a súhlasím s tým 99% ľudí, čo sa s nimi bavím, tak sú kresťania
a tak môže to byť aj preto, lebo máme motiváciu byť lepší, aby sme sa dostali do neba a Boh je pre nás oporou chceme mu aj my dačo dať, lebo on toho nám dal tak veľa, tak sa snažíme byť lepšími a meniť tento svet k plnohodnotnejšiemu
Mala som možnosť poznať rodinku kde matka s dcérou chodili každú nedeľu do kostola, z dcéry sa vykľula asi najslizkejšia zmyja akú som mala možnosť v živote spoznať a matka podvádzala svojho manžela po XY rokoch manželstva keď na uživenie ich rodiny makal 25/7
Čiže nie, viera nie je otázkou toho, či si dobrý, alebo zlý človek.
Si treba uvedomiť, že nie každý človek, ktorý chodí do kostola, je úprimne veriaci.
A na druhej strane si treba uvedomiť, že neveriaci človek nemusí byť nutne zlý.
Teda všetko je relatívne, ako rada hovorím
A čo sa týka argumentácie, ak s niečím nesúhlasím, musím vedieť povedať, čo na tom nie je pravda a hlavne, prečo. A opačnú stranu si domyslíš jednoducho, tá totiž tvrdí pravý opak. Takže pokiaľ s niečím nesúhlasíš a máš na to dôvod, tak cca vieš, čo budú tvrdiť ľudia, ktorí pôjdu proti tebe a tvojim argumentom - lebo budú hovoriť, že nie sú dobré.
K problému už sa vyjadrili vyššie, už by som len dodala, že neveriaci ešte nie je to najhoršie, ale ak počúva IRON MADEN, tak to je na bezpodmienečné peklo.
Jediny argument, preco s tym nesuhlasis, by daval vzdy zmysel, keby to bolo: poznam ludi, co su krestania a spravaju sa horsie nez ludia bez vyznania...
Vam tu poslednu dobu s tymi nabozenstvami uz dobre...
Svojho casu tu @admin vzdy mazal akekolvek politicke a nabozenske diskusie, vzdy som bol za to, nech to nechavaju ale teraz je tu kazdy druhy den nejaka tema o krestanstve/nabozenstve a furt sa tu dookola riesi to iste, s takmer vzdy tymi istymi ludmi
ja nie som ani pokrstený, ale snažím sa správať najlepšie ako viem...a nie preto, že by som sa bál nejakého trestu...ale preto, pretože mi jednoducho nedáva zmysel správať sa ako arogantné a amorálne hovado
@undercontrol moze a nemusi to byt pravda. Ale ak clovek, ktory uznava nabozenstvo postavene na nasili, ktorymi krestanstvo, islam, ale aj kastovny hinduizmus nepochybne su, tak logicky nemoze byt dobry. Ak by matka Terezala (co bola tiez riadna spina) verila v neomylnost a dobrotivost Stalina, tak je rovnaka bestia ako on. Ak volic voli paraziticku triedu (politikov), ktori okradaju ludi cez dane, zatvaraju ich do basy atd, tak je rovnaky zlodej a nasilnik ako ti, ktorych voli. Polopatistickejsie uz neviem.
nie všetci a nie vždy...čo ja poznám tak väčšinou sú zlí len tí kresťania, čo zato že chodia do kostola si myslia( chodia sa tam len predvádzať) , že sú tí najdokonalejší, ktorí ked čosi počujú v kostole, hned začnú podľa toho súdiť ľudí z okolia, ale žeby sa pozreli na seba a svoje hriechy tak to nie,s ostatnými kresťanmi, čo vedia vypočuť človeka dobre vychádzam- sama som kresťan...a takisto aj radikálni ateisti, ktorých poznám sa vždy snažia byť najdokonalejší...to je asi všetko
všetko zmierou... napr. mamina kamarátka z detstva...je úžasná... chodievam k nej niekolko krát do roka do BA, robia mi výlety a proste mojú dokonalú rodinu zo vším všuddy.....taký moja instantná dávka nádeje do hrnečku
@obliviate presne.. to je všetko o svedomí a morálnom zákone, ktorý by mal mať každý z nás. Ale hranice pozná len málo ľudí a absolútne to nezávisí od viery..
Absolutne nesuhlasim, 95% ludi ktori vysedavaju v kostole a ohanaju sa ruzencom, ma spravanie horsie ako nejaky delikvent. Mam pocit, ze si myslia, ze ked potom pojdu na spoved, zmyje to z nich vsetko zle, co spravili. A to by najprv museli mysliet vazne a nerobit to s myslienkou, ze ochvilu pred kostolom zase vynadaju nejakej zenskej do kuriev...
Vyjadrenie nieje tak celkom pravdive. Aj clovek bez vierovyznania moze mat lepsie eticke hodnoty ako clovek veriaci. Spravanie je individualna zalezitost. Ale pravdou je ze veriaci ludia maju vyzsiu tendenciu tieto hodnoty dodrziavat a branit ich. Okrem toho pohlad na spravanie ako take je taktiez individualny cize v konecnom dosledku co je to lepsie spravanie je tazko posudit.
buďte radi že nežijete v balkánskej dedine pred 100-200 rokmi.
@luthien tí museli ženskú považovanú za kurvu - teda každú nevydatú nepannu, ale hlavne tehotnú - buď rýchlo vydať alebo vyhnať z dediny, ináč by na celú dedinu prišlo nešťastie. možno to je pozostatok niečoho takého
@tommyhot O____o to akože teraz všetci kresťania sú zlí, pretože kedysi za to cirkev zabíjala ľudí, tak automaticky aj oni sú zlí? Pretože ľudia sú neomylní, a každý kto nedokáže predvídať zlé udalosti je automaticky zlý človek; a to že volič volí koho volí je otázka sympatií a dôvery, nerozumiem prečo by mal byť rovnako zlý človek
@klaudiqaaa len hovorím, že vo svojom okolí poznám tucet ľudí, ktorí chodia do kostolov ale len z povinnosti, pričom ten duchovný život nijakým spôsobom doma nerozvíjajú, tak sa pýtam, ako vieš že sú veriaci? lebo to, že chodia do kostolov a to že sa prezentujú ako veriaci, ešte neznamená že tým aj duchovne žijú.
