Prosím vás, absolútne sa neviem rozhodnúť či mám isť na OA alebo gympel. Učím sa na samé 1 . Chcela by som robiť niečo také ako manažerka,ekonomka(proste v kancelárii Ale každý mi hovorí:
OA: Ak pôjdem na VŠ ekonomickú tak budem mať problémi s matik
ja som išla z gympla na ekonomickú a celkom si chválim, lebo ako gymnazistka sa skôr orientujem na menej byrokratické záležitosti ako napr. marketing, podľa mna je to jedno aká SŠ, každý si na ekonomickej nájde čosi, teda pokiaľ to nie je veľmi špecializovaný odbor ako napr. FBI, tam je tej matiky najviac a to by som ja osobne nemohla
Na gympli býva v 4. ročníku (aspoň u nás to tak je) možnosť vybrať si ako jeden zo seminárov cvičenia z ekonomiky. Tak zas až taká vymletá by si z toho snáď nebola keď tak...
argument, že sa niekto nedostane z gympla na VŠ je pri takom množstve ľudí čo berú veľmi smiešny. na OA je aj veľmi slabá úroveň jazykov (asi nie všade ale väčšinou) a to ja považujem za dosť veľký problém. a všetky ekonomické predmety sa na VŠ berú od začiatku čiže gymnazisti nemajú problém.
čiže odo mňa máš pekne vysvetlené prečo gympel a nie OA ale ja som samozrejme veľmi neobjektívna
určite gymko, hlavne preto, že za tie 4 roky môžeš zistiť, že ťa baví niečo iné a z gympla môžeš robiť čokoľvek lebo máš základy zo všetkého... teda ak pôjdeš na vš
nespravíš zle ani jednou školou, no prihlásil by som sa na súkromnú strednú, ak chceš svoj talent rozvíjať vo vyššej miere a nepostačuje ti štátna obchodná akadémia, alebo štátne gymnázium, ja som mal šťastie, že som študoval aj strednú, aj univerzitu na súkromnej škole, celkový prístup a moju chuť učiť sa, bolo hneď badať
choď radšej na OA, odtiaľ sa dá zamestnať na dobrej pozícii aj bez výšky (ak by ťa náhodou nezobrali, alebo by si sa rozhodla, že ďalej študovať nechceš) ..čo sa o gympli povedať nedá
@chlorofyl môj komentár sa končil slovami "teda ak pôjdeš na vš" z čoho vyplýva, že gymnázium je dobré v prípade štúdia ešte po ňom.
čisto z gymnázia nemá človek nič, to viem sama, keďže som tam 8 rokov
@domi777
no trošku, ale urobila som všetky skúšky, lebo na tých ekonomických, účto, odpisy, ekon. podniku sme išli od začiatku, akurát tí z OA sa nudili a zas z gympla mi nerobili problém (dokonca som bola jedna z najleších) v častiach nos-ky ako psychológia, sociológia, politológia a pod....a aj mikro, makro sa dalo, kedže to nemá s OA a takisto s noskárskou ekonómiou skoro nič, je to fest do detailov, nie len potreby a statky , takže pre všetkých to bolo ové
@domi777 red rokom som riešila túto dilemu viem ako sa cítiš... takže po 4 mesiacoch čo som na gympli neľutujem vážne ALE vezmi to tak na gympli makáš zo všetkého dejepis,geografia,matika ešte aj z telesnej ale budeš mať na konci dvere všade otvorené prehľad úplne zo všetkého ja viem je to ťažké učiť sa taký dejepis ako keby si ho išiel ďalej študovať ale je to Gymko a na OA ta tak dobre nepripravia ako na gympli hore to myslím niekto spomínal ty si vieš v 3 a 4 ročníku dať seminár z ekonomiky kde ťa tie spomínané poučky doučia
Odporúčam ti rozhodovať sa podľa konkrétnych škôl. Nie je OA ako OA a nie gymko ako gymko. Najlepšie keď si zistíš referencie na OA a gymká v tvojom okolí a aj na základe toho sa rozhodovať. Ja som mala OA a následne VŠ ekonomického zamerania a poviem ti tak, že u nás na výške mali ľudia z gymnázia veľké problémy s účtovníctvom, my z obchodnej sme zas pokrivkávali pri matike. Ja som napríklad chodila na obchodnú, kde boli dosť pedanti profesori, dosť od nás vyžadovali a jazyky sme mali celkom na dobrej úrovni. Čiže darmo sa budeš rozhodovať na základe všeobecných informácií, keďže na každej škole je tá latka postavená rozdielne, takže si pozisťuj ako to chodí na konkrétnych školách. Za mňa však vravím, že ak chceš ďalej na 120% študovať ekonomické veci, tak OA ti dá pre to solídny základ (samozrejme za predpokladu kvalitnej OA resp. že sa tomu budeš ozaj venovať a nebudeš to flákať).
ja som chodila na gymo a teraz ssom na Vš s ekonomickym zameranim, kde 95% su financné operacie ,uctovnictvo,a proste vypocty vypocty..cize tie biflovacky marketing,manazemtn su minimalne..a VELMI LUTUJEM ZE SOM NECHODILA NA OA!!
