Peniaze sa zbierajú buď na konkrétne účely (charita, stavba kostola, oprava kostola) alebo pre potreby danej farnosti (kostola). Poprípade z toho ide kúrenie, sviece, kvety...
Ja tam dávam vždy aspon čosi. Prečo nie? Aj farári musia z niečoho žiť.........
To jak keby som povedal že prečo tím obchodníkom davaju Korejci prácu, vsak ak by oni predali vsetko čo maju doma tak by uživili svoje deti (aspon chvílu).......
Inak cudujem sa ze cirkev vlastni kostol hociaky na slovensku a v okolitych statoch..... vsak to vsetko pred 200rokmi staval štat a patrilo to statu nic nepatrilo cirkvi, oni to len mohli spravovat. a co vlastnili tak tie sa im zobrali lebo nemali na udrzbu a podobne a tak za to ze sa o tie veci starali tak to mohli pouzivat a dostali za to aj plat ako kazda statna sprava.
(ja len tak medzi recou)
Tak či tak, treba priznať, že Rímokatolícka cirkev (RKC) nefunguje tak ako by mala. Ani z prípevkov od štátu, ani nijako. Niečo tam veľmi smrdí. A je to príliš ďaleko od zamýšľanej Kristovej cirkvi.
@igorv a to je malo minimalna mzda? Vsak su oslobodeny od platenia vsetkeho co vela ludi musi platit este dalsie veci ked dostane tolko isto. Nemozu mat deti, rodinu, tak kde by to minal?
Ja nechápem jak kdosi môže povedať že "vsak nech ich platí Vatikán" abo kdo.
Maju minimálnu mzdu tak ako aj vy, tí chudobnejší...
To aj vás platí štát. Tak a prečo? PRečo vám za prácu dáva plat?
Nech vás platia rodičia, nech si naťažia zlato a predávaju ho........
Kým som chodil na birmovku nám to kňaz vysvetľoval.. napríklad na benzín (pohreby, svadby...) niečo dávajú na potreby farnosti, pre mladých vo farnosti (nám prispievali na duchovné obnovy a rôzne akcie). Z tých 10centov, čo ľudia hodia do zvončeka sa veľa nenazbiera.
(Nechcem obraňovať, ani nijako ničiť RKC, len konštatujem, čo mi bolo povedané, a čo viem z vlastnej skúsenosti)
@qwedsayxc
Ľuďom s klapkami na očiach to nevysvetlíš : @12
A k téme - náš farár dostáva 300€, zvonček vyberám osobitne, niekedy kostolník...v nedelu sa nazbiera cca 20-30€, počas pracových dní 0€. A všetky peniaze zo zvončeka sa odkladajú na opravu kostola, vzácneho organu, ktorý sa momentálne reštauruje, kupujú sa za ne kvety, sviece, platía sa energie...
@igorv 10centov? som raz pocul konverzaciu(co som nemal pocut) ako ked hovorili ze len 20 000sk sa dnes nazbieralo, mozno buduci tyzden bude lepsie. ano bolo to uz davnejsie, ale sa vyhybam takym ludom.
Ide o to, že ľudia očakávajú od cirkvi doslova zázraky a pritom na ňu zároveň stále nadávajú a podobne.
Charitatívne zbierky robia uvedomelí ľudia (aj tak veľká časť tých zbierok ide na "súkromné účely") alebo cirkev. A myslíte, že kde sa nazbiera viac?
@lu409 tak tak. ľudia si myslia, že "dávanie desiatkov" je výmysel cirkvi ako takej, pravda je taká, že to je písané kdesi v Biblii. Ide o znak obety, darovať desatinu príjmu na vyššie (dobré) účely, ako ich prehýriť
je to skandal....nedavam im peniaze lebo sa tam nevyskytujem...ale kedysi ma presvedcili ze si ich ani nezasluzia..vystojim si ten rad kym pozehna vsetkych predomnou a nakoniec mi ani neda ten keks?
alebo ochutnam tu svatenu vodu a je evidentne zavadna...proste flakaju to mali by si zobrat priklad z vodky a vysvetit ju aspon 7x
@igorv ja si myslim, ze keby veriaci krestania mali sami prispievat na chod svojej cirkvi (bez statnych prispevkov), velmi rychlo by si rozmysleli co pre vieru v Boha naozaj potrebuju...
