uz viac ludi mi povedalo ze nie som zdvorily teda niekedy som podla nalady. ale chyba mi slusne vychovanie nedakujem nezdravim nie som gentleman. zase ked ma to napadne snazim sa byt gentleman ale malokedy ma to napadne snazim sa nebyt egoista mysliet aj
mne pri takychto veciach pomaha len proste si to najprv uvedomit a priznat, a potom, ak sa chcem zlepsit, tak proste sa snazit - s tym, ze to trva nejaky cas a treba s tym ratat - ale vzdy, ked si uvedomim, ze som zas v starych kolajach, tak bud to chytro zmenit (ak sa este da (vid priloha 1) alebo minimalne si priznat chybu a zaumienit si nabuduce konat lepsie (vid priloha 2).
Priloha 1 - jasne, ze ak si uz mimo danej situacie, tak nemozes dakovat alebo robit nesebecke veci - i ked niekedy mozno mozes cloveku aspon zavolat/napisat a dodatocne podakovat - taketo extra aktivity zvysuju sancu, ze nabuduce ti to napadne skor.
Priloha 2 - mozes skusit si v hlave (alebo na papieri) predstavit, ako inak si mohol zareagovat, pripadne niekomu povedz o svojom zlyhani - to su dalsie veci, ktore ti mozu pomoct zmenit mindset a v buducnosti reagovat viac podla svojich predstav.
Myslím že to musí mať človek v sebe, lepšie povedané od detstva byť k tomu vedený, v dospelosti už človeka neprerobíš, môžeš sa snažiť hrať na gentlemana, lenže bude to len pretvárka. Nemyslím si, žeby to u niekoho mohlo takto fungovať, z jedného protipolu do druhého, že mám dni ked som veľmi empatický, a potom zas čistý egoista. Skôr asi tak, že mám dni, ked sa snažím hrať nejakú rolu, byť niekym iným, lenže potom zas sklznem do svojej prirodzenej polohy.
@riddler ale ved aj to, ze niekto od detstva je nauceny dakovat a prosit a byt zdvorily, by sme mohli povedat, ze je póza, nie? Akurát, že je to naučené a pre takého človeka prirodzené, nemusí sa do toho nútiť.
Podľa mňa radšej sa snažiť byť zdvorilý nasilu než si povedať, že raz som vyrastol ako chrapun a nic sa neda robit... Mne osobne je dost jedno, ci clovek, ktory sa trebars nepredbehne v rade na autobus alebo mi podakuje, to robi automaticky a prirodzene, alebo na to musi mysliet a robit to nasilu. Vonkajsi prejav je rovnaky (pokial teda to nie je take, ze povie "dakujem", ale z tonu a vyrazu tvare by som si myslel, ze ma posiela do riti a to, co sa odohrava vnutri toho cloveka, je jeho problem, nie moj.
inak ja som teda od detstva vedená k zdvorilosti, ale napríklad si všímam, že sú rôzne nadstavby akejsi srdečnosti, ktoré úplne neovládam a učím sa ich postupne. čo robím tak, že si najskôr všimnem, že niekto robí niečo, čo ja nie a okolie na to reaguje pozitívne. tak sa to postupne snažím začať užívať tiež, až sa už do toho nemusím "siliť" a myslieť na to a stane sa mi to prirodzeným.
je to proste budovanie zvyku ako akéhokoľvek iného.
(príklad toho, čo som sa naučila až ako dospelá: keď niekoho mne známeho zdravím, použijem aj jeho meno - nie vždy, ale sú situáce, keď viem, že to proste padne vhod a je to omnoho srdečnejšie než len generický pozdrav)
@pubertslatinocelny Skôr som to tak myslel, že vidí ako správajú rodičia, a prirodzene si to osvojuje, nie že ho rodičia učia nejaké frázy a nútia ho ich hovoriť.
Veci ako slušnosť alebo to gentlemanstvo sú skôr o mentalite toho človeka, nejakom vnútornom kodexe, z ktorého potom vyplýva aj ten vonkajší prejav. Lenže ak niekto nemá v sebe tie ,,korene", ten vonkajší prejav je len taký obal. Je veľa takých mužov, čo ked chcú zbaliť nejakú ženu, tak sa hrajú na gentlemanov, dobrých a slušných chlapov, lenže celý život túto pozu nedokážu držať, ten obal po čase spadne a ukáže sa v ,,plnej kráse." Už som počul viaceré týrané ženy hovoriť, že ved on bol na začiatku taký milý, zdvorilý, a po svatbe začali lietať facky. Tým nechcem povedať, že Xxar3s je nejaký tyran to len ako príklad, že ak je niečo len pretvárka, opakovanie naučených fráz, tak je to len nálepka, čo po chvíli odpadne.