kde tým narážam? Asi toľko že ľudia, ktorí naozaj veria a duchovne sa rozvíjajú čo je podstatou celého oného nie sú zlí alebo sú v morálke a pod. veciach oveľa zásaditejší než neveriaci, čo dáva aj logicky zmysel, že majú svoje pravidlá a dodržujú ich, učia sa duchovnému životu, takže harmónií a pod.
netvrdím že nikdy neurobia zlý skutok a pod. ale určite človek s hranicami nespácha toľko zlého ako človek bez nich
preto si aj myslím, že veľa ľudí ani nevideli skutočného veriaceho, lebo to, že človek každý deň chodí do kostolov modlí sa, ešte neznamená že aj duchovne žije v tej "harmónií". Podľa mňa je to skôr výnimka z pravidla, než pravidlo že veriaci robia zlo
@poke na birdzi sa ani nepokusaj s niekym viest debatu na temu krestanstvo/veriaci v akomkolvek nabozenstve vs. dobry clovek
tu je automaticky kazdy clovek, ktory chodi do kostola/hlasa o sebe, ze je veriaci hned degradovany na nemoralnu bestiu, alebo prinajmensom cloveka bez moralky. pritom sa vobec nerozlisuje a neberie do uvahy to, ze rovnako ako medzi veriacimi sa najdu ti zli, tak i medzi neveriacimi. ale. skoda reci ako vravim
@trdelniiiq viem že to nemá zmysel, ale mám nervy nad tým, keď to čítam, ako je náboženstvo zrazu to najväčši zlo na svete a okrem toho že veriaci robia neskutočnú zlobu sú vinní ešte aj za to, že to dakto robil pred nimi
@poke kazdy veriaci, ktori si precita bibliu/koran a aj nadalej ostane verny tejto knihe musi byt bud nechapavy, alebo agresivny. Rovnako tak aj kazdy volic, ktory si povie, ze stat je na picu a napriek tomu, ide znova volit.
Biblia je plna zla a aj keby verim v boha (neverim), tak by som bibliu zahodil, alebo rovno spalil a so samotnym nabozenstvom by som nechcel mat nic spolocne.
@trdelniiiq su aj veriaci, ktori sa nestotoznuju s cirkvou, alebo samotnymi myslienkami nabozenstva, len veria v daneho boha. Na nich je aspon vidiet, ze nie su ovce a nad svojou vierou premyslaju. Neviem ako ty, ale ja by som sa nevedel stotoznit so "systemom", ktory napriklad obhajuje otroctvo (aj v novom zakone ak si dobre spominam) a pod. Koniec koncov nepotrebujes dogmy, aby si veril v boha.
@tommyhot no to ano, ja len narazam na to, ze ak niekto zasvati svoj zivot krestanskej viere a skutocne naplni svoj zivot konanim dobra, zije napriklad v sulade s tou otrepanou tezou "miluj blizneho svojho ako seba sameho", riadi sa dekalogom (a teraz nebudem zabrdat do toho, ci tak kona zo strachu pred bohom/z vlastneho presvedcenia, pretoze to je na fest dlhu debatu), snazi sa pomahat atd, tak v konecnom dosledku ho vacsina ludi hodi do vreca spolu s krestanskymi pokrytcami. a to je skoda, pretoze co som mal moznost rozpravat sa o danej teme aj s evanjelickymmi knazmi/studentami teologickej fakulty/precitat si kvantum literatury (robim totizto bakalarku a diplomovu pracu na temu moralka vs nabozenstvo), oni samotni vnimaju tento pohlad vacsiny na nich pomerne smutne, pretoze su casto vopred odsudeni. a podobne predsudky su casto vynasane aj na krestanov ako celok.
netvrdim, ze je mnoho pokrytcov a tych, ktori su dobri naoko ale takych najdeme predsa vsade, a pokial dani ludia konaju dobro a krestanstvo ich naplna, tam sa im z etickeho hladiska, resp. najma etiky socialnych dosledkov, co je dnes v podstate najpreferovanejsia eticka koncepcia, neda absolutne nic vytknut
@poke poznala som ju 10 rozkov, rozoznám veriaceho človeka od človeka, ktorý chodí do kostola z povinnosti. chápem o čom sa ma snažíš presvedčiť, ale mal by si sa zmieriť s tým, že veriaci ľudia nie sú o nič lepší než neveriaci... O prípadoch samotných kňazov znásilňujúcich malých chlapcov sa snáď ani vyjadrovať nemusím...
nechápem ako môže niekto ľudí súdiť podľa toho či majú vierovyznanie alebo sú bez neho a vobec uvažovať nad tým kto v čo verí , a snažiť sa podľa toho posudzovať charakter? Nie je ta otázka tak trochu sprostá ?
...@46 snáď nenarážaš na mňa, ja som nikde nenapísala, že každý veriaci je chodiace zlo a hlupák, len som chcela povedať, že charakter človeka nezávisí na jeho viere, pretože sme všetci len ľudia, nech veríme v hocčo.
@tommyhot podľa tvojej filozofie, je každý kto číta harryho pottera prudko retardovaný čo je na biblii zlé? no aspoň čo je na nej tak strašne zlé, žeby to podporovalo kriminalitu, ovplyvňovalo k horšiemu morálku a pod. ? a tiež neviem o tom, žeby ľudia ktorí vyjdu z kostola boli agresívny..
