Prečo človek musí žiariť radosťou a sršať energiou na "lusknutie prsta" niekoho iného?
Nad tým sa práve zamýšľam, keď mi volal môj frajer a celý nadšený mi oznámil, že konečne spravil poslednú skúšku, ktorá ho stála veľa energie a úsilia.
radosťou z cudzieho šťastia prejavuješ empatiu, ktorá je síce milá fajn v pohode, ale zase nesršať šťastím z cudzej skúšky, to nie je moc dôvod na vynadanie. on by tiež mohol byť trochu empatickejší, nie?
@normane možno, pretože riešiť si svoje problémy musí každý sám, s tým súhlasím a že darmo ti niekto bude radiť, keď z toho nič neuplatníš do praxe, ale zato nie raz mi pomohlo, keď som si niečo prebrala, premyslela... a keď som si mohla vypočuť názory iných, než len tie moje
Neviem ja som vždy úprimný (a asi preto aj sám). Kamarátka mi napísala, že sa bojí, že neurobí skúšku, tak som jej napísal, že je to dosť možné. Dodnes nechápem, prečo sa so mnou necce baviť, keď od nej dačo potrebujem :/
Mala som už také "situácie" vo vzťahu, a tiež niekedy nemám náladu alebo on nemá náladu, ale neberiem to už tak tragicky ako kedysi. Nemôžme byť stále dokonalí, keď ma niečo trápi, vyrozprávame si to spolu osobne, buď sa pochopíme alebo nie a ideme ďalej. Život je krátky na to, aby sme riešili podľa mňa nepodstatné veci Pôjdeš s ním von zajtra, budeš mať možno lepšiu náladu a pekne to oslávite.
Zavolaj mu, povedz mu, "láska prepáč, dneska nemám žiadnu náladu, som unavená, cítim sa na nič, ale veľmi sa teším z tvojho úspechu, len to neviem dnes dať tak najavo. Zajtra to bude lepšie, sľubujem" alebo niečo v tom zmysle. Neverím, že by sa potom prestal menej hnevať
no.. keď žena nemá náladu, tak to vie nahnevať každého chlapa.. vôbec sa nečuduj jeho reakcii... ale nečakaj radosť z jeho strany keď sa budeš z niečoho radovať ty....
@henci u mňa je to tak, že ja si nepotrpím na pocity radosti z môjho úspechu. Prečo sa ma niekto pretvarovať kvôli mne, aj keď zagratulovať sa patrí. S tým súhlasím a to by ma mrzelo, keby že ten druhý je iba ticho alebo nevyjadruje sa. Ale to nebol môj prípad, že by som mu negratulovala a nepochválila ho. Len tu pochvalu očakával inakšiu, precítenejšiu, energickejšiu...
Ale zistila som, že najlepšie by bolo hneď nedvihnúť. Počkať na to, kedy mi bude lepšie a zavolať neskôr. Keď už budem lepšie na tom. Asi to tak aj začnem robiť...
@anjelik263 no, na jednej strane ťa chápem, ale na druhej strane, keď vieš, že to má takéto následky, čo tak sa zmôcť aspoň na "super miláčik, teším sa s tebou" - a keď ti vytkne tvoj tón, povedz mu, že je to len tým, že si unavená/necítiš sa dobre, atď... - ale, samozrejme, tešíš sa s ním.
Aj ja to poznám, keď sa z niečoho teším ako malé decko a niekto, s kým sa chcem o tú radosť podeliť, reaguje tak, ako ty. A nie je to príjemné.
Život a vzťahy sú niekedy aj o tom, že urobíš to, čo ten druhý očakáva/to, čo ho poteší - aj keď to práve nie je úplne to najspontánnejšie, čo ťa napadne. Vo vzťahoch by mal človek myslieť aj na toho druhého a nie vždy len na seba, svoje pocity a nálady.
Keď sa nad tým zamyslím, robím to tak veľakrát a nie iba vo vzťahu - pretože ty nie vždy dokážeš precítiť, keď ti ten druhý celý čas nerozpráva podrobnosti, že koľko mu to dalo práce a preto sa s ním niekedy nedokážeš tešiť úplne maximálne úprimne a spontánne. Mne môj muž hovorí o veciach, ktoré rieši - ak je to niečo, čo poteší aj mňa, tak sa teším spontánne a úprimne, ak je to niečo, čomu veľmi nerozumiem alebo o tom veľa neviem, ale viem (počujem), že sa z toho teší on, tak mu aspoň poviem to, čo som ti napísala vyššie.
myslím si, že z jeho strany ide skôr o nedostatok empatie... alebo neviem, možno mu až príliž záleží na tom, čo si o ňom budeš myslieť a je precitlivený, ak neprejavíš podľa neho dostatočnú mieru nadšenia... asi potrebuje počúvať uznanie od ľudí, na ktorých názoroch mu záleží....skús mu prejaviť uznanie a radosť zo spravenej skúšky niekedy inokedy, keď budeš mať aj ty dobrú náladu, trebárs nejakým milým gestom, prekvapením
Brániť sa môžeš napríklad tým, že si unavená a nevládzeš a povedať, že sa tešíš, len nemáš dosť energie na to dať to tak najavo, ako si tvoj chlapec želá a predstavuje.
A on by to mal pochopiť. Ak nie, tak ti nemá čo vyčítať, lebo je rovnaký (ak nie ešte horší).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
A vlastne mi to aj rovno na rovinu vytkol.
Na tomto portáli vyriešilo svoj problém so vzťahom presne 0% ľudí, certifikované Európskou Úniou...
Aj ja to poznám, keď sa z niečoho teším ako malé decko a niekto, s kým sa chcem o tú radosť podeliť, reaguje tak, ako ty. A nie je to príjemné.
Život a vzťahy sú niekedy aj o tom, že urobíš to, čo ten druhý očakáva/to, čo ho poteší - aj keď to práve nie je úplne to najspontánnejšie, čo ťa napadne. Vo vzťahoch by mal človek myslieť aj na toho druhého a nie vždy len na seba, svoje pocity a nálady.
Keď sa nad tým zamyslím, robím to tak veľakrát a nie iba vo vzťahu - pretože ty nie vždy dokážeš precítiť, keď ti ten druhý celý čas nerozpráva podrobnosti, že koľko mu to dalo práce a preto sa s ním niekedy nedokážeš tešiť úplne maximálne úprimne a spontánne. Mne môj muž hovorí o veciach, ktoré rieši - ak je to niečo, čo poteší aj mňa, tak sa teším spontánne a úprimne, ak je to niečo, čomu veľmi nerozumiem alebo o tom veľa neviem, ale viem (počujem), že sa z toho teší on, tak mu aspoň poviem to, čo som ti napísala vyššie.
A on by to mal pochopiť. Ak nie, tak ti nemá čo vyčítať, lebo je rovnaký (ak nie ešte horší).