Inšpirovala ma diskusia o Lennonovi.. Kto je podla vás najviac preceňovaný? (či už z histórie, z celebrít, z umelcov..) Preceňovaný v zmysle, že ho ľudia majú povedzme nejak zidealizovaného, ale v skutočnosti ten človek podľa vás nebol až tak výnimočný?
Napríklad Che Guevara. Koľkí z tých idiotov čo ho majú na tričku si myslia že je to Fidel Castro Okrem toho väčšinu z nich by na mieste postrieľal ako "buržoázne živly"
Aj taký Winston Churchill je považovaný za symbol demokracie pritom to bol rasista a imperialista. Povedal že Indiánov a Aborigénov netreba ľutovať veď to je prirodzené že vyspelejšia civilizácia zlikviduje primitívnejšiu. Taktiež neznášal Gándhího a považoval za dobrý nápad likvidovať neposlušných Afričanov plynom či guľometmi.
Za iných okolností by s Hitlerom mohli byť BFF
stále sa mi tlačí do hlavy stephen hawking, akože uznávam ho ako vedca ale podľa mňa je dosť preceňovaný, neviem či to má aj niečo spoločné s tým že je ochrnutý ale urobila sa z neho ikona modernej vedy a je mi z toho zle ... šak je to len obyčajný vedec, zopár dobrých postrehov a výpočtov a nafúkli ho jak bublinu, robia z neho druhého alberta ale to má ešte ďaleko
aj matka tereza (svojou snahou pomahat a zaroven nizkym vzdelanim vacsinou v konecnom dosledku praveze dost skodila)
2pac a notorious b. i. g. (ich tvorba sa mi absolutne nezda nejaka zaujimava ci revolucna, obaja boli gangs3, zlodeji a dileri, 2pac s bandou navyse zdrogoval a znasilnil fanynku)
kavin costner, ben affleck a keanu reeves (slabi herci co hraju furt rovnake postavy)
fuuu vela by sa dalo popisat, mozno este prispejem
predpokladám, že kvôli spolužiačkinej posadnutosti jeho knihami budem mať z literatúry za 5, lebo som od nej odpísala jeden mylný fakt a keď budeme mať obe úplnú pičovinu tak bude vedieť že sme odpisovali a dá nám za 5
(ok ja viem že si za to môžem sama ale chápete. v podstate za to môže hirax)
» www.blisty.cz/art/75086.html...
tu je také zamyslenie o tých spisovateľoch a Nobelovej cene, ktorú dostal za literatúru napríklad už spomenutý Churchill, ale nie Tolstoj, Joyce, K. Čapek. Tie ceny sa často dávajú s politickým podtextom (Obamovi, Kissingerovi a podobným kvietkom) a to sa podľa mňa dá povedať aj o mediálnej kampani za niektoré osobnosti a bubline okolo nich, kým iné sú prehliadané.
@thrwtchr nejde o to v akej som pozícii ale ako na mňa ten človek pôsobí a ako ho celkovo vnímam ... máš snáď problém s mojím osobným postojom? to je totiž trochu zvláštne ... mne tiež tvoje preceňovanie nejakého známeho človeka netrhá žily
@poke praveze zo vsetkych papezov je podla mna ten sucasny najlepsi, pacia sa mi jeho nazory aj to ako vystupuje a to som neveriaca. ale samoska ze je to subjektivne.
noo a ludovit stur fakt toho vela robil, zas by som o nom nepovedala ze nebol vynimocny. uz len to ze sa rozhodol zasvatit sa vlasti a vykaslat sa na zeny...to neodkaze len tak hociktory muz : D
@poke
S tými národovcami máš pravdu, no neviem ako je to konkrétne so Štúrom. Keď si človek prečíta niektoré články z tej doby tak to je z veľkej časti napádanie maďarského (niekedy aj nemeckého a židovského) národa, prekrúcanie dejín a šialené utopické vízie budúcnosti Slovákov To sa však dialo asi všade a bolo to negatívnou súčasťou národného obrodenia.
V dnešnej dobe politickej korektnosti by museli polovicu publikácii zcenzúrovať
pred tým ako sa pustíte do rantu ako som nekultúrna sviňa si prečítajte prečo:
Dá sa povedať, že sa jedná o otca modernej fantastiky, ktorého dokončené diela by sa dali ľahko popísať veľmi v kocke takto: Silimarion - biblický zápis histórie stredozeme. Hobbit - dobrodružstvo jedného z obyvateľov, asi najbližšie k tomu ako sa fantastika píše dnes. Pán Prsteňov - epická encyklopedická výprava za záchranou sveta.
