na jednej strane by to bolo logicke, kedze rodicia ( tí z lepších) sa starajú o svoje dieta hlavne v tejto dobe dost dlho a pomahaju mu s cim mozu...na strane druhej kolobeh zivota je, ze tvoji rodicia maju deti (teba) o ktore staraju, tie maju zase svoje deti, o ktore staraju a tie maju zase svoje deti, o ktore sa staraju...nemozes sa cely zivot o niekoho starat..clovek potrebuje aj pokoj
to je moj pohlad na vec..ako sa hovori, kazda minca ma 2 strany
no samozrejme, ze by sa mali deti starat o rodicov. ved rodičia by potom tiež mohli dať svoje deti do detských domovov..... bože, kto tie domovy vymyslel?
včera som akurát čítala, že jeden týpek už okolo 20 či koľko rokov nesie svoju slepú mamu na chrbte každý deň- chce s ňou prejsť pešo celú indiu... to je podľa mňa viac než obdivuhodné a ja osobne som určite za to, aby sme sa o svojich rodičov v ich najťažšom období života postarali... neviem si predstaviť, že by som svoju mamu niekam strčila... na to si ju až príliš vážim
ono je to komplikované. mám babku a dedka, ktorí to už riešia. a dá sa povedať, že tam aj celkom chcú ísť, veď predsa, bude o nich postarané 24/7 a aspoň tam budú mať rovesníkov s ktorými si spríjemnia čas. Ak by sa o nich starala mamina, tak by vlastne viac ako polku dňa boli sami, lebo mamina musí pracovať. takže to má svoje za aj proti. ale ak by to bolo v mojich možnostiach, snažila by som sa nájsť kompromims.
Samozrejme ze deti by sa mali postarat o svojich rodicov.Ale existuju vynimky.Niektory starsi ludia zvyknu byt senilny, nepoznavaju uz ani najblizsiu rodinu popripade ich treba krmit mixovanou stravou a nosia plienky.Tyto ludia potrebuju opateru 24 hodin denne a na to su urcene domovy dôchodcov.Ale ked rodic dokaze este pomerne ako tak fungovat je myslim povinnost deti postarat sa onho.
Urcite by sa mali o svojich rodicov postarat financne a materialne ak je to nevhyhnutne. Ale aby chceli rodicia zit v domoch svojich deti do neviem kedy, tak to urcite nie.
Ja mam vlastny zivot, casom mozno budem chciet zalozit vlastnu rodinu a mama by mi u mna doma v tejto faze zivota asi velmi prekazala..
...ako mne by ani nevadilo ked budem starý že sa dostanem do domova ved to je ako intrák samý rovesníci len dozor sa prehodí na mladších a ak nebudem vládať sa o seba postarať tak nebudem predsa chcieť aby sa moje deti vzdali všetkého len preto aby sa celé dni o mňa starali... a vlastne budem mať deti?
moja mama sa stará o svojho otca (čiže presne toto čo je v otázke), a nieje to také "jednoduché" ako si niektorí myslia... áno od nej to je dobré, lenže starí ľudia často robia problémy a pritom si to už ani neuvedomujú... predstavte si situáciu že sa staráte o svoju mamu a tá začne vykrikovať že "umieram umieram" a počúvať to, to nieje ľahké... (a pritom jej skoro nič nieje)
Ja som túto tému zastihol minulý rok v prvom ročníku VŠ sme mali taký predmet že základy práva to len tak aby nám vyplnili rozvrh ako dodatočný predmet ale povinný. A tam jeden známy nemenovaný bratislavský právnik práve o tom hovoril že vraj to vychádza aj zo zákona tak ako rodičia sa majú postarať o nás či už po finančnej stránke alebo materiálovej(podľa svojích možnosti a schopnosti) po dovršení našej plnoletosti tak rovnako sa máme postarať aj mi o nich pri starobe. Ale neviem v akom presnom znení ten zákon vlastne je.
Ale ak si to človek zoberie len tak od seba tak je normálne aby som sa postaral o svojích rodičov. Veď oni mi dali život ma zabezpečili do života tak sa im určite neodvďačím Domovom dôchodcov to jednoznačne nie!
to ni je o nejakej bezcitnosti alebo čo. ale napríklad moji starí rodičia - ešte sa o seba dokážu v pohode postarať, ale raz môže prísť to, že už nie, a ja som v škole, sestra je v škole a mama musí chodiť aj do práce aby nás všetkých uživila. a pokial sa o seba postarat nevedia, tak tu starostlivost potrebuju nonstop.
ja nepokladam za nejake "odlozenie" keby isli do domova dochodcov. jasne ze by chodili na navstevy, na sviatky a tak, ale podla mna je to zodpovednejsie zaplatit im starostlivost aku si zasluzia, nez im poskytnut tu starostlivost nedostatocnu.
Ak sa to dá, tak by mali, ale ak celá rodina je od rána do večera v práci a ten človek je chorý a nedokáže sa o seba úplne sám postarať, tak nepovažujem za zlé ani domov dôchodcov.
Ja mám starkú v domove dôchodcov práve preto, žeby dlhšie nemohla byť sama a ked sú všetci preč, nemal by sa o ňu kto postarať.
@Yolis neviem na isto nič ale keby nebolo niečo v zákone tak by to asi nespomínal advokát no nie.
Inak ja si nemyslím že rodičia by nemali domov veď mi v ňom vyrastáme iba že myslíš to že keď na teba prepíšu svoj dom alebo byt takže ich treba vyhodiť keď to už je tvoje a nechceš si ich nasťahovať do svojho?, aspoň tak to vyplýva s tvojho komentáru. Ja som nikomu nič nenanútil kto chce sa o svojích rodičov postará ak si ich váži a keď si ich neváži tak sa tiež o nich "postará" ale v inom slova zmysle.
