Potrebujem radu, pretože neviem, aký objektív si mám kúpiť. Mám zrkadlovku DSLR - A100 K od Sony a k nej základný macro objektív. Tento objektív ma veľmi hnevá, pretože ak mám vyššie číslo uzávierky, clona mi neide znížiť pod hodnotu 5,6 a navyše má ma
no zalezi na tom na čo chceš ten objektív pouzívať, či chceš zoom alebo pevné sklo a aká vzdialenosť/svetelnosť - to dost vyrazne ovplyvnuje cenu.
Ak by si chcela skusit alternatívnych výrobcov tak su tu tamron, tokina a sigma nie som si istá ale myslím že vyrabaju objektívy aj na sony. Ja osobne mam tamron 2.8 17-50mm a som spokojná.
skus trochu posurfovať, alebo ešte lepšie navstiv foto obchod napr prolaika a tam ti poradia.
@zemlofka Ahoj. V Sony sa velmi nevyznam. Ja vlastnim nikon a mam objektivy 18-55 a 18-105. S nimi spo spokojny. Ten prvy je skor na portrety lebo ak chces fotit nejake akcie vonku v meste musis byt dost blizko. Ten druhy ma celkom fajn rozsah a aj priblizuje uz celkom ok. Teraz palanujem este kupt 55-200 (sport a akcie vonku).
Univerzalne su 18-70, 18-105, neico s vacsim rozsahom...
No zo sony je kompatiblna Sigma (treba si pozerat objektivy kde ja napisane pre Sony / Sony) vyrabaju aj pre Canon, Nikon, Pentax (a asi aj olympus).
Celkom sa m pozdava Sigma 18-200/3,5-6, 3 DC OS (paradny rozsah) len skoda tej svetelnosti na dlhom ohnisku. Cena je okolo 464€. Treba sa ale spytat ci je dobry, ako zaostruje farby, aberaciu (najlepsie niekoho kto ho uz ma). Ja s nim skusenosti nemam.
No ja mám tiež alfičku a ten seťák je ozaj otras-dávam ho tam fakt len v ojedinelých prípadoch a väčšinou fotím Minoltou 50/1,7 alebo Minoltou 28/2,8 ktoré za pár korún zoženieš na nete takže riešim ten istý problém čo ty a zatiaľ u mňa vedie ten Tamron 17-50/2,8 len je to vraj dosť reklamované sklíčko takže premýšľam nad tým či ho kúpiť na slovensku za dákych 12-13 litrov alebo objednať z Ameriky za dákych 9...
@krutafunebracka ma tam makro pretože je to na ňom napísané tak ako na väčšine týchto základných objektívov...
@luboos hmm v čom je podľa teba Sony (=Minolta s inou nálepkou) drahé a nepraktické?myslím že jediná výhoda Canonu je v tom že má pár objektívov s clonou 1,2 ktoré by si tu asi aj tak nikto nekupoval keďže sa nebavíme o top modeloch
Sony má bajonet Minolta AF takže naň dáš všetky staré AF objektívy od Minolty potom Sigmu,Tamron,Sony,Carl Zeiss...
Btw, ani by som si nekupovala foťák nejakej značky, čo vyrába všetko možné. Takí o chvíľu začnú vyrábať telky s foťákom, mobilom, kamerou, rádiom, mikrovlnkou a chladničkou dokopy, ale ani jedno z toho nebude fungovať tak, ako by malo.
@krutafunebracka to je vývoj a hádam si nemyslíš že vývojár autorádií Sony má spoločný stolík s vývojárom alfy...Sony kúpilo Minoltu a tým ju spravilo konkurencieschopnejšou...
A podľa toho čo čítam na tých fotoserveroch Canon na kvalitu u tých nižších modelov nejako nedbá...mám aj doma pár "bezva" ultrasonických objektívov Canon ešte so "starým" Canon EOS 3 a môžem ti povedať že na mňa teda nejaký super dojem nespravili...človek by u takej firmy čo je na špici vo svojom obore čakal automaticky kvalitu na všetkých úrovniach...
@dreamagall hmm...majú tam veľký výber???...žeby aspoň jeden normálny foto obchod na slovensku? už ma trochu deprimuje kupovať skoro všetko cez net keď skoro nič čo chcem si nemám šancu predtým ošahať...
