Roymýšľam, že by som si kúpil už svoj vlastný byt lebo momentálne bývam spolu s mamou v prenajatom. A tak sa pýťam, že či sa oplatí zobrať hypotéku 50 000 na byt za 40 000€ a za zvyšok si chcem kúpiť auto, ktoré budem mať na dlhšie.
Oplatí sa to pri mojej 850€ výplate a zadĺžení sa minimálne na 20 rokov ? Chcel by som to splácať po 150-200€. V prenajatom si nemôžem ani zariadiť byt podľa svojho lebo je to zbytočné a nie som vo vlastnom.
ak chces byvat sam a hlavne to budes vediet splacat a daju ti ju, tak sa oplati... ale za zvysnych 10 by som si skor ten byt vybavil nez kupoval auto...
to je vtip nie ? Nemôžeš žiadať 50 000 eur na byt za 40 000 eur. Mohol by si žiadať 40 000 eur na byt v hodnote 50 000 eur. A na auto sa hypotéka nevzťahuje, lebo banka prevedie len peniaze na byt.
@yoss to som nedomyslel 0_0 tak jedine hypotéka a založím ten byt, ktorý chcem kúpiť (po dohode s majiteľom) a potom zobrať úver 10 000 ... to už je možné ?
@soldier316 minimálne 20% z ceny bytu musíš mať v súčasnosti nasporené, zvyšok ti poskytne banka, avšak maximálne do 8-násobku čistého ročného príjmu + musí ti zostať zákonom stanovená rezerva. Takže, ak nemáš nasporené, budeš musieť založiť nejakú ďalšiu nehnuteľnosť alebo to dofinancovať spotrebným úverom. Ďalší úver na auto si musíš asi vybaviť osobitne.
Auto radsej na leasing, zaplatis prvu vyssiu splatku a potom uz sa da v pohode mesacne nastavit, napriklad Kia ma teraz moznost splacat mesacne okolo 50-100e s tym, ze das po 3 rokoch alebo ako vyssiu splatku. Na hypo min. 20% plus asi by som si nechal nieco navyse pre istotu aby si nepotreboval v buducnosti splacat pozicku dalsou pozickou.
Ja som si bral hypoteku nedavno. Ohladne hypotek sa to meni kazdu chvilu. Kedysi si dostal 100percent hypoteku potom 80% a teraz sa to zase sprisnilo. Ja som mal nastastie zmluvu podpisanu este pred dalsik sprisnenim pravidiel. Skus oslovit hypotekarneho poradcu a porozpravat sa snim... Bezne mas take sluzby na nete..... A ja si hypoteku beriem sam za seba a proste to clovek musi zvladnut. No mysli aj na to ze musis potom platit aj poistenie bytu, nehnutelnosti a hypoteky.
Pokial nechces americku hypoteku "na cokolvek" (vacsinou nizsia max. hodnota a vyssia urokova sadzba), tak bezne banky davaju hypoteku v hodnote 80 percent odhadovanej ceny nehnutelnosti, teda davaju aj 90 percent ale to robia seriozne banky v mensej miere, a to tzv. bonitnym klientom alebo napr. ako benefit svojim zamestnancom alebo po znamosti. A pozor este na to, ze ta odhadovana cena moze byt o dost nizsia nez trhova cena, na ktoru byt kupujes - hlavne vo vacsich mestach, kde su ceny nehnutelnosti vyrazne nadhodnotene, no napriek tomu sa predavaju pretoze dopyt vyrazne prevysuje ponuku... Takze keby si kupoval byt napr. za 50 tis., banka ho moze ohodnotit napr. na 40 tis. a z toho ti da napr. tych 80 percent, takze by si potreboval 18 tis. vlastnych zdrojov. Nemusi sa to nutne takto stat, len pozor na to. Kazdopadne predstava, ze ti da banka viac nez je cena bytu a kupis si z toho auto nie je tak uplne realna, ja by som s danym platom riesila veci postupne - napr. najprv starsie auto (ak ho naozaj potrebujes) a potom vlastne byvanie.
Urcite si hypoteku zober ak by si mal platit podnajom tak nic z toho nemas a 40k nie je velka suma. Ja mam teraz sama hypoteku, platim 200€ hypo, (300 so vsetkymi nakladmi od vody , tv, internet, teplo, ...-az po data v mobile), a predtym som platila za jednu izbu 250€ s2-3 spolubyvajucimi v byte. Takze dam len o 50 viac a mam klud. Hlavne si nepytaj pomoc of hypotekarneho poradcu, sice jej priamo neplatis ale banka ti tu sumu (1% zo sumy hypo) pekne zarata do tvojej hypo splatky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov