Inak neviem, preco sa ako alternativa k Pfizer/Biontech, Moderna a AstraZeneca berie do uvahy iba Sputnik, ved vakcinu ma aj Sanofi/GSK a Novavax, dalej indicka Bharat Biotech ktora je tiez ucinna, Cina ma tusim tri vakciny, od cinskeho Sinopharm nakupilo Madarsko, od Sinovac Turecko. Treba hladat a preskumat ich, otestovat a schvalit.
Ako ja nechápem jednu vec, čo ten Matovič tak stresuje.
Plán EÚ je, že cca do leta by sa mala zaočkovať väčšina populácie.
Vo všetkých krajinách (okrem antigénovej veľmoci) vďaka lockdownu klesá počet nových prípadov. Celosvetovo klesá (rapídne) počet nových prípadov.
Pred 2 mesiacmi sa ešte vôbec neočkovalo. V minulosti vývoj vakcíny trval niekoľko rokov, súčasná medicína dokázala začať reálne očkovať v priebehu roka od vypuknutia pandémie. Všetko je super.
Áno u nás ten lockdown nefunguje a je jedno či je to preto, že antigénovo testujeme (a zvyšujeme mobilitu), alebo či je to preto, že Slováci serú na opatrenia (a polícia ich nepokutuje a nekontroluje). Ale to sú veci, ktoré sa dajú zmeniť zo-dňa-na-deň.
Za pár týždňov sme dokázali zaočkovať štvrť milióna ľudí. O pár týžďnov to bude pol milióna, potom milión (a už vtedy budeme cítiť, že je oveľa menej chorých - veď keď menej ľudí sa môže potenciálne nakaziť, lebo sú zaočkovaní, tak sa menej ľudí nakazí a týchto menej ľudí nakazí tiež menej ľudí). Aj keby zajtra máme milión vakcín, tak by sme ich míňali niekoľko týždňov.
Ja som úplne pozitívne naladený. Všetko je na dobrej ceste a už v lete budeme žiť skoro normálny život (a možno aj úplne normálny).
@celuloid@7 no ale az na to, ze ak niekto vakcínu dostal, tak stale sa moze kedykoľvek ľahko "nakaziť" a roznášať to dalej, dokonca este horšiu formu, nez ako keby ockovany nebol... Jediný rozdiel je, ze u neho sa ochorenie neprejavi, resp. prejavi miernejsie. Osobne sa velmi obavam, ze ta vakcinácia bude viaznut minimálne do budúceho roka. Ale dúfam a verím, ze sa mýlim...
The European Medicines Agency has to date not received an application for a rolling review or a marketing authorisation for the vaccine developed by the Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology in Russia, the Sputnik V vaccine (Gam-COVID-Vac), despite reports stating the opposite.
@azizi@10 práveže sa nemôže nakaziť, lebo mRNA vakcína simuluje vírus a organizmus si robí protilátky proti tej simulácií, čiže proti reálnemu vírusu už zaočkovaný organizmus (95% organizmov pri 95% účinnosti) má protilátky. Čiže práveže by sa nakaziť nemal, resp. nemal by šíriť - o to presne pri tých vakcínach ide.
Ak by to bolo ako píšeš ty, tak by vakcíny vôbec nemuseli byť, lebo by nič neriešili.
@celuloid@12 neviem ako je tos mRNA vakcínou, ale nie je pravda, že vakcína musí primárne chrániť voči nakazeniu. Napríklad vakcína na chrípku, ale sú aj iné primárne nechránia voči nakazeniu, ale voči ťažkému priebehu. Je jedno, že sa človek nakazí a má 37.5°C ale hlavne nemá 39°C a prípadne nemusí do nemocnice. Takisto aj covid, ak by sme sa nakazili a všetci mali ľahký priebeh a žiadne zápaly pľúc a problémy so sedcom etc, tak je to úplne postačujúce. Lebo nemocnice by boli schopné zasa riešiť infarkty.
@celuloid@12 Dokazane je, ze clovek po zaockovani a nakazeni sa konkretnym typom koronavirusu ma lahsi priebeh. Nie je dokazane vytvorenie sliznicnej imunity, tzn. lahky priebeh, ci prenos virusu je mozny a preto stale treba dodrziavat ROR. Vakciny nie su cesta k slobode, je to iba zmiernenie priznakov, ci bezpriznakovy priebeh u zaockovanych, imunitne silnych jedincov.
Dolezite je pre mna aby to fungovalo a nezabijalo ludi ale to nemusi platit ani u 300krat schvalenych neviem akymi kktami europskymi takze je pre mna dolezitejsie napriklad to co pise @sajzousko
@yoss@18 je mi úplne jedno, čo píšu hospodárske noviny, vravel si, že podali žiadosť. Ak sama EMA vraví, že žiadosť nemá, tak ju nemá, bez ohľadu na to či hospodárske noviny, topky a ja neviem kto vraví niečo iné. Asi EMA vie lepšie aké žiadosti má alebo nie....
@lafiziq@19 Keď už chceš ísť do detailu. Ja som nevravel, že podali žiadosť, iba, že sa na tom pracuje, a to je pravda. Vychádzal som z toho, že oficiálny portál euractiv.sk vychádzal z tvrdenia hovorcu ruského priameho investičného fondu (RDIF) a uviedol, že žiadosť bola predložená Európskej liekovej agentúre (EMA) v utorok (19. januára). Samozrejme ako povedal Matelko "lúzri v EÚ" nehľadia na životy, ale geopolitiku a preto ak, bude schválená posledná. My však máme našťastie ešte ŠÚKL, ktorý schvaľuje lieky aj bez EMA.
@lafiziq@19 "ŠÚKL bude požiadaný o stanovisko k bezpečnosti, účinnosti a kvalite vakcíny Sputnik V. O povolení na použitie neregistrovanej vakcíny následne rozhodne Ministerstvo zdravotníctva SR"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
@Yos isto? Lebo niekde som čítala, ze oni este ani nepodali žiadosť :/
Plán EÚ je, že cca do leta by sa mala zaočkovať väčšina populácie.
Vo všetkých krajinách (okrem antigénovej veľmoci) vďaka lockdownu klesá počet nových prípadov. Celosvetovo klesá (rapídne) počet nových prípadov.
Pred 2 mesiacmi sa ešte vôbec neočkovalo. V minulosti vývoj vakcíny trval niekoľko rokov, súčasná medicína dokázala začať reálne očkovať v priebehu roka od vypuknutia pandémie. Všetko je super.
Áno u nás ten lockdown nefunguje a je jedno či je to preto, že antigénovo testujeme (a zvyšujeme mobilitu), alebo či je to preto, že Slováci serú na opatrenia (a polícia ich nepokutuje a nekontroluje). Ale to sú veci, ktoré sa dajú zmeniť zo-dňa-na-deň.
Za pár týždňov sme dokázali zaočkovať štvrť milióna ľudí. O pár týžďnov to bude pol milióna, potom milión (a už vtedy budeme cítiť, že je oveľa menej chorých - veď keď menej ľudí sa môže potenciálne nakaziť, lebo sú zaočkovaní, tak sa menej ľudí nakazí a týchto menej ľudí nakazí tiež menej ľudí). Aj keby zajtra máme milión vakcín, tak by sme ich míňali niekoľko týždňov.
Ja som úplne pozitívne naladený. Všetko je na dobrej ceste a už v lete budeme žiť skoro normálny život (a možno aj úplne normálny).
The European Medicines Agency has to date not received an application for a rolling review or a marketing authorisation for the vaccine developed by the Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology in Russia, the Sputnik V vaccine (Gam-COVID-Vac), despite reports stating the opposite.
» www.ema.europa.eu/en/news/clarifi...
Ak by to bolo ako píšeš ty, tak by vakcíny vôbec nemuseli byť, lebo by nič neriešili.