Pomoc, píšem scenááár..(len kto vie, kto máte skúsenosť)
Kto ste písali niekedy scenár, ale taký, že nie len tak doma zo srandy pre seba, mám to urobiť do školy. Má byť veľmi jednoduchý nenáročný, základný taký lážo plážo ale chcem do aspoň napísať správne.
Píšem o vojakovi, kázali nám v škole urobiť k tomu st
scenár je scenárom preto, lebo je určený pre dramatické spracovanie. nemôžeš ho teda písať ako epiku, pretože potom nemá žiadanú formu a nie je to scenár
Ahoj, ide o to ze ked to napises hentak tak podla mna to.je scenar.. ale ja by som do toho zakomponoval presne ako to je vsetko v prostredi postavy okolo neho dalsie veci ako ludia ktorych treba opisat.. ako sa ma tvarit hl. Postava atd mimochodom na aku skolu to chodis ?
Môže byť aj bez dialógov, ale mal by tam byť veľmi podrobne opísaný obraz. Teda ak hovoríš o scenári, že má byť bez dialógov. Storyboard neviem akým štýlom sa píše, ale to by mal byť zrejme skrátene prerozprávaný príbeh v tých najhlavnejších bodoch. Zrejme žiadne hlboké psychologické ponory do myšlienok postáv.
scenar bez dialogov sa pise ako klasicky scenar napr. relacie. t. j. ze rozdelis stranu na 2 polky, na 1 zaznamenavas, co kto povedal a na 2. opisujes, co sa deje, co snima kamera atd
čo to má byť za scenár vlastne? divadelný, filmový?
scenár je "plán" pre hercov, čo majú robiť, ber to tak...ak bez dialógov opíšeš niečo natoľko presne, aby si to mohla dať hercovi do ruky a on by to vedel zahrať...no tak okej...aj nemé divadlo máme
scenár bez dialógov sa ani náhodou nepíše tak ako v @9 - to je audiovizuálny scenár, resp. technický scenár, proste taký, ako sa využíva v televízii, napr. pri seriáloch
stiahni si nejaký program na scenáre, napr. celtx alebo final draft, tam to uvidíš... ten celtx je dobrý
a hento čo si napísala, no neviem, pokiaľ to nedáš do titulkov tak asi nie... musíš hlavne myslieť na to, že to, čo napíšeš do scenára musí byť vyjadrené obrazom a akciou, čiže to, že niekto na niečo myslí tam dáš asi ťažko... pokiaľ to nechceš riešiť nejakými pokútnymi spôsobmi ako voice over alebo už vyššie spomínané titulky..
a myšlienková mapa čo je, to netuším, ale storyboard je skôr na to, aby si vedela, aké eľkosti záberov použiť a z akého uhla snímať danú scénu
a hlavne by si mala vedieť, či chcú od teba technický alebo literárny scenár
@drobec186
nie, nemôže, pretože pointa scenáru je práve v tom že je to text predpisujúci presne čo sa deje na scéne. čiže keď už tam potrebuješ mať takéto časti, tak ich daj ako niečo čo hovorí rozprávač. ale malo by ich tam byť čo najmenej, ideálne žiadne.
@yoy to znie lepšie ako si napísal ... @jakejackob sos-it.sk na túto grafička... no máš pravdu bolo by dobré tam viac opísať prostredie, ja som len skopírovala časť toho mojho scenára. @pituska storyboard sa kreslí nie píše, to sú len mini obrázky úryvkov doležitých z toho scenára/filmu
to nie je problém to viem @Marleymt tak profák mi to nazval že reklama to nie je film tiež nie, je to opis jeho života proste tak nejak neviem .. má to byťvééélmi primitívne a jednoduché takže žiadny herci to zahrať nemusia je to len také rozbehnutie aby sme si zopakovali scenáre @synekdocha pochopila som dobre od teba? mám tam viac opísať obraz prostredie čo sa tam deje ako keby som tam bola? pretože nebola, písala som len čo som vedela ale formou ako som spomínala.
storyboard nie je problém ten závisí od scenáru to už pojde po maslo @midnight fúú učili nás ako písať scenár na začiatku roka ale to už je rok po tom si to nepamatám lebo zatial som písala len jeden scenár... a to bol príbeh niekolkých ľudí a to malo dialogy to bolo iné...