tak ten volič by musel mať k tomu dôvod, akoby neexistovali dôveryhodní ludia, ktorí veria rečiam politikov ... neviem o nijakom politikovi, ktorý by sľuboval krach krajiny a všetci by ho volili to že niekto volí nesprávnu stranu sa dá považovať pri najväčšom za naivitu, hlúposť alebo neviem čo, len nie za kriminálnu činnosť/zlobu alebo nejak inak to nazvi O.o
no však to beriem že máš proti nej averziu, to ti neodopieram, len nerozumiem čo je na nej zlé alebo tobôž tak zlé, žeby to degenrovalo spoločnosť
@klaudiqaaa ja nehovorím že sú to nadľudia a že nekonajú žiadne zlo, len logicky ak má človek medze nie je schopný robiť zlo viac než neveriaci
ľudia jak ľudia to áno, ale z vlastnej skúsenosti ti viem povedať, že keby som neveril v Boha, som niekde úplne inde, lebo ja okrem náboženských hraníc nemám žiadne
- a ohľadom tých kňazov to nemôžeš myslieť vážne, že 1 kňaz z 1000 alebo by som skôr povedal že zo 100000 to robí, tak to automaticky robia všetci, na toto mám zvlášť nervy keď raz ročne v médiach banda zarytých ateistov vyhlási že nejaký kňaz znásilnil decko a všetci už idú pindať na všetkých kňazov
bývam v Prešove, stretol som už možno aj viac než 100 kňazov a zatiaľ vždy išlo o vzdelaného človeka, ktorý mi čo to dal... nehovoriac o mojom katechetovi
@poke citanie hrozpravky niekomu ublizuje? Nie. Stat niekomu ublizuje? Ano. Nabozenstvo niekomu ublizuje? Aj ano (napriklad znasilnenia ako nasledky dogmi o celibatoch). Tvoje prirovnanie teda nesedi.
Este si mlady, pochopis ked zacnes pocitovat priame ucinky statnych zlodejin na tvojej produktivite a produkcii. Ak nahodou nevies, tak stat ti pod hrozbou nasilia kazdy mesiac zobere 50% z platu a to neratam dalsie dane. Ak toto nie je agresia, tak uz neviem co to je? Navyse k tomu sa pripaja aj katolicka cirkev, ktora tiez zije z tychto dani a drzi sa ich ako kliest, cize participuje na statnom nasili.
Co je zle na biblii? Cital si ju niekedy? Ved to je ako z vojnoveho sci-fi filmu. Cely stary zakon je velka kopa agresie a aj v novom zakone ju najdes (aby som bol korektny, tak je jej tam podstatne menej).
@trdelniiiq otazka je, preco sa taky clovek nedistancuje od tych zlych? Poznam kopu dobrych krestanov, ktori alibisticky obhajuju vsetok ten bordel, ktory produkuje napriklad cirkev. Ak konam dobro, tak predsa nemozem obhajovat zlo. Analogia -> som sice sucastou tejto krajiny, ale ani v najhorsom sne, ju nebudem obhajovat, ked vidim co robi politicka luza. Ak by som volil, tak by som obhajoval politicke zlociny a to ide proti mojmu presvedceniu. Ak by som bol krestan, ktory kona dobro, tak uz davno sa distancujem od vsetkeho zleho co produkuje moje nabozenstvo (a ano aj cirkev je produkt nabozenstva)
@54 a ešte by som povedal, že viacerí z tých kňazov boli pohodoví ľudia a istotne keby ich stretneš ani nerozoznáš že ide o kňaza, len to, že z neho vyžaruje "dobrá energia".
tým všetkým len chcem protiargumentovať tú pedofíliu a pod.
@poke takže podľa teba človek na to aby mal nejaké medze nepotrebuje dobrú výchovu ale vieru? Keby si ty nemal charakter nemohol by si byť dobrým človekom, človek si sám vyberie ktorou cestou chce ísť a aké veci chce v živote robiť a keď raz niekto chce robiť zlobu, tak ju bude robiť bezohľadu na to, v čo verí.
@tommyhot tak to je jasne. ono, tiez je rozdiel medzi katolickou cirkvou a napriklad evanjelickou. co sa tyka evanjelickeho vyznania, stretol som sa s tym, ze knazi uplne bezne kritizuju cirkev ako taku, dokonca pocas bohosluzieb, takze, tu je tiez dobre rozlisovat medzi jednotlivymi vyznaniami.
co sa tyka katolickej cirkvi, tam nie som az tak doma ale viem, ze u nich je omnoho vacsi predpoklad k prilisnej ortodoxii, pricom po lutherovi je prave ta znama reformacia cirkvi od mnohych neblahych vplyvov a absolutnych pravda atd
ono, ja som umierneny deontolog, takze moj pohlad je taky, ze s krestanskou moralkou nesuhlasim, (ale ak je subjekt prospesny pre spolocnost, akceptuje tom) takze ja sa tiez skor radim k tomu, ze boh alebo dekalog by nemali byt tou autoritou, podla ktorej konam. na druhej strane nie vzdy to ma negativne dosledky a predstavuje to pre urcitu skupinu ludi aj obrovsky prinos v zivote/moznost riadit sa podla nejakej hodnotovej struktury a podobne
ale v podstate s tebou v tomto suhlasim, s tym rozdielom, ze viac inklinujem k evanjelickej cirkvi a je mi aj blizsia, co sa tyka jednotlivych vyznani, pricom sam som neveriaci
@trdelniiiq neviem ja o evanjelikoch viem len to, ze bohosluzby mozu robit aj zeny a knazy sa mozu zenit, takze sa neviem k tomu vyjadrit. Kazdopadne evanjelici sa tiez riadia bibliou ci?
@tommyhot myslím že moje prirovnanie je správne, v biblií je toľko zla asi ako v prvej časti harryho pottera - veď predsa aj tam harrymu zabili rodičov, aj tam je zlý Malfoy, trojhlavý pes, temný les a voldemort - a teraz to mám pokladať za čisté zlo? V biblii sa opisujú viaceré zlé skutky, ale neviem prečo by to malo podnietiť niekoho k rovnakým činom, keď je tam mnoho krát mravné ponaučenie ..
navyše sú tam nazvem to "hrozby" ktoré sa pre veriacich môžu stať skutočnosťou ak budú jednať rovnako ako aktérne postavy; takže nevidím na nej nič zlé, pokiaľ tam nie je pasáž v znení "konaj zlo a budeš odmenený" - skôr naopak
alebo lepší príklad, vojnové filmy ako ty hovoríš/alebo knihy - veľakrát majú ponaučenie, myšlienku - teraz ich mám zahodiť ku degenerujúcim filmom na ľudí, kde je dôsledkom zvýšená kriminalita?
to áno, celý tento odstavec je pravda, lenže kde je úloha menej inteligentného nevinného občana/voliča? Nie je náhodou obeť všetkého? Prečo by mal byť rovnako zodpovedný za činy vlády, len preto, že je príliš dôveryhodný a uverí sľubom? Koniec koncov v každej zlej situácií človek uverí hocičomu, len aby sa z danej šľamastiky vysekal.. nemyslím že jeho nesprávna voľba by ho mala ocharakterizovať ako zlého človeka
- a nie som si istý že má celá táto polemika zmysel, asi nie
@poke stale porovnavas neporovnatelne, pretoze harry potter sa netvari ako prirodzena autorita, narozdiel od biblie, ci statu, ktory maju podstatne vacsi dosah ovplyvnovat nazory oviec. Navyse harry potter je rozpravka, nie realna vec na ktorej si niekto postavil propagandu. Tak isto vojnove filmy, vsetko su to len zabavne prostriedky, nie "zarucene" pravdy, ktore sa stavaju do ulohy autority. Tam je zasadny rozdiel.
