ja s pisanim problem nemam, ani s fantaziou a štylom pisania... ale problem je že keď sa nadomňa dakto postavi a stopuje mi 90 minut s tym, že pane bože to je maturita, to musim napisať.... tak som ako zablokovany od stresu... nič nevymyslim
@feex8 ano a v učebnici sa dočitam určite, ako vyriešiť moj problem s pisanim slohov a so stresom
@newgeneration preboha ! jasne, že som to nemyslel doslovne ale ja mam z toho taky pocit.... vieš... 90 minut a musiš odovzdať čo maš.... je tam isty limit, časove obmedzenie a to ma strašne stresuje...
@strejdabob no tak potom nehovor, že máš problém so slohmi ale že máš problém so stresom... takže sa zameraj na ten stres a snaž sa ho prekonať... a potom sa čuduješ, že tu poniektorí máme takéto reakcie
musíš sa odosobniť od okolitého prostredia, sústreď sa len na myšlienky.
tu ti ťažko my pomôžeme, musíš sa sám "odblokovať".
Ale ako sa hovorí "ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku"
Nastav si doma podobné podmienky. Zavolaj si do izby rodiča, nech si tam napríklad číta noviny. Ty píš sloh na nejakú tému. Budeš vedieť, že nejaká osoba je v izbe a naučíš sa nebrať na to ohľad.
tak, ale pri inych predmetoch nemam problem so stresom.... iba s tymto, lebo viem, že tie slohy som nikdy poriadne nevedel pisať a preto som ešte viac vystresovany, že to nenapišem... ale so stresom všeobecne na skuškach nemam problem....
ja len že či tu nieje niekto s podobnym problemom, kto by poradil....
musíš sa činiť kreatívne. čítaj knihy, pozri slovník cudzích slov, viacvýznamovosť slov, nejake metafory, frazeologické jednotky, synonymá, musíš čerpať inšpiráciu kde sa dá.
taktiež ak je to úvaha musíš uvažovať tak, že v realnom svete je protiklad slova čierny biela no pri písani je vlastne protiklad každý iná farba ak to zoberieš cez kreatívnu stránku. nič viac potom netreba.
na začiatku slohu na mature (minulý rok) sme sa ešte aspoň 10 minút bavili o tej téme, robili vtípky, samozrejme sa to do času zarátavalo. tiež som mal ten pocit, že slohy písať proste neviem, nemám fantáziu len tak vytvoriť príbeh atď. ale napísal som to na 3 strany, odovzdal skôr a dopadlo to viac než dobre. neboj nič, čítaj, pozri si zadania tém z minulých rokov a skús si rozmyslieť, či by si dokázal niečo vyprodukovať, porovnaj to s cudzími prácami....čítaj čítaj čítaj a dáš to
@strejdabob divil by si sa, ale ano , docitas. v ucebnici by mal byt popis, ake maju znaky jednotlive slohove postupy a ake zasady pri nich dodrziavat .. a s tym stresom.. ja si planujem dat panaka
@feex8 s tym panakom to planujem aj ja, a asi nie len s jednym.... a v tej učebnici maš pravdu, ale čo s tym? ja som napisal, aky mam problem vyššie a to že sa naučim o slohovych postupoch a žanroch mi nepomôže, to už davno ovladam...
čítať,čítať,čítať!budeš mať slovnú zásobu rozsiahlejšiu a to sa ti pri slohu hodí,kde je nevhodné opakovať slová a zároveň sa ti do hlavy uloží aj štýl akým boli tie knihy písané čo si čítala a budeš mať na výber a ľahšie sa ti bude vyjadrovať a skladať nejaký ten "príbeh".
pochybujem, že za cca 6 dní by toho prečítal toľko, aby mu to nejako mimoriadne pomohlo... neviem, ale nám nadrbali toľko písomiek tento týždeň, že neviem, čo skôr. dokonca ešte aj v pondelok píšeme
zo slohmi mam aj ja problem pisat, nikdy som nevedela co mam napisat, vzdy mi niekto s tym pomohol, ale raz ked sme mali do skoly napisat tak som poprosila kamosa nech mi s tym pomoze a co som na druhy den spravila? prisla som na to ze tam nie je ta pointa ktora tam v skutocnosti ma byt.Takze nic ine mi neostavalo iba opravit ho alebo napisat novy.Ale mala som nan 5 minut pretoze som na to prisla tesne pred zvonenim na hodinu na ktorej sme to mali odovzdat hned na zaciatku, a podarilo sa mi to. Ani neviem ako som napisala za 5 minut na 1 1/2 strany sloh, a dostala som 2.Takze, ja si myslim ze kazdy by to mal zvladnut, nieco zo seba dostanes, mas fantazie a podobne, len ich musis vediet pouzit.A nemysliet na to ci niekto pri tebe stoji alebo nie, ja som tam mala celu triedu spoluziacok, a robili hluk a podobne a v pohode som to zvladla.
Len tak ti poviem ze 90 minut ? To je podla mna strasne vela . Z anglictiny som za 45 minut napisal 260 slov . Neviem co budem robit na mature . Asik sediet s hotovim slohom aspon dufam . Neboj sa nicoho . Este aj ucitelia ti budu radit Jasne ak tam nebude kontrola ale tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
@feex8 ano a v učebnici sa dočitam určite, ako vyriešiť moj problem s pisanim slohov a so stresom
tu ti ťažko my pomôžeme, musíš sa sám "odblokovať".
Ale ako sa hovorí "ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku"
Nastav si doma podobné podmienky. Zavolaj si do izby rodiča, nech si tam napríklad číta noviny. Ty píš sloh na nejakú tému. Budeš vedieť, že nejaká osoba je v izbe a naučíš sa nebrať na to ohľad.
držím palce
ja len že či tu nieje niekto s podobnym problemom, kto by poradil....
taktiež ak je to úvaha musíš uvažovať tak, že v realnom svete je protiklad slova čierny biela no pri písani je vlastne protiklad každý iná farba ak to zoberieš cez kreatívnu stránku. nič viac potom netreba.
ale neber to tak vazne a piš čo vieš...