Prečo je ale preceňovaný?
Ak si zoberieme historickú fantastiku = starovek, stredovek +- kúzla a magické bytosti... možno závan technológie, teda nejdeme do sci-fi, či steam/cyber punku.
Koľko autorov dokázalo podať vlastnú víziu takéhoto sveta bez toho aby to bola vykrádačka jeho nápadov, len so zmeneným názvom, inak príbehy a charaktery postáv sú také aké som už videl milión krát u neho, či inde.
Je preceňovaný za to, že skoro 70% fantasy a hlavne aj amatérskej je iba vykrádanie Tolkiena, kedy miesto inšpirácie prichádza prepisovanie len v bledomodrom.
pre mňa všetok ligotavý showbiznis, a tie pravé veci, čo robia ľudia, ostávajú nedoceňované globálne. ale čo narobíme, to sme my, biznismeni, cooleri, hipsteri, hejteri, lesbičky aj pikeri (aký rým (atď, pokračuj ďalšou škatuľkou : )
@kittyboo viem, každému je sympatický, ale podĺa mňa je to len divadlo, akási zástierka aby sa na cirkev nazeralo inak. Nemôžem si pomôcť, ale javí sa mi to ako dosť falošné, už len to, aký je prehnaný filantrop, robí skutky typické pre postavu Ježiša v evanjeliách - neprirodzené
a netvrdím, že veľa nespravili, len akosi nemám potrebu byť pyšný za ich zásluhy, chváliť ich a podobne. A celkovo si nemyslím, žeby sa ma to nejak hlbšie dotklo, aj keď jasné, žiť v Maďarsku a nemať slovenčinu - no ktovie, mohol som sa narodiť aj v bangladéži
@dogyno nie je to ze ta niekto "vykradA" skor znak toho, ze nieco robis dobre ? : P ja teda pana prstenov nemusim, ale tolkien v podstate vytvoril cely novy svet. hovorit o nom, ze je precenovany len za to, ze ini ho kopiruju mi pride odveci. (teda tak som pochopila tvoj koment)
@poke tak je to asi taka osoba, pri ktorej cokolvek co urobi/povie bude kritizovane.
jaj a este kim kardashian chcem povedat vlastne neviem ci ju si niekto normalny aj ceni : D ale tak ma dost priestoru v mediach a oznacuju ju ako modnu ikonu co je nieco nehorazne : D
@61 vďaka nemu vzniklo tolko metalovych skupin že dovi
nehovoriac o tom kolko spisovatelov inšpiroval, nehovoriac o tom že v lotr + dodatky sa doslova pričinol o vznik niekolkych kompletnych jazykov s uplnou syntaxou a slovnou zasobou, kalendarny system a celkovu historiu vymyslenej krajiny, jej folklor a legendy, proste uplne , ma to uplne všetko. takže your argument is invalid, u tolkiena je to len otazka žanrovej chuti, on byť preceneny proste nemože.
lawyered.
k teme.
úplne najviac mega preceneny je picasso a warhol
a hned za nimi v tesnej blizkosti je coelho a velmi moc sa mi nepači ako ludia dojebavaju wildea tym že ho pchaju všade len so zamienkou " som inteligentny, poznam par citatov z doriana graya a inak som k wildeovi ani nepachol lebo som skurveny hipstah" a presne takto sa ničia spisovatelia. lebo ked vidim všetky tie kurvy čo nosia triška z reservedu či odkial s wildeovymi citatmi na potlači a nevedia vlastne ani o čo ide len " to meno som viedla na weheartit tak sa pojebeme bo som mudra" tak ma to rozpaluje do biela od zlosti.
a suhlasim aj s @24 ten film bol pekny, aj pesničky to boli v pohode, ale ako zasa nejdem sa pre to zabiť že ake hodnotne umelecke dielo a každy sa za tym ide posrať a uprimne videla som xy lepšich filmov.
