Otázka na ľudí ktorí sa vyznajú v nadstavbových štúdiách a veciach tomu podobných..
No tak mám malú otázku. Čo môže robiť človek s gymplom, ktorý zistil že akosi proste na vysokú školu nechce chodiť? (Áno viem že si to mal rozmyslieť skôr a mal ísť inde a bla bla.. Rieši to ale momentálne a nie pred 4 rokmi.) Existuje niečo ako nadstavba
Dalsia moznost "SOŠ Policajného zboru" a dalsia dorovnavacky a tahat dalsiu strednu, pripadne skusat ci by ta nezobrali len na nejake nadstavbove studium inde.
ja som so svojou výškou spokojná, len môj priateľ na to očividne nemá, resp. nechce mať, radšej maká, ale učiť sa mu nechce ani bohovi.. tak preto som chcela reku či sa mu nedá radšej niečomu vyučiť nech môže ísť makať, nech netrápi seba aj svoju mamku nejakou výškou ktorá aj tak nevyjde.. ale oki ďakujem za rady @matheusko skúsim mu to navrhnúť
kedysi bolo dosť rozšírené aj pomaturitné štúdium, ale vplyvom toho, že dnes na niektoré odbory vysoké školy zoberú každého sa toto štúdium postupne rušilo, teraz už asi je len na pár školách, zväčša súkromných a hlavne v Bratislave.
Organizácii, ktoré organizujú kurzy je veľa, sú to rôzne kurzy, či už manikúra, vizážista, účtovníctvo atd...
Ak by si mala o niečo záujem, určite je dobré sa prihlásiť, môže Ti to pomôcť.
Ale tie kurzy niečo stoja, neviem, či by Ti ich rodičia boli ochotný zaplatiť alebo či majú vôbec možnosť Ti ich zaplatiť, ak nie, stále ešte existuje možnosť prihlásiť sa na úrad práce a ten robí kurzy bezplatne, len nerobí ich stále, takže možno budeš musieť chvílu čakať. A ešte ak budeš na úrade práce, môžeš využiť ak možnosť absolventskej praxe, kde tiež možno získaš nejaké skúsenosti a pár € si aj zarobíš...
@kikhuska002 to je super a kam chodíš? to chodíš normálne ako na nejakú strednú ako nadstavbu alebo to má nejaká iná inštitúcia pod palcom? nevieš mi o tom bližšie info pls poskytnúť? ako o prihláškach, prijímačkách napr., ako to tam funguje, či to máš externe alebo denne alebo tak.. moc by si mi pomohla
@tinka23 ... pokial na to nema, tak je lepsie mat remeslo v rukach. Pokial na sa mu na tu vysku nechce, tak by sa mal predsa len k tomu dokopat ... inak to neskor bude lutovat
@tinka23 je to v okrese Nové Zámky, také dačo má tuna stredná škola. Je to rovnaké dačo ako stredná škola, len sú tu odborné predmety, môžeš si vybrať odbor (napr. tu je životné prostredie, verejná správa) tiež sa dá študovať aj externe, i dennou formou...prihlášku som musela poslať, ale obvykle na pomaturitné zoberú každého...záleží to tiež od školy...
@d170 AP a skusenosti - nic moc. A kurzy na UPSVaR - len prvy je "zdarma". Kazdy rok neotvaraju vsetky a vasinou je to SBS-ka, pocitace, jazyky, a p. drobnosti.
@matheusko no tak každý má iné skúsenosti, treba si dať pozor pri výbere podniku, kde bude človek mať tú absolventskú prax, predtým tam vždy človek ide potvrdiť ten papier, takže ak si človek myslí, že by to nechcel robiť alebo má pocit, že tam bude len za otroka a nič ho nenaučia, tak sa treba dohodnúť aby napísali, že nemajú záujem.
Najdú sa aj takí ľudia, ktorí mali opačnú skúsenosť a dokonca ich po skončení tej praxe v tom podniku aj zamestnali, lebo boli s nimi spokojní a uvoľnilo sa práve miesto...
