Je tu niekto taký schopný a vysvetlí mi rozdiel medzi tým, nech si to už nepletiem? Najlepšie na viacerých príkladoch, lebo vademecum poetiky, teda poetický slovník mi akosi nestačí :p proste epiteton je prenesenie vnútorných vlastností a metafora vonkajš
epiteton je jednoducho len básický prívlastok, väčšiou niečim ozvláštnený, napríklad zurčiaci potok (to síce nebolo veľmi poetické, ale lepšie mi nenapadne)
metafora je prirovnaie na základe nejakej podobnosti, napríklad nepovieš, že pršalo, ale že obloha plakala
@5 ja by som to dala za epiteton..btw..naco to riesis?
a genitivna metafor aje ked mas napriklad tu hlavku maku .(nezhodny privlastok)..a vies to prehodit do zhodneho.. ze makova hlava.. tak je to genitivna no lepsie to povedta neviem
@mielikki to prvé určite nie je epiteton, ale je to metafora? potom "stenu, rukami jeho vykúzlenú?" môže to byť metafora?
- Oči - Tie hľadia s ohňom na človeka (metafora či personifikácia?)
- zapáperili sme si šaty (metafora?)
- Treba mi prudko vyletieť (môže to byť metafora?)
- nad začareným lesom tam bude epiteton že?
TEDA skôr mám problém s tým, či napríklad tieto veci uvedené vyššie môžu byť metafory..epitetá aj chápem to bude napríklad ten začarovaný les si myslím
@mielikki mala pravdu v tom, že personifikácia je druh metafory.
@zeriavka Epiteton je pomenovanie TOHO, čo pomenúvaš, s ozvláštnením... vysvetlenie: hovoriaci potok - pomenúvaš potok, prostopašné dieťa - pomenúvaš dieťa, atď. Jedno slovo stáva v pôvodnom význame (alebo obidve). Ale minimálne jedno, to podstatné meno, teda POTOK je POTOK a DIEŤA je DIEŤA.
Metafora sa síce môže skladať aj z podstatného plus prídavného mena, ale vždy je to podstatné v pomenovaní prenesené prenesené - napríklad hlávky maku vôbec nie sú hlávky, ale plody, čiže je tam zámena; obloha plače - ale neplače, v skutočnosti prší, zámena prší za plače... pri epitetone sa to nedeje.
@mielikki aha ďakujem kolega pod tebou vraví, že je to personifikácia @cjubou a ako vieš rozlíšiť či je to metafora alebo personifikácia pretože je jasné, že personifikácia je keď veci majú ľudské vlastnosti, vykonávajú ľudské činnosti ako napríklad lampa spieva ale čo tak keď oči hľadia s ohňom?
@sarah_whiteflower a prečo obloha plače nie je personifikácia ale metafora? áno je to druh metafory ale treba si vybrať či je to to alebo to či? "stenu, rukami jeho vykúzlenú" by si brala ako metaforu alebo epiteton? ako metafora že on vykúzlil alebo epiteton vykúzlená stena?
@zeriavka Obloha plače je METAFORA, podtyp metafory PERSONIFIKÁCIA. Treba to vedieť zaradiť, podtypov je viac.
"Jeho rukami vykúzlená stena" je trochu komplikovaná, to nie je dobrý príklad na vysvetľovanie niečoho, čo ti ešte nie je celkom jasné, ale zaradila by som to viac do metafory (i keď teoreticky by to epiteton mohol byť, ako nezhodný, respektíve prístavok), pretože dochádza k posunu postaviť - vykúzliť, základom je vnútorná podobnosť, čiže áno, viac metafora.
"oči hľadia s ohňom" je už úplne komplikované, lebo slovo "hľadieť" sa v ľudskej mysli spája s orgánom očí a personifikácia to nie je, je to keďtak metafora, pretože nehľadí iba človek, ale aj zviera, to je skôr poznámka pre @cjubou. Ale toto je moje ponímanie toho problému. Ale Palkovič proti nemu celý semester nič nemal, tak snáď je správne
@sarah_whiteflower a napríklad na obloha plače by som napísala, že je to personifikácia alebo metafora?
a čo tak napríklad "Na koho sa tvoje oči usmiali" metafora alebo personifikácia? toto bude tiež metafora? a "V očiach si mala túhu" tiež metafora? alebo to nie je nič?
no my nemáme palkovica ale o.lsiaka a treba a treba spravit referáty samé neskôr sa do toho dostanem lebo to treba na každý seminár ale teraz sa idem zblázniť..
