no pozrite sa vasi rodicia ako malych vas naucili aka farba je cierna biela modra atd ale co ked kazdeho mozog vnima farbu inac a teraz ak ma chapete poviem cierna a kazdy si vybavi ciernu ale co ked ju kazdy vidi inac jeden ako modru bielu atd .. je to m
aj mne to raz napadlo, ale v takom širokom ponímaní aj ... ale nechce sa mi písať,lebo zase napíšem nejakú kravinu, čo ani ja nebudem chápať, keď to dopíšem
Z malej časti máš pravdu, kaťdý vidí farby odlišne, ale tie rotdiely sú na úrovni, ktorá je nami nepostrehnuteľná. Teda čierka, ktorú vidíš ty je na 99,999....a tak dalej, rovnaká ako tá, ktorú vidím ja. Pochopil?
@anik359 nie tak Povie ti, vezmi si modrú fixu, ty si vezmeš fixu, ktorá je podľa všetkých modrá. Vidíš farbu, nazveš ju modrou, ale to, čo ty nazývaš modrou, niekto vidí ako tvoju červenú. (Ani ja by som sa nepochopila, to nič.)
---
Ok, uznávam, že je to reálne asi ako odmocnina z mínus jednej, ale nemôžem od tej predstavy upustiť.
Nie je to picovina , keby ti odmalicka rodicia hovorili na zelenu farbu ze je cervena , povedali by ti vzdy vonku aha aka cervena trava atd. tak si myslis ze je to cervena.
@puco90 myslíš synestéziu, a až také vzácne to nie je... a nemusí sa to týkať len farieb a chutí, ale všetkých zmyslov, aj napríklad priestorová predstava dní v týždni, alebo mesiacov v roku... aj pre mňa sa napríklad niektoré slová alebo písmená spájajú s určitou farbou
Ale k téme - farby vnímame na svetlocitlivých bunkách v oku, tieto základné "nastavenia" na určité farby má každý rovnaké, a pokiaľ netrpí nejakým ochorením, napríklad daltonizmom, tak vidí farby tak ako ostatní, myslím najmä základných 7 odtieňov.
presne nad tým tiež vždy rozmýšlam! že modrá môže byť ako červená pre niekoho druhého ale on ju má proste ako modrú ..... D
a to že sa nikdy nedozvieme ako vidí tú farbu niekto druhý lebo aj keby sme sa neviem ako oné napojili stále by sme sa to my pozerali a my by sme mali modrú ako modrú takže.... asi ma všetci chápu....
D
A tiež by bolo super objaviť novú farbu...To nechápem aká by bola skúste si predstaviť uplne novu farbu
ja poviem ze trava je zelena...kazdy povie ze trava je zelena, obloha modra....ale co ked ty napr. vidis oblohu ako moju cervenu... no vzdy si bol uceny ze ta farba je modra...nevieme popisat farby preto nevieme ako druhy vidia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Škoda že neviem kde som to čítal.
ked ucitelka povie vezmi si modru fixu a ja si vezmem cervenu, lebo si myslim ze je to modra, no ona je to cervena... fuj som sa zaplietla
ale suhlasim s @1 je to prudko nelogicke
ale som cital o ludoch ktory vidia ako cez zvacsovacie sklo, ale farby pochybujem
---
Ok, uznávam, že je to reálne asi ako odmocnina z mínus jednej, ale nemôžem od tej predstavy upustiť.
Ale k téme - farby vnímame na svetlocitlivých bunkách v oku, tieto základné "nastavenia" na určité farby má každý rovnaké, a pokiaľ netrpí nejakým ochorením, napríklad daltonizmom, tak vidí farby tak ako ostatní, myslím najmä základných 7 odtieňov.
ale aj odmocnina z mínus jednej existuje, i keď nie je reálna
-,-
(ja som ale trosku psycho)
a to že sa nikdy nedozvieme ako vidí tú farbu niekto druhý lebo aj keby sme sa neviem ako oné napojili stále by sme sa to my pozerali a my by sme mali modrú ako modrú takže.... asi ma všetci chápu....
D
A tiež by bolo super objaviť novú farbu...To nechápem aká by bola skúste si predstaviť uplne novu farbu