Čaute, pred 3ma mesiacmi som to v piatok prehnal a nadránom o 02:45 ma odviezla sanitka na oddelenie anesteziologie a intenzivnej mediciny, kde mi urobili CT vyšetrenie hlavy (lebo som sa udrel pri páde) a výplach žalúdka. Podávali mi rôzne lieky. Pustili
@alohomora no je to viac než "trochu"... za tých 36 hodín sa pri mne vystriedali asi 4 ale tak boli tam aj iný pacienti.. a dajme tomu že ten zdravotný dohľad sestry 5e/hod tak dobre 180eur nech to čert bere.. ale aj tak
Strasne som znechutena kebyze sa mi nieco stane ked budem opita budem pozadovat aspon taky standard ako je prezidentsky apartman v kempinskom, tusim ani ten nestoji az 2800
Nuz skorej by ma zaujimalo ci sa da voci tomu dako odvolat
mal by doma omdlieť a sanitka ho znova mala odviesť do špitála na ošetrenie, ak by sa sťažoval na bolenie hlavy aj po ich prvom zákroku, moholby nemocnicu napadnuť za zle odhadnutie diagnózy s následkami ohrezenia zdravia...
potrebuje však na to právnika, veľmi dobrého právnika...
bol som vela krat opity že som bol takmer v bezvedomí na chate, zvracal som apod... ale vždy som mal ten pud sebazáchovy že som sa aspoň otočil a vyvracal niekde, aby som sa nezadusil... lenže teraz som spadol a udrel si hlavu, teda som ostal v bezvedomí... verím, že by som sa z neho onedlho prebral a nejako by som to rozdýchal.. stačilo ma naozaj kontrolovať a dať do stabilizovanej polohy a nie volať sanitku... keby som vedel že budem platiť takmer 3 tisicky tak nech ma tam nechaju
pockat, akosi mi to hlava nebere. platis si poistovnu, ale aj tak si musis zaplatit pobyt na oaim?
to lebo si si to sposobil sam nezriadenym chlastanim, alebo by si to platil aj keby si bol npr. ucastnikom dopr. nehody?
Vitajte na slovensku kde platime 50 eur mesacne za zdravotnu , mame rozpadnute nemocnice, drahe lieky a este nam ani poistovna nepreplati hospitalizaciu.
Ale hlavne ze je to povinne. Som zvedava kam tie peniaze idu.
a pre vašu informáciu čo píšete nezabudni sa aj nabudúce nejebať a o einsteinovych citátoch o hlúposti tak máte asi nejaký komplex alebo čo byť vami takéto veci neriešim, dementný ľudia podľa mňa... očakávam že niekto má podobnú skúsenosť, či už osobnú alebo z jeho okolia... alebo sa do toho zdravotníctva vyzná lepšie ako ja a vedel by poradiť za čo taká pálka... a pre váš dobrý pocit, odvtedy som nemal ani kvapku alkoholu
Som tu jedina ktora je znechutena z toho ze toto poistovna nepreplaca len preto ze bol opity?! Kurva sak raz si jeden mesiac nezaplatis zdravotku a za par rokov ti poslu vyuctovanie s tisiceurovymi urokmi toto je fakt nechutne jak ludi zdieraju.... nie som zastancom opijania sa do nemoty ale kazdy si vypije a ked sa mu nieco stane ani nie jeho vinou ma ratat s tymto?! + keby to zdravotnictvo aspon za nieco stalo ale napr taka stara nemocnica v ke to je jeden vysikany depresivny ustav s bandou kokotov miesto personalu ani by ma nehlo zaplatit im co i len euro a nieto este toto...
@klaudiqaaa presne ako vravíš... no mohol som si za to svojou blbosťou, to priznávam... ale jednoducho keď som googlil a počítal tak si vravím keď bude 1000cka budiš... zaplatím.... ale 2800? čosi trochu moc
@obliviate prečo by mali preplatiť niekomu hospitalizáciu za ktorú si môže sám (alkohol a pod.)? @tomas231 neviem či je suma adekvátna, no CT asi nepatrí k najlacnejším zákrokom. Na tvojom mieste by som ich skúsil kontaktovať so žiadosťou o zníženie platby.
@egon no lebo ci poje ci nepije plati si 50e mesacne... keby to nebolo povinne a neplatilo by rovnake meritko pre vsetkych poviem si ok, budis. Ale plati to kazdy bez rozdielu tak neh nerobia rozdiely ani v tom ci bol alebo nebol opity
@klaudiqaaa nebral by som to takto. To by som sa zase ja alebo hocikto iný mohol ohradiť, že prečo za moje peniaze ktoré tam platím už 14 rokov (a nie je to 50) ošetrujú niekoho kto sa spije do nemoty.