@grietusha napríklad mne príde veľmi zvláštne, ak by niekto pri pozdrave použil aj moje meno
neviem prečo, ale byť oslovená "čau Lucia", čakám za tým nejaký sarkazmus
@annyejnji ty jo, teraz si už takto konkrétne nevybavím. ale naučila som sa rôzne spôsoby, ako sa obrátiť na ľudí s prosbou o pomoc, učila som sa dávať spätnú väzbu, pretože som síce zdvorila a slušná, ale až príliš priama, a celkovo som sa snažla odpozorovať, ako byť príjemnou spoločnosťou
@mielikki ako to zas nie je myslené tak, že niekoho čakám na ulici a keď za mnou príde, tak mu poviem "čau Lucia" to by som sa cítila jak Tommy Wiseau a to je presne situáci, kde by som to nepoužila
skôr napríklad keď kráčam po kancelárii a oproti mne ide kolega, ktoré ho som dlho nevidela, tak mu poviem "Ahoj Tome" a nie "Ahoj"
@grietusha Tak to ja som asi inak pochopil tému, lebo som myslel slušnosť obšírnejšie, nie iba tie pravidlá etikety, pozdravy a podakovanie, ale celkovo správanie. Lebo sú ludia, čo vedia pozdraviť aj podakovať, ale inak sú to riadne svine
@riddler Fórum... najprv christiano ktorý nič nevie nič nedokáže nikto ho nemá rád... atď... každý deň 4 témy.... teraz toto... krista pána to sú normálne veci s ktorými sa dospelý človek musí vysporiadať sám a nie si pýtať rady... si nezdvorilý? zdrav sa... si arogantný? tak buď sa zmeň alebo takým ostaň a nauč sa s tým žiť... naozaj mi to tu príde ako keby na birdzi boli 6 ročné decká
@ceciak nie vsetci sme taki krasni, uspesni, super ludia ako ty a niektori z nas to chcu zmenit, ale nevedia, ako zacat a tak sa spytaju. ja na tom nevidim nic zle. poznam aj 50+ ludi, ktori sa pytaju na veci, ktore sa mnohym z nas mozu zdat primitivne, ale na to sme ludia, aby sme si pomahali navzajom. vies, niekto prave nemusi vediet, co vlastne ma zmenit, aby bol menej arogantny ale chapem, ty mu v tom poradit nevies
@ceciak viem, ze mne si neodpovedal, ale tento tvoj pristup je fakt smutny. Nechapem, co take zle a nepochopitelne je na tom, ked sa niekto chce stat lepism, zdvorilejsim a viac empatickym clovekom, myslim, ze to by sa zislo aj tebe. Akoze ok, Christiano je kapitola sama o sebe, ale ovela dospelejsi pristup je podla mna ignorovat a nie sa takto pohorsovat, dospely clovek by mohol skor zvladnut nieco proste predychat a nie sa tu vulgarne povysovat wtf
@ceciak Tak Chris to už niekedy preháňa, pýta sa na každú somarinu, ale zas nejak ma to nevytáča, lebo si myslím že musí mať riadne fádny, smutný život, ked si musí takto získavať pozornosť, tak mu doprajem tých ,,5 minút slávy."
A ved presne na toto sa autor fora pýta, že ako sa má zmeniť, je lepšie si vypýtať názory od iných ľudí, poradiť sa, ako sa báť niečo opýtať, len aby sa naňho niekto neosopil, že je ako decko, že si má poradiť sám.
@dreyjir uplne to si mi zobrala z myslienok, ze ked uz si myslim, ze je nejake forum/otazka odveci, tak ho proste odignorujem, nereagujem nan a idem dalej a nie vynadat tu kazdemu
@kakofonicka Veď ale nikto nehovorí o tom že je niekto dokonalý... ale ide o to že na niektoré veci má človek dojsť sám a časom... vieš ono platí jedno pravidlo... urobíš za niekoho niečo a už to budeš za neho robiť stále... je to tak v práci, v živote, všade...
