Myslíte si žeby Rusi boli v 20. storočí uspesnejsi a mocnejsi keby sa komunisti nedostali k moci?
Co by sa zmenilo keby sa komunisti nedostali k moci? Boli by Rusi mocnejsi? Alebo by boli na tom horsie? Vyhrali by 2. svetovu? Nemcov zastavili az tesne pred Moskvou, bolo to tesné, ... Myslíte si žeby mali tolko jadroviek, boli prvý vo vesmíre, vyhrali
dobrá otázka ale fakt netuším... čokoľvek čo ma napadne je hneď spochybnené ďaľšou myšlienkou :/ isté však je ,že by to nemalo až tak veľký vplyv na Rusko ako na celý svet...
keby sa komunisti nedostali k moci tak pokiaľ viem nič také ako Rusi by príliš neexistovalo, lebo práve obdobie komunizmu hneď po prevrate monarchie bolo to, ktoré rusko upevnilo ako celistvú krajinu. ak by sa to nestalo, pravdepodobne by jeho rozpad nastal skôr a viac, než nastal v skutočnosti potom okolo toho 89 roku.
v dôsledku toho by teda počas druhej svetovej asi neboli jednotní a teda by neboli dosť dobre schopní odolávať hitlerovej invázii, a teda by možno hitler vyhral, alebo aspoň rusko omnoho viac zdevastoval.
ale nie som príliš historik, to si len cucám z prsta na základe toho čo si myslím že viem.
blbosť lenin spriemyselnil rusku úplný že rozvoj inak by boli primitivny a nemci by ich 100% zežrali celých ale zas tam neboli komunisti kvôly ktorým tam išiel
keby cár nerobil zo seba frajera a počúval rasputina, nemuselo by to až tak dopadnúť, no v konečnom dôsledku socializmus niekomu pomohol a niekomu nie myslím si že školstvo aké mali rusi už nikde tak nefunguje, vďaka zbrojeniu konfliktom a pretekaniu sa so západom je technológia tam kde je ono je to celkovo zložitejšie ke´dže asi najlepší technici z celého sveta boli nemci a tých habali jednak do SSSR a jednak do USA - skôr si myslím, že keby mal hitler iné zámery tak by postopne nemecko bolo prvé vo vesmíre, prvé na mesiaci a tak podobne
je tažke si to predstavit ale v kazdom pripade myslim že Nemcom by sa ani tak nepodarilo ich poraziť už len kvoli tej obrovskej rozlohe a skoro nevyčerpatelnym ludskym zdrojom
@warhawk celá téma je zbytočná, keďže zaberá priveľké obdobie... + komunizmus ako ho Marx vymyslel nikdy neexistoval: Leninizmus - Stalinizmus - Bolševizmus - Socializmus - Sociálny Socializmus - Čínsky Socializmus - Severná Kórea.. keďže to už má iba symboly a nie filozofiu
1. bez prevratu by bol ruský národ podrobený genocíde počas 1 svetovej kde ich výzbroj nemala ani len dostatočnú kvalitu oproti oponentom a zároveň by akurát tak natiahli trvanie vojny
2. priveľa premenných ktoré nedokáže nikto len tak zhodnotiť
3. detto
4. bezpredmetná otázka a čo sa týka východného frontu, tak Moskva bola najvýchodnejším bodom kam sa Blitzkrieg dostal, keďže front ako taký nikdy nie je rovná čiara
5. za predpokladu, že by sa zachovalo Ruské cárstvo: viac, nie, nie a áno, keďže sibír je tak nehostinná pustatina, že ú všetci ostatný radi, že sú rusi dosť blázni na to, že tam ťažia suroviny aj pre ostatných
6. záleží to od systému aký by tam vládol: Cárstvo, či Demokracia... v oboch prípadoch však nie, keďže Socializmus priniesol obrovké bohatstvo ústrednému štátu ZSSR
7. záleží od výsledku 2. svetovej a od počtu a typu nemeckých vedcov ktorý by tam emigrovali
P.S. povedať o nejakom režíme, že je zlý je úroveň 1-4 základná škola... nemal by si to robiť, hlavne ak ten režím nikdy neexistoval
@hetfield Nevyčerpatelným ludským zdrojom?
