nevidím v tom vôbec zmysel.. .zbytočná strata času to je .. ten čas by sme mohli využiť oveľa efektívnejšie a nie učením sa somarín čo nikde nevyužijeme.. a len stresy z toho mať
slovenčina je pre teba zbytočná strata času ?! a to, že ju ty nikde nevyužiješ je už tvoja vec ale preboha ! je to tvoj rodný jazyk a v každom povolaní je potrebné vedieť aspoň gramatiku (aj stavbár to musí mať v hlave natrieskané) a patrí to ku všeobecnej inteligencii ... (ach)
tiež ma zaujíma to isté, ako aj @1 .. lebo vzhľadom na to, že si Slovenka by sa ti patrilo niečo to vedieť o svojom jazyku. Či už z historickej, alebo tej praktickej časti. Teraz sa ti zdá maturita ako strata času, no o niekoľko rokov sa zbadáš a uvidíš, že má svoj význam ..
@igros a ako vieš že im to podčiarkne ?? mne to niekedy nepodčiarkovávalo a napríklad tu na google chrom mi úplne každé slovo podčiarkne a mám ho zle napísané ?
hoci som veľmi antinárodniar, maturovať z materinského jazyka uznávam... šak to je potom ako ho nevedieť...nevedieť vlastný jazyk je dosť nanič...chceš byť nanič? Len tak ďalej, mne sa už taká zdáš
@upirka113 no tak to neviem ako máš potom nastavené...mne to na chrome a mozile podčiarkuje iba slová ktoré sú zle napísané alebo ktoré nie sú v slovníku....ale ajtak matura musí byť
@usmievava tak potom to je iné...literatúra je strata času aj ked aspoň tie základné informácie sa niekedy zídu ale inak ee
@impulse gramatiku šak každý vie gramatiku a kto nevie ten je debil..ale ani ja nechapem načo je dobre čítať všetky tie povinné čítania..a + veľa ďalších zbytočností..ty máš 13? tak Vám ešte nedavajú sa take magoriny sa učiť ale nam na strednej no fúú..
to vy ste tu všetci takí milovníci literatúry či čo? ja mám k nej vyslovene odpor.. určite veľa robí aj profesorka no ja sa to môžem učiť aj hodiny a neviem si to natrepať do hlavy
podla mna maturovat sa ma ale akoze uprimne z tych diel co davaju na povinne citanie a slovenska literature je vo vacsine bullshit uplny nezaujimavy nezmyselny
@nathal tu nejde o to, koľko mám rokov ale aj poznávanie literatúry patrí ku všeobecnej inteligencii, ktorú by mal mať každý ... a by si sa čudovala koľko ľudí gramatiku neovláda
@bress to si asi toho moc neprečítal. Je tam niekoľko veľmi zaujmavch diel.
Ono gramatiku a slovenskú literatúru, minimálne tie najznámejšie diela, si myslím, že by mal ovládať každý priemerne inteligentný jedinec.
Na druhú stranu rozoberať štruktúru viet, brať do hlbky syntax a pod. ma nikdy nebavilo a nikdy som to ani poriadne nevedel. To skutočne väčšina ľudí asi nevyužije.
nemala by som nič proti tomu učiť sa fakt len tie najvýznamnejšie mega diela. Ale ku každému autorovi sa naučiť plno diel a takých nevýznamných to je podľa mňa somarina. Nikde to v živote nevyužijeme.
@nathal tak pouzi mozog a nemusis sa to biflit naspamat.
@usmievava stredna skola je fakt lahka. ja som tiez patrila k ludom, co nemali slovencinu nejak v laske, ale urcite som nenadavala, ze je to nepotrebna somarina. inteligentny clovek by mal vediet aspon zaklady literatury. ved sa trochu prekonajte. naucit sa tych par diel za 4 ROKY je fakt nic oproti tomu, co sa budete musiet naucit na vyske pocas jedneho skuskoveho obdobia. ovsem ak sa vobec chystate na vysku.
a po dalsie: ved nemusis ist maturovat. nikto ta nenuti.
no asi aby sme neboli narod tupych nevzdelancov, ktori ani vlastny jazyk poriadne neovladaju.. a neboj, slovencina sa ti zide z zivote.. ked budes musiet pisat zivotopis, ziadosti, atd.. uz len v obycajnej komunikacii aby bola na urovni je to treba... a literatura je o istom povdomi, aby clovek mal aspon aku taku predstavu a prehlad... a naviac, vsteko zle je na nieco dobre
@usmievava naprýklad preto, abi nám tu nevirastaly debyly, po ktorích sa nedá nyč prečýtať, lebo až srdce zabolý, keď niekto pýše takto ako teraz ja..