na gyme sme mali sice matiku, ale nematurovala som z nej, cize mi to moc nepomohlo a celkovo som vobec nebola vo vyhode co sa tyka matiky. Na gyme som bola vlmi dobrou ziackou, vzdy priemier okolo 1,2, ...no teraz vidim ze moje spoluziacky co chodily na rozne stredne typu podnikanie,sluzby,verejnospravne atd..kde mnozstvo uciva s tym co som mala ja sa nedalo porovnat..tak su na tom omnoho lepsie,len si vytiahnu zosit zo strednej a,,aa tieto priklady sme pocitali na strednej...pohoda....; to ze ja som sa ucila denne 4-5 hodin , vacsina casu venovala bio,chemii,fyzike...co sa tyka mojho posobenia na vš nič z toho nemam, vždy budu oni okrok vpred, a to nie som v prvom ročníku kde sa ide od začiatku..pokial nechces ist na medinu,pravo,ci ucitelku..rozhodne nechod na gymnazium..u nas aj stavbari,strojari..ak su gymnazisti tak nie sami ucitelia im povedali..gymnazisti tu nemaju co robit...
btw. teraz su uz aj bilingvalne obchodky...co moze byt fajn
ked uz si teraz pevne rozhodnuta, ze chces ist po strednej studovat ekonomiku chod na OA to je lepsia volba xc)
gympel je pre tych co chcu ist na vysku a nevedia kam. Ty ked uz vies presne zameranie co sa chces ucit je zbytocne sa ti ucit chemiu, fyziku, co pri svojom povolani v buducnosti nikdy neuplatnis. xc)
Ist na gympel v tvojom pripade je dost odveci volba vzhladom na vyjasnenost tvojich cielov.
ja som študoval elektrotechnickú a na výšku som šiel študovať ekonomiku a dnes pracuem vo Fínskej spoločnosti ako ekonóm a mám plat 16000€ na mesiac a vyžiem zo 4000€ a 12000 si odkladá bokom a to živím priatelku a dve deti
@jakubkozabavny@matwejo co je to nejakích 16 tis. €, to si slabý, mal si dat najmenej 30 - 60 - hoc aj 90 tis. €$ mesačne!
"..Jakubkozabavny, pridal 1. január 2015 23:58 nové fórum:
Kde sa najviac oplatí ísť zarábať?
Len tak sa vás chcem opýtať mám 16 rokov a som študentom. Rozmýšľal som kde by som mohol ísť a chcem sa vás opýtať či máte nejaké skúsenosti zo zarábaním v zahraničí... ?
Moje vedomosti/znalosti: študujem elektrotechniku a IT a viem anglický jazyk tak na úrovni A2/B1 ale myslím že po dokončení štúdia ešte.."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
čiže odo mňa máš pekne vysvetlené prečo gympel a nie OA ale ja som samozrejme veľmi neobjektívna
čisto z gymnázia nemá človek nič, to viem sama, keďže som tam 8 rokov
no trošku, ale urobila som všetky skúšky, lebo na tých ekonomických, účto, odpisy, ekon. podniku sme išli od začiatku, akurát tí z OA sa nudili a zas z gympla mi nerobili problém (dokonca som bola jedna z najleších) v častiach nos-ky ako psychológia, sociológia, politológia a pod....a aj mikro, makro sa dalo, kedže to nemá s OA a takisto s noskárskou ekonómiou skoro nič, je to fest do detailov, nie len potreby a statky , takže pre všetkých to bolo ové
Keď vieš čo chceš, lepšia voľba je tá OA
na gyme sme mali sice matiku, ale nematurovala som z nej, cize mi to moc nepomohlo a celkovo som vobec nebola vo vyhode co sa tyka matiky. Na gyme som bola vlmi dobrou ziackou, vzdy priemier okolo 1,2, ...no teraz vidim ze moje spoluziacky co chodily na rozne stredne typu podnikanie,sluzby,verejnospravne atd..kde mnozstvo uciva s tym co som mala ja sa nedalo porovnat..tak su na tom omnoho lepsie,len si vytiahnu zosit zo strednej a,,aa tieto priklady sme pocitali na strednej...pohoda....; to ze ja som sa ucila denne 4-5 hodin , vacsina casu venovala bio,chemii,fyzike...co sa tyka mojho posobenia na vš nič z toho nemam, vždy budu oni okrok vpred, a to nie som v prvom ročníku kde sa ide od začiatku..pokial nechces ist na medinu,pravo,ci ucitelku..rozhodne nechod na gymnazium..u nas aj stavbari,strojari..ak su gymnazisti tak nie sami ucitelia im povedali..gymnazisti tu nemaju co robit...
btw. teraz su uz aj bilingvalne obchodky...co moze byt fajn
gympel je pre tych co chcu ist na vysku a nevedia kam. Ty ked uz vies presne zameranie co sa chces ucit je zbytocne sa ti ucit chemiu, fyziku, co pri svojom povolani v buducnosti nikdy neuplatnis. xc)
Ist na gympel v tvojom pripade je dost odveci volba vzhladom na vyjasnenost tvojich cielov.
"..Jakubkozabavny, pridal 1. január 2015 23:58 nové fórum:
Kde sa najviac oplatí ísť zarábať?
Len tak sa vás chcem opýtať mám 16 rokov a som študentom. Rozmýšľal som kde by som mohol ísť a chcem sa vás opýtať či máte nejaké skúsenosti zo zarábaním v zahraničí... ?
Moje vedomosti/znalosti: študujem elektrotechniku a IT a viem anglický jazyk tak na úrovni A2/B1 ale myslím že po dokončení štúdia ešte.."