minule sme sa o tom bavili s farárom, a hovoril, že tie peniaze idú na kostol, dostávajú min. mzdu a z toho si platia ubytovanie a všetky tie veci.. ale chodím do kostola iba cez Vianoce, Veľkú noc a niekedy keď sa mi chce a buď tam nedám nič alebo 20-50 centov
@bracadabr - nazor..je to velmi velke zderstvo podla mna....aj s toho dovodu je cirkev s hladiska penažnej hodnoty na tom velmi vysoko konkurujuc svetovým firmam i ked sa to nezda a tvária sa inak.... nepáči sa mi že to cele pracuje so strachom človeka !!! napr. niekto tzv zhreší, príde na pokanie/rozhrešenie/spoved (či ako sa tomu nadava) - nasledne aby sa citil o ešte niečo lepšie na duši, ponecha tam nejaku penažnu čiastku ..."aby tzv. neskončil v pekle" ! ! ! (moc polopatisticky napísane ale niekedy viac vystihujuc ako točenie sa okolo toho)
@nemethissan v podstate si to napísala zbožňujem keď niekto ma nejaké vyjadrenia a ani nevie o čom točí ... prv sa zaujímaj keď už chceš niečo napísať...mnoho ľudí si neuvedomuje cenu spovede... keď sa vyspovedáš nepotrebuješ sa po tom ešte 500x prežehnať alebo niečo platiť ... lebo už ti je odpustené máš rozhrešenie a si bez hriechov ... @igorv myslím, že už to tu bolo vysvetlené dostatočne , podstata... no kto má raz taký pohľad a chce v neho veriť tak zbytočne... všetko si vysvetlí tak ako jemu vyhovuje a vždy si nájde niečo ....
@mofowo Na vieru v Boha netreba cirkev ako takú. Cirkev sú ľudia zhromaždení v Jeho mene. Ľudia, ktorí žijú podľa Kristového učenia. Či žijú podľa učenia cirkvi katolíckej, protestantskej alebo inej. Kto vie, ktorá je tá správna?
Ide o to spoločenstvo. A spoločenstvu prispejem na potreby. @nemethissan ak sa bavíme o cirkvi katolíckej určite. Hlavne na miestach vo Vatikáne je to choré. Takisto ako pedofília a podobné choroby kňazov. Väčšina zlých vecí v cirkvi však bola rozhodnutá pápežmi, ktorí sa dostali na svoj post po známosti. Neviem ktorý pápež usporadúval sexuálne orgie, ďalší robili križiacke výpravy (ktoré však boli zddehonestované). Som si vedomí, že to však nič nemení na tom aký majú ľudia o RKC názor. A je mi to jasné, tiež mám ten svoj. No treba sa na to pozrieť aj y toho druhého hľadiska, kto robí najväčšie zbierky pre chudobných, o koho sa nevie postarať štát? Kto zakladal prvé nemocnice a školy?
Hviezdoslav pekne opísal stav cirvki v Krvavých sonetoch:
Kresťanstvo tvoje — lož je, faloš, mam!
Mlč o pohanoch! zle sa vyhováraš:
čo Tatár, Vandal raz, Hun, hľa! to stváraš,
sa v majstra vyučiac ich remeslám.
K oltárom lezieš, utieknuc sa v chrám;
však modlu na srdci, v jej službe háraš:
hej, o pokore, bázni leda táraš,
si ošemetník pred Bohom i tam!
Že vyslanec si svetla? Za misie!
prírody deťom odurmaniť um
a s vierou vposled opantať im šije —
Oj, dovidia včuľ na grunt tvojich dúm,
ich cvične núkaš začrieť do biblie:
krvavé vážiť — evanjelium!…
@igorv "...Ide o to spoločenstvo. A spoločenstvu prispejem na potreby."
Keď to chceš robiť ty tak je to v poriadku, pretože je to tvoje spoločenstvo, nie moje...
Ja som reagoval na to čo si písal o štátnych príspevkoch. Nesúhlasím s nimi. Pripadá ti v pohode, keď cirkev dostane peniaze od štátu a potom farár pred voľbami číta na omši biskupský list v ktorom nepriamo vyzýva veriacich aby volili KDH? Ruka ruku myje...
Proti tým čo majú úprimnú vieru nemám nič, ale netreba si zakrývať oči pred vychcancami.
@mofowo jasné, to je ďalší zo spôsobov ako sa na to dá pozerať. Príspevky sú fajn, tam ide skôr o tú hierarchiu a "svätosť" tých hore. Čo to vedú. Takisto môžem povedať, že nesúhlasím s daňami ako takými, pretože sa to všetko rozkradne.
