Presne nad týmto som dnes rozmýšľala!!!!! Ale na nič som neprišla. Ja nie som neveriaca, preto som tiež zvedavá na ich názory Čo vlastne oslavujú, prečo si dávajú darčeky.
@Hluzar Velka noc sa skor oslavovala.....vianoce az omnoho neskor.... ale neviem preco sa zaujimate o taketo veci, dolezitejsi je vysledok... ... podla mna je to tym, ze vy minulosti bola krastanstvom ovplyvnena cela Europa a teda aj rodiny, ktore su teraz neveriace, tak pred generaciou, dvoma, troma boli veriace a oslavovali tento nadherny sviatok...a postupom casu, mohli zmenit nazor, ale nebol dovod preco zanechat tuto dlhodobu a prekrasnu tradiciu len tak.....
@hluzar vianoce su vlastne saturnalie slnka prerobene na krestansky sviatok...nikomu nedoplo, ze prave dnes je zimny slnovrat? kolka nahoda, ze? a nieco podobne je velka noc, sviatok plodnosti bohyne Istar (preto sa to napriklad po anglicky vola ze Easter) tiez prerobeny
@Roborossen - vysvetlujem to opäť Vianoce nie su kresťanským sviatkom a je scestné oslavovať narodenie Krista v decembri, keď sčítanie obyvateľstva sa konalo v neskorých jarných mesiacoch /apríl-máj/. Keby si chcela sláviť narodenie Krista, Vianoce by si mala na jar. Vianoce sú skutočne pohanskými sviatkami Zimy, preto milá slečna, nie je to pokrytectvo, pokrytectvom je kradnúť staré Sviatky Zimného slnovratu a určiť ich za narodenie Krista..
zober zo tak ze neberiaceho matka jak moja je kretsanka moja rodina je krestanska ci co to je a ja hold MUSIM ..... nechcem si ju pohadat dokim mam kde byvat budem robit co musim ..
@Roborossen - nerob z ateistov hlupákov. Len máloktorí nevedia, čo oslavujeme cez Vianočné Sviatky Zimy. My proti veriacim nič nemáme, to len hlavní predstavitelia by sa mali krotiť vo výrazoch. Pánom biskupom nezabudnem na výroky typu "Ateisti sú zdochliny". Takže o nenávisti a znášaní tu môžme diskutovať, ale v inej téme
@Ivlu ..som si vsimol, ze si to uz viacejkrat opakoval...a hadam vacsian krestanov o tom vie a ak sa aspon trosku zaujimaju, co, preco, ako....tak vedia este viecej o tom....vacsina, proste vela sviatkov sa neslavia v ten den, kedy to v skutocnosti prislucha....no tu neide o datom, o akusi formalitu....
@Anzu Velka noc nie je povodom pohansky sviatok....ale to uz tu bolo viacejkrat rozoberane...sprvoti zidovsky sviatok, neskor po ukrizovani a vzkrieseni Jezisa ak krestansky...v kartkosti
@ivlu len máloktorí nevedia? to si zabil... To by asi tá (oslava zimy) vyzerala trochu inak ako štedrovečernou večerou pri vianočnom stromčeku s hviezdou, obdaruvani sa darčekmi a počúvaní kolied o radosti a pokoji.
Nikde som ešte nepočul, o niečom takom, čo ste tu pisali a myslim, že keby to je tak, ateisti by to viac medializovali.
A kresťania vz. ateisti to nemam ani ja chuť rozoberať
Myslím že na Vianoce ide hlavne o pokoj a vzájomnú blízkosť rodiny. To si myslím že nieje patent kresťanov byť k sebe aspoň jeden deň v roku dobrý a obdarovávať tých ktorý pre nás veľa znamenajú. My kresťania slavíme aj niečo viac ale o tom písať nebudem tí ktorých sa to týka vedia. Myslím že aj pre neveriacich je to pekná tradícia.
Čo sa týka tých "pohanských sviatkov" tak to závisí od uhla pohľadu To že sa národenie Krista slávi na zimný slnovrat aj keď sa nevie kedy sa Ježiš narodil myslím niečo symbolizuje(môj osobný pocit) Vlastne deň začne vyhrávať nad nocou a symbolicky Kristovým narodením začal náš vek symbol novej nádeje. Rovnako na veľkú noc keď poviete že sú to pohanské sviatky jari. Je možné že sa tieto sviatky proste zliali dokopy v priebehu dejín ale to nič nemení na podstate toho čo slávime. Kresťanstvo sa nevyvíjalo v inkubátore. Nieje na tom nič zlé. Menilo by sa niečo keby vianoce boli v júni? Zimný slnovrat by sme neslávili to je história by sa na to zabudlo. Rovnako ako neslávime letný slnovrat Myslím že to nieje dôležité.
zbytočné riešiť... proste existuje deň v roku, kedy si všetci ľudia ktorí sa majú radi dávajú darčeky a sú spolu... hotovo... veriaci tomu dňu pripisujú ešte iný význam a ja to akceptujem, je to proste súčasť našej kultúry, je to tradícia a myslím, že nikomu neubližuje...
