Som maximálne vytočená tým ako sa niektorí učitelia správaju k študentom.Neide tu len o ich povýšenecky prístup ale aj o malichernosti ktorými nám študentom dávaju najavo, že sú niečo ovela viac ako my.. Veď je samozrejme,že ich treba ako pedagógov rešpek
Nasi ucitelia boli az priliz kompromisni... Niekto prepadava pol roka a stale sa vyhrazaju, ze "Pred vysvedcenim ti nedam opravit znamky, ked pol roka nic nerobis" a zrazu, si vsetci co mali same 5ky mohli napisat nejake dve pisomky a presli... A tak to bolo kazdy pol rok az do stvrteho rocnika a nakoniec boli este pripusteni k maturite a zmaturovali.
Naco som sa vobec ucila? Aj tak som skoncila rovnako ako oni. Mozno som mala lepsie znamky, jednicky a dvojky, ale su mi prd platne ked na vysku ma aj tak zobrat nechcu
ja si vazim ucitelov ktorych mame na nasej fakulte.vysokoskolsky ucitel je naozaj ucitel...o tych zakomplexovanych sockach co si za 300 eur na mesiac liecia komplexy na stredoskolakoch sa neda povedat zeby boli ucitelia ...samozrejme netreba sudit vsetkych iste sa najdu aj ucitelia ktori tu pracu maju radi...ucitel na strednej je vacsinou blbec...
Niektorym by Vam tu nezaskodilo si v buducnosti vyskusat na niekolko rokov pracu stredoskolskeho ucitela. Ono praca so stredoskolakmi (a obecne s ludmi vo veku 12 - 18 rokov) je strasna.
Niektori ucitelia maju prirodzeny respekt a chut ziakov nieco naucit (vacsinou stara skola, ktori nezacinali v takych ubohych podmienkach ako dnes - mali teda moznost sa sustredit hlavne na samotne vzdelavanie)
V dnesnej dobe moze ucitel v podstate... Dokopy nic, pretoze sa kazdy rozmaznany fracek bude stazovat a rodicia sa pridu stazovat na ucitela, ktory z toho bude mat len problemy (miesto toho aby dali pohlavok svojmu nevydarenemu potomstvu)
Dostal som styrku? Poviem rodicom, ze je proti mne ucitel zaujaty a vecne mi skodi. Rodicia pridu do skoly a spravia tam bordel.
V dnesnej dobe si ucitel uz pomaly ani nemoze dovolit davat zle znamky, lebo su velke tlaky na vedenie (nasledne prenasane na neho)
Skutocne sa niekedy skuste odosobnit od toho, ze "ucitel je zly a chce si na nas len pohonit ego" a sledovat ako to v triede okolo Vas vyzera. Kolko ludi je drzych. Kolko ludi robi ucitelom napriek. Kolko ludi neprejavuje najmensiu ochotu spolupracovat s ucitelom.
Potom sa podla toho skuste spravat, pretoze bez vetra sa ani listok nepohne - a ked ucitel nema problematicku bandu, tak nepotrebuje pouzivat neprijemne metody ("cest" vynimkam, ktore su proste nevhodne na danu poziciu a skutocne si tam len honia ego)
Problém týchto učiteľov je tom v akej dobe oni vyrastali. Keď oni chodili do školy sú naučení, že čo súdruh učiteľ povedal bola a vždy aj bude pravda aj keby bolo úplne jasné že je to lož. Jednoducho sú naučení že keď niečo "autorita" povie tak to byť musí. Tí normálni-zdraví učitelia ktorí už pochopili, že to tak dnes nefunguje, zmenili svoju funkciu z "kazateľa" na akéhosi "sprievodcu" ktorí nájde v deťoch to čo im ide a rozvíjajú to ďalej. To ale od učiteľa vyžaduje prijať fakt že väčšina detí vie kopu veci o ktorých oni nemajú vôbec tušenie a musí si potom vedieť priznať chybu. Takže sám učiteľ/ka sa vlastne stále vzdeláva spolu s detmi a stáva sa lepším. Tí narušení naďalej žiju vo svojom snovom svete kde oni sú "tí tam hore".