V iných štátoch to funguje rovnako.
Jasné že keby mu zranenie aj v opilosti spôsobil niekto iný, tak to ošetrenie má mať zadarmo.
@egon nyz neviem ako v inych statoch ale napr v amerike si zdravotku platia len ti co chcu a uroven je niekde uplne inde ako tu.. A z dani ktore ako pracujuci clovek odvadzas ti nevadi ze sa dotuju taki ktori vzivote nerobili? Ked uz ti teda vadi koho osetruju za to co odvadzas poistovni.....
ake odvolanie? 24 hodin na OAIM stoji okolo 3500€ (personal, lieky, pristroje, starostlivost) => on tam bol 36 hodin
prevoz sanitky 0,07€/km, CT okolo 100€, vyplach zaludka netusim.
Suma sumarum nech nezere, mal by ako nepoistenec platit okolo 5000€ , platit ma iba 2800€, cize zvysok preplaca poistovna z poistky, nevyhodou je, ze bol na OAIM, co je fest drahe (preto sa to vola "intenzivnej mediciny") a co sa este cudujem, ze mu poistovna nieco preplatila, kedze to bolo vlastnou vinou (ty tiez ked rozjebes v autoneho svoje auto, tak ti zo zakonnej poistky nepojde toho vela a vacsinu znasas ako vinnik sam)
@erjedna sorry ale nehovor mi ze 3500 za lieky a starostlivost nie je prehnana suma (pristroje jedine ak by kupovali nove, vtedy by mi ta ciastka uz davala zmysel)
Ct draha zalezitost, beriem a vyplach zaludka realne stoji par eur za asistenciu sestricky
Plus je otazne kolko z toho realne ide lekarom ked sa furt stazuju na nizke platy..
Je to cele chore na hlavu toto....
@erjedna v zahranici mas ine ceny vsetkeho, inu zivotnu uroven, inak su plateni lekari, inak vyzeraju nemocnice ..ale ked uz to chces porovnavat v amerike nemas povinnu zdravotku a existuje u nich jedine zakon ktory povoluje aby insurance companies MOHLI odmietnut zaplatit za pacienta ktory potreboval zdravotnu starostlivost pod vplyvom alkoholu. Napriek tomu vacsina poistovni pokryva ich medical treatment (aspon z toho co mi vravel clovek ktory tam zije uz 15 rokov)
o takychto podmienkach by mali poistovne informovat v reklamach, povinne! ostatne ani nejdem riesit lebo to nema vyznam...poistovne su u nas ksefty zlodejskych spolocnosti
stale to bolo jeho vinou, neviem je to take nepochopitelne? Kolko ludi bezne skonci na OAIM ? Ked bol tak v poriadku ako vypraval, mal moznost po CT hlavy podpisat reverz a ist po vlastnych pekne domov a nie sa nechat hospitalizovat, nikto neni v nemocnici dobrovolne, kazdy po podpisani papierov moze ist hocikedy domov, oni ta tam nepriputaju. Ale vies, natahovat sa s nejakym najebanym faganom s par promile, robit mu testy, vyplach, to by som nerobil ani za nadstandartny lekarsky slovensky plat. Ked chces kvalitnu starostlivost, staci si platit sukromne pripoistenie a nechat sa odviest namiesto statnej nemocnice, do sukromnej kliniky
Ako ja citam o OAIM na strankach nemocnic, tak toto oddelenie citujem:
"v nemocnici predstavuje najťažšiu oblasť medicínskej starostlivosti, preto musí byť organizovaná podľa presne dohodnutých pravidiel".. je tam vela sestier, doktorov, kvalitne technicke vybavenie. Cize nemyslim si, ze by to bola uroven cakarne dedinskeho lekara A asi chlapec nebol moc v poriadku, ked ho umiestnili prave na toto oddelenie.
"Intenzívna medicína je odbor medicíny, ktorý zabezpečuje starostlivosť a liečbu kriticky chorých, u ktorých hrozí zlyhanie" -> s 3 promile v bezvedomi...