Ja si myslím pokiaľ oni majú svoj byt/dom a aj svoj dôchodok tak im nič netreba možno pomôcť nakúpiť alebo niečo urobiť v domácnosti keď už nevládzu. Ale si myslím že ak bývam vo svojom rodnom dome prepísanom od rodičov a rodičia ešte žijú tak je svinstvo aby som sa o nich nepostaral ale ich vyhodil či dal do nejakého domova dôchodcov to nepochopím toto zmýšľanie ale v dnešnej dobe sa tomu vôbec nečudujem.
@Yolis No prečítal som si tvoj komentár vyššie a je to jasné že ak by boli vážne chorý a by som to nezvládal a by potrebovali 24hod opateru tak ich dám do Domova Dôchodcov ale aj tak nasilu by som to neurobil keby tam nechceli byť určite by to dali najavo tak by som zaplatil opatrovateľku a boli by doma.
Inak hlavná anketa hovorí o niečom inom vôbec tam nie je spomenutý chorý rodič ale starý to je rozdiel ale aj starým treba pomôcť hlavne keď žijú na dedine im treba nakúpiť, odviezť ich občas k lekárovi a tak. Ak sa oni postarali o mňa tak ja ich v štichu nenechám určite.
@pa3cek ale minimum detí býva so svojimi rodičmi (predpokladám že ak sa o nich treba starať v starobe tak deti sú dospelé a majú svoje rodiny). ja napríklad určite neostanem žiť na orave a mamu so sebou sťahovať nebudem. ja nevravim ze ju chcem strcit do domova, bozechran, zalezi od toho nakolko bdue schopna sa o seba postarat, je jasne ze ju budem financne podporvoat, navstevovat, vsetko. zalezi na dohode. niektorym vyhovuje byt niekde s rovesnikmi ako sediet doma cely den sam.
ja si len nemyslim ze ak by som svojej mame na stare kolena zaplatila nejake sanatorium alebo co, ze by som bola zla dcera.
a nehovorím že to v zákone nie je. kebyže ich vyhodíš a jebeš na nich, ešte ťa vyhodia len ked ich das do domova dochodcov tak to porusenie toho urcite nie je
ak by som mala mat vztah s maminou taky ako ma moja mamina so svojou tak ako sorry ale niekedy to hranici so sialenstvom... niezeby bol zly vztah ale proste doba ide prirychlo dopredu a stari ludia s nou nedokazu ist, preto by mali zit medzi svojimi rovestnikmi ak sa tej dobe nedokazu alebo nechcu prisposobit...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
to je moj pohlad na vec..ako sa hovori, kazda minca ma 2 strany
Rozpravaju sa dvaja 90-rocny dôchodcovia v domove dôchodcov a jeden hovori tomu druhemu
Chel by som sa dozit este jedne rok
Preco?
Chcem vidiet ako sa bude tvarit môj syn ked ho tu dovedie môj vnuk
Ja mam vlastny zivot, casom mozno budem chciet zalozit vlastnu rodinu a mama by mi u mna doma v tejto faze zivota asi velmi prekazala..
Ale ak si to človek zoberie len tak od seba tak je normálne aby som sa postaral o svojích rodičov. Veď oni mi dali život ma zabezpečili do života tak sa im určite neodvďačím Domovom dôchodcov to jednoznačne nie!
ja nepokladam za nejake "odlozenie" keby isli do domova dochodcov. jasne ze by chodili na navstevy, na sviatky a tak, ale podla mna je to zodpovednejsie zaplatit im starostlivost aku si zasluzia, nez im poskytnut tu starostlivost nedostatocnu.
Ja mám starkú v domove dôchodcov práve preto, žeby dlhšie nemohla byť sama a ked sú všetci preč, nemal by sa o ňu kto postarať.
Inak ja si nemyslím že rodičia by nemali domov veď mi v ňom vyrastáme iba že myslíš to že keď na teba prepíšu svoj dom alebo byt takže ich treba vyhodiť keď to už je tvoje a nechceš si ich nasťahovať do svojho?, aspoň tak to vyplýva s tvojho komentáru. Ja som nikomu nič nenanútil kto chce sa o svojích rodičov postará ak si ich váži a keď si ich neváži tak sa tiež o nich "postará" ale v inom slova zmysle.
Ja si myslím pokiaľ oni majú svoj byt/dom a aj svoj dôchodok tak im nič netreba možno pomôcť nakúpiť alebo niečo urobiť v domácnosti keď už nevládzu. Ale si myslím že ak bývam vo svojom rodnom dome prepísanom od rodičov a rodičia ešte žijú tak je svinstvo aby som sa o nich nepostaral ale ich vyhodil či dal do nejakého domova dôchodcov to nepochopím toto zmýšľanie ale v dnešnej dobe sa tomu vôbec nečudujem.
Inak hlavná anketa hovorí o niečom inom vôbec tam nie je spomenutý chorý rodič ale starý to je rozdiel ale aj starým treba pomôcť hlavne keď žijú na dedine im treba nakúpiť, odviezť ich občas k lekárovi a tak. Ak sa oni postarali o mňa tak ja ich v štichu nenechám určite.
ja si len nemyslim ze ak by som svojej mame na stare kolena zaplatila nejake sanatorium alebo co, ze by som bola zla dcera.
a nehovorím že to v zákone nie je. kebyže ich vyhodíš a jebeš na nich, ešte ťa vyhodia len ked ich das do domova dochodcov tak to porusenie toho urcite nie je
A potom, tento rok som mala možnosť zistiť, že niektorí ľudia si nezaslúžia ani ten domov dôchodcov...