"Prečo by mal byť rovnako zodpovedný za činy vlády, len preto, že je príliš dôveryhodný a uverí sľubom?"
Ked ti slubim, ze sa o teba postaram a naserem ti na hlavu, tak mi uveris znova? To nie je o naivite ludi, to je o tom, ze volici su agresivne hovada, ktore chcu zit z prace inych, chcu rozhodovat o zivotoch inych a keby mame otrokarsku spolocnost, tak by asi chceli byt aj otrokarmi. A ak by to aj bolo sposobene naivitov, nic to nemeni na veci, ze su spolupachatelia a volenim davaju politickym zlocinom moralny kredit.
Predstav si, ze idete s bratom autom do banky. Brat si nasadi kuklu, zobere do ruky zbran a ide do banky. Vies o tom, ze ju ide ukradnut, ma zbran, mozno niekoho zabije a je len na tebe ako sa rozhodnes. Bud sa uplne distancujes a teda odides, alebo ho tam pockas, cim vyjadris suhlas s jeho konanim. Volenie je o tom istom.
@zajkousko "Sú lepší, lebo sa boja Boha" ? To z nich nerobí dobrých ľudí. Nábožensky založení ľudia konajú dobro, lebo sa boja, aby im zadky nezhoreli v pekle. Ateisti konajú dobro, lebo majú morálne hodnoty a zdravý rozum. Sotva mi prídu veriaci ako tí lepší.
tvoj názor, ver, že za všetkým sú ľudia a sú aj takí, ktorí v mene boha vraždili ....
Boh nezasahuje do naších životov, máme dodržiavať jeho 10 prikázaní, ak by tak ľudia činili vo svete by vládol mier, pokoj a láska medzi ľuďmi...
a ty keď sa nebojíš plameňa, strč ruku do kachli a nechaj si ju tam pol hodinu, potom ju vytiahni a kukni ako vypadá...a to je len polhodinka na rozdiel od večnosti, ktorú budeš stráviť v horúcom pekle ....
ja sa nebojím Boha, On je mojím Otcom Stvoriteľom, ja mám len pred ním velikánsky rešpekt a to je rozdiel...............filip
ano,je to pravda. preco? pretoze clovek co ti povie ze je krestan a robi zle veci v skutocnosti nieje krestan. krestanom sa clovek nestane tak ze to o sebe bude tvrdit pred ostatnymi
(samozrejme tym nechcem povedat ze neveriaci ludia tiez nemozu byt dobri)
viera este nezarucuje, ze clovek bude mat moralku alebo mravne zasady... nabozenstvo a viera nezarucuju ze clovek bude lepsim nez ludia bez viery... (staci vidiet klabetne baby pred koscelom jak si pekne ohovaraju a zrovna sli zo spovede - a to je len najprimitivnejsi priklad) moralku a mravnost clovek ziska vychovou.. aj ateista moze mat lepsie moralne zasady nez veriaci.. je to sice smutne, ale je to tak.. lebo nezmyselna viera v nieco este neznamena ze clovek je svaty...
@kosh ano, bol som dlhe roky ministrant (kazdy den v kostole) a bibliu mam precitanu odpredu odzadu.. okrem toho sa tak okrajovo zaujimam aj o ine nabozenstva z cisto informacnych dovodov aby som sa mohol pustat do debaty s teistami...
"Verim v Boha,tak ako slepý verí v Slnko,hoci ho nikdy nevidel..."
A na každej strane sa nájde aj dobrý aj zlý človek,to nemá skoro ani nič spoločné s vierou,každý má slobodnú vôlu ..."Kto chce nájde si cestu ,kto nie,nájde si výhovorku..."
@tommyhot Tvoje argumenty su casto priamociare a velmi logicke. Terazsi papez je jediny papez, s ktorym by som chcel hovorit, lebo ocividne vie nieco, co ja neviem. Resp. sprava sa velmi inac. Ale inac poznam vela ludi, ktori si preislo od rodinneho krestanstva cez ateizmus a skoncili s nazorom, ze nabozenstvu nerozumeju a ze nabozestvu na svete rozumie minimum ludi. Tie Tvoje argumenty na mna posobia ako ked 3 slovenski knazi chceli vylucit z cirkvi Jana Pavla II. lebo pobozkal Koran. A im to dava jasny a perfektny zmysel. Tvoje chapanie nabozenstva na mna tiez posobi az prilis jasno na to aby som Ti uveril, ze mu skutocne rozumies.. Resp. nevsimol som od Teba ziaden novy alebo iny argument, ktory by bol pre mna nejakou novou myslienkou a ja rozhodne sa nepokladam za cloveka, ktory nabozenstvu rozumie.
@kosh odhliadnuc od toho, ze kazde zriadene, kde je modla, ktora sa snazi viest zivoty inych sa mi neskutocne hnusi, je terajsi papez prijemnym prekvapenim. Ale urcite by som nedaval len na prvy dojem, kedze cirkev mala v novodobej historii vzdy velmi kvalitne PR oddelenie, ktore vedelo z papeza spravit ikonu.