@erjedna to co pises nie je pravda. V nemocnici drzia pacientov aj proti ich voli, ja som to sama zazila ked som bola mensia a NECHCELI MA PUSTIT ani na prikaz mojej matky, proste ju odfakovali s tym ze MUSIM ostat na pozorovani, ti bastardi ma tam drzali TYZDEN naviac ked mi vobec nic nebolo a kazdy den mali inu vyhovorku preco ma este nemozu pustit zazrakom sa vsetko vyriesilo ked tam uz mama prisla uz aj s priatelom (100kilova hora)
Takisto kamoska nedavno bola po zakroku a uz par dni tam lezala s tym ze nechapala preco jej vravia ze este musi ostat lebo nebol to vobec ziadny vazny zakrok normalne odtial musela UJST lebo by ju tam drzali este tyzden.
Nechcem sa uz viac tlakovat mam hrozne tazke srdce na tieto institucie ahojte
@alohomora hej, bolo tam viac sestričiek...spravili mu striptíz a následne si s minimálne dvoma dal trojku, škoda, že si nič nepamätal, inak si tú cenu neviem vysvetliť...
Prepustenie sa vykoná na základe písomného súhlasu (reverz). Toto sa nevzťahuje na pacientov s prenosnými ochoreniami a tam, kde bolo uložená ústavná starostlivosť súdom, alebo o ktorej zákonitosti rozhoduje súd.
Stacilo si vypytat reverz, ak ti ho odmietli dat, zavolat policiu. Tot vse.
OAIM (oddelenie anesteziologie a intenzivnej mediciny, alebo po starom anesteziologicko-resuscitacne oddelenie ARO) je nieco ine ako JIS (jednotka intenzivnej starostlivosti). JISka moze byt na hociktorom odd. (chirurgia, interne...) a vacsinou tam vozia ozranov, aby sa vyspali. na OAIM je na kazdeho pacienta jedna sestra, vozia tam kombinacie alkoholu a urazu. tazke pripady. prevoz sanitkou je v priemere 100-200 eur a naklady na OAIM na kazdy den okolo 1000 eur.
@klaudiqaaa co sa tyka spojenych statov, mas asi mylnu predstavu - ano poistenie je dobrovolne, nemusis platit pokial nechces ale az sa ti potom nieco stane - od zlomeniny az po napr. odrezanie prsta, tak tam prides, vyplnis 7 stranovy formular a cakas aj niekolko hodin - samozrejme ze za zakrok si musis zaplatit (ok mozno je tam "vyssia zivotna uroven" ale neverila by si kolko ludi tam zije bez financnej rezervy a teda ak sa nieco stane a treba platit poriadne sumy casto dochadza ku krachu rodiny)...aby si ma nechapala zle - ja sa s tvojim znechutenim co sa tyka zdravotnictva stotoznujem, ale pokial sa v zdravotnictve jedna o peniaze - a to sa jedna, tak to bude vzdy biznis na prvom mieste...a poviem ti este nieco - neverila by si kolko ludi sa vzda liecby lebo si ju nemoze dovolit a potom nasleduje velmi tragicky scenar...chyba je v spolocnosti u tych ludi, u ktorich prevladaju peniaze nad moralkou...
Vitaj v klube stazovalbsombsa všade nikde nic nepomohlo poistovna povedala toľko, keď si napr.zlomis nohu vezme ta zachranka a zistia ti alkohol v krvi na osetrenie sa uz zdravotne poistenie nevztahuje. A čo ma úplne dorazilo romovia, bezdomovci starší dospelý beplatia len studenti a všeobecne mladý prečo je to tak ?? Lebo vraj niekto zaplatiť musi. Ty si sa aspon poriadne ozral ja som mal len niečo cez 1,3 promile no na moji škodu som proste odpadol z iných zdrav. problémov. Nikoho to nezaujimalo. A to som nebol ani tak dlho hospitlizovany lieky žiadne len soľný roztok a sanitka možno Max 2 km. Keď som spocital náklady sanitka 170€ izba 19€ roztok a neviem čo ešte 50€ plus nespecifikovane náklady nemocnice cez 500€ menej ako ty ale nakoľko som nic nespravil tak drahy spas. Keď som chcel podpísať reverz nedovolili mi a to som bol prisahm v 100 stave a vraj preto te keď odidem tak to nemocnici nepreplatia co bolo protizakonne.