Lepšie povedané - dobrý učiteľ sa musí zmieriť s tým že nevie všetko (čo je úplne normálne a každému jasné). Tí zlí sa s tým nedokážu zmieriť lebo oni strávili x rokov na škole a nejaký malý harant na základke/strednej podľa nich nemá právo byť lepší než oni.
@christopherpd Problem nie je len v uciteloch. Problem je uplne rovnakym dielom na oboch stranach.
Ziaci na strednej skole maju vo zvyku "bojovat" proti ucitelovi a snazia sa ho zadupat pri kazdej moznej prilezitosti. Nicim nepoznaceny clovek vacsinou nema problem si uznat chybu, pokial druha strana nema nutkanie ho za to opakovane ponizovat.
Osobne som videl uz viacero pripadov, ze ucitel tu chybu uznal a nasledne sa mile deturence stazovali hore dole, ze je to nekompetentny ucitel (a dokonca sa kvoli tomu nasledne stazovali rodicia riaditelovi)
Dalsia vec je, ze zatial co trieda je +/- kolektiv, tak ucitel je sam.
Potom to vyzera tak, ze ziak spravi lumparen raz za rok a dostane strasne vynadane. Nechape preco - ved cely rok sekal dobrotu.
Lenze takychto ziakov je na skole povedzme 100 a ucitel si teda uzije taketo pripady prakticky kazdy druhy den.
Veď jasné,že je viac.Ty si študent a ona ťa má niečo naučiť,no ty jej prácu znevažuješ,že si niečo spravíš doma v inom programe - čo keď jej cieľom bolo naučiť ťa pracovať práve v tom programe, čo ste mali v škole??
a okrem toho, zvykaj si.
V živote sa stretneš s milión hlúpejšími ľuďmi ako ty,čo ti budú dávať najavo,že sú viac - lenže v tomto príklade sa mýliš dievča.
@sandy114 ma pravdu, je to presne tak... na jednej strane nechavaju prechadzat lajdakov a potom sa vozia na ako-tak dobrych studentoch ... je to s nimi tazke, ale na vyske je to este tazsie
@matinho777 madari??? vies co napis sem vsetky svoje bludne nazory aby ti bolo lepsie a viac uz tuto temu nerozoberaj ok??? ja fakt nemam naladu bavit sa s niekym o politike ,kto nema ani zakladne poznatky.
@ao Nesúhlasím. Na strednej som mal to potešenie zažiť bezdôvodné znepríjemňovanie života a to hneď 3x.
1. učiteľka informatiky - nedokázala sa preniesť cez to že som vždy zadania miesto 2hodin spravil za pár minút. Aby mi mohla dávať zlé známky, začala si vymýšlať že podvádzam a keď ma na hodine niekto oslovil (nezáležalo na tom kvôli čomu) hneď bol problém a 5 za "radenie". To že zvyšok triedy sa celkom veselo bavil už ale bolo vedlajšie. Po polroku potom ešte svoje aktivity rozšírila na sledovanie ma. Ostal som na chodbe o sekundu viac ako trvala prestávka a už som mal problém.
2. učiteľ telesnej - stále mal so mnou nejaké problémy. Cvičil som, bolo zle. Necvičil som, bolo ešte horšie. Neskôr som sa dozvedel, že môj otec musel kedysi dávno prepustiť v práci jeho manželku.
3. 2-titulová "učiteľka". Pre vytvorenie obrazu o povahe - pri predstavovaní sa cudzím ľudom vždy povedala za čo a z akej školy ktorý titul má a vymenovala všetky svoje zamestnania. Tá mala so mnou problém kvôli tomu, že keď sa menil riaditeľ a vyberal si zástupkyňu, nevybral si ju ale niekoho iného. Ako sa ona potom rýchlo dozvedela, ten niekto iný bola zhodou okolností moja teta. To bolo ale pre ňu niečo nepredstaviteľné lebo ona má 2 tituly a je teda na to "lepšia" ako niekto s "iba" jedným titulom. (Faktom ale je, že je úplne neschopná v čomkoľkvej čo robí ). Ale čo, bude robiť zle vedeniu školy? Nie. Bol som tu predsa ja. Každú jednu písomku odomňa niekto odpisoval. Ja som mal 4, tí ostatní 1. Za presne to isté.
nehovor mi že som tieto osoby k tomu nejako prinútil ako prvý, ja som im nič nespravil. Až potom ako obranu.
