Zamyslel som sa nad tým či by Felix Baumgartner počas svoju pádu počul hudbu zo svojho MP3 prehrávača vo chvíli, keď prekonal rýchlosť zvuku...čo myslíte?
ano pretoze, tie sluchatka v usiach by sli rovnakou rychlostou ako on sam, teda rychlost sluchatiek vzhladom na neho je nulova....a kedze vzduch medzi sluchatkami a jeho usnym bubienkom je tiez vzhladom na neho nulova, tak je to uplne normalna inercialna sustava, pocul by to rovnako ako keby stal na zemi
Co je toto za otázku? On letel rýchlosťou svetla oproti statickým objektom. Samozrejme že by pocul.
Iná vec je rýchlosť svetla. Keby si letel rýchlosťou svetla a vtedy by si rozsvietil baterku, tak to svetlo z baterky by už rychlosťou svetla oproti tebe nešlo. Definoval to isty Albert A.
@adriana92 práve naopak, zaprvé, rýchlosťou svetla sa podľa istého Alberta A. nemôže pohybovať nič iné len svetlo, čiže "keby si letel rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla".
A zadruhé, podľa toho istého Alberta A., keby si letela rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla a rozsvietila baterku, svetlo baterky by sa od teba šírilo rýchlosťou svetla relatívne k tvojej rýchlosti (pričom pre pozorovateľa zvonka by sa šírilo rýchlosťou svetla relatívne k jeho rýchlosti), na tom je práve celá teória relativity a (zakrivovania) časopriestoru postavená
@adriana92 on letel rychlostou svetla oproti statickym predmetom? Keby si letel rýchlosťou svetla a vtedy by si rozsvietil baterku, tak to svetlo z baterky by už rychlosťou svetla oproti tebe nešlo??? WTF ako povedal Albert E. rychlost svetla je konstanta, takze by to svetlo slo rychlostou c vzhladom na mna.....trosku si si to poplietla....
@adriana92 a svetlo je častica, rovnako ako je to vlna, rovnako ako akákoľvek častica nie je ani tak častica, kým sa na ňu nepozrieš, ale len vlna distribúcie pravdepodobnosti výskytu danej častice v priestore.
@vlado905 ano zle som to napísala. Mala som na mysli to, že pokial letiš rychlosťou svetla..hypoteticky, tak svetlo z baterku v tvojej ruke sa nebude sčítavať. čiže tvoja rýchlosť plus rychlosť svetla z baterky. Dik za opravu
@adriana92 ved prave to definoval isty Einstein, ze aj keby si isla rychlostou svetla, oproti tebe by svetlo zase islo rychlostou svetla a videla by si ho @14
@adriana92 Ako sa dá letieť rýchlosťou svetla? A ako vieš, čo by sa dialo, keby si letela rýchlosťou svetla, keď takou rýchlosťou nikto nikdy neletel??
Môj názor je, že keby si pustil MP3 (akokoľvek hlasno) z externého reproduktoru, ktorý by bol umiestnený meter za jeho hlavou, nepočul by žiadnu hudbu, pretože síce jeho rýchlosť voči reproduktoru by bola nulová, avšak v momente "vypustenia" zvuku z reproduktora, by sa táto zvuková vlna nedostala do jeho ucha, keďže v tomto momente vzniku vlny by jej rýchlosť bola nižšia vzhľadom na jeho ucho, takže by sa k nemu zvuk vôbec nedostal. Jedine, že by to boli sakra výkonné reproduktory a zvuk by ho dobehol neskôr, keď by sa jeho rýchlosť znížila pod úroveň rýchlosti zvuku .
...a nedovolím si ešte nenamietať aj k tej odpovedi...rýchlosť slúchadiel je irelevantná, keďže slúchadlá nie sú zvuk, ale ho vytvárajú...a on letel rýchlosťou vyššou ako je zvuk, teda ten zvuk (išiel rýchlosťou zvuku) zo slúchadiel podľa mňa asi nestihol dohnať jeho ušný bubienok, ktorý mu ušiel
@mrjimmy , ak by sa jednalo o slúchadla, ktoré by mal nasadené na ušiach, tak by zvuk z nich počul, pretože zvukové vlny sa odrážajú od prekážok. Takže ak by to boli veľké sluchátká, odrážali by sa vlny od ich vnútornej konštrukcie a prešli by až do ucha, kde by sa poodrážali až k ušnému bubienku. Nehladiac na rýchlosť jeho pádu...
@mrjimmy otázka pri mojej prvej odpovedi s externým reproduktorom je, či by vôbec niečo počul, aj keby jeho rýchlosť bola nižšia ako rýchlosť zvuku, keďže v stratosfére nie je vzduch a zvuk sa šíry len v plynných a kvapalných prostrediach. Ale je tam ozón a to je plyn, takže asi áno
Inak vedeli ste, že aj pri bežných činnostiach okolo nás vznika sonický tresk vyvolaný prekonaním rýchlosti zvuku? Napr. pri výbuchu petardy, alebo keď treskneš bičom, tak jeho koniec zakmitá rýchlejšie ako zvuk a vznikne tresk?
@mrjimmy s tym autom....ak by si siel v aute tak je to uzatvorena inercialna sustava, takze by si mohol ist aj rychlejsie ako zvuk, ale radio by si bez problemov pocul....najblizsie ked pojdes autom (konstantnou rychlostou) tak si v ruke hadz lopticku a uvidis, ze ked ju vyhodis (nie von z auta, ale vnutri v aute), tak ti dopadne na miesto kde si ju dohadzoval a nie dozadu (lebo sa auto posunulo dopredu)....podobne je to aj vo vytahu..ak ide konstatnou rychlostou! smerom dole, tak ti rovnako dlho padaju na zem ako keby vytah stal....ina situacia je ked zrychlujes, spomalujes....to vtedy nie je inercialna sustava
@47 na vlny sa inercialna sustava nevztahuje, pretoze vznikaju, v momente ich vzniku nemali ziadnu zotrvacnost, rychlost alebo ako to nazvem, cize sa nepohybuju so zdrojom. cisto moja teoria, priznavam mozne chyby
hmm ... no asi by ten zvuk nemal ako pocut, ked prekonal mach, si myslim .... treba sa ale radsej spytat Felixa .... vsak nejake sluchadla hadam mal komunikoval s Kittingerom .... v NOV ma byt premietany film o tom skoku Nat. Geograf. mozno sa dozvieme vselico, hmm ....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Iná vec je rýchlosť svetla. Keby si letel rýchlosťou svetla a vtedy by si rozsvietil baterku, tak to svetlo z baterky by už rychlosťou svetla oproti tebe nešlo. Definoval to isty Albert A.
Som nasla, ze ma rad soul & funk, tak asi nieco take .
A nie si ty náhodou ten čo sa mi smial že svetlo nie je častica? Na prvouke to asi neučia
A zadruhé, podľa toho istého Alberta A., keby si letela rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla a rozsvietila baterku, svetlo baterky by sa od teba šírilo rýchlosťou svetla relatívne k tvojej rýchlosti (pričom pre pozorovateľa zvonka by sa šírilo rýchlosťou svetla relatívne k jeho rýchlosti), na tom je práve celá teória relativity a (zakrivovania) časopriestoru postavená
thnx, u made my day
Inak vedeli ste, že aj pri bežných činnostiach okolo nás vznika sonický tresk vyvolaný prekonaním rýchlosti zvuku? Napr. pri výbuchu petardy, alebo keď treskneš bičom, tak jeho koniec zakmitá rýchlejšie ako zvuk a vznikne tresk?
Albert Ajnštajn, predsa, dpč