Boli by ste za vyrubovanie pokut, ktorych vyska by bola proporcialne zavisla nie len od zavaznosti priestupku ale bolo by do vypoctu vysky pokuty vyraznou mierou zohladnene majetkove a danove priznanie?
Myslim si, ze by to bolo jedno. Ti, co na to maju, budu platit radsej pokuty ako dodrzovat predpisy, bezohladu na vysku pokuty, skor by som sa zameral na ine prostriedky, ktore by boli prisnejsie v pripade opakovaneho porusenia predpisov.
tak niekde to tak funguje
ono inak ovplyvní trebárs 30€ pokuta človeka s minimálnou mzdou a inak niekoho, čo má 3tis. mesačne, takže napríklad pre druhú skupinu nie je pokuta dostatočne odradzujúca
zatiaľ čo v prípade, že by boli dané ako x% z príjmu, tak zo každého zasiahne spravodlivejšie (za predpokladu, že by papierové príjmy aspoň približne zodpovedali skutočnosti, samozrejme)
@vsakpredsajaa@antifunebracka Nie je to len o šikovnosti a snaživosti, ja som napríklad moju prvú prácu milovala, lebo pomáhala veľmi dobrým veciam a videla som za sebou výsledky, no plat som mala relatívne dosť nízky. A aj keď som mala aj iné možnosti, zostala som tam a pracovala dobrovoľne neporovnateľne viac (časovo, pracovnou náplňou, ...), než bolo dohodnuté a než som mala v zmluve. Ale proste v neziskovkách obvykle nie sú také finančné prostriedky, aby všetku tú snahu a prácu pokryli. Robili tam ľudia, ktorí zo seba dali všetko a všetok voľný čas za v podstate smiešny plat.
A boli to všetko vysokoškolsky vzdelaní, odborne kvalifikovaní (psychológovia, sociálni pracovníci) a najmä empatickí a snaživí ľudia. To, že si niekto nájde prácu podľa finančného ohodnotenia, aj keď to možno nie je tak záslužná vec je fajn, ale nepíšte potom, že všetci čo majú nízky plat, tak sedia na zadku, nič nerobia a sú nešikovní.
Prespávali tam mnohí aj cez víkendy (priamo v práci), aby sa všetko stihlo mnoho krát, ja som tam nespočetne krát bola min. do pol noci. Ale proste žiaľ finančné prostriedky na to neboli, pokiaľ nevyšli granty a pod.
@antifunebracka tak ale isto by neboli proti, keby mali za pripadny priestupok dostat nizsiu pokutu, ako niekto, kto je finance za vodou (co, povedzme si pravdu, nie su vzdy len ti schopni a snazivi) Teda... Neviem, ja som v zivote dostala pokutu maximalne tak od revizora, ehm.
@antifunebracka Tak ak by som bola naozaj finančne úplne za vodou, tak by mi to bolo jedno. Druhá vec je, že si neviem vôbec predstaviť, za čo by som tak ja mohla dostať pokutu.
@antifunebracka Tak to je samozrejme cisto subjektivne pre kazdeho a kazdy to mame inak (alebo by sme mali). Poznam kopu extremne bohatych ludi, ktory si davaju pozor na kazdy peniaz, aj ked je to obrovska suma, no pre nich by to bol ani nie jeden 'halier'. Nikdy by som si nedovolila ani len hadat, ako by to mal niekto iny, pokial by zbohatol. Nie je to ziadne vseobecne pravidlo, ktore plati vzdy a pre kazdeho Ja pokial by som bola v banke v minuse (co byvam casto) a dostala pokutu od revizora 40 eur, tak to zaboli dost, lebo je to doslova existencny problem. Pokial mam ale povedzme 400 v pluse, tak sice stastna nie som, ale iba nad tym nakoniec mavnem rukou a neriesim. Keby to bolo 1000, tak sa nad tym takmer ani nepozastavim. No keby som bola financne za vodou (tym mys velmi bohata), tak by mi to naozaj bolo jedno
Ale za cely moj zivot som dostala tu pokutu od revizora len 2x, lebo nosim elektricenku, takze to by som musela ozaj nejak len nestastne zabudnut si ju dobit. Inak naozaj nemam za co dostat pokutu
@antifunebracka Ešte jedna vec mi napadla, nemyslím to teraz tiež nejak paušálne, ale... Najmä mnohí mladí zbohatlíci, ktorí si myslia, že môžu všetko, jazdia extrémne bezohľadne. Nevravím, že by ich vyššie pokuty odradili, ale...
@azizi ALe to, čo platí pre teba, nemusí platiť pre iných Ja som nikdy nevedel, aké je to nemať na niečo peniaze, ale aj tak by som nechcel platiť za tú istú vec viac ako iní
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
ono inak ovplyvní trebárs 30€ pokuta človeka s minimálnou mzdou a inak niekoho, čo má 3tis. mesačne, takže napríklad pre druhú skupinu nie je pokuta dostatočne odradzujúca
zatiaľ čo v prípade, že by boli dané ako x% z príjmu, tak zo každého zasiahne spravodlivejšie (za predpokladu, že by papierové príjmy aspoň približne zodpovedali skutočnosti, samozrejme)