Aby som ale nehovoril len zlé, spoznal som aj veľa skutočne dobrých učiteľov/iek. Ako trieda sme ich sme ich potom brali ako "jedného z nás", nie žiadný šialený tyran ale normálny dobrý kamarát/ka na pokec aj o veciach mimo školy.
@aguri500 hh a kto sa s tebou baví o politike ? teba by bolo treba najprv naučiť základné veci hygieny a až potom môžeš prejsť na ďalší level ľudského civilizovaného správania maďarko
pravda je na obidvoch stranach ...nemusela sa hned povysovat , dobry ucitel si to vie zo ziakom vydiskutovat ...predpoklad ...na strane ziaka aj na strane ucitela musi byt aka taka rozumova uroven ...ked je aspon jeden z nich jeblý tak potom tuto aplikaciu nie je mozne vykonat ... na druhej strane ...ked si my dnesna mladez dokazeme na nete pozhanat fakt cokolvek aky problem ti robilo stiahnut ten program co ste mali v skole ? ....
@christopherpd To spada pod vetu ""cest" vynimkam, ktore su proste nevhodne na danu poziciu a skutocne si tam len honia ego"
Mal som ale skor pocit, ze sa hovorilo o obecne "zlych" uciteloch. (ktori maju nutkanie sa vyvrsit na kazdom)
Mas pocit, ze bezny ucitel si u kazdeho z 200 ziakov pamata na nejaku krivdu a nasledne mu kvoli nej ublizuje?
Jednu vec co som napisal si si vylozil trosku inak ako bola myslena. Nevravel som, ze ucitel na teba bude neprijemny az po tom, co budes neprijemny ty na neho. Vravel som, ze ked ziaci (ako skupina, nie ako jednotlivci) dotlacia ucitela k tomu, aby bol neprijemny, tak bude neprijemny na vsetkych (popripade si vytipuje vynimky s ktorymi bude vychadzat)
Taketo funguje len na zakladnej skole.. A uzil som si toho dost..
Rozhodovali viac sympatie nez vedomosti.. A ked malo decko vlastny nazor, bolo zle.. Preto inteligentne deti davaju do skoly pre mimoriadne nadane, pretoze na statnej zakladnej by si uzili len ucitelske peklo...
bohuzial je to normalne ... ja a moje nemcinarka si skaceme do vlasov kazdu chvilu ... asi jej vadi, ze som jedina holka v skupine ... alebo mozno to, ze som jedina, ktora ju neignoruje a chce mat z nemciny dobru znamku ...
zaidne spravanie nie je normalne ... hlavne ked ti ucitelka z INF vrieskla do ucha a pritom sa tak usmieva svojimi konskymi hnedymi zubami ver mi ze by si mala strasne velku chut vybit jej ich ! .... horsie je ked sa tie hlupe ucitelky hraju na inteligentne.. to je uz vazne pre nich ponizujuce, ale im nevysvetlis... alebo ked ta presviedca o nepravde!
áhhh, ešte som náhodou prečítala prvé dva riadky od aa, súhlasím, s vami je ťažko, ja sama na základnej škole som vnímala najmä niektorých spolužiakov už inak, i z vedľajších tried za ťažko zvládnuteľných, to sa chovať nevedelo, nieže ešte učiť... pamätám si, ako si ničili hlasivky učiteľky na deviatakov...
no a čo opisuješ je jeden z milióna problémov, ktoré máme/mávali sme všetci, takmer všetci, čo ja viem, učitelia sú rovnakí ľudia ako vy, s rozdielom, že okolo nich sa svet netočí ... a pri tom ešte môžeš ďakovať takýmto situáciám, pretože ti vlastne napomáhajú riešiť konflikty, sú predskúškou do života, ako sa zachováš ešte mnohokrát.... učíme sa, milé deti, sociálnemu správaniu.... nemôžeme stále sedieť pred internetom a hrať sa na podivínov, bohémov, len nie na obyčajných ľudí, čo sa štvú, lebo nevedia si "dupnúť" nohou, rozdrviť tú nešťastnú ľudskú nepsravodlivosť
.. nevravím,že je chyba len v učiteľke ani som túto situaciu nebrala tak, že sa ja povyšujem alebo niečo podobné to s tou INF bol len príklad z veľkého množstva. Ale myslím si, že som dosť podotkla to, že ja som sa k tej učiteľke chovala maximálne slušne aj keď som si myslela svoje. Jednoducho sú učitelia, s ktorými sa nedá vychádzať žiadnym spôsobom lebo sa im nepáči to alebo tamto. Kto chce nájsť dôvod ten si ho nájde
@aguri500@4 súhlasím s tebou, práve dneska som sa o tom rozprávala s jednou pani a úplne to vystihla tak že niektorí stredoškolskí ,,profesori" si to oslovenie ani vlastne nezaslúžia ... keď cez hodinu 40 minút skúšajú a posledných 5 min zadajú že ,,toto učivo si naštudujte doma, na budúcu hodinu skúšam" - tí učitelia sú tu na to aby to vysvetľovali a oni to nerobia ...