@16 inac telka s mikrovlnkou by bola super...by si tam zozadu dala zradlo a cumela telku a na jednom kanali by si mala jak sa to tam otaca a zohrieva =D
@vincentvega no maju tam celkom dobrý výber, nie je to megaobchod ale tie podstatné veci tam majú + ludia čo tam pracujú sú dosť nápomocný. a majú tam aj staré analogové fotáky
@vincent_vega No hej, študujem to, tretiačka teraz budem (na strednej).
E-e, lebo nikdy sa mi to nechce preberať a dávať na net a navyše nikdy si neviem vybrať, čo takého tam dať. A navyše sa mi nepáči, že keby som to dala na net, tak už nad tým nemám kontrolu. I keď by to bolo bezvýznamné, ale nemám to rada.
@krutafunebracka ani mne ale kamartovi sa podarilo zohnat program na to (spravis watermark len raz vo fotoshope alebo v hocicom inom a v tom programe nastavis kam sa ma na foto umiestnit ... za par sekund 100 foto z vodoznakom )
@vincent_vega Skus si niekedy porovnať model zrkadlovky od SONY a napr CANONU ako rovnaku radu myslim - zisťíš že SONY je odosť cenovo drahší a nemá ani z ďaleka tie nastavenia a možnosti ktore ponúka canon, kvalita fotky nieje u SONY ničím extra - najma v pripade RAW, No proste CANON vyrába foťaky už skoro 100 rokov s preciznosťou pričom Sony zmení v továrni na hračky výrobný proces a vyrába foťáky...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ak by si chcela skusit alternatívnych výrobcov tak su tu tamron, tokina a sigma nie som si istá ale myslím že vyrabaju objektívy aj na sony. Ja osobne mam tamron 2.8 17-50mm a som spokojná.
skus trochu posurfovať, alebo ešte lepšie navstiv foto obchod napr prolaika a tam ti poradia.
Univerzalne su 18-70, 18-105, neico s vacsim rozsahom...
No zo sony je kompatiblna Sigma (treba si pozerat objektivy kde ja napisane pre Sony / Sony) vyrabaju aj pre Canon, Nikon, Pentax (a asi aj olympus).
Celkom sa m pozdava Sigma 18-200/3,5-6, 3 DC OS (paradny rozsah) len skoda tej svetelnosti na dlhom ohnisku. Cena je okolo 464€. Treba sa ale spytat ci je dobry, ako zaostruje farby, aberaciu (najlepsie niekoho kto ho uz ma). Ja s nim skusenosti nemam.
@dreamagall jo-a kde si ty kupovala ten Tamron???
@krutafunebracka ma tam makro pretože je to na ňom napísané tak ako na väčšine týchto základných objektívov...
@luboos hmm v čom je podľa teba Sony (=Minolta s inou nálepkou) drahé a nepraktické?myslím že jediná výhoda Canonu je v tom že má pár objektívov s clonou 1,2 ktoré by si tu asi aj tak nikto nekupoval keďže sa nebavíme o top modeloch
Sony má bajonet Minolta AF takže naň dáš všetky staré AF objektívy od Minolty potom Sigmu,Tamron,Sony,Carl Zeiss...
Btw, ani by som si nekupovala foťák nejakej značky, čo vyrába všetko možné. Takí o chvíľu začnú vyrábať telky s foťákom, mobilom, kamerou, rádiom, mikrovlnkou a chladničkou dokopy, ale ani jedno z toho nebude fungovať tak, ako by malo.
A podľa toho čo čítam na tých fotoserveroch Canon na kvalitu u tých nižších modelov nejako nedbá...mám aj doma pár "bezva" ultrasonických objektívov Canon ešte so "starým" Canon EOS 3 a môžem ti povedať že na mňa teda nejaký super dojem nespravili...človek by u takej firmy čo je na špici vo svojom obore čakal automaticky kvalitu na všetkých úrovniach...
@dreamagall hmm...majú tam veľký výber???...žeby aspoň jeden normálny foto obchod na slovensku? už ma trochu deprimuje kupovať skoro všetko cez net keď skoro nič čo chcem si nemám šancu predtým ošahať...
@vincent_vega Na slabé šmejdy im kašlem.
@dreamagall no akurát to kukám na nete-vyzerá to fajnovo a aj dobrý e-shopík tak dík za tip
joo takže fotografka hej??máš dakde na nete dáke foto??...teda dačo iné ako tu
v albume
E-e, lebo nikdy sa mi to nechce preberať a dávať na net a navyše nikdy si neviem vybrať, čo takého tam dať. A navyše sa mi nepáči, že keby som to dala na net, tak už nad tým nemám kontrolu. I keď by to bolo bezvýznamné, ale nemám to rada.