.. a preto, lebo je to tvoj rodný jazyk, musíš ho vedieť, aj keď dnes je možno lepšie, keď vieš po anglicky, čínsky, rusky, japonsky a neviem ako, ale slovenčina je krásne ľubozvučná (mám rada to slovo) a preto by si ju mala vedieť používať.. nehovorím, že ty nevieš, ale niekto nevie ani aké "i" sa píše v slove slovenčina..
.. a literatúra je dobrá, keď už na nič iné, tak pre všeobecný prehľad o spisovateľoch a ich dielach.. ja si možno z gympla už veľa nepamätám, neviem čo všetko napísal napríklad Hamingway alebo niekto iný, ale niečo predsa len viem..
.. mňa len proste neskutočne sere, keď niekto nadáva na slovenčinu a pritom píše ako čistý debil..
.. a, áno, možno to závisí od učiteľky, my sme mali na gympli tú najlepšiu učiteľku na svete a na vysokej som mala najlepšieho slovenčinára (odpočívajte v pokoji, pán doktor) a proste.. proste ma to sere
Ako uz bolo spominane - hlavne aby sa ludia uz konecne naucili gramatiku. Ked totiz clovek vidi tie chyby casto aj vo vysokoskolskych ucebniciach, je to na zaplakanie. Na druhej strane, co sa literatury tyka, v tomto musim suhlasit, nechapem aky zmysel ma ucit sa naspamat obsahy vsemoznych diel a ich autorov. Osobne si pamatam aj tak len minimum tych najznamejsich. A pre tych co sa tu ohanaju vseobecnym vzdelanim - medzi to sa daju zaradit naprikald aj zaklady fyziky, geografie, chemie, matematiky a vela vela dalsieho a pritom to povinne na maturite nie je, maximalne na skolach danych odborov. Tolko moj nazor.
Z literatúry sa maturuje pre to, lebo treba mať všeobecný prehľad. Raz som v jednej konverzácií spomenula Annu Kareninu a ten človek vôbec netušil, koľká bije... skoro ma z nôh zhodilo. Uznávam, že slovenská literatúra dokáže byť nudná, ale je to súčasť našej kultúry - o tej by sa dačo rozhodne patrilo vedieť.
Navyše aj tie veci, čo považuješ za úplne nepodstatné sa ti raz môžu hodiť na vysokej škole. Možno nie vyslovene, ak pôjdeš študovať na matfyz alebo niečo podobné, ale ak pôjdeš študovať na humanitné vedy, prekvapí ťa ako často profesori dokážu spomenúť všetky tie veci zo strednej školy, o ktorých si si myslela, že už nikdy počuť nebudeš...
ono to má mať aj výchovný charakter a v dnešnom svete to poriadne chýba... len škoda že kktské deti si radšej za pokecom posedia pár hodín a diela si vygooglia ako by si knihu prečítali
potom deň čo deň počúvam čoraz kktnejšie názory
a gramatika by sa mala za 4 roky dostať do krvi každému(tomu inak aj čítanie pomáha)
Skúška, či vieš dobre gramatiku a dobre známych spisovateľov ... Patrí to k všeobecnej inteligencii .... A ak by si sa chcela prihlásiť na VŠ, tak tam rozhoduje najmä matura ...
podla mňa by mala byť matura len z gramatiky, koho do piče zaujima svatopluk a slávy dcera a podobné chujoviny? a to nehovorím o rýmoch veršoch a prijebanom drakovi.. bože ja mám také chute ísť niekde von spáliť čítanku z litiky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
@igros a ako vieš že im to podčiarkne ?? mne to niekedy nepodčiarkovávalo a napríklad tu na google chrom mi úplne každé slovo podčiarkne a mám ho zle napísané ?