Nemám rada keď sa ku všetkým bez rozdielu správajú ako k obyčajným nedonoseným puberťákom , zaškatuľkujú a hotovo... Namiesto pozitívnej motivácie a prístupu "toto raz možno budeš v živote potrebovať" nás demotivujú a na otázku na čo mi toto v živote bude odpoveď lebo to mám v osnovách a proste sa to naučíš , nestačí !
A čo ti na to majú odpovedať, keď si oni sami nevedia predstaviť, ako by sme to mohli v živote využiť? áno, dostanú to v učebných osnovách a proti tomu sa asi búriť nebudú ak si chcú prácu udržať
Mala si si ulohu spravit v inom programe, tak sa necuduj...ak mas taku ulohu, tak to mas tak spravit...v zivote sa s tebou kazdy bavit nebude...a k ucitelom..niektori su taki..ale skus sa vzit do ich situacie..
@simaska prosim, skus si zapamatat toto. Nikto nikdy od Teba nebude viac. Ale zas ani menej Poznam vela ludi, svetove spicky, kapacity, mozgy, sportovci... Vsetci maju spolocne to, ze su najlepsi, ale na nic sa nehraju a su to skromni normalni ludia. Nie vsetci ale drviva vacsina ano... Prosim, nepodlahni a nedrz hubu a krok. Zachovaj si svoju cest a vieru. Jedna z mala veci, co Ti nikto nemoze zobrat...
Inac, uvidivuje ma, ako sa nechavaju oslovovat profesor. V zivote som nepovedal profesor cloveku, ktory ten titul naozaj nema. Pre informaciu, titul profesor ma najmenej ludi (teda mozno este menej ma doktor vied, ale to je cisto vedecky titul) a udeluje ho Prezident SR.
@ao problem nie je v detoch. Len tam sa najednoduchsie povie. Problem je rodicia, stat a ako sa s tym vsetkym vysporiada ucitel. Prosim, nerob so seba hlupaka a neobhajuj vsetkych ucitelov. Poznam vela ucitelov, ktorym som vdacny, ze robia svoju pracu a bohuzial poznam viac, ktori by radsej nemali ucit. A to iste Ti potvrdia aj mnohe deti. Fakt, nerob so seba hlupaka.
@christopherpd tituly su len vymysel strednej Europy. Maloktory ucitel na vyske ho pouzije pokial netreba. Na zapade Ti titul plati maximalne v praci. Akonahle nie si v praci, si taky isty clovek ako vsetci ostatni. Keby si bol nahodou lekar, tak mimo nemocnice Ti ani Tvoji pacienti nepozdravia Pan doktor, ale ako normalnemu cloveku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
Naco som sa vobec ucila? Aj tak som skoncila rovnako ako oni. Mozno som mala lepsie znamky, jednicky a dvojky, ale su mi prd platne ked na vysku ma aj tak zobrat nechcu
..btw sú určité typy ľudí ktoré by nemali ani len uvažovať o kariére učitela a nie to ešte "učiť" na školách, lebo potom to takto vypadá ...
Niektori ucitelia maju prirodzeny respekt a chut ziakov nieco naucit (vacsinou stara skola, ktori nezacinali v takych ubohych podmienkach ako dnes - mali teda moznost sa sustredit hlavne na samotne vzdelavanie)
V dnesnej dobe moze ucitel v podstate... Dokopy nic, pretoze sa kazdy rozmaznany fracek bude stazovat a rodicia sa pridu stazovat na ucitela, ktory z toho bude mat len problemy (miesto toho aby dali pohlavok svojmu nevydarenemu potomstvu)
Dostal som styrku? Poviem rodicom, ze je proti mne ucitel zaujaty a vecne mi skodi. Rodicia pridu do skoly a spravia tam bordel.