@nemethissan
Že si to nepísala ? Ľudia ako ty ani nevedia, čo to spoveď vlastne je...Ty na to pozeráš len z veľmi rozmazaného uhlu...
A zdôvodniť mám čo ? Že za spoveď sa neplatí ? To nevieš ?
@ortego - nie ! ach snaž sa prečítať to čo napíšem. Samozrejme že viem že za spoved sa neplatí a uz 2. krat to opakujem.. odovodnenie som od teba chcela na tvoj nazo rže mam podla teba velmi rozmazany pohlad v tomto - tak v čom ? konkretizuj mi to ked už take reči
@igorv - ano určite su tam v tom zahrnute aj kladne roznorode akcie ktoré prinesu určite užitok to suhlasim...ano je pravda že sa do hlbky do tejto tematiky neorientujem ale napriek tomu ma zaujali rozne informacie v minulosti o tom...kde napr vacsina peniazi konči a pod. tak s toho dovodu som takto na to reagovala....nespochybnujem rozne dobročinne a prinosne aktivity...ale zaroven sa mi nepači opačna stranka toho celeho..len je smutne že vacsina ludi ktorých sa to týka ....to odmietaju vidiet...
@nemethissan ak narážaš na mňa, že by som to mal vidieť, vidím to dostatočne. Preto sa veľmi v RKC neangažujem, aj keď som pôvodne katolík. Normálne zmýšľajúci človek nevyzerá ako zajkousko ale prizná chyby. Všetci ich robíme a konečne prišiel človek, ktorý vyzerá, že to chce fakt zmeniť (františek). Držím mu palce. No vraciať sa do RKC nechcem. Zatiaľ
súhlasím s vyjadrením @nemethissan ... beriem to tak isto ... je to práca zo strachom a s vnucovaním ilúzií ( teraz nechcem rýpať do veriacich ) ... príde mi hlúpe brať od ludí peniaze v kostole ... nech sú kostoly a nech do nich ludia chodia a modlia sa ale nech preboha neplatia a nedávajú peniaze, na čo to je? ... ak by sa malo jednať vyslovene len o štedré dary na rekoštrukciu kostola alebo čo ja viem, tak nech sa páči ...ale kčomu je to že ludia platia? ja tie inštitúcie neuznávam ( zopár krát som bol v kostole sa pozrieť aby som si o tom vedel aj vlastný názor na základe skúsenosti vytovriť, bol som s mojou bývalou priatelkou aj na spovedi ) no bola to pre mňa celé len jedna nevysvetlitelná komédia keď mi vysvetlovala ako to funguje a čo sa tam robí ... ale toto riešiť nechcem, máte svoju vieru v tomto to je fajn držte sa jej, len ma proste poburujú také veci že zdierajú ludí aj tam kde to nutné vôbec nie je
chápem že aj take ištitucie ako kostoli a pod. potrebuju s nejakých zdrojov fungovať...to áno ale napriek tomu som sa pozastavila nad tým ked som počula že cirkev je velmi penažne na tom dobre, nadpriemerne, konkurujuc iným významnym firmam....ako je to možne...? ked malinky prispevok sem, tam.....a zrazu takto ? Ako chápem že ked človek v niečo verí, ma argumenty na danu vieru, určite mu nieje prijemne ked mu niekto iný vyvracia tento názor, ale treba mat oči otvorene aj na možný protinázor... Pripadá mi to že...v dnešnom svete, x ludí sa snaži zbohatnut, priživit sa kde sa dá ....a toto neobišlo ani tuto sféru...
@nemethissan
No predovšetkým v tom, že spoveď chápeš z takého pohľadu, ako napr. hinduista chápe význam šintoistickej Omamori.
Spoveď je o duševnom uzdravení, o odpustení hriechov, kajúcnosti a predsavzatí viac nezhrešiť.
Spoveď ustanovil Kristus, keď im dal moc Ducha Svätého a odovzdal im aj moc odpúšťať hriechy...
Prijmite Ducha Svätého. Komu odpustíte hriechy budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú mu zadržané.
( Jn 20, 22-23 )
@igorv@7 a koľký z normálných ľudí robia za minimálnu mzdu? A s tej minimálky si platia energie nájom potraviny inkaso zatiaľ čo farári si nič s toho nemusia platiť.
