@galinka síce dosiahol mesiac ... po čom túžil ale určite mal v živote viac vecí ktoré ho uspokojujú ako láska, deti ... nedá sa predsa tažiť z jedného uspechu celý život, nech je akokoľvek veľký
@l1me To neviem, pravdepodobne hej, neviem, čo iné by mohol robiť človek, čo bol na mesiaci, ale či proste nemal pocit, že už dosiahol vrchol kariéry a že teraz nemá nejaký nový cieľ... (ale áno, myslím, že každý ten vrchol niekedy zažije, akurát niektorí o tom vedia a niektorí nie, lebo stále majú pocit, že ešte je kam ďalej sa dostať...)
@imoceans Prosím, nezaťahuj to do diskusie, či sa pristátie na mesiaci naozaj udialo. Pointa diskusie je niekde inde, Armstrong bol len príklad, pri ktorom mi to napadlo...
@mmartin01 Veď to... Ale ak niekto dosiahne stav, kedy naplnil všetky ciele, ktoré mal a žiadne ďalšie mu na um neprichádzajú? Alebo sa potom ľudia preorientujú na tie deti a na ich úspechy?
napriklad v skole, ked som sa cez skuskove ucila na skusky - moj jediny ciel bol dat ich. proste som nic ine nerobila, len sa ucila po dobu tych 30-40 dni. a ked som ich spravila, tak som mala taky ten pocit, ze moj zivot stratil kratkodoby zmysel.
tak som si nasla nieco dalsie. dala dalsi kratkodoby ciel.
a tak to ide stale.
mozno jeho ciel potom, co bol na mesiaci nebol uz taky velkolepy, alemohlo to byt cokolvek.
a ktovie, mozno to ani jeho sen nebol. len v tom bol dobry, tak vybrali jeho. a mesiac je sam o sebe dost zaujimava a atraktivna vec, teda ludia automaticky predpokladali, ze to jeho sen bol.
a teda. si myslim, ze si proste nasiel novy kratkodoby ciel. hocico. nbieco mensie a tak
neviem ako zeny, ale chlapi radi na to uzasne v ich zivote spominaju (nie len pri poslednom litri vina ) a robia dalej to co ich bavi, alebo si najdu ine priority...
hovorí ti niečo Maslowova pyramída? Americký psychológ Abraham Herold Maslow prišiel na úžasnú vec v ľudskej psychike. Pyramída má viacero štádia
- základňa: 1.) fyziologické potreby, bez ktorých človek neprežije (jedlo, nocľah, ale aj sex, aj keď bez toho prežije no ňeňi ho kde zaradiť)
2.) potreby istoty, čiže mať tohto všetkého veľa, aby si mala istotu, že prežiješ dlhodobo
stred: 3.) potreby vzťahov, zistíš, že niekto ti je priateľský, iný nepriateľský, iný ľahostajný a podobne... začneš vytvárať tieto vzťahy, aby si si potvrdila svoje zázemie, svoju istotu
4.) potreba dôležitosti: asi každý človek sa aspoň raz v živote dostane na túto úroveň, keď potrebuje byť dôležitý, mať uznanie, rešpekt, moc, slávu, peniaze atď. Môžu to byť zlé ale aj dobré veci. Môže to byť tínedžer, čo vandalizuje okolie, aby si ho niekto všimol, alebo dobrák, čo sa na šetkých usmieva a má vo vštekom perfektné výsledky. Avšak, keď dosiahne túto úroveň, zistí, že ho to nenaplňuje úplne. Že to nie je presne to, čo chcel. To je dôvod, prečo mladé hviezdy (filmové, spevácke) sa priklonia k drogám, k užívaniu si. Teda frustračný regres, vráti sa späť k predošlým úrovniam. Lenže je aj niečo vyššie.
VRCHOL PYRAMÍDY: 5.) sebarealizácia: na tejto úrovni je veľa športovcov, o ktorých však málokto vie. Pretože sú to ľudia, ktorí prekonali dôležitosť a teraz chcú ísť ďalej, chcú prekonávať sami seba. Robia rekordy, možno občas dostanú uznanie, ale za to len skromne poďakujú a idú ďalej. Snažia sa dosiahnuť DOKONALOSŤ. To už dokáže robiť ľudí šťastnými. Lenže dostane sa do určitého levelu, kedy môže ísť ešte ďalej!