@ceciak to je celkom bullshit, proste on nechce, aby sme mi z neho spravili “lepsieho” cloveka, on sa pyta ako na to. je to celkom prirodzene predsa. vzorce spravania mame naucene a teda je pravdepodobnost, ze v prostredi, v ktorom vyrastol je jeho spravanie povazovane za normal. a zrazu pride medzi ostatnych a zisti, ze to nie je uplne ok. je len prirodzene, ze sa spyta, co moze urobit pre to, aby sa to zmenilo, kedze predtym taketo veci nemusel riesit, ani sa nad nimi zamyslat a vlastne mozno ani sam nevie, co je zle. pyta sa na radu, nie, aby sme sa za neho zdravili, prosili, dakovali. ci vy v praci napriklad novych kolegov nezaskolujete? nepomahate si? ak nie, tak to je dost smutne.
@kakofonicka tak si treba všímať ľudí, čo robia, ako sa správajú, nájsť v sebe morálne hodnoty... zaškoliť môžeš ale ten človek je odkázaný na pomoc druhých, akonáhle sa to ten človek naučí sám lebo chce, na základe pádov a vzletov, vtedy si uvedomí o čo ide
@riddler nemýliš sa takmer v ničom, ale veľmi rád by som ťa, brat, vhodne doplnil. áno, jedna je pravda, že či si od detstva k niečomu vedený, alebo nie. To je dosť podstatné, pretože sú samozrejme vzory správania, ktoré v priebehu svojho života vieš hravo doplniť. Najmä pozitívne príklady priťahujú. Nemusí sa to prejaviť hneď, ale niekto si na niečo môže v dobrom spomenúť niekoľko dní, rokov dokonca dozadu, proste si spomenie na ten okamih, kedy pocítil úctu od inej osoby voči sebe v situácii, kedy to najmenej čakal. A toto by som povedal, že je veľká cnosť, ktorá sa v živote nedeje len tak, ale je to znak toho, že niekto má dobré srdce. Či sa snažíš byť zdvorilý, alebo si nezdvorilý, teda niečo, čo môže hraničiť s drzosťou. Jestvuje veľa pohľadov, ja ti to ozrejmím. Sú medzi nami osoby, spolužiaci, alebo kolegovia, alebo v nejakom spoločenstve, ktoré veľmi rady majú, keď môžu urobiť zlo. Zlo je zákernosť v najrozmanitejšej podoby, je prítomné v každej podobe dnešnej spoločnosti, a výnimku netvoria ani ľudia, pohybujúci sa v duchovnom prostredí, kňazi, je jedno v akom stupni hierarchie sa nachádzajú, poprípade v akej príslušnosti vierovyznania konkrétne patria a tam pracujú. Vieš nezdvorilosť sa začína vtedy, keď prídeš na "koreň veci", a dotyčný nevie z daného postoja vycúvať. A vtedy sa práveže ukáže jeho pravá tvár, a spadne jeho maska. Jeden filozof, pamätám si to z prednášok filozofie vo svojich dielach, resp. jeho charakteristike spomína, myslím si, že bloger Kierkegaard, ten azda by ma vedel doplniť, mysím si že to je Oskar Wilde, proste človek je niekým, teda nie tým, kým je, teda definícia jeho osobnosti, ako individuálnej podstaty jeho prirodzenosti, a teda vie preukázať aj druhú stránku svojej osoby, ktorú každý z nás má. Človek je najmenej sám sebou, keď hovorí o sebe. Daj mu masku a povie pravdu.“
oscar wilde povedal, že človek je najmenej sam sebou ked hovori o sebe Daj mu masku a povie pravdu. To je koniec jeho citátu.
Čo sa týka nezdvorilosti, skús sa pozrieť viacmenej do histórie. Ja som nie raz vo svojich článkoch spomínal, že keď človek niečomu nerozumie prierezom niektorých životných udalostí, hociktorých, je v podstate jedno čo robí, ak nevieš, ako ďalej, vždy sa musíš vrátiť na začiatok, kde si začal.