Chces novy argument? Myslim si, ze nabozenske udalosti, ktore sa opisuju v svatych knihach a historickych spisoch sa naozaj stali, ale nestoji za nimi ziadna vyssia sila, ale vyspela civilizacia, ktora nepochadzala z tychto koncin. Vsetky civilizacie a nabozenstva hovoria prakticky o tom istom, len pouzivaju ine pomenovania. Spolocne crty su hlavne: vladca vsetkych vladcov (boh, zeus, ra, svarog atd), zostupenie z nebies (niektori presne hovoria z ktorych suhvezdi), bozstva a ich synovia polobohovia a pololudia, atomove reaktory (archa zmluvy, indicke jadrove zbrane opisane v Mahabharata atd), lietajuce bytosti (anjeli, ludia vo Vimanach..), umele oplodnenia, DNA testy (pololudia polozvierata v egypte, noemova archa kde miesto zvierat /ktorych by bolo privela na akukolvek lod/ mohol zbierat DNA inormacie jednotlivych zvieracich druhov) a kopu dalsich veci. Takze ano, stojim si za tym, ze nabozenstva su hlupost, ale nie preto, ze veci, v ktore veria neexistovali, ale preto, ze ich PODLA MNA (mozem sa mylit) interpretuju uplne inak. Otazne je, ci tu interpretaciu niekto zamerne manipuluje, alebo je to z nevedomosti.
@tommyhot nabozenstvo je aj viera a to je velmi mocna vec, s ktorou clovek dokaze divi a moze byt pre neho velmi prospesna..
Ten Tvoj novy argument som nejak nebobral, co bolo jeho cielom. Ale aj mnoho kazov, najme v malych mestach vystupuju ako sveta znali a maju recept na vsetko.. tak je skor otazka, ci je o tak skutocne alebo sa pred ludmi musia tvarit. A ak clovek navstivi viac ako jeden kostol a zacne si vsimat, ze ti knaz v jednom kostole si protireci s knazom v druhom kostole.. Takto. Ja nepoznam vela ludi, ktori o sebe prehlasuju nejake nabozenstvo ale moja priatelka chodi do kostola, ba aj musi ist a ked si zacala vsimat tie knazke protirecenia, tak zacala mat pochopenenie pre knaza na nejakej dedine a mu svoju vieru, chape Boha svojim sposobom lebo vidi, co toto co vravi knaz nie je najsvetejsia pravda ale pomaha jej to v jej viere a v jej chapani Boha, i ked je mozne, ze jaj jej chapanie Boha ani neviem pochopit, lebo som vyrastal uplne slobodne.. Dalsia vec, v afrike su jedini misionari krestania. Myslim, ze ne na svete mnoho prikladov, kedy krestantstvo z ludi urobilo lepsich ludi, dalo im nejaky smer ak boli streteni alebo obycajny pocit, ze nie su sami.
Ty vies spravnu interpretaciu biblie? Ono ak sa na Bibliu zacnes divat cisto racionalne, nedajboze doslova.. Tak je jasne, ze ta kniha nemoze byt dobra. Ale ak zacnes pocitat, ci krestanstvo viac ludom pomohlo alebo ublizilo, kolkym ludom dalo smer, prostu vieru v nieco... Uvedomis si, ze Biblia bola pisana v davnej dobe kedy semantika slov mohla byt uplne ina. Mozem hovorit za seba a popravde nepoznam jedineho cloveka, ktori rozumie nabozenstvu. Ale to najme preto, ze sa vobec nechybem v tom kruhu..
Hriechy boli, su a budu. Mne sa paci veta: "Kazdy hriesnik ma svoju buducnost. A kazdy svatec ma svoju minulost"..
A ak si stojis za tym, ze nabozestva su hlupost (stale si nepovedal preco) tak skus potom povedat, co hlupost nie je. Vsetko stoji na viere. Aj matematika, ktora stoji na axiomoch, ktore nie su nic ine iba to, ze si ludia povedali, dava to zmysel tak to prehlasne za pravdu.. Taka otazka mimo, bola aj v milionarovi. Kolko moze mat trouholnik pravych uhlov? V milionari a asi aj ty si povies 1. Pripadne 2, ak spomenies na definiciu vonkajsieho uhlu. A napadlo by Ta aj, ze ak prejdeme do neuklidovskej roviny, tak ze moze mat 3 vnutorne prave uhly a stale to bude trouholnik? Mne len sa zda, ze vynasas prilis jasne a jednoznacne zavery nad niecim, co mi pride ze je skutocne tazke na pochopenie alebo aspon na ake take ponatie..
@sherloch Skôr by som povedala, že pre niektorých ľudí je ťažké zmieriť so skutočnou realitou, tak radšej uveria v nereálnu bytosť, ktorá posiela nereálne duše na nereálne miesta .
No vidíš...sama si priznala, čo je pravdou...Realita je podľa teba, to čo vidíš ? A ďalej nič...? Takéto myslenie majú zvieratá, ale nie ľudia...teda pokiaľ si človek.
@sherloch Predstieraj, že hádžeš psovi loptu, povedz "Hľadaj!" a pes bude po tráve hľadať loptu, ktorá vôbec nemusí existovať, lebo verí, že si ju hodil. Presne takto vnímam ľudí, ktorí nekladú otázky svojej viere, ale slepo obhajujú niečo, čo nedáva zmysel - ako verné psy. Človek je natoľko inteligentný, že dokáže fakty spochybňovať a overovať si ich, preto verím tomu, čo dokážem overiť.
@sherloch Žeby celá existencia Boha? Veriaci ju pokladajú za fakt. Si schopný ju overiť, dokázať? Veď o tom sa tu bavíme ( a prosím, nestrápňuj sa a nenapíš, že Boh existuje preto, lebo sa nedá dokázať jeho neexistencia. Deti na materskej škôlke by m vedeli lepšie odpovedať)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
96 komentov
a súhlasím s tým 99% ľudí, čo sa s nimi bavím, tak sú kresťania
a tak môže to byť aj preto, lebo máme motiváciu byť lepší, aby sme sa dostali do neba a Boh je pre nás oporou chceme mu aj my dačo dať, lebo on toho nám dal tak veľa, tak sa snažíme byť lepšími a meniť tento svet k plnohodnotnejšiemu
Čiže nie, viera nie je otázkou toho, či si dobrý, alebo zlý človek.
ďalšia otázka?
A na druhej strane si treba uvedomiť, že neveriaci človek nemusí byť nutne zlý.