@unspoken@1 takýto výsmešný názor som už počul veľakrát. Neviem čo tým presne myslíš ty, ale predať čokoľvek v akejkoľvek hodnote by pomohlo dočasne. V prípade chudoby ide o prerozdeľovanie financií, sociálny systém v štáte a pod. :letim:
@Bracadabr Tie peniaze, ktoré sú mimochodom už zdanené sa používajú na farské záležitosti, tým myslím napr. oprava budov, podpora farských spoločenstiev a pod. Napokon sa na konci roka, ako aj v nedeľu hovoriť koľko peňazí sa vyzbieralo týmto dobrovoľným príspevkom a na konci roka aj kam sa investovali. Nie je to nič čo niekomu niečo berie, je to dobrovoľné. :letim:
Čo si o tom myslíš ty?
Ja som toho nazoru, ze nech im teda prispeje Jezis...ved jemu nie je nic nemozne. apropo pred par dnami bola u nas jedna teta vyberat cirkevnu dan, 5 euro na rok a osobu. zaplatili sme. tak neviem ako si to mam vysvetlit....
@igorv
pred Bohom nemôžeš byť aj ryba aj rak...ak si pokrstený si automatický členom RKC, či chceš alebo nechceš...ak si myslíš, že nesplňa tvoje predstavy, vystúp a konvertuj na inu vieru...
nebudeš Bohužial ani prvý ani posledný...
kydať na cirkev svätu je ako by si kydal rovno na Ježiša Krista
a čo sa týka pápeža Františka pozri si toto vídeo...
@georg21 chod tam kde nebudes mat co jest kde byvat a kde ti nepojde wifi aspon do konca zivota potom mi tu davaj rozum blbecku...dovtedy si lezkaj niekde v kostole ktory je na vieru nepotrebn....y medzi kvetmi a organmi ak to ludstvu pomoze
@unspoken kostol je len miesto modlitby a miestom spoločného stretnutia s ostatnými veriacimi. Človek potrebuje svoju vieru zdieľať, nie je to len niečo čo má byť skryté pred druhými. Tak ako píše Biblia. Len som napísal svoj názor. A myslím, že celkom logický. Peniaze sa ľahko míňajú.
Som smutný z toho, že ťa to naštvalo :letim:
@unspoken Tvrdiť, že na svete je chudoba lebo napr. Vatikán vlastní kostoly je trochu veľmi zjednodušený názor.
V krajinách je z iných dôvodov chudoba: polit. systém, sociálny systém, vojny, prírodné katastrofy, ľudská chamtivosť... :letim:
@georg21 zisti si najprv co vlastni vatikan a potom tu piskuj...
V krajinách je z iných dôvodov chudoba: nabozenstvo hra predsa velku rolu kopec vojen je kvoli viere ale fanatykovi ako si ty je to skoda hovorit aj tak si bude mlet svoje boze .. tak dokonale stvarnujete tie hlupe ovecky @ortego a ty tiez
@unspoken
Nenapísal som ani slovo a štekáš tu na mňa ako blázon.
Podľa tvojej agresívnej reakcie usudzujem, že si nejaký zarytý fanatik...A s takými sa nedá rozumne baviť o takýchto veciach, ktorým navyše ani nerozumejú
Študuj, drahý priateľu.
Vojny sú predovšetkým výsledkom toho, že ľudia sa vo svojej pýche vzdialili od Boha a slúžia mamone. Pritom sa čoraz viac šíri ateistická ideológia, na čom usilovne pracujú médiá. A práve ateistická ideológia ( je ňou rovnako aj nacizmus a komunizmus ) vyvolala najhoršie vojny a prenasledovania v dejinách ľudstva.
Stalinizmus má na svedomí desiatky miliónov nevinných ľudí, ktorý sa stali obeťami organizovaného ateizmu. A nakoniec platí aj to, že v mene a pod vplyvom ateizmu sa za sto rokov urobilo viac násilia než v mene Boha za tisíc rokov.
@unspoken akákoľvek suma peňazí sa raz minie. @62
Nezdá sa mi, že by nejaká kresťanská cirkev viedla vojnu v modernej dobe... takže nechápem odkiaľ to berieš.
A ak mi nechceš napísať niečo čo mi dá vedieť že nejakú vojnu vedú tak ani nepíš. Lebo sa tu len doťahujeme, len neviem kto z nás má väčšie predsudky.
