Mám na výber pár realistických diel a neviem, ktoré si vybrať. Chcem aby nebolo veľa čítania, aby bol ľahký rozbor a pokiaľ možno, aby to bolo zaujímavé.
Výber:
Kukučín: Dies irae, Neprebudený, Rysavá jalovica, Dom v stráni
Timrava: Ťapákovci, Skon Paľ
Ja som čítala dom v stráni...nedá sa však povedať, že by to bolo zvlášť zaujímavé.Na konci som už chcela vedieť ako to dopadne, tak som to nejako dočítala. Každopádne nejak zvlášť toto neodporúčam.
Kukučín: Dies irae - to neviem o com je, takze neporadim
Neprebudený - to som citala uz davno,strasne smutne,revala som ...ale myslim ze rozbor diela by sa dal urobit lahko a nie je to ani obsiahle dielo,a da sa lahko citat
Rysavá jalovica - citala som,nepamatam presne,ale asi ma to nebavilo,aj ked daktore sceny boli vtipne
Dom v stráni-podla referatu co mala spoluziacka som vela nepochopila,ale moze to byt zaujimave,ale ze vela veci bolo zdlhavych
Timrava: Ťapákovci - citala som len obsah diela a celkom sranda aki lenivci
Skon Paľa Ročku- zabudla som o com
Márnosť všetko - nepoznam
Skúsenosť -neviem o com
Tajovský: Maco mlieč-viem o com,ale neviem to napisat
Apoliena- to moze byt v pohode,ale smutne, ak si dobre pamatam, tak cca 15rocne dievca,tema alkoholizmus na slov.dedinach,a neviem ci nie je hlucha ta Apolienka
Horký chlieb- neviem
Na chlieb -neviem
Statky-zmätky -no nebavilo by ma to,a z toho by sa asi tazsie robil rozbor ak nebudes citat knihu...ale ak si precitas podrobny obsah, dalo by sa, mne sa to tak da..
rysavu jalovicu, Tapakovcov alebo maca mlieča bych ti odporučil...prve menovane maš sfilmované, a tie dalšie nie su moc extra dlhé a hlavne nie su ani moc nudné
Stale nepochopim, preco v skole ucia deti vnimat takuto stylisticky velmi zlu, nevypisanu, zbytocnu literaturu bez vypovednej hodnoty... Za to ze sa niekto ozral a z nudy napisal par dristov a sprosty narod slovensky to povazuje za vrcholne umelecke diela musia trpiet ludia ktori maju nejaky potencial a chcu sa vysvihnut niekam dalej.
Po tom, co som bol nuteny zopar stran citat, som sa rozhodol, ze to bojkotujem, pretoze toto je naozaj chore, nedostojne a ponizujuce. Nebudem sa zaoberat niecim, co sa vrcholne hnusi mojmu vkusu a myslim, ze aj vkusu kazdeho, kto ma na literaturu trochu oko a vie, o com je rec.
nic z toho som necitala, takze ti neviem poradit, ale pocula som, ze kniha Tapakovci je velmi tenka, takze to rychlo precitas a ze vraj je to aj prijemne citanie
Dom v stráni- to je najlepšie z tých všetkých, len trocha ťažšie na pochopenie, ale videla som v divadle a bolo to super
a potom ešte O.K. je Neprebudený
od Kukucina sme mali Ked bacik z chocholova umrie to bolo celkom fajn....od Timravi sme mali na povinne citanie Tapakovcov tiez celkom fajn....a od Tajovskeho musim precitat Statky zmatky....
Podla mna Rysava jalovica @20 hej hej Bacika som citala aj ja, ten je uplne super a vobec celkovo ma bavila ta otazka zemianstva, ze ako ju chapali a prezentovali rozni autori a tak Ale inak je to strasne zlaty pribeh a srandovny
jednoznacne tapakovci... ako necitala som ju.. ale mala som sa ucit obsah a bolo to dost lahke, taky jednoduchy dej oni sa tam stale hadali a pod. nakoniec sa odstahovali
vy to ludia fakt citate? nepamätam si kedy som citala nieco z povinneho citania, vzdy si najdem obsah na nete a potom nieco obkecam / opisem nebudem citat nieco co ma nebavi, co musim..uz len z principu
juj, som už zabudla, že neprebudený je od kukučína, to je tiež krásny príbeh, tuším bol aj smutný, ak si pamätám, z hlavnej postavy si robil každú srandu? že bol taký blbček? no to je jedno, páčil sa mi ten príbeh
To sa normálne cítim otrasne! My sme mali väčšinu tých diel na povinné čítanie. Čítala som skoro všetky. Ak chceš niečo rýchle a krátke tak Maco Mlieč. To malo tuším nejakých 9 strán.. To máš za 15 minút. Je to dokonca aj online na nete.