ešte by som si spomenula na par mien ale nechce sa mi rozmyšlať
2 @kittyboo@poke ide tu o progress, ktorý tak ako spomínala @popolcek u neho už bol a v poslednej dobe už jednoducho neprichádza
tak ako Blind Guardian a podobné skupiny boli svojho času fajn a zdali jeho dielu hold s tým, že dali do toho aj časť svojej originálnej tvorby
problém je ak niekto kto sa pokúša tvoriť netvorí, ale recykluje, neraz ani len to... ani jeden z vás si neuvedomuje, že ak sa bavíme o preceňovaní, vždy treba vnímať reáliu s ktorou sa preceňovanie porovnáva, rovnako ako aj to, o akom poli ktorý respondent hovorí
ja hovorím o neraz amatérskej tvorbe fantastiky, prípadne o mladých komerčných autoroch = písané slovo/hovorené slovo čo sa týka prednesov
nehovorím o hudbe inšpirovanej jeho knihami, filmoch, či iných médiách, tak isto ako nehovorím o jeho tvorbe konkrétnej... hovorím o tom, aký má dopad na ľudí ktorých nazývam Tolkieňáci = Tolkien je Alfa a Omega, elfština môže znieť jedine takto, trpazličí protagonista musí byť taký a onaký a tak ďalej...
pričom sa zabúda na to, že sa jedná o dielo fantastické, nie je to žiadna sätá kniha, či proroctvo, je tam plno odkazov na náš svet a to je tam o mnoho dvôležitejšie ako nejaké presné definície a domýšlačky čitateľov... rovnako ako gro je ten svet, príbeh, jeho história... atď. ako už bolo spomínané
keby mám robiť kritiku, tak mu vytknem jedine to, že svet Stredozeme ako taký za ten vek ktorý má existovať sa vôbec nevyvíjal inak ako stavbou a padaním miest a nejakými tými dynastami... ale o to tu nejde
tu ide o to, že vďaka tomu, že niekto vytvoril úžastné dielo, dnes sa po ňom ľudia opičia, lebo to bude isto fajn a ja nemám na lepšie... miesto toho aby sa snažili už danú vysokú latku prekonať, alebo sa k nej aspoň priblížiť
myslím, že už to je dostatočne vysvetlené, prečo a akým spôsobom ho ľudia preceňujú
Katy Perry, Selena Gomez, Demi Lovato a neviem, ktore detske hviezdicky este, ktore zrejme boli stare na disney channel, tak si mysleli, ze mozu byt pravymi umelcami ale KP je proste top precenovana, aj tak kazdy vie, ze kazdeho podplaca
No prečítala som celé fórum a slovo preceňovaný u mňa znamená, že ho zbožňuje množstvo ľudí a dáva za vzor pričom dokopy nič nespravil. čiže pápež tam z môjho pohľadu vôbec nepatrí (nemyslím, že ho ľudia zbožňujú viac ako iného minulého pápeža) a Jánošík a Štúr tiež nie, to sú skôr symboly.
A neviem či by som tam dokonca radila, speváčky ako Katy Perry zas si nemyslím, že okrem nejakých pubertiačok sú ľudia, čo ju nekonečne zbožňujú. Čiže som vlastne neuviedla nikoho ale mala som potrebu sa vyjadriť
@61 že tolkien .D ak vytvoríš aspon umelý jazyk tak potom môžeš čosik k nemu hovoriť (a netrvrdím že by to mohlo byť i za mak spravnejšie jak totok)
lol
všetky tote hviezdy z roznyhc relaity show, hudobné "divy" a "divovia"ktoré vydajú 4 single (iba kvôli videoklipom) ktoré im sskladal ktosi iny, pisal, aj produkoval a ešte a všetky taketo nepodstatne dereva ktoré nejak ... no zaberaju miest ana tych piedestaloch
aha vsimla som si koment @84@kittyboo a nie je to vzdy tak, su taki co maju radi asi akzdeho spevaka z popu vratane gagy, len tomu moc nechapem, lebo uprimne oproti gaga su vacsinna z nich cajovi strasne, myslim katy, miley atd...a to mam miley celkom rada ale katu som nemala rada uz pred gagou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
95 komentov
Za iných okolností by s Hitlerom mohli byť BFF
2pac a notorious b. i. g. (ich tvorba sa mi absolutne nezda nejaka zaujimava ci revolucna, obaja boli gangs3, zlodeji a dileri, 2pac s bandou navyse zdrogoval a znasilnil fanynku)
kavin costner, ben affleck a keanu reeves (slabi herci co hraju furt rovnake postavy)
fuuu vela by sa dalo popisat, mozno este prispejem
Paulo Coelho
ale asi je takých veľa, len tento mi napadol, pretože pred nedávnom som musela povinne čítať dajaký text.