@zeriavka A na slovo "cesto" by si napísala, že je to podstatné meno, alebo že je stredného rodu vzoru mesto? (dúfam, že na tomto rukolapnom príklade už chápeš, čo ti chcem povedať s tou metaforou a personifikáciou )
"oči sa usmiali" je čistá metafora typu personifikácia. A v očiach mala "dúhu" či "túhu"? Ak mala v očiach dúhu, tak by to mala byť metafora, lebo prenesene hovorí o tom, že tam mala nejakú radosť, že sa tešila a pod. Ale ak tam mala "túhu", čo je poetický výraz pre túžbu, tak je to metafora tiež "mať v očiach túhu" je túžiť po niekom tak, že to na ňom navonok vidieť, teda je tam opäť raz prenesenie významu - však nemá v oku padnutú žiadnu túžbu predsa
Mimochodom, aj my sme pri Palkovičovi robili referáty Len z toho zbytočne nestresuj, ja som mala referát presne z tohto, čo ty, a v triede nebolo veľa ľudí, ktorí by boli tomu referátu rozumeli, a @purenarcissism ti to potvrdí, ona so mnou na ten seminár chodila Toto je jedna z najťažších vecí, ktoré treba chápať v básnickej trópike, pokojne sa ho na to spýtajte, on si to s vami precvičí.
Mimochodom, vy máte OLŠIAKA na Teórii literatúry? Neverím, on je na katedre jazyka, ak ho vážne máte, tak sa nemáš čoho báť, on je dobráčisko A aj my sme si museli robiť referáty samé Si predsa na vysokej škole (určite si si nepomýlila vyučujúceho?)
@zeriavka No že ak určíš, že je niečo metafora, tak určíš PODDRUH a to je napr. personifikácia, naturalizácia, animalizácia, synestézia, oxymoron, alúzia, synekdocha... Čiže tam napíšeš, "obloha blá blá" = Metafora, personifikácia, alebo metafora, poddruh personifikácia.
@sarah_whiteflower fíha takže takto to treba napísať? no ja tomu ako chápem len neviem čo tam napísať či jedno alebo druhé..takže vlastne obe..no zatiaľ to nechám tak že napíšem jedno a potom uvidím, že čo treba ďalej lebo som už z toho na zbláznenie
pre mňa je to jednoducho takto: epiteton = básnický prívlastok = čiže podstatné meno + prídavné meno nič s metaforou a metafora...je prenášanie vlastností na neživé predmety podľa vonkajšej podobnosti skôr sa mi mýli personifikácia a metafora,keď to chce slovenčinárka od nás rozdeliť...je pravda,že personif. je druh metafory,tak sa to ťažko rozdeľuje,ale personifikácia prenáša ľudské vlastnosti na neživ. predmety a metafora...akoby tie ostatné tie vlastnosti a činnosti,ktoré nemôžeš pripísať človeku ako lietanie,kvitnutie a tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
metafora je prirovnaie na základe nejakej podobnosti, napríklad nepovieš, že pršalo, ale že obloha plakala
(stačí tak?)
- nevzali do rúk tehly
- Každú tú stenu,
rukami jeho vykúzlenú krste jeho potu posvätí.
- Tie hľadia s ohňom na človeka (oči, personifikácia či metafora?)
- zapáperili sme si šaty (od snehu metafora?)´
- Treba mi prudko vyletieť (metafora?)
a krúžiť ako jastrabovi (metafora okrem prirovnania?)
nad začareným lesom! (epiteton?) atď... :/
epiteton- konstans ( klasicky- zelena trava)
-ornans (ozdobny- zlata trava alebo co ja viem )
ked to nieje pridavne meno neni to epiteton
a genitivna metafor aje ked mas napriklad tu hlavku maku .(nezhodny privlastok)..a vies to prehodit do zhodneho.. ze makova hlava.. tak je to genitivna no lepsie to povedta neviem
ale práve si uvedomujem, ako som celú túto terminológiu už pozabúdala
@nixxina na čo riešim? jeden z referátov na vysokej..vo vademecum poetiky (poetickom slovníku) od Tiboru žilka je to ako príklad metafory
@mielikki tak vieš mi poradiť s tými príkladmi??
- Oči - Tie hľadia s ohňom na človeka (metafora či personifikácia?)
- zapáperili sme si šaty (metafora?)