sanitku a všetko ošetrenie si platiš ak to nebola život ohrozujuca situacia
nehladiac na poistenie
lebo koli tvojej hlave vyslali sanitku, ale niekde inde mohol mať niekto infarkt a o sanitku menej
mohol si to aj yvspať pripadne sa odviesť taxikom, lebo všetci pacienti vezeni sanitkou idu prioritne na všetky vyšetrenia, nečakaju a aj za to sa plati takisto za použite pristroje, lieky neviem ake ti dali ale ako
nuž pekne
nabuduce radšej len ked je to v ohrozeni života... inak platiš pomaly aj za to že si sadneš na sterilnu stoličku
Je to normálna cena, OAIM je jedno z najdôležitejších oddeleni v nemocnici a súčasne najdrahších + CT vyšetrenie hlavy je neskutočne drahé, kebyže tam nemáš tieto dve položky, tak by ťa to vyšlo lacnejšie + neviem aké lieky ti dávali ale ver, že to nebol paralen, to je lacnejšia, ale tiež vysoká položka, výplach žalúdka tiež nie je zmeranie teploty... no a potom nakoniec ten prevoz - najlacnejšia položka, jednoducho musíš to zacvakať, lebo si za to môžeš sám, úmyselne si si navodil tento stav, pričom si zabral sanitku a miesto v nemocnici niekomu, kto je v ohrození života bez svojho zavinenia.
a keby idem rýchlo autom aleboo trebárs na biku dole kopcom a sa strašne rozjebem tak si tiež za to môžem sama, či? čiže aj v takom prípade si šecko platím?
ty kkt tak platíte si 50 eur mesačne povinne zp a takmer všetci sú spokojní s tým že napriek tomu takto doplácate na všetkom. čo k tomu dodať, už asi len toto
@klaudiqaaa pozor, čo sa týka hospitalizácie, u maloletých to funguje inak ako u dospelého. Ak ako plnoletá chceš odísť, podpíšeš reverz a ideš domov. V prípade maloletého to tak nefunguje napriek žiadosti rodiča, lebo lekár je povinný postupovať v záujme maloletého, ak uzná za vhodné hospitalizáciu, bude hospitalizovaný.
pre opravu to bolo 4,2g/l a z tych prevodnikov co som nasiel na nete som tiez chuj ale povedali mi ze v dychu by som mal nejake 2-3 promile... len pre toho saska co tu dava ten screenshot tabulky
ja ked som sa pred pol rokom preslahla a bola dva dni na are v kome mala som sondou cierne uhlie, kateter, monitoring srdca, tlakovy holter, infuzku, filtraciu krvi 2x, kadeco mi pichali kazdu chvilu lebo mi stupala glykemia a rozpadala sa mi pecen mala som zachvaty-nwm ci to bolo delirium alebo co furt apauriny tiserciny tiapridaly a este aj na internom som bola ale podpisala som reverz a na druhy den som odpadla a viezli ma s5 vraj nadmerna namaha v obdobi rekonvalescencie a nikto ani slovo na mna...len ma vopchali na cvokinu na odvykacku nic som neplatila ani ked som odmietla osetrenie ked som mala abstaky-asi rok dozadu a nevolali fizlov vraj zato ze je to psychika ved zavislost aj je diagnoza...tak volali rlp...na aro ma brali ale uz rzp
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
ale ty zrejme na to máš
Nuz skorej by ma zaujimalo ci sa da voci tomu dako odvolat
mal by doma omdlieť a sanitka ho znova mala odviesť do špitála na ošetrenie, ak by sa sťažoval na bolenie hlavy aj po ich prvom zákroku, moholby nemocnicu napadnuť za zle odhadnutie diagnózy s následkami ohrezenia zdravia...
potrebuje však na to právnika, veľmi dobrého právnika...
cast z toho preplaca zdravotka
to lebo si si to sposobil sam nezriadenym chlastanim, alebo by si to platil aj keby si bol npr. ucastnikom dopr. nehody?
Ale hlavne ze je to povinne. Som zvedava kam tie peniaze idu.
UN L. Pasteura Košice ??
@tomas231 neviem či je suma adekvátna, no CT asi nepatrí k najlacnejším zákrokom. Na tvojom mieste by som ich skúsil kontaktovať so žiadosťou o zníženie platby.
ale inak toto je hrozne, netusila som ze az tak draho mozu vyjst taketo veci
V iných štátoch to funguje rovnako.
Jasné že keby mu zranenie aj v opilosti spôsobil niekto iný, tak to ošetrenie má mať zadarmo.
ake odvolanie? 24 hodin na OAIM stoji okolo 3500€ (personal, lieky, pristroje, starostlivost) => on tam bol 36 hodin
prevoz sanitky 0,07€/km, CT okolo 100€, vyplach zaludka netusim.