Teda všetko je relatívne, ako rada hovorím
A čo sa týka argumentácie, ak s niečím nesúhlasím, musím vedieť povedať, čo na tom nie je pravda a hlavne, prečo. A opačnú stranu si domyslíš jednoducho, tá totiž tvrdí pravý opak. Takže pokiaľ s niečím nesúhlasíš a máš na to dôvod, tak cca vieš, čo budú tvrdiť ľudia, ktorí pôjdu proti tebe a tvojim argumentom - lebo budú hovoriť, že nie sú dobré.
Fuj, zase debatujem, idem spať...
Svojho casu tu @admin vzdy mazal akekolvek politicke a nabozenske diskusie, vzdy som bol za to, nech to nechavaju ale teraz je tu kazdy druhy den nejaka tema o krestanstve/nabozenstve a furt sa tu dookola riesi to iste, s takmer vzdy tymi istymi ludmi
vasu
ja nie som ani pokrstený, ale snažím sa správať najlepšie ako viem...a nie preto, že by som sa bál nejakého trestu...ale preto, pretože mi jednoducho nedáva zmysel správať sa ako arogantné a amorálne hovado
ale napr. toto: » ssvj.webnode.sk/za-slovensko-be...
stále záleží najvaic od človeka a nie od miery... lebos a to môže vyvinúť až do xenofobnosti toto...
ľudia by sa mali riadiť svojimi morálnymi hodnotami, a hlavne rozumom!
@luthien tí museli ženskú považovanú za kurvu - teda každú nevydatú nepannu, ale hlavne tehotnú - buď rýchlo vydať alebo vyhnať z dediny, ináč by na celú dedinu prišlo nešťastie. možno to je pozostatok niečoho takého
ja som veriaca a mam priblizne polku kamaratov veriacich a polku neveriacich a vela rozdielov medzi nimi nie je, pretoze su vsetci super ^_^
mozno ti neveriaci viac ohovaraju, ale to je jedine..
ale súhlasím , viera nerobí ľudí lepšími
súhlasím s @13 a @28
@tommyhot O____o to akože teraz všetci kresťania sú zlí, pretože kedysi za to cirkev zabíjala ľudí, tak automaticky aj oni sú zlí? Pretože ľudia sú neomylní, a každý kto nedokáže predvídať zlé udalosti je automaticky zlý človek; a to že volič volí koho volí je otázka sympatií a dôvery, nerozumiem prečo by mal byť rovnako zlý človek
a nesuhlasim s niektorymi krestanskymi postojmi - ako napr. proti homosexualom - o co su ludia, co beru slobodu inym, lepsi ako ja?
kde tým narážam? Asi toľko že ľudia, ktorí naozaj veria a duchovne sa rozvíjajú čo je podstatou celého oného nie sú zlí alebo sú v morálke a pod. veciach oveľa zásaditejší než neveriaci, čo dáva aj logicky zmysel, že majú svoje pravidlá a dodržujú ich, učia sa duchovnému životu, takže harmónií a pod.
netvrdím že nikdy neurobia zlý skutok a pod. ale určite človek s hranicami nespácha toľko zlého ako človek bez nich
preto si aj myslím, že veľa ľudí ani nevideli skutočného veriaceho, lebo to, že človek každý deň chodí do kostolov modlí sa, ešte neznamená že aj duchovne žije v tej "harmónií". Podľa mňa je to skôr výnimka z pravidla, než pravidlo že veriaci robia zlo
kladiete Bohu za vinu všetko zlé čo sa vám v živote stalo, ste pohania, ktorí nevedia večer poveďať
"Ďakujem ti Bože za tvoje dary,ktorým,i si ma dnes obdaroval, za tvoju lásku a prítomnposť."...
nečudujte sa, že sa vám v živote zle vodí ............filip
áno sú lepší lebo sa boja aspoň Boha, ale aj tu sa najde plevel, ktorá bude raz spálena pri poslednom súde....
už som to tu viackrát napísal kym lahnete do postele povedzte
"Bože kašlem na teba, na nebo, na všetko čo si mi dal, lepšie mi bude v pekle kde budem horieť na veky!"
filip
ak si kresťanka katolíčka na druhých sa nedívaj a nesúď, rob tak ako ti prikazuje Boh v 10. Božích prikázaniach a budeš vzorom pre druhých....filip
tu je automaticky kazdy clovek, ktory chodi do kostola/hlasa o sebe, ze je veriaci hned degradovany na nemoralnu bestiu, alebo prinajmensom cloveka bez moralky. pritom sa vobec nerozlisuje a neberie do uvahy to, ze rovnako ako medzi veriacimi sa najdu ti zli, tak i medzi neveriacimi. ale. skoda reci ako vravim
Biblia je plna zla a aj keby verim v boha (neverim), tak by som bibliu zahodil, alebo rovno spalil a so samotnym nabozenstvom by som nechcel mat nic spolocne.
@trdelniiiq su aj veriaci, ktori sa nestotoznuju s cirkvou, alebo samotnymi myslienkami nabozenstva, len veria v daneho boha. Na nich je aspon vidiet, ze nie su ovce a nad svojou vierou premyslaju. Neviem ako ty, ale ja by som sa nevedel stotoznit so "systemom", ktory napriklad obhajuje otroctvo (aj v novom zakone ak si dobre spominam) a pod. Koniec koncov nepotrebujes dogmy, aby si veril v boha.