V ZSSR žilo cca 290 milionov obyv. (v roku 1990 či kedy) a z toho boli len 50,78% Rusi, Ukrajinci napríklad Rusov vobec nemuseli to je uz -40 milionov atd., síce mali prevahu v obyvatelstve ale Nemci mali v 41-vom tiež cez 100 milionov, nebola to až taká presila v počte ludí, skôr v počte tankov a vojenskej technologie..
mám taký pocit,že Rusko,práve v dnešných dňoch upevňuje svoju moc,dobre,na komunizme sa to začalo stavať,toto celé impérium takzvané a všetko smeruje k tomu,že Rusko bude čoskoro vplyvnejšie ako USA,USA je závislé na číne,ale dokedy???čína sa raz naserie ale Rusko,je zasa špekulantom,šachistom....
@warhawk
1. plus-mínus dva roky
2. rozpad ZSSR začal 89tym, keď sa od neho "odpojilo" československo, resp. zbavilo sa okupácie, a po tom sa začali odpájať ďalšie štáty, ukrajina, srbi, atď... koniec pojmu "ZSSR" v 91vom bol už len finálny dôsledok
@midnight Ale Ceskoslovensko nikdy v ZSSR nebolo, len pod jeho vplyvom... To je rozdiel, to je akoby som povedal že USA sa začalo rozpadať lebo Británia chce prestať s USA obchodovať...
Ale inak OK, lens om ťa upozornil... Rozpad ZSSR sa eviduje na rok 1991
@midnight ak srbmi myslíš byvalu Juhosláviu tak oni nikdy nepatrili do sovietskej sfery,mali síce socializmus ale uplne iny a ovela volnejší ako štaty vychodneho bloku
@hetfield Nie, Nemci mali pred pripojením Ceska a Rakuska 80 milionov obyv. ako dnes, Cesko a Rakusko mali dohromady skoro 20 milionov...
Je pravda že predsa len malo ZSSR 290 milionov, a mali takmer 3-násobnu prevahu, ale myslím že už vtedy bola doba kedy sa počet obyv. už nezaradoval k rozhodujucim vojenskym zložkám, ...
Tam islo o to že Rusi ovela rýchlejsie vyrábali tanky, lietadlá, vsetko, a podmienky na výrobu vojenskej technologie mali vždy, aj v roku 1990 malo ZSSR niekolkonásobne viac tankov, lietadiel, obrnených vozidiel a vsetkého ako dnesné Rusko + USa + Cina + EU dokopy...
@ps102 ako som povedal, nie som historik. tým "odpájali od zssr" som myslel to isté ako sa československo "odpojilo" od zssr, ale aj v tom sa môžem mýliť, ako naznačil @hetfield
čo by ak by ...to je veľmi široké .... na to nik nedá odpoveď a už vôbec nie tu .... možno by boli slabší, možno by neboli vôbec, možno by boli svetovou veľmocou ..... to sa ani len nejako dedukovať nedá, čo by s nimi mohlo byť, lebo by stačil jeden človek alebo jedna na prvý pohľad zanedbateľná udalosť a vývoj by bol smeroval celkom inam...
a k tomu P.S. : s tým nesúhlasím čo si tam napísal vôbec, lebo práve to, aký bol ten režim pred zmenou a v akom stave zanchal štát malo priamy dopad na obdobie po zmene režimu - práveže to bolo "zlé z komunizmu" ako to nazývaš
áno. Komunisti vyvraždili značnú časť Ruskej inteligencie, aristrokacie a buržoázie vôbec a potom prišiel Stalin a dorazil zbytok. Hovorí sa, že s tým čo nám urobili druhí sa vyrovnáme ľahko ale to čo si urobíme sami nás poznačí navždy. Rusi ako národ spáchal sám na sebe genocídu a z toho je dosť degenerovaný dodnes. Odporúčam denníky od Aľa Rachmanovej.
Na druhej strane cárske Rusko malo veľké problémy nie som si úplne istý či by tam aj tak skôr či neskôr nejaká diktatúra nevznikla. Vlastne si myslím, že áno.
@pesadilla ja som VEDEL že československo nikdy súčasťou zssr oficiálne nebolo, ale politicky a spoločensky de-facto bolo, a spolu s pádom berlínskeho múru, ktorý zrušil de-facto patrenie časti nemecka k Rusku, bol pád okupačného režimu u nás jedným z dôvodov prečo sa rozpadlo zssr, len to som povedal. nikde som nepovedal že ČSSR súčasťou ZSSR bolo.
preto mimochodom ten koment kde som písal o tom že čssr sa "odpojilo" od zssr, bolo to slovo "odpojilo" v úvodzovkách.
keď už ma aspoň spindávaš, tak si skontroluj či ma spindávaš za vec ktorú som actually spravil/tvrdil
to skôr ty máš očividne strašne slabí prehľad o zmenách režimov v strednej a východnej európe v 90. rokoch a o tom, čo malo na čo vplyv( súdiac podľa toho čo si tu v tomto fóre popísal) .....ale nemám náladu sa tu zbytočne zasa raz rozpisovať.