Nedávam do zvončeka peniaze. Do kostola chodím. Nezarábam, tak som rada, že si môžem za peniaze rodičov kúpiť desiatu. Ľudia ktorí zarábajú, si myslím, že by mohli prispieť pár centami, ale tiež je to ich rozhodnutie. Nepáči sa mi, že chodí s tým košíkom kostolník, a keď tam nič nehodíte, ľudia na vás zazerajú. V podstate je to vydieranie.
Nehádajte sa tu prosím, aj tak tým nič nevyriešite. Tí, ktorým sa to nepáči, ani sa im to páčiť nebude, Tí ktorím sa to páči budú naďalej prispievať. Prečo niekoho odsudzovať za takúto maličkosť? na svete je toľko vecí, nad ktorými sa oplatí rozčuľovať viac ako nad týmto. Ach.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
To jak keby som povedal že prečo tím obchodníkom davaju Korejci prácu, vsak ak by oni predali vsetko čo maju doma tak by uživili svoje deti (aspon chvílu).......
správne. plus na misijne účely pri evanjelizácii, charite, domovy vďaky, TV, noviny, školy cirkevné......
(ja len tak medzi recou)
Maju minimálnu mzdu tak ako aj vy, tí chudobnejší...
To aj vás platí štát. Tak a prečo? PRečo vám za prácu dáva plat?
Nech vás platia rodičia, nech si naťažia zlato a predávaju ho........
(Nechcem obraňovať, ani nijako ničiť RKC, len konštatujem, čo mi bolo povedané, a čo viem z vlastnej skúsenosti)
Ľuďom s klapkami na očiach to nevysvetlíš : @12
A k téme - náš farár dostáva 300€, zvonček vyberám osobitne, niekedy kostolník...v nedelu sa nazbiera cca 20-30€, počas pracových dní 0€. A všetky peniaze zo zvončeka sa odkladajú na opravu kostola, vzácneho organu, ktorý sa momentálne reštauruje, kupujú sa za ne kvety, sviece, platía sa energie...
@14
a ako hovorí @igorv potreby farnosti, oprava kostola, rôzne kytice, vence, kadidlo, akcie organizované farnosťou ..
Ide o to, že ľudia očakávajú od cirkvi doslova zázraky a pritom na ňu zároveň stále nadávajú a podobne.
Charitatívne zbierky robia uvedomelí ľudia (aj tak veľká časť tých zbierok ide na "súkromné účely") alebo cirkev. A myslíte, že kde sa nazbiera viac?
Prinajlepšom tých 10 centov...a to hlavne cez prac. dni.
Ak máš chvíľu, skús si toto prečítať:
» www.cestaplus.sk/kazatelnicazivo...
alebo ochutnam tu svatenu vodu a je evidentne zavadna...proste flakaju to mali by si zobrat priklad z vodky a vysvetit ju aspon 7x
Strašne primitívny pohľad. A inak, za spoveď sa nikdy neplatí...
a prečo ? tak aspon zdovodni svoj názor
@igorv myslím, že už to tu bolo vysvetlené dostatočne , podstata... no kto má raz taký pohľad a chce v neho veriť tak zbytočne... všetko si vysvetlí tak ako jemu vyhovuje a vždy si nájde niečo ....
Ide o to spoločenstvo. A spoločenstvu prispejem na potreby.
@nemethissan ak sa bavíme o cirkvi katolíckej určite. Hlavne na miestach vo Vatikáne je to choré. Takisto ako pedofília a podobné choroby kňazov. Väčšina zlých vecí v cirkvi však bola rozhodnutá pápežmi, ktorí sa dostali na svoj post po známosti. Neviem ktorý pápež usporadúval sexuálne orgie, ďalší robili križiacke výpravy (ktoré však boli zddehonestované). Som si vedomí, že to však nič nemení na tom aký majú ľudia o RKC názor. A je mi to jasné, tiež mám ten svoj. No treba sa na to pozrieť aj y toho druhého hľadiska, kto robí najväčšie zbierky pre chudobných, o koho sa nevie postarať štát? Kto zakladal prvé nemocnice a školy?
Kresťanstvo tvoje — lož je, faloš, mam!
Mlč o pohanoch! zle sa vyhováraš:
čo Tatár, Vandal raz, Hun, hľa! to stváraš,
sa v majstra vyučiac ich remeslám.
K oltárom lezieš, utieknuc sa v chrám;
však modlu na srdci, v jej službe háraš:
hej, o pokore, bázni leda táraš,
si ošemetník pred Bohom i tam!