Napríklad pamätám sa, pred chvíľou som sa vrátil z cesty autom, a počas cesty som si nevedel spomenúť, kde som si dal peniaze. Myslel som si, že som ich vytratil kdesi pri mojich dverách ešte. Že mi niekde vypadli. Mýlil som sa, a našiel som ich inde. To bolo spôsobené len tým, že som sa v danej chvíli sústredil predsa plne na jazdu autom, a nemyslel som samozrejme na nič inšie. Nakoľko nie dobre mi hrá cd prehrávač, ani som sa nepokúšal pustiť si CD. hoci mám rád, keď mi hrá aspoň rádio, aby nebolo úplne ticho. Chcel som to tým povedať, že my nevieme vlastne povedať svoju autobiografiu, a my v podstate ani nevieme kto sme. Práve z tohoto hľadiska môžeme pôsobiť ako nezdvorilí, najmä. ak sa nachádzame v pomerne známom prostredí, kde nás všetci poznajú, a poznajú naše obyčaje a zvyklosti. A vieme, čo si môžeme dovoliť bez toho, aby sme mali na sebe masku zdvorilosti, ktorú inak nemusíme. Nechcem tým povedať to, že musíme sa utiahnuť do seba, s nikým cudzím sa nepúšťať do debaty, dať možno najavo našu apatiu, nezáujem. Nie. Je pravda, že príliš uzavretí jedinci, alebo jedinci, ktorí môžu mať nejaké odchýlky v správaní, ale nemusia byť nutne nejako chorí, koniec koncov nikto nie je dokonalý, a svojím spôsobom všetci máme nejakú vadu, ktorá práve spôsobuje nejednotu a rozdelenie, práve skrz nezdvorilosť. dozvedel som sa z wikipédii, citujem, ..." Pretože nezdvorilosť je chovanie vytvárajúce atmosféru nepriateľstva a neúcty, je zdrojom konfliktov a ich príčinou" čiže toľko som ti chcel povedať.
@vreskot000 mám pre teba také čarovné interpunkčné znamienko. Volá sa úvodzovky, napríklad môj mobil ich označuje takto "" (aj keď to nie je úplne správne, ale účel splnia) a slúžia napríklad aj na to, aby si nemusel písať "koniec citátu" na koniec citátu.
@vreskot000 že gramatické chyby viem ignorovať skôr, ako keď sa niekto tvári, že zjedol múdrosť sveta (čo tu on nerobil) a pritom neovláda učivo základnej školy
@vreskot000 nepotrebuje nikto žiadny číslo prečítania. každému tvoje blogové spamy lezú na nervy a väčšina si ich podľa mňa nečíta už len z princípu. možno ak by si pridal 2 blogy za deň, tak by si to ľudia aj prečítali.
Napriklad ja som prirodzene slusny k ludom a da sa povedat ze aj gentleman, ale s empatiou som na tom podstatne horsie. Nemyslim si, ze medzi zdvorilostou a empatiou je nevyhnutne nejaka spojitost.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Priloha 1 - jasne, ze ak si uz mimo danej situacie, tak nemozes dakovat alebo robit nesebecke veci - i ked niekedy mozno mozes cloveku aspon zavolat/napisat a dodatocne podakovat - taketo extra aktivity zvysuju sancu, ze nabuduce ti to napadne skor.
Priloha 2 - mozes skusit si v hlave (alebo na papieri) predstavit, ako inak si mohol zareagovat, pripadne niekomu povedz o svojom zlyhani - to su dalsie veci, ktore ti mozu pomoct zmenit mindset a v buducnosti reagovat viac podla svojich predstav.
Podľa mňa radšej sa snažiť byť zdvorilý nasilu než si povedať, že raz som vyrastol ako chrapun a nic sa neda robit... Mne osobne je dost jedno, ci clovek, ktory sa trebars nepredbehne v rade na autobus alebo mi podakuje, to robi automaticky a prirodzene, alebo na to musi mysliet a robit to nasilu. Vonkajsi prejav je rovnaky (pokial teda to nie je take, ze povie "dakujem", ale z tonu a vyrazu tvare by som si myslel, ze ma posiela do riti a to, co sa odohrava vnutri toho cloveka, je jeho problem, nie moj.
inak ja som teda od detstva vedená k zdvorilosti, ale napríklad si všímam, že sú rôzne nadstavby akejsi srdečnosti, ktoré úplne neovládam a učím sa ich postupne. čo robím tak, že si najskôr všimnem, že niekto robí niečo, čo ja nie a okolie na to reaguje pozitívne. tak sa to postupne snažím začať užívať tiež, až sa už do toho nemusím "siliť" a myslieť na to a stane sa mi to prirodzeným.
je to proste budovanie zvyku ako akéhokoľvek iného.