Ak chceš niečo zaujímavé tak potom Ťapákovcov.
Alebo aj Neprebudený to je tiež krátke a celkom zaujímavé.
Díky za názory, budem sa rozhodovať medzi Neprebudený a Maco mlieč @27 v prvom polroku som čítal, ale to bolo svetové dielo, takže to som si rád prečítal, ale do týchto slovenských nemám veľkú chuť...ale prečítam, aby som nebol tak dlho za PC a aj tak nebudem mať cez prázky čo robiť
maco,chlieb aj ten horky aj apoliena su len poviedky...statky zmatky su fajn,aj tapkaovci,rysava jalovica-tu som videla ta je vtipna,neprebudeny,to je smutne,skon pala rocku.. no ten maco by som dala abo aj tapakovcov ale aj statky zmatky aj ked to nie je najkratsie,ale da sa to rozobrat..a preco si to neprecitas vsetko...skusenost by som asi dobrovolne necitala do toho timrava taha aj postavy z minulosti ako vajansky a tak..len su alegoricke
@32 mám doma už zbierku poviedok od Tajovského a je tam aj Maco Mlieč aj Apoliena.
Všetko si to neprečítam, lebo ma tento štýl nebaví...nejako mi nie je časť slovenskej literatúry po chuti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Neprebudený - to som citala uz davno,strasne smutne,revala som ...ale myslim ze rozbor diela by sa dal urobit lahko a nie je to ani obsiahle dielo,a da sa lahko citat
Rysavá jalovica - citala som,nepamatam presne,ale asi ma to nebavilo,aj ked daktore sceny boli vtipne
Dom v stráni-podla referatu co mala spoluziacka som vela nepochopila,ale moze to byt zaujimave,ale ze vela veci bolo zdlhavych
Timrava: Ťapákovci - citala som len obsah diela a celkom sranda aki lenivci
Skon Paľa Ročku- zabudla som o com
Márnosť všetko - nepoznam
Skúsenosť -neviem o com
Tajovský: Maco mlieč-viem o com,ale neviem to napisat
Apoliena- to moze byt v pohode,ale smutne, ak si dobre pamatam, tak cca 15rocne dievca,tema alkoholizmus na slov.dedinach,a neviem ci nie je hlucha ta Apolienka
Horký chlieb- neviem
Na chlieb -neviem
Statky-zmätky -no nebavilo by ma to,a z toho by sa asi tazsie robil rozbor ak nebudes citat knihu...ale ak si precitas podrobny obsah, dalo by sa, mne sa to tak da..
Po tom, co som bol nuteny zopar stran citat, som sa rozhodol, ze to bojkotujem, pretoze toto je naozaj chore, nedostojne a ponizujuce. Nebudem sa zaoberat niecim, co sa vrcholne hnusi mojmu vkusu a myslim, ze aj vkusu kazdeho, kto ma na literaturu trochu oko a vie, o com je rec.
Timrava- Ťapákovci
Tajovský- Statky-zmätky
....myslim ze celkom v pohode citanie...niesu ani dlhe takze to je tiez iste plus
a potom ešte O.K. je Neprebudený
@20 hej hej Bacika som citala aj ja, ten je uplne super a vobec celkovo ma bavila ta otazka zemianstva, ze ako ju chapali a prezentovali rozni autori a tak Ale inak je to strasne zlaty pribeh a srandovny
juj, som už zabudla, že neprebudený je od kukučína, to je tiež krásny príbeh, tuším bol aj smutný, ak si pamätám, z hlavnej postavy si robil každú srandu? že bol taký blbček? no to je jedno, páčil sa mi ten príbeh
Ak chceš niečo zaujímavé tak potom Ťapákovcov.
Alebo aj Neprebudený to je tiež krátke a celkom zaujímavé.
zaujimave s myslienkou - Dom v strani
@27 v prvom polroku som čítal, ale to bolo svetové dielo, takže to som si rád prečítal, ale do týchto slovenských nemám veľkú chuť...ale prečítam, aby som nebol tak dlho za PC a aj tak nebudem mať cez prázky čo robiť
Všetko si to neprečítam, lebo ma tento štýl nebaví...nejako mi nie je časť slovenskej literatúry po chuti
popros o pomoc kamosa googla
ujo Google pomôže , ale ja si rád niečo prečítam...ale tento štýl ani moc nie
p.s. od čítania pár kníh asi ešte nikto nezblbol,či..?