netvrdim, ze je mnoho pokrytcov a tych, ktori su dobri naoko ale takych najdeme predsa vsade, a pokial dani ludia konaju dobro a krestanstvo ich naplna, tam sa im z etickeho hladiska, resp. najma etiky socialnych dosledkov, co je dnes v podstate najpreferovanejsia eticka koncepcia, neda absolutne nic vytknut
posledny odstavec sa mal zacat hned *je mnoho pokrytcov
tak ten volič by musel mať k tomu dôvod, akoby neexistovali dôveryhodní ludia, ktorí veria rečiam politikov ... neviem o nijakom politikovi, ktorý by sľuboval krach krajiny a všetci by ho volili to že niekto volí nesprávnu stranu sa dá považovať pri najväčšom za naivitu, hlúposť alebo neviem čo, len nie za kriminálnu činnosť/zlobu alebo nejak inak to nazvi O.o
no však to beriem že máš proti nej averziu, to ti neodopieram, len nerozumiem čo je na nej zlé alebo tobôž tak zlé, žeby to degenrovalo spoločnosť
ľudia jak ľudia to áno, ale z vlastnej skúsenosti ti viem povedať, že keby som neveril v Boha, som niekde úplne inde, lebo ja okrem náboženských hraníc nemám žiadne
a v @46 som nereagoval na tvoj príspevok
- a ohľadom tých kňazov to nemôžeš myslieť vážne, že 1 kňaz z 1000 alebo by som skôr povedal že zo 100000 to robí, tak to automaticky robia všetci, na toto mám zvlášť nervy keď raz ročne v médiach banda zarytých ateistov vyhlási že nejaký kňaz znásilnil decko a všetci už idú pindať na všetkých kňazov
bývam v Prešove, stretol som už možno aj viac než 100 kňazov a zatiaľ vždy išlo o vzdelaného človeka, ktorý mi čo to dal... nehovoriac o mojom katechetovi
Este si mlady, pochopis ked zacnes pocitovat priame ucinky statnych zlodejin na tvojej produktivite a produkcii. Ak nahodou nevies, tak stat ti pod hrozbou nasilia kazdy mesiac zobere 50% z platu a to neratam dalsie dane. Ak toto nie je agresia, tak uz neviem co to je? Navyse k tomu sa pripaja aj katolicka cirkev, ktora tiez zije z tychto dani a drzi sa ich ako kliest, cize participuje na statnom nasili.
Co je zle na biblii? Cital si ju niekedy? Ved to je ako z vojnoveho sci-fi filmu. Cely stary zakon je velka kopa agresie a aj v novom zakone ju najdes (aby som bol korektny, tak je jej tam podstatne menej).
@trdelniiiq otazka je, preco sa taky clovek nedistancuje od tych zlych? Poznam kopu dobrych krestanov, ktori alibisticky obhajuju vsetok ten bordel, ktory produkuje napriklad cirkev. Ak konam dobro, tak predsa nemozem obhajovat zlo. Analogia -> som sice sucastou tejto krajiny, ale ani v najhorsom sne, ju nebudem obhajovat, ked vidim co robi politicka luza. Ak by som volil, tak by som obhajoval politicke zlociny a to ide proti mojmu presvedceniu. Ak by som bol krestan, ktory kona dobro, tak uz davno sa distancujem od vsetkeho zleho co produkuje moje nabozenstvo (a ano aj cirkev je produkt nabozenstva)
@54 a ešte by som povedal, že viacerí z tých kňazov boli pohodoví ľudia a istotne keby ich stretneš ani nerozoznáš že ide o kňaza, len to, že z neho vyžaruje "dobrá energia".
tým všetkým len chcem protiargumentovať tú pedofíliu a pod.
co sa tyka katolickej cirkvi, tam nie som az tak doma ale viem, ze u nich je omnoho vacsi predpoklad k prilisnej ortodoxii, pricom po lutherovi je prave ta znama reformacia cirkvi od mnohych neblahych vplyvov a absolutnych pravda atd
ono, ja som umierneny deontolog, takze moj pohlad je taky, ze s krestanskou moralkou nesuhlasim, (ale ak je subjekt prospesny pre spolocnost, akceptuje tom) takze ja sa tiez skor radim k tomu, ze boh alebo dekalog by nemali byt tou autoritou, podla ktorej konam. na druhej strane nie vzdy to ma negativne dosledky a predstavuje to pre urcitu skupinu ludi aj obrovsky prinos v zivote/moznost riadit sa podla nejakej hodnotovej struktury a podobne
ale v podstate s tebou v tomto suhlasim, s tym rozdielom, ze viac inklinujem k evanjelickej cirkvi a je mi aj blizsia, co sa tyka jednotlivych vyznani, pricom sam som neveriaci
zmyvaju zo seba hriechy, ktore za cely tyzden napachali
navyše sú tam nazvem to "hrozby" ktoré sa pre veriacich môžu stať skutočnosťou ak budú jednať rovnako ako aktérne postavy; takže nevidím na nej nič zlé, pokiaľ tam nie je pasáž v znení "konaj zlo a budeš odmenený" - skôr naopak
alebo lepší príklad, vojnové filmy ako ty hovoríš/alebo knihy - veľakrát majú ponaučenie, myšlienku - teraz ich mám zahodiť ku degenerujúcim filmom na ľudí, kde je dôsledkom zvýšená kriminalita?
to áno, celý tento odstavec je pravda, lenže kde je úloha menej inteligentného nevinného občana/voliča? Nie je náhodou obeť všetkého? Prečo by mal byť rovnako zodpovedný za činy vlády, len preto, že je príliš dôveryhodný a uverí sľubom? Koniec koncov v každej zlej situácií človek uverí hocičomu, len aby sa z danej šľamastiky vysekal.. nemyslím že jeho nesprávna voľba by ho mala ocharakterizovať ako zlého človeka
- a nie som si istý že má celá táto polemika zmysel, asi nie
"Prečo by mal byť rovnako zodpovedný za činy vlády, len preto, že je príliš dôveryhodný a uverí sľubom?"
Ked ti slubim, ze sa o teba postaram a naserem ti na hlavu, tak mi uveris znova? To nie je o naivite ludi, to je o tom, ze volici su agresivne hovada, ktore chcu zit z prace inych, chcu rozhodovat o zivotoch inych a keby mame otrokarsku spolocnost, tak by asi chceli byt aj otrokarmi. A ak by to aj bolo sposobene naivitov, nic to nemeni na veci, ze su spolupachatelia a volenim davaju politickym zlocinom moralny kredit.
Predstav si, ze idete s bratom autom do banky. Brat si nasadi kuklu, zobere do ruky zbran a ide do banky. Vies o tom, ze ju ide ukradnut, ma zbran, mozno niekoho zabije a je len na tebe ako sa rozhodnes. Bud sa uplne distancujes a teda odides, alebo ho tam pockas, cim vyjadris suhlas s jeho konanim. Volenie je o tom istom.
tvoj názor, ver, že za všetkým sú ľudia a sú aj takí, ktorí v mene boha vraždili ....
