Genetika je veľmi dôležitá časť biológie skúmajúca dedičnosť a premenlivosť, a môže odhaliť genetické poruchy a defekty. A keď si chorý, vie urciť aká je pravdepodobnosť že tú chorobu budú mať tvoje deti.
@4 prekročiť jej hranice sa nedajú - máš nejaké základy, na ktorých si postavený...to neznamená, že ti genetika určuje celý život ani to neznamená, že je to chujovina...vonkajšie prostredie, skúsenosti atď to ovplyvňujú všetko, dá sa o tom veeeeľmi veľa teórií nájsť ps: ide o to ako naložíš s tou svojou genetickou výbavou
nedá sa prekročiť určitá hranica bez genetiky. Napríklad belosi nebudú nikdy tak dobrý v behu ako černosi lebo my na to nemáme genetiku zakial oni áno. A zasa černosi nebudú mať nikdy tak vysokú priemernú inteligenciu ako belosi lebo to nemaju v genetike. U každého sa počas tisícročí vyvinulo najviac to, čo najviac využíval, je to celkom dosť spojité s evolúciou
@9 černosi nedosahujú takú inteligenciu v testoch, lebo tie sú veľmi kultúrne zaťažené, a postavené na európsko-amíkovskú popouláciu...teraz teraz sme o tom mali prednášku keď merali inteligenciu afrických detí podľa kresby napríklad tak dosť veľa ich dosahovalo nadpriemerné výsledky takže usudzujem z toho, že IQ medzi kultúrami dosť ťažko porovnávať
@9 to je taká blbosť, rozdiely medzi rasami sú minimálne ak nepočítaš vzhľad a ak sú nejaké tak sú podmienené prostredím, nie tým čo a ako využívali, pretože to by musel byť ten proces vzhľadom na začiatok "vzniku" rás veľmi rýchly... @12 má v tomto pravdu čo sa týka tej inteligencie...
@smajdalf hmm, ale ked do afriky prišli arabský otrokári, postavili niekolko pevností aby mali odkial afrických otrokov odvážať preč.... Odkial zobrali materiál oni? Poviem ti to jednoducho, na stavebný materiál potrebuješ hlinu a tej je v afrike neúrekom. Teiž stačí zorbať kamene a pospájeť ich maltou a tá ide spraviť z čohokoľvek čo vidno z toho že teraz nemajú problém robiť maltu ani v afrike Ale je ťaberem, tento tvoj príspevok si asi uložím do zlatého fondu
@semhamforas dávala som veľmi dobrý pozor a bolo to o IQ, nie o EQ... študujem psychológiu a predstav si, že IQ test sme si robili aj tam...a viac než polovica triedy bola podľa výsledkov geniálna a mali také IQ aké má vraj 0,2 percent populácie....už aj to svedčí o spoľahlivosti toho testu..... ďalšia vec : práve to, že tie testy sú obrázkové, slovné, číselné nemôžu ti ukazovať rovnaké výsledky u Európana, ktorý má prístup k médiám, úplne iné možnosti vzdelávania atď. a hlavne úplne iné životné podmienky. Africké deti napríklad majú úplne iné analogické uvažovanie, a spájajú veci podľa iných kritérií ako my...to ale nesvedčí o ich nižšej inteligencii, ale inej skúsenosti .... tie testy, o ktorých hovoríš ty sú inak považované za najviac kultúrne zaťažené ...a ešte by som si na tvojom mieste možno doštudovala čo IQ vôbec znamená
Genetika je uňuňuňuňuňu (teda, nepočítam genetiku populácie, tú som príliš neobľubovala)
Normálne vo voľnom čase (ak nejaký budem mať a ak sa mi bude chcieť) sa k tej genetike jedného dňa vrátim a budem si kresliť rodokmene, krížiť, študovať mutácie a tak
@semhamforas vzdelanie v amerike všetci rovnaké ? nemôžeš ale brať dpo úvahy Černochov z krajín ako je Afrika, tam je to skutočne o niečom inom ale nie o genetike, Pozri si výskumy porovnávajúce Iq Ameriky, Európy a Ázie... a uvedom si, že je fakt, že V krajinách ako je Japonsko a Čína sú väčšie požiadavky na študentov ako v Európe, A zas v Amerike sa dá školou preplávať ak chceš veľmi ľahko na predmetoch ako dielne, výtvarná, etika atď.
Pošli mi link kde porovnávali Iq ľuďom z rovnakého sociálneho prostredia a ak tam bude, že černoši zaostávali, tka moja chyba a naozaj sa ti ospravedlním a budem zas o niečo múdrejší.
@30 no teraz mám na mysli černochov, ktorí žijú v Afrike.....áno je pravda, že sú tam aj obrazové aj logické, a ďalšie na "všetky" aspekty inteligencie, ale asi nemôžeš čakať, že černoško, čo v triede nemá ani pastelky ti bude dopĺňať nejaké tvary, alebo ešte lepšie dopĺňať do číselného radu, keď s tým nemá žiadnu skúsenosť. opakujem sa síce, ale o tom tu hovorím ....možno vyšlo vo väčšine testov, že Európania majú vyššie IQ, ale je to práve preto ako sú tie testy robené.......keby spravili test podľa nejakej inej kultúry a porovnávali by sa ich výsledky s našimi, tiež by sme nevynikali asi a ani ty dovolím si tvrdiť...podľa mňa je hlavne hlúposť toto nejakým spôsobom porovnávať.
@radiohedka@12 a ked porovnavaju IQ afroamericano a bielych americanov, tak v com je probem ze afroamericania maju priemerne nizsie IQ? tam uz nie je "kulturne zatazenie"
@radiohedka@20 "a viac než polovica triedy bola podľa výsledkov geniálna a mali také IQ aké má vraj 0,2 percent populácie" to ma potom mozno presovska univerzita nadejnesich studentov nez harvard niekde na nete ste si to robili?
@zamidari ... » palscience.com/science/the-wor... tretí ujo mi pripadá dosť afroamericky ... neviem veru v čom je rozdiel a neberiem nikomu, že sa to výskumne potvrdilo a tiež by ma aj zaujímalo prečo to tak vyšlo, ale proste sa mi nezdá, žeby to potvrdzovalo, že sú ako rasa menej inteligentní...inak v @30 som už hovorila, že čo sa týka tých"kultúrne zaťažených" (preto to tak volám, že to tak bolo nazvané v prednnáške) myslím tých, čo žijú v Afrike (v tej "zaostalej" myslím) .
@zamidari zhodou okolností nie som na Prešovskej univerzite, ale oceňujem u teba vysokú schopnosť deduktívneho myslenia a keby si to dočítal ďalej tak ti to nemusím vysvetľovať...v tých testoch to tak vyšlo, práve to svedčí aj o tom aký je ten test aktuálny a štandardizovaný test sme robili(obrázky, číselné rady, slovné asociácie...) obdivuhodne vytrhávaš z kontextu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
nie je ty chuj ..
TOLD YOU, THERE STILL ARE IDIOTS!
Normálne vo voľnom čase (ak nejaký budem mať a ak sa mi bude chcieť) sa k tej genetike jedného dňa vrátim a budem si kresliť rodokmene, krížiť, študovať mutácie a tak
Pošli mi link kde porovnávali Iq ľuďom z rovnakého sociálneho prostredia a ak tam bude, že černoši zaostávali, tka moja chyba a naozaj sa ti ospravedlním a budem zas o niečo múdrejší.