@drobec186
proste scenár VŽDY píšeš tak, že si predstavíš danú vec ako film, a opisuješ čo vidíš na obrazovke a čo počuješ z telky (prípadne si to predstavíš ako scénu v divadle), vždy to musí byť tak, vždy, aby si to každý čo to číta na základe čítaného tiež vedel takto predstaviť, to čo ti tu hovorili s tým rozdelením papiera na dve polovice, to už je technický scenár (tuším), a môžeš mať aj "umelecký", ten má voľnejšiu formu (pozri čapkovo R.U.R.), ale VŽDY to musí byť písané spôsobom "toto sa deje teraz na obrazovke/na scéne/priamo pred divákom", nemôžeš mať len tak nikde neumiestnené rozprávania o minulosti niekoho, ani nič také...
plus základné pravidlo filmu/divadla: Nehovor, UKÁŽ.
Čiže nie že "Janko býval v Ťuťkove a bál sa hadov.", ale
Záber: Tabuľa s nápisom "Ťuťkovo", ozve sa hysterický vystrašený výkrik, záber prejde na otvorené vchodové dvere domu cez ktoré prebieha Janko a skáče do náručia svojej mamky.
Janko: (hystericky) Bol tam had, bol tam had!
atď atď.
filmové pravidlo: čo nie je vidieť, to neexistuje.
@drobec186 je jedno, nakoľko jednoduché to má byť, ak to chceš mať správne, píš to tak, ako ti to opisuje midnight, nehľadaj ospravedlnenia pre to, aby si to mohla napísať tak ako to chceš
chcela si písať scenár, to je niečo, čo má vlastnú predpísanú formu. ak to nie je reklama ani film, vyzerá to ako divadlo, prvé čo by mal človeka spraviť, je nájsť si kdekoľvek, a to fakt kdekoľvek (určite aj v učebnici literatúry pod kolonkou dráma máte scenár), a podľa neho to napísať.
Ak to má byť jednoduché, nerob celý príbeh, ale práve jeden rozhovor.
JANO: AHoj
JOŽO: Nazdar
JANO: AKo sa máš?
JOŽO: Ujde to
JANO: Maj sa
JOŽO: Čau
proste niečo totálne jednoduché, ale nech je to scenár.
@drobec186 no, myslela som to presne tak, ako to tuto @midnight popísal.... píšeš len to, čo divák môže vidieť
proste to nemôžeš písať ako literatúru, však sa zamysli nad tým, ako by si ukázala vo filme napríklad to, že niekto na niekoho myslí, alebo to, čo si dala do úvodu, "nikto netušil, že sa už nevráti"
to proste neukážeš v obraze
pozri si nejaký scenár, vychádzajú aj knižne, tak na nete určite niečo nájdeš
a hlavne, scenár nie sú LEN dialógy, však existujú filmy, v ktorých sa skoro vôbec nehovorí
@marleymt
"ak to chceš zložitejšie, tak do rozprávania postáv"
nesúhlasím, rozprávanie postáv, a v podstate aj dialóg všeobecne, je najjednoduchší (v zmysle najtriviálnejší) a zároveň najhorší spôsob ako niečo vysvetľovať/riešiť v scenári/filme
@antifunebracka lebo techničák sa píše z literárneho a evidentne to ešte nemá vymyslené natoľko, aby už šla riešiť technické veci
plus, keď má robiť storyboard, tak načo sa tým zamestnávať v scenári