Že vyslanec si svetla? Za misie!
prírody deťom odurmaniť um
a s vierou vposled opantať im šije —
Oj, dovidia včuľ na grunt tvojich dúm,
ich cvične núkaš začrieť do biblie:
krvavé vážiť — evanjelium!…
Keď to chceš robiť ty tak je to v poriadku, pretože je to tvoje spoločenstvo, nie moje...
Ja som reagoval na to čo si písal o štátnych príspevkoch. Nesúhlasím s nimi. Pripadá ti v pohode, keď cirkev dostane peniaze od štátu a potom farár pred voľbami číta na omši biskupský list v ktorom nepriamo vyzýva veriacich aby volili KDH? Ruka ruku myje...
Proti tým čo majú úprimnú vieru nemám nič, ale netreba si zakrývať oči pred vychcancami.
Že si to nepísala ? Ľudia ako ty ani nevedia, čo to spoveď vlastne je...Ty na to pozeráš len z veľmi rozmazaného uhlu...
A zdôvodniť mám čo ? Že za spoveď sa neplatí ? To nevieš ?
No predovšetkým v tom, že spoveď chápeš z takého pohľadu, ako napr. hinduista chápe význam šintoistickej Omamori.
Spoveď je o duševnom uzdravení, o odpustení hriechov, kajúcnosti a predsavzatí viac nezhrešiť.
Spoveď ustanovil Kristus, keď im dal moc Ducha Svätého a odovzdal im aj moc odpúšťať hriechy...
Prijmite Ducha Svätého. Komu odpustíte hriechy budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú mu zadržané.
( Jn 20, 22-23 )
Čo si o tom myslíš ty?
pred Bohom nemôžeš byť aj ryba aj rak...ak si pokrstený si automatický členom RKC, či chceš alebo nechceš...ak si myslíš, že nesplňa tvoje predstavy, vystúp a konvertuj na inu vieru...
nebudeš Bohužial ani prvý ani posledný...
kydať na cirkev svätu je ako by si kydal rovno na Ježiša Krista
a čo sa týka pápeža Františka pozri si toto vídeo...
Som smutný z toho, že ťa to naštvalo :letim:
V krajinách je z iných dôvodov chudoba: polit. systém, sociálny systém, vojny, prírodné katastrofy, ľudská chamtivosť... :letim:
@62
V krajinách je z iných dôvodov chudoba: nabozenstvo hra predsa velku rolu kopec vojen je kvoli viere ale fanatykovi ako si ty je to skoda hovorit aj tak si bude mlet svoje boze .. tak dokonale stvarnujete tie hlupe ovecky
@ortego a ty tiez
Nenapísal som ani slovo a štekáš tu na mňa ako blázon.
Podľa tvojej agresívnej reakcie usudzujem, že si nejaký zarytý fanatik...A s takými sa nedá rozumne baviť o takýchto veciach, ktorým navyše ani nerozumejú
Študuj, drahý priateľu.
Vojny sú predovšetkým výsledkom toho, že ľudia sa vo svojej pýche vzdialili od Boha a slúžia mamone. Pritom sa čoraz viac šíri ateistická ideológia, na čom usilovne pracujú médiá. A práve ateistická ideológia ( je ňou rovnako aj nacizmus a komunizmus ) vyvolala najhoršie vojny a prenasledovania v dejinách ľudstva.
Stalinizmus má na svedomí desiatky miliónov nevinných ľudí, ktorý sa stali obeťami organizovaného ateizmu. A nakoniec platí aj to, že v mene a pod vplyvom ateizmu sa za sto rokov urobilo viac násilia než v mene Boha za tisíc rokov.
Nezdá sa mi, že by nejaká kresťanská cirkev viedla vojnu v modernej dobe... takže nechápem odkiaľ to berieš.
A ak mi nechceš napísať niečo čo mi dá vedieť že nejakú vojnu vedú tak ani nepíš. Lebo sa tu len doťahujeme, len neviem kto z nás má väčšie predsudky.
Hm, ozaj je to zbytočné naťahovať sa, veď jediný "argument"
bude opakovať stále dokola...Tomuto hovorím odborníci.
oprava - "odborníci"
Nehádajte sa tu prosím, aj tak tým nič nevyriešite. Tí, ktorým sa to nepáči, ani sa im to páčiť nebude, Tí ktorím sa to páči budú naďalej prispievať. Prečo niekoho odsudzovať za takúto maličkosť? na svete je toľko vecí, nad ktorými sa oplatí rozčuľovať viac ako nad týmto. Ach.