hoci bol za komunizmu prikázaný ateizmus, tak sviatok Vianoc ponechali, pretože mal strašne silnú tradíciu, Ježiška nahradili Dedom Mrázom, oslavu Jeho narodenia sviatkami pokoja a rodinného kruhu.
a ľudia si na to tak zvykli, že už ani neriešia, prečo vlastne doteraz slávia Vianoce.
som neveriaca a neslávim Vianoce preto, že by ma strašne zaujímalo ako a kde sa narodil Ježiš..jednoducho sú Vianoce, deň keď sme na seba milí(väčšinou), keď si raz z auhorksý rok sadneme VŠETCI k stolu, pozeráme spolu rozpávky..jednoducho ja to neberiem ako kresťanský sviatok, ale ako rodinný..
lebo stari rodicia boli veriaci a i ked rodicia a ani my deti nie sme a stari rodicia uz nie su medzi nami, zostalo nam to, lebo sme tak boli zvyknuti odkedy si pamatam...
a tiez preto, aby sme sa necitili trapne a ukratene ako male deti, ked este vtedy v cisto veriacej dedine ako jedina neveriaca rodina s detmi som neprisla do skoly s tym, ze u nas ziaden Jezisko nechodi a ja som nic nedostala
fakt je to pôvodná oslava zimného slnovratu, lenže kresťanskí hodnostári potrebovali niečo aby to zakryli, tak to hodili na zimný slnovrat - v tom čase fakt obrovský sviatok...
otázka pre teba, prečo je veľká noc pohyblivý sviatok??
pretože vianoce su prvoplanovo pohansky sviatok..kde si krestania napasovali ježiška
a zaujimalo by ma, prečo teda vy VERIACI hovoríte, že darčeky nosí ježiško..ktorý sa narodí a je to vlastne male bábätko...takže je to prakticky nemožne..a už ked tak, tak sa jezisko narodi v noci 24 na 25...takze to by zase zaujimalo mna
necelo sa mi čítať čo ste tu písali tak nemá pojem o tom .. .. ale ja som tiež neveriaci .. a slávime vianoce ako veriaci .. ešte aj tie sprosté povery robíme že šupiiny pod obrus a take finty ... ja by som to cele vynechal keby bolo po mojom ... asi by bol iba pripytok po mojom potom by sme sa najebali pri rozbaľovaní darčekov a hurá vianoce ... načo všetka tá maškaráda ... šak sú trápny nudáááááá
necitala som diskusie predtym, jednoduche vysvetlenie - Vianoce su povodne pohanskym sviatkom rovnako ako Velka noc. ja sa preto pytam, preco krestania oslavuju Vianoce a rypu sa nam, neveriacim do zvykov?
tak mama je veriaca takze tak ale aj keby nebola by sme oslavovali, oslavuje skoro kazdy bez ohladu na vieru ,mne je jedno co sa kedy oslavuje hlavne ze sa oslavuje dpc slovo oslavuje som pouzil asi 100 krat
Vianoce su pohanskym sviatkom ci sa to krestanom paci alebo nie. Zaklad im dali stari rimania, greci, ci skandinavci, ktori oslavovali boha slnka zdobenim konarov prave symbolmi slnka - hviezda/slnko na vrchole stromu atd.
veľká noc je židovský sviatok, aj to pomenovanie Veľká noc je židovské, jednalo sa vtedy o útek židov z egyptu...a s chudáčikom Ježiškom to nemá nič spoločné...tie, sviatky slávili židia už v jeho dobách...
my sme cela rodina neveriaci, ale vianocny vecer travime takmer krestansky..avsak nemodlime sa
pre mna su vianoce casom pokoja ( od vysky ) a hlavne fakt, ze clvoek sa vyventiluje, je doma, s rodinou a nemusi sa nad nicim stresovat, toto je v podstate to co mam na vianociach rad, ze sme vsetci pokope a uz len samotna zmienka o vianociach mi vyjari usmev na tvari. kazdy, kto kyda na vianoce, ze je to v podstate konzumny sviatok prineseny z ameriky sa myli.. to len ludia sa nechali oklamat, ze je to o daroch, o ktorych to nikdy nebolo..aspon pre mna nie.. ked som bol maly, tak som to chapat nemohol, ale cele to caro na mna velmi vplyvalo a neskor som samozrejme pochopil ako sa veci maju - odvtedy mam vianoce este radsej
ale veď všetko je to pohanské... okrem tých vecí, že sa narodil ježiško a bla bla bla.. ale tak niektoré zvyky sú pohanské, napríklad stavanie stromčeka... a ja nepatrím, tiež k extra veriacim a dokonca na večeru mama robí šniclu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
@h8u Aj ja som zvedavý na ich vysvetlenie
@Roborossen - vysvetlujem to opäť Vianoce nie su kresťanským sviatkom a je scestné oslavovať narodenie Krista v decembri, keď sčítanie obyvateľstva sa konalo v neskorých jarných mesiacoch /apríl-máj/. Keby si chcela sláviť narodenie Krista, Vianoce by si mala na jar. Vianoce sú skutočne pohanskými sviatkami Zimy, preto milá slečna, nie je to pokrytectvo, pokrytectvom je kradnúť staré Sviatky Zimného slnovratu a určiť ich za narodenie Krista..