V dnesnej dobe si ucitel uz pomaly ani nemoze dovolit davat zle znamky, lebo su velke tlaky na vedenie (nasledne prenasane na neho)
Skutocne sa niekedy skuste odosobnit od toho, ze "ucitel je zly a chce si na nas len pohonit ego" a sledovat ako to v triede okolo Vas vyzera. Kolko ludi je drzych. Kolko ludi robi ucitelom napriek. Kolko ludi neprejavuje najmensiu ochotu spolupracovat s ucitelom.
Potom sa podla toho skuste spravat, pretoze bez vetra sa ani listok nepohne - a ked ucitel nema problematicku bandu, tak nepotrebuje pouzivat neprijemne metody ("cest" vynimkam, ktore su proste nevhodne na danu poziciu a skutocne si tam len honia ego)
Lepšie povedané - dobrý učiteľ sa musí zmieriť s tým že nevie všetko (čo je úplne normálne a každému jasné). Tí zlí sa s tým nedokážu zmieriť lebo oni strávili x rokov na škole a nejaký malý harant na základke/strednej podľa nich nemá právo byť lepší než oni.
Ziaci na strednej skole maju vo zvyku "bojovat" proti ucitelovi a snazia sa ho zadupat pri kazdej moznej prilezitosti. Nicim nepoznaceny clovek vacsinou nema problem si uznat chybu, pokial druha strana nema nutkanie ho za to opakovane ponizovat.
Osobne som videl uz viacero pripadov, ze ucitel tu chybu uznal a nasledne sa mile deturence stazovali hore dole, ze je to nekompetentny ucitel (a dokonca sa kvoli tomu nasledne stazovali rodicia riaditelovi)
Dalsia vec je, ze zatial co trieda je +/- kolektiv, tak ucitel je sam.
Potom to vyzera tak, ze ziak spravi lumparen raz za rok a dostane strasne vynadane. Nechape preco - ved cely rok sekal dobrotu.
Lenze takychto ziakov je na skole povedzme 100 a ucitel si teda uzije taketo pripady prakticky kazdy druhy den.
a okrem toho, zvykaj si.
V živote sa stretneš s milión hlúpejšími ľuďmi ako ty,čo ti budú dávať najavo,že sú viac - lenže v tomto príklade sa mýliš dievča.
1. učiteľka informatiky - nedokázala sa preniesť cez to že som vždy zadania miesto 2hodin spravil za pár minút. Aby mi mohla dávať zlé známky, začala si vymýšlať že podvádzam a keď ma na hodine niekto oslovil (nezáležalo na tom kvôli čomu) hneď bol problém a 5 za "radenie". To že zvyšok triedy sa celkom veselo bavil už ale bolo vedlajšie. Po polroku potom ešte svoje aktivity rozšírila na sledovanie ma. Ostal som na chodbe o sekundu viac ako trvala prestávka a už som mal problém.
2. učiteľ telesnej - stále mal so mnou nejaké problémy. Cvičil som, bolo zle. Necvičil som, bolo ešte horšie. Neskôr som sa dozvedel, že môj otec musel kedysi dávno prepustiť v práci jeho manželku.
3. 2-titulová "učiteľka". Pre vytvorenie obrazu o povahe - pri predstavovaní sa cudzím ľudom vždy povedala za čo a z akej školy ktorý titul má a vymenovala všetky svoje zamestnania. Tá mala so mnou problém kvôli tomu, že keď sa menil riaditeľ a vyberal si zástupkyňu, nevybral si ju ale niekoho iného. Ako sa ona potom rýchlo dozvedela, ten niekto iný bola zhodou okolností moja teta. To bolo ale pre ňu niečo nepredstaviteľné lebo ona má 2 tituly a je teda na to "lepšia" ako niekto s "iba" jedným titulom. (Faktom ale je, že je úplne neschopná v čomkoľkvej čo robí ). Ale čo, bude robiť zle vedeniu školy? Nie. Bol som tu predsa ja. Každú jednu písomku odomňa niekto odpisoval. Ja som mal 4, tí ostatní 1. Za presne to isté.
nehovor mi že som tieto osoby k tomu nejako prinútil ako prvý, ja som im nič nespravil. Až potom ako obranu.