ŠPIČKA PYRAMÍDY a ešte ďalej: TRANSCENDENCIA - je to vo chvíli, kedy si uvedomí, že už vzhľadom k sebe dosiahol maximum, urobil najlepšie, čo mohol, prekonal sa dostatočne a je schopný odovzdať sa ďalej, iným, vyššiemu cieľu. Povedzme Arnold Švarceneger (neviem jak sa píše začínal ako herec (dôležistoť), potom pokračoval ako kulturista (sebarealizácia) a potosom sa stál guvernér Kalifornie (transcedencia). Rozhodol sa odovdzať svoje maximum, ale už nie pre svoju dokonalosť, ale pre iných. Pre niečo, čo ho presahuje.
Transcedentný cieľ je napr aj Boh v kresťanstve a podobne.
ZÁVER - stále sa dá ísť ďalej. Cesta sa nekončí prekročením istej prekážky, ale za ňou je ďalšie a ďalšie dobrodružstvo.
o tom som nedavno niekde citala clanok...ze mnoho z tych astrounautom, ktorych zivotny ciel bol chodit po mesiaci, alebo aspon letiet do vesmiru po dosiahnuti toho ciela odrazu zistili ze uz nemaju vyssi ciel..upsdli do depresii, mnohi zacali pit, naslo sa aj zopar takych co si siahli na zivot /nepytajte sa ma na detaily ako mena a tak, neviem ich/...tak ja dufam ze ostanem pri svojich kratkodobych cieloch, pretoze tych je vzdy dost...ale mat jeden velky a dosiahnut ho a potom sa citit prazdna...nie vdaka
minulý rok som si na začiatku šk.roka povedal že chcem dosiahnuť B2 štátnicu a spraviť vodičák a popritom mať dobré známky..po nejakých 7 mesiacov prišli narad písomné štátnice a nakoniec prišli ústne štátnice a vodičák dva dni po sebe..výsledok bol asi taký že dva týždne pred nimi som sa učil 8-10hodín denne aby som si splnil svoje sny..a keď som to spravil povedal som si že no a čo,bol to len výsledok mojej práce..no a prišla tá prázdnota..a potom som si povedal že je čo dosiahnuť ďalej..že napr. tento rok idem robiť C1 a maturita a čakajú ma skúšky na výšku..takže keď si splníš jeden cieľ,neznamená to,že nič viac nemôžeš dosiahnuť..ak si v určitom smere dosiahla maximum,tak si proste nájdi iný smer a niečo,v čom sa môžeš zdokonaľovať
Myslím, že viem na čo narážaš... to mi pripomenulo dielo Martin Eden od Jacka Londona (práve som sa dohrabala v zošite lebo som si nevedela spomenúť ani autora ani dielo a to tento rok maturujem . Negramotný námorník sa chcel kvôli jednej žene z vyššej vrstvy (Ruth) stať spisovateľom a vzdelaným človekom, tak pre to robil všetko, naučil sa písať, chodil do knižnice, neskôr posielal svoje poviedky, ale nikde mu ich nechceli uznať, postupne sa dostával do dlhov.. Ruth mu dala dva roky na to aby sa "prepracoval" do vyššej vrstvy, ale nepodarilo sa mu to. Po nejakom čase sa naozaj stal slávnym bohatým spisovateľom , konečne ako vždy chcel, bol bohatý, úspešný, dokonca mu vyšli tie poviedky ktoré mu vrátili, keď ešte nemal také meno. Ruth ho "požiadala o ruku" ale on odmietol a nakoniec skočil do mora ... Mal všetko o čo bojoval, podarilo sa mu to, lenže už nebola cesta "hore", už mohol len padnúť na dno ...
Keby že mám iba jeden, jediný cieľ a ten dosiahnem, neviem pre čo by som potom žila... Mám ich veľa, veľa vecí čo chcem niekedy vyskúšať, niekedy sú to iba malé nezmyselné hlúposti a niekedy veci, čo je pravdepodobné, že sa nikdy nestanú, ale čo ak ...
@galinka zil v spokojnosti a tesil sa z toho co ma? viem na co narazas a co sa pytas, chces vediet, ci ho bavil este zivot, ked pred sebou nemal este nejaky ciel? .. podla mna mal, no mozno ,,mensie"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Mozno to nebol jeho ciel ale urcite si zil dalej len ho to zaskatulkovalo
Podla mna kazdy zazije raz ten vrchol
@imoceans Prosím, nezaťahuj to do diskusie, či sa pristátie na mesiaci naozaj udialo. Pointa diskusie je niekde inde, Armstrong bol len príklad, pri ktorom mi to napadlo...