Všade "pokoj, radosť, koledovanie, to si nemyslím, že je oslava zimného slnovratu.
Len tak ma to záujma, lebo mnohí tu kresťanov vyslovene neznášajú.
@Anzu Velka noc nie je povodom pohansky sviatok....ale to uz tu bolo viacejkrat rozoberane...sprvoti zidovsky sviatok, neskor po ukrizovani a vzkrieseni Jezisa ak krestansky...v kartkosti
Nikde som ešte nepočul, o niečom takom, čo ste tu pisali a myslim, že keby to je tak, ateisti by to viac medializovali.
A kresťania vz. ateisti to nemam ani ja chuť rozoberať
Čo sa týka tých "pohanských sviatkov" tak to závisí od uhla pohľadu To že sa národenie Krista slávi na zimný slnovrat aj keď sa nevie kedy sa Ježiš narodil myslím niečo symbolizuje(môj osobný pocit) Vlastne deň začne vyhrávať nad nocou a symbolicky Kristovým narodením začal náš vek symbol novej nádeje. Rovnako na veľkú noc keď poviete že sú to pohanské sviatky jari. Je možné že sa tieto sviatky proste zliali dokopy v priebehu dejín ale to nič nemení na podstate toho čo slávime. Kresťanstvo sa nevyvíjalo v inkubátore. Nieje na tom nič zlé. Menilo by sa niečo keby vianoce boli v júni? Zimný slnovrat by sme neslávili to je história by sa na to zabudlo. Rovnako ako neslávime letný slnovrat Myslím že to nieje dôležité.
Ako fakt ma zarazilo, že ateisti slávia (a robia s tým aj vianočné obyčaje) zimný slnovrat
A este kresťanstvo im ich sviatok nakoniec ukradlo
A proti tomu odpor nemám a netreba k tomu žiadnu vieru. Zato vianoce su už o niečom inom.
Len ma to zaujímalo...
hoci bol za komunizmu prikázaný ateizmus, tak sviatok Vianoc ponechali, pretože mal strašne silnú tradíciu, Ježiška nahradili Dedom Mrázom, oslavu Jeho narodenia sviatkami pokoja a rodinného kruhu.
a ľudia si na to tak zvykli, že už ani neriešia, prečo vlastne doteraz slávia Vianoce.
a ja oslavujem akurat tak to, že je všetko zavreté, všetkým jebe, v TV idú pičoviny, samé teplé slová a kokotiny.
lebo stari rodicia boli veriaci a i ked rodicia a ani my deti nie sme a stari rodicia uz nie su medzi nami, zostalo nam to, lebo sme tak boli zvyknuti odkedy si pamatam...
a tiez preto, aby sme sa necitili trapne a ukratene ako male deti, ked este vtedy v cisto veriacej dedine ako jedina neveriaca rodina s detmi som neprisla do skoly s tym, ze u nas ziaden Jezisko nechodi a ja som nic nedostala
fakt je to pôvodná oslava zimného slnovratu, lenže kresťanskí hodnostári potrebovali niečo aby to zakryli, tak to hodili na zimný slnovrat - v tom čase fakt obrovský sviatok...
otázka pre teba, prečo je veľká noc pohyblivý sviatok??
To fakt netuším, nie som veriaci, ani zarytý ateista, preto som aj založil diskusiu, lebo som nevedel. Sak vysvetli
a zaujimalo by ma, prečo teda vy VERIACI hovoríte, že darčeky nosí ježiško..ktorý sa narodí a je to vlastne male bábätko...takže je to prakticky nemožne..a už ked tak, tak sa jezisko narodi v noci 24 na 25...takze to by zase zaujimalo mna
@Shoshana pohan a neveriaci su 2 rozdielne veci
jedna pripomienka, jesenný lnovrat neexistuje.
Sú letný a zimný slnovrat
jarná & jesenná rovnodennosť..
veľká noc je židovský sviatok, aj to pomenovanie Veľká noc je židovské, jednalo sa vtedy o útek židov z egyptu...a s chudáčikom Ježiškom to nemá nič spoločné...tie, sviatky slávili židia už v jeho dobách...
neveriaci a pohan sú dva odlišné pojmy
pre mna su vianoce casom pokoja ( od vysky ) a hlavne fakt, ze clvoek sa vyventiluje, je doma, s rodinou a nemusi sa nad nicim stresovat, toto je v podstate to co mam na vianociach rad, ze sme vsetci pokope a uz len samotna zmienka o vianociach mi vyjari usmev na tvari. kazdy, kto kyda na vianoce, ze je to v podstate konzumny sviatok prineseny z ameriky sa myli.. to len ludia sa nechali oklamat, ze je to o daroch, o ktorych to nikdy nebolo..aspon pre mna nie.. ked som bol maly, tak som to chapat nemohol, ale cele to caro na mna velmi vplyvalo a neskor som samozrejme pochopil ako sa veci maju - odvtedy mam vianoce este radsej