ALE
THE FAULT IN OUR STARS
predpokladám, že kvôli spolužiačkinej posadnutosti jeho knihami budem mať z literatúry za 5, lebo som od nej odpísala jeden mylný fakt a keď budeme mať obe úplnú pičovinu tak bude vedieť že sme odpisovali a dá nám za 5
(ok ja viem že si za to môžem sama ale chápete. v podstate za to môže hirax)
Steve Jobs
Ben Affleck podľa mňa ako herec moc cenený nie je, skôr ako režisér.
...a kde bola tá diskusia o Lennonovi? ltak či tak @5
tu je také zamyslenie o tých spisovateľoch a Nobelovej cene, ktorú dostal za literatúru napríklad už spomenutý Churchill, ale nie Tolstoj, Joyce, K. Čapek. Tie ceny sa často dávajú s politickým podtextom (Obamovi, Kissingerovi a podobným kvietkom) a to sa podľa mňa dá povedať aj o mediálnej kampani za niektoré osobnosti a bubline okolo nich, kým iné sú prehliadané.
@dumbledore to isté platí aj pre teba
domyslite si tam iritovaného smajla
» varecha.pravda.sk/recepty/cookies...
a celkovo v cirkevných dejinách...
rovnako ako aj všetci národní hrdninovia, Jánošík a pod. ale to je ešte fajn, je jasné, že sú hyperbolizovaní
ale napr. aj taký Ľudovít Štúr a štúrovci - ups
noo a ludovit stur fakt toho vela robil, zas by som o nom nepovedala ze nebol vynimocny. uz len to ze sa rozhodol zasvatit sa vlasti a vykaslat sa na zeny...to neodkaze len tak hociktory muz : D
Banksy (oproti niektorým iným street art umelcom/aktivistom)
Takashi Murakami
David Černý, preboha, to strašne
ad kittyboo - pozriem, dík
S tými národovcami máš pravdu, no neviem ako je to konkrétne so Štúrom. Keď si človek prečíta niektoré články z tej doby tak to je z veľkej časti napádanie maďarského (niekedy aj nemeckého a židovského) národa, prekrúcanie dejín a šialené utopické vízie budúcnosti Slovákov To sa však dialo asi všade a bolo to negatívnou súčasťou národného obrodenia.
V dnešnej dobe politickej korektnosti by museli polovicu publikácii zcenzúrovať
pred tým ako sa pustíte do rantu ako som nekultúrna sviňa si prečítajte prečo:
Dá sa povedať, že sa jedná o otca modernej fantastiky, ktorého dokončené diela by sa dali ľahko popísať veľmi v kocke takto: Silimarion - biblický zápis histórie stredozeme. Hobbit - dobrodružstvo jedného z obyvateľov, asi najbližšie k tomu ako sa fantastika píše dnes. Pán Prsteňov - epická encyklopedická výprava za záchranou sveta.
Prečo je ale preceňovaný?
Ak si zoberieme historickú fantastiku = starovek, stredovek +- kúzla a magické bytosti... možno závan technológie, teda nejdeme do sci-fi, či steam/cyber punku.
Koľko autorov dokázalo podať vlastnú víziu takéhoto sveta bez toho aby to bola vykrádačka jeho nápadov, len so zmeneným názvom, inak príbehy a charaktery postáv sú také aké som už videl milión krát u neho, či inde.
Je preceňovaný za to, že skoro 70% fantasy a hlavne aj amatérskej je iba vykrádanie Tolkiena, kedy miesto inšpirácie prichádza prepisovanie len v bledomodrom.
a netvrdím, že veľa nespravili, len akosi nemám potrebu byť pyšný za ich zásluhy, chváliť ich a podobne. A celkovo si nemyslím, žeby sa ma to nejak hlbšie dotklo, aj keď jasné, žiť v Maďarsku a nemať slovenčinu - no ktovie, mohol som sa narodiť aj v bangladéži
@60
jaj a este kim kardashian chcem povedat vlastne neviem ci ju si niekto normalny aj ceni : D ale tak ma dost priestoru v mediach a oznacuju ju ako modnu ikonu co je nieco nehorazne : D
asi len nemám rád medializované dobré skutky a ľudomilstvo a pod. veci.
v podstate všetko sú to len dojmy, neviem aká je skutočnosť
nehovoriac o tom kolko spisovatelov inšpiroval, nehovoriac o tom že v lotr + dodatky sa doslova pričinol o vznik niekolkych kompletnych jazykov s uplnou syntaxou a slovnou zasobou, kalendarny system a celkovu historiu vymyslenej krajiny, jej folklor a legendy, proste uplne , ma to uplne všetko. takže your argument is invalid, u tolkiena je to len otazka žanrovej chuti, on byť preceneny proste nemože.
lawyered.
k teme.