Mne sa práve slovinčina zapačila ked som sa ju začal učiť na maturitu
Niektoré diela stoja zato Obzvlásť ked ich pochopíš
@usmievava tak potom to je iné...literatúra je strata času aj ked aspoň tie základné informácie sa niekedy zídu ale inak ee
tvoji rodičia mohli čas využiť oveľa efektívnejšie než šukaním
načo je dobré hento, načo je dobré tamto, prečo je hento tak a prečo hento tamtak, omg, to sú otázky -.-
Ono gramatiku a slovenskú literatúru, minimálne tie najznámejšie diela, si myslím, že by mal ovládať každý priemerne inteligentný jedinec.
Na druhú stranu rozoberať štruktúru viet, brať do hlbky syntax a pod. ma nikdy nebavilo a nikdy som to ani poriadne nevedel. To skutočne väčšina ľudí asi nevyužije.
teda okrem slovenskej literatúry tú nemusím ale inak to beriem ako samozrejmosť, že sa z nášho rodného jazyka maturuje
radšej nekomentujem..len by som sa zbytočne rozčúlila.
@usmievava stredna skola je fakt lahka. ja som tiez patrila k ludom, co nemali slovencinu nejak v laske, ale urcite som nenadavala, ze je to nepotrebna somarina. inteligentny clovek by mal vediet aspon zaklady literatury. ved sa trochu prekonajte. naucit sa tych par diel za 4 ROKY je fakt nic oproti tomu, co sa budete musiet naucit na vyske pocas jedneho skuskoveho obdobia. ovsem ak sa vobec chystate na vysku.
a po dalsie: ved nemusis ist maturovat. nikto ta nenuti.
ja teraz zistujem, ze it e veci sco sme sa ucili na zakladke, a na ktore som kaslala by sa mi teraz zisli ku kulturnemu prehladu ...
Si myslím, že ovládanei vlastného jazyka je dôležitejšie, ako ovládanie napr chémie.
.. a preto, lebo je to tvoj rodný jazyk, musíš ho vedieť, aj keď dnes je možno lepšie, keď vieš po anglicky, čínsky, rusky, japonsky a neviem ako, ale slovenčina je krásne ľubozvučná (mám rada to slovo) a preto by si ju mala vedieť používať.. nehovorím, že ty nevieš, ale niekto nevie ani aké "i" sa píše v slove slovenčina..
.. a literatúra je dobrá, keď už na nič iné, tak pre všeobecný prehľad o spisovateľoch a ich dielach.. ja si možno z gympla už veľa nepamätám, neviem čo všetko napísal napríklad Hamingway alebo niekto iný, ale niečo predsa len viem..
.. mňa len proste neskutočne sere, keď niekto nadáva na slovenčinu a pritom píše ako čistý debil..
.. a, áno, možno to závisí od učiteľky, my sme mali na gympli tú najlepšiu učiteľku na svete a na vysokej som mala najlepšieho slovenčinára (odpočívajte v pokoji, pán doktor) a proste.. proste ma to sere
a kiezby ta matura pomaha zlepsit studentom gramatiku..
Navyše aj tie veci, čo považuješ za úplne nepodstatné sa ti raz môžu hodiť na vysokej škole. Možno nie vyslovene, ak pôjdeš študovať na matfyz alebo niečo podobné, ale ak pôjdeš študovať na humanitné vedy, prekvapí ťa ako často profesori dokážu spomenúť všetky tie veci zo strednej školy, o ktorých si si myslela, že už nikdy počuť nebudeš...
1. ucis sa ju cele 4 roky cize vies ...
2. gramatiky je tam minimum , doraz na nu sa na maturite kladie dost maly
3. aj keby tak sa ta max spytaju co je zdruzeny rym
ono to má mať aj výchovný charakter a v dnešnom svete to poriadne chýba... len škoda že kktské deti si radšej za pokecom posedia pár hodín a diela si vygooglia ako by si knihu prečítali
potom deň čo deň počúvam čoraz kktnejšie názory
a gramatika by sa mala za 4 roky dostať do krvi každému(tomu inak aj čítanie pomáha)
strata casu je napriklad sa vonku od patnastich opijat, sulozit a podobne straty casu.