@mmartin01 Veď to... Ale ak niekto dosiahne stav, kedy naplnil všetky ciele, ktoré mal a žiadne ďalšie mu na um neprichádzajú? Alebo sa potom ľudia preorientujú na tie deti a na ich úspechy?
napriklad v skole, ked som sa cez skuskove ucila na skusky - moj jediny ciel bol dat ich. proste som nic ine nerobila, len sa ucila po dobu tych 30-40 dni. a ked som ich spravila, tak som mala taky ten pocit, ze moj zivot stratil kratkodoby zmysel.
tak som si nasla nieco dalsie. dala dalsi kratkodoby ciel.
a tak to ide stale.
mozno jeho ciel potom, co bol na mesiaci nebol uz taky velkolepy, alemohlo to byt cokolvek.
a ktovie, mozno to ani jeho sen nebol. len v tom bol dobry, tak vybrali jeho. a mesiac je sam o sebe dost zaujimava a atraktivna vec, teda ludia automaticky predpokladali, ze to jeho sen bol.
a teda. si myslim, ze si proste nasiel novy kratkodoby ciel. hocico. nbieco mensie a tak
hovorí ti niečo Maslowova pyramída? Americký psychológ Abraham Herold Maslow prišiel na úžasnú vec v ľudskej psychike. Pyramída má viacero štádia
- základňa: 1.) fyziologické potreby, bez ktorých človek neprežije (jedlo, nocľah, ale aj sex, aj keď bez toho prežije no ňeňi ho kde zaradiť)
2.) potreby istoty, čiže mať tohto všetkého veľa, aby si mala istotu, že prežiješ dlhodobo
stred: 3.) potreby vzťahov, zistíš, že niekto ti je priateľský, iný nepriateľský, iný ľahostajný a podobne... začneš vytvárať tieto vzťahy, aby si si potvrdila svoje zázemie, svoju istotu
4.) potreba dôležitosti: asi každý človek sa aspoň raz v živote dostane na túto úroveň, keď potrebuje byť dôležitý, mať uznanie, rešpekt, moc, slávu, peniaze atď. Môžu to byť zlé ale aj dobré veci. Môže to byť tínedžer, čo vandalizuje okolie, aby si ho niekto všimol, alebo dobrák, čo sa na šetkých usmieva a má vo vštekom perfektné výsledky. Avšak, keď dosiahne túto úroveň, zistí, že ho to nenaplňuje úplne. Že to nie je presne to, čo chcel. To je dôvod, prečo mladé hviezdy (filmové, spevácke) sa priklonia k drogám, k užívaniu si. Teda frustračný regres, vráti sa späť k predošlým úrovniam. Lenže je aj niečo vyššie.
VRCHOL PYRAMÍDY: 5.) sebarealizácia: na tejto úrovni je veľa športovcov, o ktorých však málokto vie. Pretože sú to ľudia, ktorí prekonali dôležitosť a teraz chcú ísť ďalej, chcú prekonávať sami seba. Robia rekordy, možno občas dostanú uznanie, ale za to len skromne poďakujú a idú ďalej. Snažia sa dosiahnuť DOKONALOSŤ. To už dokáže robiť ľudí šťastnými. Lenže dostane sa do určitého levelu, kedy môže ísť ešte ďalej!
ŠPIČKA PYRAMÍDY a ešte ďalej: TRANSCENDENCIA - je to vo chvíli, kedy si uvedomí, že už vzhľadom k sebe dosiahol maximum, urobil najlepšie, čo mohol, prekonal sa dostatočne a je schopný odovzdať sa ďalej, iným, vyššiemu cieľu. Povedzme Arnold Švarceneger (neviem jak sa píše začínal ako herec (dôležistoť), potom pokračoval ako kulturista (sebarealizácia) a potosom sa stál guvernér Kalifornie (transcedencia). Rozhodol sa odovdzať svoje maximum, ale už nie pre svoju dokonalosť, ale pre iných. Pre niečo, čo ho presahuje.
Transcedentný cieľ je napr aj Boh v kresťanstve a podobne.
ZÁVER - stále sa dá ísť ďalej. Cesta sa nekončí prekročením istej prekážky, ale za ňou je ďalšie a ďalšie dobrodružstvo.
pavol hudak to povedal velmi pekne ... najhorsie je ked ti niekto povie ze vsetko skusil...ale co mu z toho???
Keby že mám iba jeden, jediný cieľ a ten dosiahnem, neviem pre čo by som potom žila... Mám ich veľa, veľa vecí čo chcem niekedy vyskúšať, niekedy sú to iba malé nezmyselné hlúposti a niekedy veci, čo je pravdepodobné, že sa nikdy nestanú, ale čo ak ...