/hodina.. teraz je taka ziadana, ze si vypyta 25, ale klientov ma stale viac a viac a vie mega pomoct.. mamke pomohla s chronickymi bolestami hlavy, mne so smyknutou klucnou kostou(ktora mi sposobovala dalsie problemy, ale doktori na to neprisli) a hocikomu koho som za nou poslala moc pomohla.. a nema na to ani VS, len je v tom proste spickova...urcite chod do toho..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Teaz maturuješ? Gympel alebo zdravotka alebo iná škola?
ja som inak fajnúšik sestričiek, a veľmi obdivujem ich prácu, nevedel by som to a ani nechcel robiť. samozrejme, dobrých a vľúdnych sestričiek, lebo som sa stretol aj s "nedobrými" alebo ako to nazvať...
@bludiacient @warble veď ono je to celé super, ja vidím veľký zmysel v práci s ľuďmi, len bohužiaľ v našom štáte sú biedne pracovno-platobné podmienky.
A maturujem teraz na gympli.
a fyzio tam neviem aké máš možnosť, viem že na odd fyzoterapie/kúpele a rege centrá...asi to nebude moc lepšie finančne ohodnotené.
oše ak sa naučíš jazyk - nemecky - tak € zarobíš v zahraničí
u nas v meste je jedna fyzioterapeuticka, za ktorou chodia ludia z celeho Slovenska.. tak pred piatimi rokmi zacinala s 8€/hodina.. teraz je taka ziadana, ze si vypyta 25, ale klientov ma stale viac a viac a vie mega pomoct.. mamke pomohla s chronickymi bolestami hlavy, mne so smyknutou klucnou kostou(ktora mi sposobovala dalsie problemy, ale doktori na to neprisli) a hocikomu koho som za nou poslala moc pomohla.. a nema na to ani VS, len je v tom proste spickova...urcite chod do toho..