naposledy na zš (za čo sa dosť hanbím, že som na to kašlala..) a to Z poľovníckej Kapsy ... na strednej som čítala iba Antigonu aj to na nete, a teraz čítam Klub Pickwickovcov.. ale asi s dvojročným meškaním hehe...
My sme mali na základke jediné povinné čítanie a to: prečítať si nejakú poviedku od Tajovského (potom nás skúšala obsah). Minulý rok sme nemali nič, a prednedávnom nám dala profka zoznam a väčšinu kníh odtiaľ by som si prečítala raz tak či tak, takže tak no
niekolko som ich precital, a niekolko knih z povinneho citania sa mi dokonca pacilo, a patria medzi moje oblubene (musim dodat, ze som do skoli chodil v Rakusku, tak tu mame trosku ine povinne citanie, dost zalezi od ucitela, ktore knihy, ktore su v rebricku pre povinne citanie vyberie...)
a napríklad niektoré knihy povinného čítania sa mi možno nepáčili preto, lebo som na ne ešte nedozrela alebo ako to povedať... napríklad Utrpenie mladého Werthera sa mi zapáčilo až na tretie prečítanie a ešte sa hodlám zopáknuť Hamleta
a pamätám si, že pri čítaní Živého biču som sa dostala po nejakú 22 stranu a potom som to nechala tak. A na moje šťastie nás skúšala všetkých celoplošne a mňa sa opýtala na vec z tých prvých 22och strán
V povinnom čítaní sú podľa mňa v pohode veci, ale zo slovenských tam absolútne nepatrí zemiansto (či ako sa to volá), ani tú prvú vlnu realizmu až takú úžasnú nemáme. Romantizmus bol pre Slovensko dôležitý, tak budiš, ale tiež z rom. diel samotných odviazaný bohvieako nie som, aj ked klokúk dole, že sa tento národ na niečo podobné zmohol, to hej. Naopak by tam malo byť viac slovenských kníh, všeobecne viac moderny a povojnovej literatúry (aby to zapláclo 3. aj 4. ročník).
@ciernaruzicka suhlasim s tebou, nechapem ako mozu hned pindat niektori ludia na povinne citanie. Vdaka tejto "povinosti" som sa dostala ku skvelym kniham ako Otec Goriot, Antigona, Hamlet...
su to knihy, ktore sa necitaju lahko, ale maju svoje osobite caro
Celkom dosť som toho prečítala z povinnej literatúry...Ale hlavne z obdobia po druhej svetovej vojne - aj slovenských aj svetových autorov. Slovenskému klasicizmu, romantizmu a Hviezdoslavovi som sa vyhýbala, to som riešila cez referaty.sk, aj tak by som asi nepochopila hlavnú myšlienku.
Ja som, čo sa slovenčiny týka, bola vždy poctivá! (Kto chytá v žite som si dokonca z chuti prečítala aj viackrát) Ale na Obranu Sokratovu, čo sme mali mať na filozofiu, ma nikto nepresvedčí.
pamätám si ked sme mali do čerta názov som zabudle niečo s lodkou tak som prečítala asi prvé 2 strany, bola to strašná nuda tak som sa na to vykašľala a nakoniec som si to našla na nete
Raz,tuším od Kláry Jarunkovej to dačo bolo .. Inak cez net lebo niekedy som sa aj pokúšala niečo čítať len ked je niečo nútené už sa do toho nedokážem vcítiť ako napriklad do niečoho čo si sama vyberiem .. Potom mi unikala pointa a neprehrýzla som sa ani cez prvú kapitolu lebo kniha ma absolútne nezaujala ..
áno, nie vždy, ale otvorila.. Mám rada knihy, no ak počujem slovo povinné čítanie, stavajú sa mi chlpy. jednoducho, je to strašne násilné nútenie a vnucovanie istých diel žiakom. Ak mi niekto poradí knihu, rada si ju prečítam, ak mi učiteľka prikáže prečítať si knihu, tak si ju väčšinou prečítam, no už ako ju otváram, mám k nej istý odpor-proste čítam ju nasilu, lebo to niekto prikázal.
Povinnému čítaniu by sa mal podľa mňa vymyslieť iný spôsob "nútenia" detí k čítaniu kníh...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
a že sa cítim ako nevzdelanec, keď som to nikdy nedočítala!
inak som citala Maleho princa, Antigonu, Hamleta, Petra a Luciu a Jozefa Maka
Hamlet - kúsok
Goriot - kúsok
Hájnikova žena - fakt že len kúsok
Nevládal som prečítať celú asi žiadnu a stotožňujem sa so @14 .. Povinné čítanie je oxymoron.
a pamätám si, že pri čítaní Živého biču som sa dostala po nejakú 22 stranu a potom som to nechala tak. A na moje šťastie nás skúšala všetkých celoplošne a mňa sa opýtala na vec z tých prvých 22och strán
a inak som prečítala celkom veľa vecí z povinného čítania, ale zas nejaký poctivý čitateľ som nebola, to určite nie.
su to knihy, ktore sa necitaju lahko, ale maju svoje osobite caro
Presne, tiež mi chýba len Hájnikova žena! A to som to ani tak skoro nevzdala, pokúšala som sa o to dvakrát, no márne
Skúsim po maturitách, možno potrebujem dozrieť
treba si vediet dobre vybrat... hovadiny skopcit z netu a dobre veci si precitat a sam spracovat
ešte aj od Sartra som niečo čítala, ale viac ma bavila poviedka, ktorá povinná nebola
Povinnému čítaniu by sa mal podľa mňa vymyslieť iný spôsob "nútenia" detí k čítaniu kníh...
Peter a Lucia - Rolland
Múr - Sartre
Neprebudený - Kukučín
Tri Gaštanové Kone - Figuli
Premena - Kafka
a je toho teraz na výške plno...
Étranger (Cudzinec) - Camus
Rhinocéros (Nosorožec) - Ionesco
Huis Clos (S vylúčením verejnosti) - Sartre
The Fall of the House of Usher (Pád Rodu Usherov) - Poe
a tak.