Myslíte si, ze môže byť jednotlivé národy v niečom iné ako ostatné?
Napadla ma dosť netradičná otázka, ktora sa ťažko vysvetluje. Myslíte si, ze napríklad v Nemecku je disciplína oveľa väčšia jak na Slovensku? Áno je... Ale... Je to preto, lebo deti tak boli vychované, alebo preto ze to ten národ ma v krvi? Keď sa nieco h
@spactatus a je to len vec výchovy či proste to majú v sebe? Ja viem ze je to samozrejmé, ale ja tomu nechápem.... Prečo, keď su to isté, ta istá rasa jak iný štát? Čím to je?
podla mna aj tym aj tym. jasne ze je to aj vychovou, spolocnostou, generaciou, a jasne ze sa najdu aj vynimky, ale urcite je to aj nejakym tym temperamentom, a tym, co maju ludia prirodzene v sebe, napr. taky Spaniel, Talian bude mat iny temperament ako Brit alebo kto, a myslim, ze ten Talian alebo Spaniel by niekde v sebe mal, aj keby napr. vyrastal v Anglicku
@unspoken co mám jako chápat... To ze Nemci vyvolali aj prvú aj druhu vojnu? To bola jedna generácia viac-menej, Hitler bojoval v 1. a vyvolal 2. ...... Kopa vojakov bojovala v oboch vojnách...
@warhawk podľa mňa na to všetko vplýva okolie. Pokiaľ tie "prvé" deti videli svojich rodičov veľkorysých, rozumných alebo násilných, tak z nich to vyrastie a to je systém.
Najlepší príklad by som vedela uviesť tak, že napr. ja ako žena chcem vedieť, aký (trepnem) bude môj priateľ po svadbe, tak si musím všimnúť, ako sa správa jeho otec k jeho matke (môj svokor k svokre), chápeš?
@warhawk s Hitlerom mám spoločnú národnosť aj pôvod
tiež chcem ísť na umeleckú, u ňho neprijatie na umeleckú vyvolalo to k čomu došlo toto k niečomu vedie
že ja mne prepne ?
@warhawk ja som vojnu nespomenul ale pytas sa @3 preco ked sme jedna rasa existuju staty....pretoze sa ludia odpociatku grupovali novych nezaclenili a tak sa skupinkovali ludia tak akosa skupinkuju napriklad v triede partie....a kazdy sa dako chova ma pravidla atd...preto to je teraz tak ako to je a kazdy sa tvari ze je povodny obyvatel
@unspoken uz asi chápem co mi chceš povedať.... Ale napr. Rusi su vraj divokejsi, a sikana v školách atď, a keď som bol v Petrohrade, tak mi tam disciplína pripadala väčšia jak v Berlíne... Vôbec taký divoki neboli, baví ich Bandi-Jumping ale nič také ze sikana atď.... Tak ma napadlo ze či ti starší nebývali divoki a ta novsia generácia uz je iná jak ta predošlá...
konflikt dedičnosti a prostredia a vplyv jedinca;
v minulosti psychológ john locke, že človek sa narodí ako čistá nepopísaná tabuľa (tabula rasa) a že ho ovplyvňuje výchova.
opozičný prúd vtedy tvrdil,že človek je len taký, aké vlastnosti zdedí.
- celá táto problematika sa uzavrela ta,k,že názor lockeho bol vyvrátený,ale vyvrátený bol aj druhý názor,lebo človek nededí vlastnosti, ale predispozície na to,že tie vlastnosti mať bude.
Čiže pravda je niekde prostred.
napríklad divoký Rus.
Ak sa narodí malý Rus, môže byť výbušný a mať takú povahu, ale ak bude vychovávaný rodičmi, ktorí sú obaja kľudný a nemajú také sklony tak sa nemusí výbušným stať.
A napríklad ak je rodina výbušných (používam tento výraz pre to divoký) Rusov, ktorí si adoptujú dieťa dajme tomu stadiaľto, je veľká pravdepodobnosť, že bude tiež taký ako oni,lebo to bude odmalička vidieť a možno sa to na ňom neprejaví pri vyrastaní,ale napr. v jeho vzťahu k ľuďom.
Čiže, aj kombinácia prostredia v ktorom vyrastáme a aj predispozície zdedené od predkov majú podiel na to akí ako národ sme, to je môj názor
a inak keď sa zamyslíš tak aj na birdzi sú ľudia v podstate rovnakí ako vo zvyklostiach, samozrejme vždy sa nájdu výnimky ale napr. som si všimol, že tu je dosť populárne hejtovanie ľudí, buď nováčikov alebo práve tie výnimky, a ked chceš aspoň tak nejak zapadnúť tak musíš prevziať isté veci, ktoré sa možno postupom času menia, ale vždy to tvorí skupinu ľudí, ktorí sa správajú takmer identicky ak generalizuješ prosto to je akýsi duch tejto stránky, že je tým charakteristická a aj keď sa zdá, že to má na svedomí len pár ľudí, v podstate to robí väčšina
hmm, čiže či je charakter a spávanie sa človeka formované iba prostredím v ako sa nachádza alebo či je tu niečo v génoch, čo si nesie v sebe. Hmmm, ja si myslím, že oboje, otázka ale potom je, čo u jedinca prevládne. Dám taký príklad, dvaja súrodenci, rovnaká rasa, vierovyznanie, rovnaké prostredie, jedna rodina, rovnaký prístup rodičov k výchove....a veľakrát môžeme vidieť, že obaja skončia úplne inak. Čiže prípady sú všelijaké, ale keď to mám generalizovať tak to vidím asi takto:
v dávnej minulosti, keď sa formovali jednotlivé národy, nejaké mestské štáty, keď sa tvoril nejaký ten základ spoločnosti ako ju poznáme dnes, tak prebiehal tento proces do veľkej miery izolovane. Iné zvyky, iné vzorce správania sa, iný pohľad na to, čo je dobré, zlé....iný základ pre generovanie právneho rámca. A to všetko vplývalo aj na správanie sa ľudí, ktorí sa mohli pohybovať len v nejakých hraniciach, vrámci zvykov, tradície, práva. a týto ľudia vychovávali v takom duchu v akom sami žili ďalšie generácie, ktoré už mnoho vecí brali ako samozrejmosť, ako niečo prirodzené o čom im ani nenapadlo rozmýšľať, proste to tak pre nich bolo normálne. A to sú tie veci, ktoré sa formovali možno storočia a sú tak hlboko v tej danej spoločnosti, stali sa jej súčasťou, niečim typickým, ba prirodzeným pre tú danú spoločnosť.
to ľudia vytvorili nejaké prostredie a to prostredie spätne vplýva dlhodobo na nich. preto decku v rakúsku nenapadne hodiť papierik od cukríku na zem a našincovi áno.
nevidel si, nerobíš ani ty...videl si- robíš to isté. Čiže nie, žiadna náhoda, a áno, môže sa to v budúcnosti zmeniť, a aj sa postupne meni, spoločnosť sa stále vyvíja, ale nie zo dňa na deň, dovolím si povedať že ani z jednej generácii na druhú ale v dlhšom časovom horizonte, aj keď globalizácia veľa veci urýchľuje.
hmm...napadlo ma ešte niečo, čo som čítala k tejto problematike už dávnejšie a to, že veľký vplyv na ľudskú povahu a potom aj na celý systém ktorý tí ľudia vytvoria má krajina, teda kopce, údolia a tak. Takí švajčiari kvázi chránení alpami sa profilovali inak, za iných okolností, riešili iné problémy ako napríklad taký rus na sibíri, široko- ďaleko okolo seba nič len tráva- stal sa ostražitejším, menej dôverčivejším ale zároveň mal aj on sám väčšie možnosti expandovať (ľahšie je to po dlhých pláňach ako v alpských kopcoch) a teda sa stal aj viac agresívny, dobivačný.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Je to absolútne normálne.
Všade bola vždy iná mentalita, postupy, zákony, tradície, všetko...
Iný kraj, iný mrav.
Najlepší príklad by som vedela uviesť tak, že napr. ja ako žena chcem vedieť, aký (trepnem) bude môj priateľ po svadbe, tak si musím všimnúť, ako sa správa jeho otec k jeho matke (môj svokor k svokre), chápeš?
Všade iný systém.
tiež chcem ísť na umeleckú, u ňho neprijatie na umeleckú vyvolalo to k čomu došlo
toto k niečomu vedie
že ja mne prepne ?
a podľa mňa je každý národ/oblasť hlavne ovplyvnená históriou, to ti asi chcel @4 povedať.
konflikt dedičnosti a prostredia a vplyv jedinca;
v minulosti psychológ john locke, že človek sa narodí ako čistá nepopísaná tabuľa (tabula rasa) a že ho ovplyvňuje výchova.
opozičný prúd vtedy tvrdil,že človek je len taký, aké vlastnosti zdedí.
- celá táto problematika sa uzavrela ta,k,že názor lockeho bol vyvrátený,ale vyvrátený bol aj druhý názor,lebo človek nededí vlastnosti, ale predispozície na to,že tie vlastnosti mať bude.
Čiže pravda je niekde prostred.
napríklad divoký Rus.
Ak sa narodí malý Rus, môže byť výbušný a mať takú povahu, ale ak bude vychovávaný rodičmi, ktorí sú obaja kľudný a nemajú také sklony tak sa nemusí výbušným stať.
A napríklad ak je rodina výbušných (používam tento výraz pre to divoký) Rusov, ktorí si adoptujú dieťa dajme tomu stadiaľto, je veľká pravdepodobnosť, že bude tiež taký ako oni,lebo to bude odmalička vidieť a možno sa to na ňom neprejaví pri vyrastaní,ale napr. v jeho vzťahu k ľuďom.
Čiže, aj kombinácia prostredia v ktorom vyrastáme a aj predispozície zdedené od predkov majú podiel na to akí ako národ sme, to je môj názor
ale aj mnohými faktormi, celkovo keď pozrieš na slovákov tak sa ako celok dajú dosť ľahko charakterizovať
v dávnej minulosti, keď sa formovali jednotlivé národy, nejaké mestské štáty, keď sa tvoril nejaký ten základ spoločnosti ako ju poznáme dnes, tak prebiehal tento proces do veľkej miery izolovane. Iné zvyky, iné vzorce správania sa, iný pohľad na to, čo je dobré, zlé....iný základ pre generovanie právneho rámca. A to všetko vplývalo aj na správanie sa ľudí, ktorí sa mohli pohybovať len v nejakých hraniciach, vrámci zvykov, tradície, práva. a týto ľudia vychovávali v takom duchu v akom sami žili ďalšie generácie, ktoré už mnoho vecí brali ako samozrejmosť, ako niečo prirodzené o čom im ani nenapadlo rozmýšľať, proste to tak pre nich bolo normálne. A to sú tie veci, ktoré sa formovali možno storočia a sú tak hlboko v tej danej spoločnosti, stali sa jej súčasťou, niečim typickým, ba prirodzeným pre tú danú spoločnosť.
to ľudia vytvorili nejaké prostredie a to prostredie spätne vplýva dlhodobo na nich. preto decku v rakúsku nenapadne hodiť papierik od cukríku na zem a našincovi áno.
nevidel si, nerobíš ani ty...videl si- robíš to isté. Čiže nie, žiadna náhoda, a áno, môže sa to v budúcnosti zmeniť, a aj sa postupne meni, spoločnosť sa stále vyvíja, ale nie zo dňa na deň, dovolím si povedať že ani z jednej generácii na druhú ale v dlhšom časovom horizonte, aj keď globalizácia veľa veci urýchľuje.