- Treba mi prudko vyletieť (môže to byť metafora?)
- nad začareným lesom tam bude epiteton že?
TEDA skôr mám problém s tým, či napríklad tieto veci uvedené vyššie môžu byť metafory..epitetá aj chápem to bude napríklad ten začarovaný les si myslím
v tom prvom sa mi ezdá, že by tam bolo vôbec niečo, keby už muselo, tak epiteton, lebo stena vykúzlená... ale ono to závisí od kontextu
metafora
metafora
myslím, že hej
bude
to s tou stenou bude metafora
oči hľadia -personifikácia
@zeriavka Epiteton je pomenovanie TOHO, čo pomenúvaš, s ozvláštnením... vysvetlenie: hovoriaci potok - pomenúvaš potok, prostopašné dieťa - pomenúvaš dieťa, atď. Jedno slovo stáva v pôvodnom význame (alebo obidve). Ale minimálne jedno, to podstatné meno, teda POTOK je POTOK a DIEŤA je DIEŤA.
Metafora sa síce môže skladať aj z podstatného plus prídavného mena, ale vždy je to podstatné v pomenovaní prenesené prenesené - napríklad hlávky maku vôbec nie sú hlávky, ale plody, čiže je tam zámena; obloha plače - ale neplače, v skutočnosti prší, zámena prší za plače... pri epitetone sa to nedeje.
Stačí??
hovorím, že prvé je metafora, lebo stena je rukami postavená, nie vykúzlená
lebo (si myslím, že) oči nehľadia, človek hľadí očami
"Jeho rukami vykúzlená stena" je trochu komplikovaná, to nie je dobrý príklad na vysvetľovanie niečoho, čo ti ešte nie je celkom jasné, ale zaradila by som to viac do metafory (i keď teoreticky by to epiteton mohol byť, ako nezhodný, respektíve prístavok), pretože dochádza k posunu postaviť - vykúzliť, základom je vnútorná podobnosť, čiže áno, viac metafora.
"oči hľadia s ohňom" je už úplne komplikované, lebo slovo "hľadieť" sa v ľudskej mysli spája s orgánom očí a personifikácia to nie je, je to keďtak metafora, pretože nehľadí iba človek, ale aj zviera, to je skôr poznámka pre @cjubou. Ale toto je moje ponímanie toho problému. Ale Palkovič proti nemu celý semester nič nemal, tak snáď je správne
a čo tak napríklad "Na koho sa tvoje oči usmiali" metafora alebo personifikácia? toto bude tiež metafora? a "V očiach si mala túhu" tiež metafora? alebo to nie je nič?
no my nemáme palkovica ale o.lsiaka a treba a treba spravit referáty samé neskôr sa do toho dostanem lebo to treba na každý seminár ale teraz sa idem zblázniť..
"oči sa usmiali" je čistá metafora typu personifikácia. A v očiach mala "dúhu" či "túhu"? Ak mala v očiach dúhu, tak by to mala byť metafora, lebo prenesene hovorí o tom, že tam mala nejakú radosť, že sa tešila a pod. Ale ak tam mala "túhu", čo je poetický výraz pre túžbu, tak je to metafora tiež "mať v očiach túhu" je túžiť po niekom tak, že to na ňom navonok vidieť, teda je tam opäť raz prenesenie významu - však nemá v oku padnutú žiadnu túžbu predsa
Mimochodom, aj my sme pri Palkovičovi robili referáty Len z toho zbytočne nestresuj, ja som mala referát presne z tohto, čo ty, a v triede nebolo veľa ľudí, ktorí by boli tomu referátu rozumeli, a @purenarcissism ti to potvrdí, ona so mnou na ten seminár chodila Toto je jedna z najťažších vecí, ktoré treba chápať v básnickej trópike, pokojne sa ho na to spýtajte, on si to s vami precvičí.
Mimochodom, vy máte OLŠIAKA na Teórii literatúry? Neverím, on je na katedre jazyka, ak ho vážne máte, tak sa nemáš čoho báť, on je dobráčisko A aj my sme si museli robiť referáty samé Si predsa na vysokej škole (určite si si nepomýlila vyučujúceho?)
Človek sa nikdy docela nenarodí,
nenarodí sa docela. okrem toho, že je tam epanastrofa, je tam aj paradox alebo čo to môže byť?
túhu díky za vysvetlenia už mám v tom jasnejšie
AKO UŽ TI TO MÁM VYSVETLIŤ?!?!