U Dostojevskeho ma celkom zaujalo do akej miery postavy komunikuju neverbalne. Stale si nieco odcitavaju z tvare, posielaju jemne gesta ktore druha postava bezproblemov zachyti a spravne interpretuje atd. Ked sa teraz tak rozpominam tusim neverbalnu komun
Čo ja viem. Tak možno vo vyššej spoločnosti, ktorá sa riadila trochu úzkostlivejšími pravidlami, je možné, že nejaké to gesto proste vyčnievalo z bežného chovania a tak bolo ľahšie čitateľné. Inak neviem. Myslím, že je to z veľkej časti skôr autorova pomôcka na vykreslenie atmosféry, alebo posunutie deja.
proste vnímavosť jednotlivca je individuálna, buď niekto neverbálne prejavy chápe, alebo nechápe, to závisí od človeka, nie od obdobia tiež keď niekto napíše knihu o čarodejniciach, sa spýtaš, či tie kúzla naozaj fungovali, alebo je to len autorská fikcia? ,)
@trdelniiiq ja by som sa nad tým ani nepozastavoval, ibaže podľa môjho (zrejme teda mylného) predpokladu sa na človeka, ktorý číta knihy, správna gramatika nejak nalepí... jednoducho mi nejde dokopy to, že niekto číta klasiku a nemá zafixované takéto veci v podvedomí... veď ak všade vidím "rozvinutá" (a to nie je také neštandardné slovo), tak to nemôžem napísať s ypsilonom...
ten nominatív plurálu pri adjektívach je zasa vec, ktorú ti vtĺkajú do hlavy stále a je to úplne jednoduché pravidlo, tiež nerozumiem, ako to môže niekomu robiť problémy
a keď zakladám fórum a nie som si istý tým, že mám stopercentnú gramatiku, tak si to po sebe aspoň prečítam, kým to pridám, nie?
myslím, že áno. gestá ako také sa začali viac špecifikovať v novoveku, s prehlbujúcimi sa rozdielmi spoločnosti - začali byť vyhradzované gestá šľachte, gestá prostého človeka, každý sa túžil čo najviac odlíšiť. myslím, že gestá hrali omnoho dôležitejšiu rolu ako dnes.
ja si myslím, že neverbálna komunikácia hrá obrovskú úlohu aj dnes tvorí 70% komunikácie a celkovo si myslím, že sa tým povie viac než slovami, aj z vlastných skúseností
kwer, možno o tom nevieš alebo si sa nedočítal v doslove prečítanej knihy, že Dostojevskij sa vyznačoval tým, že sa nezapájal do svojich príbehov a nechal voľne konať svoje postavy, a zahŕňa sa do toho to, čo ťa prekvapilo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
@4
proste vnímavosť jednotlivca je individuálna, buď niekto neverbálne prejavy chápe, alebo nechápe, to závisí od človeka, nie od obdobia tiež keď niekto napíše knihu o čarodejniciach, sa spýtaš, či tie kúzla naozaj fungovali, alebo je to len autorská fikcia? ,)
ten nominatív plurálu pri adjektívach je zasa vec, ktorú ti vtĺkajú do hlavy stále a je to úplne jednoduché pravidlo, tiež nerozumiem, ako to môže niekomu robiť problémy
a keď zakladám fórum a nie som si istý tým, že mám stopercentnú gramatiku, tak si to po sebe aspoň prečítam, kým to pridám, nie?