@midnight júj dobre, za prvé, myslela som ak to chce zložitejšie ako ten priblblý rozhovor čo som jej tam uviedla do postáv, za druhé, nemyslím že píše scenár profesionálnemu filmu,kde si môže dovoliť spracovať to menej triviálne, za tretie, nemyslím že jej na tom záleží aby to bolo špičkové, za štvrté ja som sa vyjadrovala o divadelnom scenári, kde myslím že divák viackrát skôr pochopí niečo zložité, keď je to vysvetlené v monológu, ktorý môže byť v konečnej podobe zahraný tak dobre, že to bude vyzerať oveľa lepšie, ako keby to bolo prekombinované a naznačené niekde inde ako v dialógu. po šieste, myslím že jej tuna stačil jednoduchý spôsob, je to úloha do školy nie bakalárska práca, a po siedme, nemyslím si že spraviť niečo jednoducho a triviálne znamená nutné zlo :
@midnight vidím to tak že na tému ktorú som písala som to nevedela uplne pochopiť a napísať to tak, ja som stále akoby len vedela že píšem o živote vojaka poznala som ho a vedela som čo prežil podla toho. keby mám možno normálnejšiu tému s nejakými ludmi doslova že nejaký 1 minútový film :3 tak sa viem vtedy lepšie vžiť do tých pokynov lebo už to tu vela ludí napísalo že si to musím predstaviť tak že z toho scenára musia ludia si to vedieť predstaviť, presne čo sníma kamera a to sa mne v tej mojej téme vojak nedalo až tak pretože ja netuším kde sa díva kamera ked bol v Afganistane a na druhej strane písala som to pravdivé. a zase opísať to všetko v scenári tak z toho by ozaj nebol krátky film a už vôbec nie krátky scenár, má byť jednoduchý no a práve preto som mala problém napísať ho lebo téma vojak neviem, neviem si ani predstaviť akoby nato nejaký skúsenejší scenárista niečo napísal
@marleymt áno viem scenár cez dialogy, ale tento scenár cez dialogy byť nesmie, ale teda je nechcem a vraj to byť v scenári nemusí takže viem ako myslíš ale tu to velmi nevyužijem v tomto
@drobec186 tak pardon, scenár inak ako cez dialógy som ešte nepísala, ani nevidela, minimálne teda divadelný nie.
pokiaľ nejde o pantomimický scenár, alebo ja neviem...
tak nič, no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
a ak to učiteľ nevysvetlil, tak tomu nerozumiem
scenár je "plán" pre hercov, čo majú robiť, ber to tak...ak bez dialógov opíšeš niečo natoľko presne, aby si to mohla dať hercovi do ruky a on by to vedel zahrať...no tak okej...aj nemé divadlo máme
stiahni si nejaký program na scenáre, napr. celtx alebo final draft, tam to uvidíš... ten celtx je dobrý
a hento čo si napísala, no neviem, pokiaľ to nedáš do titulkov tak asi nie... musíš hlavne myslieť na to, že to, čo napíšeš do scenára musí byť vyjadrené obrazom a akciou, čiže to, že niekto na niečo myslí tam dáš asi ťažko... pokiaľ to nechceš riešiť nejakými pokútnymi spôsobmi ako voice over alebo už vyššie spomínané titulky..
a hlavne by si mala vedieť, či chcú od teba technický alebo literárny scenár
nie, nemôže, pretože pointa scenáru je práve v tom že je to text predpisujúci presne čo sa deje na scéne. čiže keď už tam potrebuješ mať takéto časti, tak ich daj ako niečo čo hovorí rozprávač. ale malo by ich tam byť čo najmenej, ideálne žiadne.
@jakejackob sos-it.sk na túto grafička... no máš pravdu bolo by dobré tam viac opísať prostredie, ja som len skopírovala časť toho mojho scenára.