@matheusko ja už mám pocit že on sa nedokope k ničomu.. skúšam ho dokopať aj ja ale nula bodov, tak sa asi idem spolčiť s jeho mamkou a dúfam že už spolu niečo vyriešime.. vieš ja si nemyslím že je hlúpy, ale proste on si povie že na to nemá a ani sa poriadne nepokúsi.. a ani neuvedomuje ako si tým škodí.. ale však aj manuálne pracujúcich treba
@kikhuska002 oki super nápad, to máš normálne výučný list a hotovo hej? dvojročné to máš? idem asi prelúskať nejaké stredné školy tuto v BB a zistím či také dačo ponúkajú, hádam aj tu sa nejaká nájde
@sandy114 nad kurzom som tiež uvažovala, ale v podstate jemu by bol najlepší aspoň výučný list alebo čo.. vieš nech dačo má, v kurzoch nie všade dávajú také certifikáty ktoré ti aj na dačo budú
@d170 ...prevazne sa jedna o rozne kancelarske prace, teda velky priliv vedomosti tam cloveka necaka. To ci je to normalna prax, alebo vyuzivanie absolventov, uz zalezi od konkretneho miesta a nie vzdy sa to hned prejavi. Ze si niekde niekoho nechaju, je len vynimocne. Zaverom v buducom zamestnani to uchadzaca nezvyhodni natolko aby si toho vsimol. Teda podla toho ako vyzeraju statistiky.
@tinka23 ...tak treba aj ludi co vedia robit rukami, ale teraz je taka situacia, ze hadzat sa do zamestnania sa nevyplaca. Radsej studovat, cim dlhsie, tym lepsie, aj do zahranicia, to je fuka. Len sa nehrnut do zamestnania, lebo sa moze stat ze bude sklamany A potom sa uz do toho studia nedokope asi nikdy.
@matheusko každopádne pol roka je dosť dlhá doba a človek má počas nej zarobí aspoň pár € a je možné, že aj zamestnanie a určite je to lepšie ako sedieť doma zo založenými rukami...
Podla mňa pokial by si chcela ísť na nadstavbu tak by si teoreticky mohla, ale prakticky by si musela vedeť to čo oni, takže vyber si školu choď tam, spýtaj sa či ťa zoberú (v našej berú každého debila aj postihnutých aj všetku zberbu takže u nás by si to mala na 100% isté ehm a nechcem tým povedať že si debilka hej ?? )
Požiadala by si dákeho tvojho budúceho spolužiaka o poznámky a pekne by si sa učila a učila a učila a učila...a potom by myslím bolo na škole či ťa zobere hneď alebo až po dákych skúškach ktoré zložíš...
@fartgas možno trochu hej, keďže ja som na pedagogike a chcela som tu byť a aj tu ostanem už vyššie som písala že sa jedná o môjho priateľa a neboj chápem že nemyslíš že som debilka a kam chodíš na školu? akurát kukám nejakú ponuku v BB a nič moc nejako..
Po pravde ja neviem. Ja som chodila na nadstavbu, ale to bolo urobené inak. 3+2 čiže 3 - výučný list. To je to vyučenie remeslu ako bolo spomenuté. A potom človek si podá prihlášku a dá sa na nadstavbové štúdium. Dala som a mám už i maturitu. Ale dá sa ísť na nadstavbu i bez predošlej činnosti 3+ čiže podať si prihlášku a ak ju schvália tak buď externe alebo denne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Organizácii, ktoré organizujú kurzy je veľa, sú to rôzne kurzy, či už manikúra, vizážista, účtovníctvo atd...
Ak by si mala o niečo záujem, určite je dobré sa prihlásiť, môže Ti to pomôcť.
Ale tie kurzy niečo stoja, neviem, či by Ti ich rodičia boli ochotný zaplatiť alebo či majú vôbec možnosť Ti ich zaplatiť, ak nie, stále ešte existuje možnosť prihlásiť sa na úrad práce a ten robí kurzy bezplatne, len nerobí ich stále, takže možno budeš musieť chvílu čakať. A ešte ak budeš na úrade práce, môžeš využiť ak možnosť absolventskej praxe, kde tiež možno získaš nejaké skúsenosti a pár € si aj zarobíš...
Najdú sa aj takí ľudia, ktorí mali opačnú skúsenosť a dokonca ich po skončení tej praxe v tom podniku aj zamestnali, lebo boli s nimi spokojní a uvoľnilo sa práve miesto...
Takže určite by som to nebrala len negatívne...
@kikhuska002 oki super nápad, to máš normálne výučný list a hotovo hej? dvojročné to máš? idem asi prelúskať nejaké stredné školy tuto v BB a zistím či také dačo ponúkajú, hádam aj tu sa nejaká nájde
@sandy114 nad kurzom som tiež uvažovala, ale v podstate jemu by bol najlepší aspoň výučný list alebo čo.. vieš nech dačo má, v kurzoch nie všade dávajú také certifikáty ktoré ti aj na dačo budú
Požiadala by si dákeho tvojho budúceho spolužiaka o poznámky a pekne by si sa učila a učila a učila a učila...a potom by myslím bolo na škole či ťa zobere hneď alebo až po dákych skúškach ktoré zložíš...
Nepredstavujem si to moc ružovo ??
Ja tam aj bývam na intráku.