@warhawk Komunisti nekomunisti Nech sú Rusi akí chcu druhú sv. vojnu by vyhrali tak či tak za napoleona neexistoval žiaden komunizmus a vedeli mu dať na držku.. Proste Komunizmus kresťanstvo imperializmus to všetko boli ideológické vírusy čo mali rusov zničiť a nezničili.. Rusi boli najúspešnejší za kniežaťa Sviatoslava a aj pred nim ich nikdy nikto nedokázal poraziť a nikdy neporazí majú tvrdý koreň lebo sú Slovania.
@pyromaniak@5 neboli by primitívny nikdy neboli primitívmi. to sú úvahy vedcoiv odchovaných na anglosaskom mlieku komunizmus bol do Ruska tiež inportovany zo západu. Briti financovali celú revolúciu chceli Rusko rozdeliť na okupačné zóny. ale medzi marxistami sa našli menševíci a boľševíci. menševíci by pokojne nechali rusko rozpadnuť ale šťastie tomu že boľševici sa uvedomili a tak nespravili preto počas obšianskej vojny roku 1919-1922 začali briti podporovať bieloguardejcov na čele z Admiralom Kolčakom pretože sa im boľševici vymkli z rúk a ten kto doviedol do ZSSR priemyslenú revolúciu bol až nakoniec Stalin ktorý tu chcel zaviesť kapitalizmus po komunizme ale trvalý akože kapitalizmus nechcel vpustiť príležitostný kapitál aby tu sa usadili nadnárodné spoločnosti čo využijú potenciál obyvateľstva a po čase sa sťahujú inde ako to vidíme dnes na tom našom systéme keď si nejaká zahraničná firma otvorí výrobnú halu a po skončení daňových prázdnin sa spakuje a máme tu armádu nezamestnaných..
@midnight@15 rokom 85 začal rozpad východného bloku nie ZSSR.. Rusi mali vo svojich radoch Insidemanov ako bol Gorbačov čo podpísal Perestrojku čiže nie úplne rozpadom ZSSR ale východného blkou to začalo v roku 85...
@pesadilla
"to skôr ty máš očividne strašne slabí prehľad o zmenách režimov"
...zasa reaguješ na niečo čo si si len vymyslela že som napísal. nenapísal som nič o tvojom prehľade o históriopolitike, ani pozitívneho ani negatívneho, napísal som:
"keď už ma aspoň spindávaš, tak si skontroluj či ma spindávaš za vec ktorú som actually spravil/tvrdil"
a áno, očividne mám slabý prehľad o týchto veciach, ako som spomenul už v prvom svojom príspevku, súhlasím. tieto veci mi nikdy neprišli nejak extra dôležité, bral som ich skôr ako také info "pre zaujímavosť", a môj slabý a nepresný (ne)prehľad mi vcelku stačí. nejakému spresneniu by som sa však nebránil, ak by bolo dobre podané
@trash@33
rokom 85 začal rozpad východného bloku, a rozpadom východného bloku začal rozpad ZSSR, sémantika...
(ale vďaka za opravu/spresnenie, len podotýkam že aj keby som to takto presne vedel, tak by som to stále napísal tak isto ako som to napísal, lebo by som tam videl horeuvedenú súvislosť)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
v dôsledku toho by teda počas druhej svetovej asi neboli jednotní a teda by neboli dosť dobre schopní odolávať hitlerovej invázii, a teda by možno hitler vyhral, alebo aspoň rusko omnoho viac zdevastoval.
ale nie som príliš historik, to si len cucám z prsta na základe toho čo si myslím že viem.
