nie a ked mas (co zjavne mas) na mysli katolicky sobas, tak myslim, ze ani tak...teda isto nie, lebo dokonca aj nepokrsteny clovek moze mat za urcitych podmienok katolicky sobas (ak je druha strana katolik).
Ale povedz, preco chces mat katolicky sobas, ak nechces birmovku? (Ak chces birmovku, tak prepac, len potom nechapem, preco by si sa pytala toto )
No a aby to bolo presne: "Cirkevné právo uvádza, že katolícki snúbenci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred prijatím manželstva prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti (z toho vyplýva, že katolík žiadajúci o sobáš by mal mať birmovku)"
Nie je to teda nevyhnutnost, ale moze to viac ci menej komplikovat situaciu, ked birmovku nemas..
@ubertslatinocelny to nie ja, ja som inač grekokatolíčka, čiže mám birmovku už od krstu ale kamošku to trápi, a je to aj celkom zaujímavé, aspoň pre mňa, tak sa pýtam
@ivca2345 jaj tak sa spytaj kamosky lebo ak chce mat sobas v kostole preto, ze ho chce uzavriet pred tvarou Boha a cirkvi, lebo mu zalezi na jej vztahu s Bohom, tak neviem, preco by nemala chciet birmovku. A ak chce sobas v kostole z ineho dovodu, tak je to somarina podla mna.
@ivca2345 moja mama povedala že príjmanie a birmovku potrebuje pokiaľ sa chce vydať v kostole. Aj svedok musí mať birmovku a príjmanie. Ak to chce "prevádzkovať" na úrade tak nepotrebuje nič. Len ak by si to náhodou rozmyslela tak koňa odstaveného pred úradom.
Birmovka je v katolíckom ponímaní sviatostí nutná len pri krste, teda ak chceš byť krstným rodičom. Inak, pri svadbe alebo z iných sviatostí nutná nie je, ale veriaci človek, čo chce mať svadbu v kostole väčšinou birmovku už má. Krst a prijímanie sú však pri svadbe nutné... (Možno za určitých okolností nie, neviem, ako to potom prebieha.)
Ak chceš mať svadbu v kostole tak musíš mať za sebou krstenie, prve svate prijmanie a aj birmovku, teda tak to viem ja. Neviem či to už niekto predo mnou spomenul, nečítala som...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Ale povedz, preco chces mat katolicky sobas, ak nechces birmovku? (Ak chces birmovku, tak prepac, len potom nechapem, preco by si sa pytala toto )
No a aby to bolo presne: "Cirkevné právo uvádza, že katolícki snúbenci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred prijatím manželstva prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti (z toho vyplýva, že katolík žiadajúci o sobáš by mal mať birmovku)"
Nie je to teda nevyhnutnost, ale moze to viac ci menej komplikovat situaciu, ked birmovku nemas..
(Ja to tiež tak sťem )
minule nám to akurát kaplan na nábožku hovoril, že jeden s dvojice nemusí byť dokonca ani veriaci takže...
@ivca2345
@fun ja sa nejdem vydávať, to kamošku len trápi