ahojte chcela by som sa opýtať na váš názor, ak je niekto vegetarián, mylslíte si, že by mal prijímať chýbajúce vitamíny ( najčastejšie B12 a Omega3) vo forme nejakých tabletiek alebo vo forme rybieho oleja ? Užíva/l už niekto z vás rybí olej? chutil ?
btw. nedostatok b12 maju aj všežrúti. A dmke majú vegetarishen veganen zmesku ktora pokryva B6,B12, zinok a čo ja viem čo.
napr. ja mavam, čo nejak cítim silno, nedostatok horčíku .) a to mávam odjakživa hahá.
a @1 druhý odstavec pre nejakych mudrlantov čo budu podomnou .)
@pinkhero , btw. naposledya ked som šla darovať krv, dievčinu predomnou doktorka poslala preč že ma malo železa a mne (rastlin. strava) pochválila skvelé tabulkové výsledky a že si mám občas dať maso (že whuuut???
@narazuvzdornaa tabletky » www.dm.de/das-gesunde-plu... @tommyhot super otázka!!!! .) lebo ti na ňu neviem odpovedať a idem hladať odpoveď ((ale napr.na tych tabletkach je označenie vegan, čiže asi nejakým iným spôsobom)
@lawey ja viem ako vznika B12 ale pokial viem sa da ziskat len z neumytych rastlin, alebo vnutornosti zvierat. Ibaze by to vedeli robit aj nejako laboratorne, ale o tom som zatial nepocul.
@tommyhot v kazdom prípade maso obsahuje tak málo B12 ze tak do seba B12 nedostaneš.....(pokial sa nejedna o zvieratá co boli ulovené) Pivo čo obsahuje b12 je pre človeka zbytočne.
Dalšia možnosť je kvasená kapusta. Dalej, raz za mesiac si dať jednu tableku B12, namiesto toho aby to dávali ako doplnok zvieratám, tak nebudeš to cez to zviera tu tableku filtrovať ale dáš si to sám. Problem vyriešeny.
Mimochodom aj v tele človeka sa tvori B12 a dokáže ho s časti prijimať, len to by si musel jesť viac zeleniny a nie tolko masa a tak.
A ten B12 je uplná hovadina ze sa o tom ludia hádaju...čo si eskimák, že nemáš inú možnosť ako sa takto stravovať? Kolko masožravcom malo problem s B12 a s jeho nedostatkom(a niektori aj skoncili v nemocnici), takže absolutne to nie je problem veganov, ale každeho človeka a nezáleži čo konzumuje.
@mefistofel ako sa moze v tele zo zeliny tvorit B12 ked po umyti zeliny sa bakteria tvoriaca B12 na nej uz nenachadza? Pokial viem v tele sa tvori tento vitamin len za predpokladu, ze uz sa tam predtym ta bakteria nejakym sposobom dostala nie?
Btw ja sa o B12 nehadam, ja som len chcel vediet preco je B12 vo forme tabletiek vhodny pre veganov a akym sposobom sa do tej tabletky dostane. Tot vsio.
@tommyhot no ako pišeš B12 je aj v špinavej zelenine, myslím ze nie je problem vyrobit umelo. V kazdom prípade vit B12 nie je ako vitamin ale su to skor mikroorganizmy - bakterie. Takze "nesyntezuje" si ho ziadny bylinozravec. takze bylinozrave ziska B12 z bakterii ktoré su v zaludku tj premena atd. A človek ho takto dokáźe tieź získať, nie tak efektivne ako krava ked má viac žaludkov, ale dostatočne. Samozrejme musí mať clovek aj črevnú mikrofloru v zaludku, len to má velmi málo ludí, velmi málo...
dalsia moznost je z "mliecnych" zakysanych. Takze aj sojová zákysanka stači. (bakretie nerozlysuju medzi zivocisnymi a rastlinymi bielkovinami, preto ked so robim normalne ovseny jogurt tak kultura pekne pracuje a nie po vie si fuj, to nie je kravske mlieko ako človek )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
nie nemusi prijimať, ale tak može... aj bežne toto človek doplnuje, ktorý nie je na takejto strave, tkze nevidim v tom problem.
bez vitaminov, bielkovín, minerálov nemôžeš "normálne fungovať"...
napr. ja mavam, čo nejak cítim silno, nedostatok horčíku .) a to mávam odjakživa hahá.
a @1 druhý odstavec pre nejakych mudrlantov čo budu podomnou .)
@pinkhero , btw. naposledya ked som šla darovať krv, dievčinu predomnou doktorka poslala preč že ma malo železa a mne (rastlin. strava) pochválila skvelé tabulkové výsledky a že si mám občas dať maso (že whuuut???
@0 co sa tyka vegetarianstva, B6 a B12 ziskas aj z mlieka a vajec.
@tommyhot super otázka!!!! .) lebo ti na ňu neviem odpovedať a idem hladať odpoveď ((ale napr.na tych tabletkach je označenie vegan, čiže asi nejakým iným spôsobom)
Dalšia možnosť je kvasená kapusta. Dalej, raz za mesiac si dať jednu tableku B12, namiesto toho aby to dávali ako doplnok zvieratám, tak nebudeš to cez to zviera tu tableku filtrovať ale dáš si to sám. Problem vyriešeny.
Mimochodom aj v tele človeka sa tvori B12 a dokáže ho s časti prijimať, len to by si musel jesť viac zeleniny a nie tolko masa a tak.
A ten B12 je uplná hovadina ze sa o tom ludia hádaju...čo si eskimák, že nemáš inú možnosť ako sa takto stravovať? Kolko masožravcom malo problem s B12 a s jeho nedostatkom(a niektori aj skoncili v nemocnici), takže absolutne to nie je problem veganov, ale každeho človeka a nezáleži čo konzumuje.
Btw ja sa o B12 nehadam, ja som len chcel vediet preco je B12 vo forme tabletiek vhodny pre veganov a akym sposobom sa do tej tabletky dostane. Tot vsio.
dalsia moznost je z "mliecnych" zakysanych. Takze aj sojová zákysanka stači. (bakretie nerozlysuju medzi zivocisnymi a rastlinymi bielkovinami, preto ked so robim normalne ovseny jogurt tak kultura pekne pracuje a nie po vie si fuj, to nie je kravske mlieko ako človek )
*bylinzravce (bylinozrave) atd