1. bez prevratu by bol ruský národ podrobený genocíde počas 1 svetovej kde ich výzbroj nemala ani len dostatočnú kvalitu oproti oponentom a zároveň by akurát tak natiahli trvanie vojny
2. priveľa premenných ktoré nedokáže nikto len tak zhodnotiť
3. detto
4. bezpredmetná otázka a čo sa týka východného frontu, tak Moskva bola najvýchodnejším bodom kam sa Blitzkrieg dostal, keďže front ako taký nikdy nie je rovná čiara
5. za predpokladu, že by sa zachovalo Ruské cárstvo: viac, nie, nie a áno, keďže sibír je tak nehostinná pustatina, že ú všetci ostatný radi, že sú rusi dosť blázni na to, že tam ťažia suroviny aj pre ostatných
6. záleží to od systému aký by tam vládol: Cárstvo, či Demokracia... v oboch prípadoch však nie, keďže Socializmus priniesol obrovké bohatstvo ústrednému štátu ZSSR
7. záleží od výsledku 2. svetovej a od počtu a typu nemeckých vedcov ktorý by tam emigrovali
P.S. povedať o nejakom režíme, že je zlý je úroveň 1-4 základná škola... nemal by si to robiť, hlavne ak ten režím nikdy neexistoval
V ZSSR žilo cca 290 milionov obyv. (v roku 1990 či kedy) a z toho boli len 50,78% Rusi, Ukrajinci napríklad Rusov vobec nemuseli to je uz -40 milionov atd., síce mali prevahu v obyvatelstve ale Nemci mali v 41-vom tiež cez 100 milionov, nebola to až taká presila v počte ludí, skôr v počte tankov a vojenskej technologie..
1. plus-mínus dva roky
2. rozpad ZSSR začal 89tym, keď sa od neho "odpojilo" československo, resp. zbavilo sa okupácie, a po tom sa začali odpájať ďalšie štáty, ukrajina, srbi, atď... koniec pojmu "ZSSR" v 91vom bol už len finálny dôsledok
Ale inak OK, lens om ťa upozornil... Rozpad ZSSR sa eviduje na rok 1991
Je pravda že predsa len malo ZSSR 290 milionov, a mali takmer 3-násobnu prevahu, ale myslím že už vtedy bola doba kedy sa počet obyv. už nezaradoval k rozhodujucim vojenskym zložkám, ...
Tam islo o to že Rusi ovela rýchlejsie vyrábali tanky, lietadlá, vsetko, a podmienky na výrobu vojenskej technologie mali vždy, aj v roku 1990 malo ZSSR niekolkonásobne viac tankov, lietadiel, obrnených vozidiel a vsetkého ako dnesné Rusko + USa + Cina + EU dokopy...
» sk.wikipedia.org/wiki/Nacistick...
Tak áno, bez Ceska a Rakuska tam bolo asi okolo 70mil. Nemcov
na to aby si vedel, že československo NIKDY nebolo členom ZSSR nemusíš byť historik, to je hádam úplne primárna a základná vec...omg
a k tomu P.S. : s tým nesúhlasím čo si tam napísal vôbec, lebo práve to, aký bol ten režim pred zmenou a v akom stave zanchal štát malo priamy dopad na obdobie po zmene režimu - práveže to bolo "zlé z komunizmu" ako to nazývaš
Na druhej strane cárske Rusko malo veľké problémy nie som si úplne istý či by tam aj tak skôr či neskôr nejaká diktatúra nevznikla. Vlastne si myslím, že áno.
preto mimochodom ten koment kde som písal o tom že čssr sa "odpojilo" od zssr, bolo to slovo "odpojilo" v úvodzovkách.
keď už ma aspoň spindávaš, tak si skontroluj či ma spindávaš za vec ktorú som actually spravil/tvrdil
to skôr ty máš očividne strašne slabí prehľad o zmenách režimov v strednej a východnej európe v 90. rokoch a o tom, čo malo na čo vplyv( súdiac podľa toho čo si tu v tomto fóre popísal) .....ale nemám náladu sa tu zbytočne zasa raz rozpisovať.
"to skôr ty máš očividne strašne slabí prehľad o zmenách režimov"
...zasa reaguješ na niečo čo si si len vymyslela že som napísal. nenapísal som nič o tvojom prehľade o históriopolitike, ani pozitívneho ani negatívneho, napísal som:
"keď už ma aspoň spindávaš, tak si skontroluj či ma spindávaš za vec ktorú som actually spravil/tvrdil"
a áno, očividne mám slabý prehľad o týchto veciach, ako som spomenul už v prvom svojom príspevku, súhlasím. tieto veci mi nikdy neprišli nejak extra dôležité, bral som ich skôr ako také info "pre zaujímavosť", a môj slabý a nepresný (ne)prehľad mi vcelku stačí. nejakému spresneniu by som sa však nebránil, ak by bolo dobre podané
@trash @33
rokom 85 začal rozpad východného bloku, a rozpadom východného bloku začal rozpad ZSSR, sémantika...
(ale vďaka za opravu/spresnenie, len podotýkam že aj keby som to takto presne vedel, tak by som to stále napísal tak isto ako som to napísal, lebo by som tam videl horeuvedenú súvislosť)