Suma sumarum nech nezere, mal by ako nepoistenec platit okolo 5000€ , platit ma iba 2800€, cize zvysok preplaca poistovna z poistky, nevyhodou je, ze bol na OAIM, co je fest drahe (preto sa to vola "intenzivnej mediciny") a co sa este cudujem, ze mu poistovna nieco preplatila, kedze to bolo vlastnou vinou (ty tiez ked rozjebes v autoneho svoje auto, tak ti zo zakonnej poistky nepojde toho vela a vacsinu znasas ako vinnik sam)
Ct draha zalezitost, beriem a vyplach zaludka realne stoji par eur za asistenciu sestricky
Plus je otazne kolko z toho realne ide lekarom ked sa furt stazuju na nizke platy..
Je to cele chore na hlavu toto....
skus sa liecit v zahranici a uvidis, ze slovensko je este dost lacne
Kazdy tu riesi cenu. No mna hned napadne preco 23 rocny sa musi opit do takeho stavu kde potrebuje zachrannu sluzbu.
Mozno si do buducna rozmyslis.
Co sa tyka usa. Tak ich system zdravotnictva je povazovany za jeden z najhorsich. Preto uz tiez sa bude menit na povinnu.
Tie peniaze totizto nemocnicu obidu velkym oblukom a zakotvia niekomu vo vrecku
» www.prevodnik.sk/prevodnik-mgl-p...
tu si sa ani len nevošiel do tabuľky.
A podľa » www.prevodnik.sk/index.php...
to máš za
8 a anglánskych ¾ k tomu.
Příště to bude za DESET, frajeři?
stale to bolo jeho vinou, neviem je to take nepochopitelne? Kolko ludi bezne skonci na OAIM ? Ked bol tak v poriadku ako vypraval, mal moznost po CT hlavy podpisat reverz a ist po vlastnych pekne domov a nie sa nechat hospitalizovat, nikto neni v nemocnici dobrovolne, kazdy po podpisani papierov moze ist hocikedy domov, oni ta tam nepriputaju. Ale vies, natahovat sa s nejakym najebanym faganom s par promile, robit mu testy, vyplach, to by som nerobil ani za nadstandartny lekarsky slovensky plat. Ked chces kvalitnu starostlivost, staci si platit sukromne pripoistenie a nechat sa odviest namiesto statnej nemocnice, do sukromnej kliniky
Ako ja citam o OAIM na strankach nemocnic, tak toto oddelenie citujem:
"v nemocnici predstavuje najťažšiu oblasť medicínskej starostlivosti, preto musí byť organizovaná podľa presne dohodnutých pravidiel".. je tam vela sestier, doktorov, kvalitne technicke vybavenie. Cize nemyslim si, ze by to bola uroven cakarne dedinskeho lekara A asi chlapec nebol moc v poriadku, ked ho umiestnili prave na toto oddelenie.
"Intenzívna medicína je odbor medicíny, ktorý zabezpečuje starostlivosť a liečbu kriticky chorých, u ktorých hrozí zlyhanie" -> s 3 promile v bezvedomi...
Takisto kamoska nedavno bola po zakroku a uz par dni tam lezala s tym ze nechapala preco jej vravia ze este musi ostat lebo nebol to vobec ziadny vazny zakrok normalne odtial musela UJST lebo by ju tam drzali este tyzden.
Nechcem sa uz viac tlakovat mam hrozne tazke srdce na tieto institucie ahojte
zaziadala si o reverz?
Prepustenie sa vykoná na základe písomného súhlasu (reverz). Toto sa nevzťahuje na pacientov s prenosnými ochoreniami a tam, kde bolo uložená ústavná starostlivosť súdom, alebo o ktorej zákonitosti rozhoduje súd.
Stacilo si vypytat reverz, ak ti ho odmietli dat, zavolat policiu. Tot vse.
tiez som tomu vobec nepochopila
akoto ze musis platit ak si poisteny?
sanitku a všetko ošetrenie si platiš ak to nebola život ohrozujuca situacia
nehladiac na poistenie
lebo koli tvojej hlave vyslali sanitku, ale niekde inde mohol mať niekto infarkt a o sanitku menej
mohol si to aj yvspať pripadne sa odviesť taxikom, lebo všetci pacienti vezeni sanitkou idu prioritne na všetky vyšetrenia, nečakaju a aj za to sa plati takisto za použite pristroje, lieky neviem ake ti dali ale ako
nuž pekne
nabuduce radšej len ked je to v ohrozeni života... inak platiš pomaly aj za to že si sadneš na sterilnu stoličku
si zarobil no
A vraj ten s tou tabuľkou je šašo...