Aby som ale nehovoril len zlé, spoznal som aj veľa skutočne dobrých učiteľov/iek. Ako trieda sme ich sme ich potom brali ako "jedného z nás", nie žiadný šialený tyran ale normálny dobrý kamarát/ka na pokec aj o veciach mimo školy.
Mal som ale skor pocit, ze sa hovorilo o obecne "zlych" uciteloch. (ktori maju nutkanie sa vyvrsit na kazdom)
Mas pocit, ze bezny ucitel si u kazdeho z 200 ziakov pamata na nejaku krivdu a nasledne mu kvoli nej ublizuje?
Jednu vec co som napisal si si vylozil trosku inak ako bola myslena. Nevravel som, ze ucitel na teba bude neprijemny az po tom, co budes neprijemny ty na neho. Vravel som, ze ked ziaci (ako skupina, nie ako jednotlivci) dotlacia ucitela k tomu, aby bol neprijemny, tak bude neprijemny na vsetkych (popripade si vytipuje vynimky s ktorymi bude vychadzat)
Rozhodovali viac sympatie nez vedomosti.. A ked malo decko vlastny nazor, bolo zle.. Preto inteligentne deti davaju do skoly pre mimoriadne nadane, pretoze na statnej zakladnej by si uzili len ucitelske peklo...
vždy len tak tak preliezam z ročníka,a prakticky som na tom aj tak rovnako ako ostatní ktorí su posratí z každej zlej známky(hoc u nás už takí nie je
no a čo opisuješ je jeden z milióna problémov, ktoré máme/mávali sme všetci, takmer všetci, čo ja viem, učitelia sú rovnakí ľudia ako vy, s rozdielom, že okolo nich sa svet netočí ... a pri tom ešte môžeš ďakovať takýmto situáciám, pretože ti vlastne napomáhajú riešiť konflikty, sú predskúškou do života, ako sa zachováš ešte mnohokrát.... učíme sa, milé deti, sociálnemu správaniu.... nemôžeme stále sedieť pred internetom a hrať sa na podivínov, bohémov, len nie na obyčajných ľudí, čo sa štvú, lebo nevedia si "dupnúť" nohou, rozdrviť tú nešťastnú ľudskú nepsravodlivosť
A čo ti na to majú odpovedať, keď si oni sami nevedia predstaviť, ako by sme to mohli v živote využiť? áno, dostanú to v učebných osnovách a proti tomu sa asi búriť nebudú ak si chcú prácu udržať
Inac, uvidivuje ma, ako sa nechavaju oslovovat profesor. V zivote som nepovedal profesor cloveku, ktory ten titul naozaj nema. Pre informaciu, titul profesor ma najmenej ludi (teda mozno este menej ma doktor vied, ale to je cisto vedecky titul) a udeluje ho Prezident SR.
@ao problem nie je v detoch. Len tam sa najednoduchsie povie. Problem je rodicia, stat a ako sa s tym vsetkym vysporiada ucitel. Prosim, nerob so seba hlupaka a neobhajuj vsetkych ucitelov. Poznam vela ucitelov, ktorym som vdacny, ze robia svoju pracu a bohuzial poznam viac, ktori by radsej nemali ucit. A to iste Ti potvrdia aj mnohe deti. Fakt, nerob so seba hlupaka.
@christopherpd tituly su len vymysel strednej Europy. Maloktory ucitel na vyske ho pouzije pokial netreba. Na zapade Ti titul plati maximalne v praci. Akonahle nie si v praci, si taky isty clovek ako vsetci ostatni. Keby si bol nahodou lekar, tak mimo nemocnice Ti ani Tvoji pacienti nepozdravia Pan doktor, ale ako normalnemu cloveku...
Kde som napisal, ze je problem len v detoch?
Keby si to cital poriadne, tak by si videl aj to, ze som spominal problem v systeme aj problem na strane niektorych ucitelov.
Bud napis s cim presne nesuhlasis a z akeho dovodu s tym nesuhlasis, alebo si nechaj hlupaka pre niekoho ineho.