Boh nezasahuje do naších životov, máme dodržiavať jeho 10 prikázaní, ak by tak ľudia činili vo svete by vládol mier, pokoj a láska medzi ľuďmi...
a ty keď sa nebojíš plameňa, strč ruku do kachli a nechaj si ju tam pol hodinu, potom ju vytiahni a kukni ako vypadá...a to je len polhodinka na rozdiel od večnosti, ktorú budeš stráviť v horúcom pekle ....
ja sa nebojím Boha, On je mojím Otcom Stvoriteľom, ja mám len pred ním velikánsky rešpekt a to je rozdiel...............filip
Nebojím sa plameňa pekla - nevidím dôvod prečo sa báť niečoho čo neexistuje
ale už nie dlho, čoskoro príde zmena............filip
(samozrejme tym nechcem povedat ze neveriaci ludia tiez nemozu byt dobri)
ano ti ktori nieco veria su na omnoho vyssom levely ako ostatni
A na každej strane sa nájde aj dobrý aj zlý človek,to nemá skoro ani nič spoločné s vierou,každý má slobodnú vôlu ..."Kto chce nájde si cestu ,kto nie,nájde si výhovorku..."
Ale rozdiel je v tom, že sa snažia byť lepší...a sú...
Nebojím sa plameňa pekla - nevidím dôvod prečo sa báť niečoho čo neexistuje
žiaľ existuje ale mnohí sa tvária, že to tak nie je...je totiž pre nich ťažké zmeniť sa
Chces novy argument? Myslim si, ze nabozenske udalosti, ktore sa opisuju v svatych knihach a historickych spisoch sa naozaj stali, ale nestoji za nimi ziadna vyssia sila, ale vyspela civilizacia, ktora nepochadzala z tychto koncin. Vsetky civilizacie a nabozenstva hovoria prakticky o tom istom, len pouzivaju ine pomenovania. Spolocne crty su hlavne: vladca vsetkych vladcov (boh, zeus, ra, svarog atd), zostupenie z nebies (niektori presne hovoria z ktorych suhvezdi), bozstva a ich synovia polobohovia a pololudia, atomove reaktory (archa zmluvy, indicke jadrove zbrane opisane v Mahabharata atd), lietajuce bytosti (anjeli, ludia vo Vimanach..), umele oplodnenia, DNA testy (pololudia polozvierata v egypte, noemova archa kde miesto zvierat /ktorych by bolo privela na akukolvek lod/ mohol zbierat DNA inormacie jednotlivych zvieracich druhov) a kopu dalsich veci. Takze ano, stojim si za tym, ze nabozenstva su hlupost, ale nie preto, ze veci, v ktore veria neexistovali, ale preto, ze ich PODLA MNA (mozem sa mylit) interpretuju uplne inak. Otazne je, ci tu interpretaciu niekto zamerne manipuluje, alebo je to z nevedomosti.
Ten Tvoj novy argument som nejak nebobral, co bolo jeho cielom. Ale aj mnoho kazov, najme v malych mestach vystupuju ako sveta znali a maju recept na vsetko.. tak je skor otazka, ci je o tak skutocne alebo sa pred ludmi musia tvarit. A ak clovek navstivi viac ako jeden kostol a zacne si vsimat, ze ti knaz v jednom kostole si protireci s knazom v druhom kostole.. Takto. Ja nepoznam vela ludi, ktori o sebe prehlasuju nejake nabozenstvo ale moja priatelka chodi do kostola, ba aj musi ist a ked si zacala vsimat tie knazke protirecenia, tak zacala mat pochopenenie pre knaza na nejakej dedine a mu svoju vieru, chape Boha svojim sposobom lebo vidi, co toto co vravi knaz nie je najsvetejsia pravda ale pomaha jej to v jej viere a v jej chapani Boha, i ked je mozne, ze jaj jej chapanie Boha ani neviem pochopit, lebo som vyrastal uplne slobodne.. Dalsia vec, v afrike su jedini misionari krestania. Myslim, ze ne na svete mnoho prikladov, kedy krestantstvo z ludi urobilo lepsich ludi, dalo im nejaky smer ak boli streteni alebo obycajny pocit, ze nie su sami.
Ty vies spravnu interpretaciu biblie? Ono ak sa na Bibliu zacnes divat cisto racionalne, nedajboze doslova.. Tak je jasne, ze ta kniha nemoze byt dobra. Ale ak zacnes pocitat, ci krestanstvo viac ludom pomohlo alebo ublizilo, kolkym ludom dalo smer, prostu vieru v nieco... Uvedomis si, ze Biblia bola pisana v davnej dobe kedy semantika slov mohla byt uplne ina. Mozem hovorit za seba a popravde nepoznam jedineho cloveka, ktori rozumie nabozenstvu. Ale to najme preto, ze sa vobec nechybem v tom kruhu..
Hriechy boli, su a budu. Mne sa paci veta: "Kazdy hriesnik ma svoju buducnost. A kazdy svatec ma svoju minulost"..
A ak si stojis za tym, ze nabozestva su hlupost (stale si nepovedal preco) tak skus potom povedat, co hlupost nie je. Vsetko stoji na viere. Aj matematika, ktora stoji na axiomoch, ktore nie su nic ine iba to, ze si ludia povedali, dava to zmysel tak to prehlasne za pravdu.. Taka otazka mimo, bola aj v milionarovi. Kolko moze mat trouholnik pravych uhlov? V milionari a asi aj ty si povies 1. Pripadne 2, ak spomenies na definiciu vonkajsieho uhlu. A napadlo by Ta aj, ze ak prejdeme do neuklidovskej roviny, tak ze moze mat 3 vnutorne prave uhly a stale to bude trouholnik? Mne len sa zda, ze vynasas prilis jasne a jednoznacne zavery nad niecim, co mi pride ze je skutocne tazke na pochopenie alebo aspon na ake take ponatie..
a súhlasím s @leaav
No vidíš...sama si priznala, čo je pravdou...Realita je podľa teba, to čo vidíš ? A ďalej nič...? Takéto myslenie majú zvieratá, ale nie ľudia...teda pokiaľ si človek.
No a ? A sú nejaké fakty, ktoré sa nedajú overiť ???