@pituska storyboard sa kreslí nie píše, to sú len mini obrázky úryvkov doležitých z toho scenára/filmu
to nie je problém to viem
@Marleymt tak profák mi to nazval že reklama to nie je film tiež nie, je to opis jeho života proste tak nejak neviem .. má to byťvééélmi primitívne a jednoduché takže žiadny herci to zahrať nemusia je to len také rozbehnutie aby sme si zopakovali scenáre
@synekdocha pochopila som dobre od teba? mám tam viac opísať obraz prostredie čo sa tam deje ako keby som tam bola? pretože nebola, písala som len čo som vedela ale formou ako som spomínala.
storyboard nie je problém ten závisí od scenáru to už pojde po maslo
@midnight fúú učili nás ako písať scenár na začiatku roka ale to už je rok po tom si to nepamatám lebo zatial som písala len jeden scenár... a to bol príbeh niekolkých ľudí a to malo dialogy to bolo iné...
proste scenár VŽDY píšeš tak, že si predstavíš danú vec ako film, a opisuješ čo vidíš na obrazovke a čo počuješ z telky (prípadne si to predstavíš ako scénu v divadle), vždy to musí byť tak, vždy, aby si to každý čo to číta na základe čítaného tiež vedel takto predstaviť, to čo ti tu hovorili s tým rozdelením papiera na dve polovice, to už je technický scenár (tuším), a môžeš mať aj "umelecký", ten má voľnejšiu formu (pozri čapkovo R.U.R.), ale VŽDY to musí byť písané spôsobom "toto sa deje teraz na obrazovke/na scéne/priamo pred divákom", nemôžeš mať len tak nikde neumiestnené rozprávania o minulosti niekoho, ani nič také...
plus základné pravidlo filmu/divadla: Nehovor, UKÁŽ.
Čiže nie že "Janko býval v Ťuťkove a bál sa hadov.", ale
Záber: Tabuľa s nápisom "Ťuťkovo", ozve sa hysterický vystrašený výkrik, záber prejde na otvorené vchodové dvere domu cez ktoré prebieha Janko a skáče do náručia svojej mamky.
Janko: (hystericky) Bol tam had, bol tam had!
atď atď.
filmové pravidlo: čo nie je vidieť, to neexistuje.
chcela si písať scenár, to je niečo, čo má vlastnú predpísanú formu. ak to nie je reklama ani film, vyzerá to ako divadlo, prvé čo by mal človeka spraviť, je nájsť si kdekoľvek, a to fakt kdekoľvek (určite aj v učebnici literatúry pod kolonkou dráma máte scenár), a podľa neho to napísať.
Ak to má byť jednoduché, nerob celý príbeh, ale práve jeden rozhovor.
JANO: AHoj
JOŽO: Nazdar
JANO: AKo sa máš?
JOŽO: Ujde to
JANO: Maj sa
JOŽO: Čau
proste niečo totálne jednoduché, ale nech je to scenár.
VOJAK: BOl som tam a tam, toto a toto som tam zažil...
to môžeš. len to daj do úst postave. alebo whatever...
proste to nemôžeš písať ako literatúru, však sa zamysli nad tým, ako by si ukázala vo filme napríklad to, že niekto na niekoho myslí, alebo to, čo si dala do úvodu, "nikto netušil, že sa už nevráti"
to proste neukážeš v obraze
pozri si nejaký scenár, vychádzajú aj knižne, tak na nete určite niečo nájdeš
a hlavne, scenár nie sú LEN dialógy, však existujú filmy, v ktorých sa skoro vôbec nehovorí
"ak to chceš zložitejšie, tak do rozprávania postáv"
nesúhlasím, rozprávanie postáv, a v podstate aj dialóg všeobecne, je najjednoduchší (v zmysle najtriviálnejší) a zároveň najhorší spôsob ako niečo vysvetľovať/riešiť v scenári/filme
plus, keď má robiť storyboard, tak načo sa tým zamestnávať v scenári
pokiaľ nejde o pantomimický scenár, alebo ja neviem...
tak nič, no