úplne najviac mega preceneny je picasso a warhol
a hned za nimi v tesnej blizkosti je coelho a velmi moc sa mi nepači ako ludia dojebavaju wildea tym že ho pchaju všade len so zamienkou " som inteligentny, poznam par citatov z doriana graya a inak som k wildeovi ani nepachol lebo som skurveny hipstah" a presne takto sa ničia spisovatelia. lebo ked vidim všetky tie kurvy čo nosia triška z reservedu či odkial s wildeovymi citatmi na potlači a nevedia vlastne ani o čo ide len " to meno som viedla na weheartit tak sa pojebeme bo som mudra" tak ma to rozpaluje do biela od zlosti.
a suhlasim aj s @24 ten film bol pekny, aj pesničky to boli v pohode, ale ako zasa nejdem sa pre to zabiť že ake hodnotne umelecke dielo a každy sa za tym ide posrať a uprimne videla som xy lepšich filmov.
ešte by som si spomenula na par mien ale nechce sa mi rozmyšlať
a už som sa parkrat stretla s tym čo je v @3
tak ako Blind Guardian a podobné skupiny boli svojho času fajn a zdali jeho dielu hold s tým, že dali do toho aj časť svojej originálnej tvorby
problém je ak niekto kto sa pokúša tvoriť netvorí, ale recykluje, neraz ani len to... ani jeden z vás si neuvedomuje, že ak sa bavíme o preceňovaní, vždy treba vnímať reáliu s ktorou sa preceňovanie porovnáva, rovnako ako aj to, o akom poli ktorý respondent hovorí
ja hovorím o neraz amatérskej tvorbe fantastiky, prípadne o mladých komerčných autoroch = písané slovo/hovorené slovo čo sa týka prednesov
nehovorím o hudbe inšpirovanej jeho knihami, filmoch, či iných médiách, tak isto ako nehovorím o jeho tvorbe konkrétnej... hovorím o tom, aký má dopad na ľudí ktorých nazývam Tolkieňáci = Tolkien je Alfa a Omega, elfština môže znieť jedine takto, trpazličí protagonista musí byť taký a onaký a tak ďalej...
pričom sa zabúda na to, že sa jedná o dielo fantastické, nie je to žiadna sätá kniha, či proroctvo, je tam plno odkazov na náš svet a to je tam o mnoho dvôležitejšie ako nejaké presné definície a domýšlačky čitateľov... rovnako ako gro je ten svet, príbeh, jeho história... atď. ako už bolo spomínané
keby mám robiť kritiku, tak mu vytknem jedine to, že svet Stredozeme ako taký za ten vek ktorý má existovať sa vôbec nevyvíjal inak ako stavbou a padaním miest a nejakými tými dynastami... ale o to tu nejde
tu ide o to, že vďaka tomu, že niekto vytvoril úžastné dielo, dnes sa po ňom ľudia opičia, lebo to bude isto fajn a ja nemám na lepšie... miesto toho aby sa snažili už danú vysokú latku prekonať, alebo sa k nej aspoň priblížiť
myslím, že už to je dostatočne vysvetlené, prečo a akým spôsobom ho ľudia preceňujú
to je ako tvrdit, ze tesla je precenovany, lebo mu edison kradol napady. wtf logika?
to je kktizmus ludi, ze ho kopcia, nie jeho precenovanie alebo co
nie to este, kolko qalitnych sqostov natocil
@tikalok
(Teda ked sa objavil poke a komenty zacali naberat na dlzke som citat prestala ofc
A neviem či by som tam dokonca radila, speváčky ako Katy Perry zas si nemyslím, že okrem nejakých pubertiačok sú ľudia, čo ju nekonečne zbožňujú. Čiže som vlastne neuviedla nikoho ale mala som potrebu sa vyjadriť
lol
všetky tote hviezdy z roznyhc relaity show, hudobné "divy" a "divovia"ktoré vydajú 4 single (iba kvôli videoklipom) ktoré im sskladal ktosi iny, pisal, aj produkoval a ešte a všetky taketo nepodstatne dereva ktoré nejak ... no zaberaju miest ana tych piedestaloch
albert einstein