(príklad toho, čo som sa naučila až ako dospelá: keď niekoho mne známeho zdravím, použijem aj jeho meno - nie vždy, ale sú situáce, keď viem, že to proste padne vhod a je to omnoho srdečnejšie než len generický pozdrav)
nedáš viac príkladov, čo si sa naučila ako dospelá? pekne prosím
Veci ako slušnosť alebo to gentlemanstvo sú skôr o mentalite toho človeka, nejakom vnútornom kodexe, z ktorého potom vyplýva aj ten vonkajší prejav. Lenže ak niekto nemá v sebe tie ,,korene", ten vonkajší prejav je len taký obal. Je veľa takých mužov, čo ked chcú zbaliť nejakú ženu, tak sa hrajú na gentlemanov, dobrých a slušných chlapov, lenže celý život túto pozu nedokážu držať, ten obal po čase spadne a ukáže sa v ,,plnej kráse." Už som počul viaceré týrané ženy hovoriť, že ved on bol na začiatku taký milý, zdvorilý, a po svatbe začali lietať facky. Tým nechcem povedať, že Xxar3s je nejaký tyran to len ako príklad, že ak je niečo len pretvárka, opakovanie naučených fráz, tak je to len nálepka, čo po chvíli odpadne.
neviem prečo, ale byť oslovená "čau Lucia", čakám za tým nejaký sarkazmus
skôr napríklad keď kráčam po kancelárii a oproti mne ide kolega, ktoré ho som dlho nevidela, tak mu poviem "Ahoj Tome" a nie "Ahoj"
A ved presne na toto sa autor fora pýta, že ako sa má zmeniť, je lepšie si vypýtať názory od iných ľudí, poradiť sa, ako sa báť niečo opýtať, len aby sa naňho niekto neosopil, že je ako decko, že si má poradiť sám.
fuu, normalne sa hanbim za tu hrubku
ja by som to zhrnul do jednej vety:
"Komu nie z hora dáno, v apatéce nekoupi."
@ciciak díky za tvoje univerzálne spoločenské postrehy. Práve si zachránil svet. Aj ked tak trochu mimo kontext, ale sak ľudia na to raz prídu.
oscar wilde povedal, že človek je najmenej sam sebou ked hovori o sebe Daj mu masku a povie pravdu. To je koniec jeho citátu.
Čo sa týka nezdvorilosti, skús sa pozrieť viacmenej do histórie. Ja som nie raz vo svojich článkoch spomínal, že keď človek niečomu nerozumie prierezom niektorých životných udalostí, hociktorých, je v podstate jedno čo robí, ak nevieš, ako ďalej, vždy sa musíš vrátiť na začiatok, kde si začal.
Napríklad pamätám sa, pred chvíľou som sa vrátil z cesty autom, a počas cesty som si nevedel spomenúť, kde som si dal peniaze. Myslel som si, že som ich vytratil kdesi pri mojich dverách ešte. Že mi niekde vypadli. Mýlil som sa, a našiel som ich inde. To bolo spôsobené len tým, že som sa v danej chvíli sústredil predsa plne na jazdu autom, a nemyslel som samozrejme na nič inšie. Nakoľko nie dobre mi hrá cd prehrávač, ani som sa nepokúšal pustiť si CD. hoci mám rád, keď mi hrá aspoň rádio, aby nebolo úplne ticho. Chcel som to tým povedať, že my nevieme vlastne povedať svoju autobiografiu, a my v podstate ani nevieme kto sme. Práve z tohoto hľadiska môžeme pôsobiť ako nezdvorilí, najmä. ak sa nachádzame v pomerne známom prostredí, kde nás všetci poznajú, a poznajú naše obyčaje a zvyklosti. A vieme, čo si môžeme dovoliť bez toho, aby sme mali na sebe masku zdvorilosti, ktorú inak nemusíme. Nechcem tým povedať to, že musíme sa utiahnuť do seba, s nikým cudzím sa nepúšťať do debaty, dať možno najavo našu apatiu, nezáujem. Nie. Je pravda, že príliš uzavretí jedinci, alebo jedinci, ktorí môžu mať nejaké odchýlky v správaní, ale nemusia byť nutne nejako chorí, koniec koncov nikto nie je dokonalý, a svojím spôsobom všetci máme nejakú vadu, ktorá práve spôsobuje nejednotu a rozdelenie, práve skrz nezdvorilosť. dozvedel som sa z wikipédii, citujem, ..." Pretože nezdvorilosť je chovanie vytvárajúce atmosféru nepriateľstva a neúcty, je zdrojom konfliktov a ich príčinou" čiže toľko som ti chcel povedať.