a to na akej škole prosím ťa ? ja som mala v 3 ročníku iné knihy na povinné čítanie...podľa novej koncepcie .. a teda ak ti môžem poradiť tak ešte Ivan Bukovčan- Kým kohút nezaspieva @2 od Chrobáka Drak sa vracia
my sme také niečo ako povinné čítanie nemali, ale raz nám nadiktovala slovenčinárka nejaké knihy a okrem vyššie spomínaných tam bol aj Hamlet, Drak sa vracia
povedala by som, že to záleží od konkrétnej školy.... a ja som za celý gympel prečítala z povinného čítania asi len peter a lucia, kto chytá v žite & drak sa vracia a žijem, a zmaturovala som na 1 musíš mať proste kvalitne spracované poznámky, a čítať ti všetko netreba
@luc.ka to ste mali fajn ...naša slovenčinárka vyžaduje mať všetko prečítané a nepomáha ani geniálne spracovaný obsah keďže kladie otázky ako ,, a akej farby mala ten šál ? "
@mia246 akože sorry ale také veci by som si nepamätala ani keby som to prečítala. akože keď sa ťa na 500 stranovú knihu opýta, aké mala tá slečna gaťky v kapitole 8., tak ju môžem rovno poslať niekam. lebo v tých knihách ide asi o niečo iné, ako o takéto sprosté detaily....
@luc.ka to sa len profáci zbytočne snažia nanútiť niečo tým debilným deťom, ktoré nečítajú. Tými detailnými otázkami... tiež som poslal profku do prdele, pretože dávala také otázky.. a pritom som to fakticky čítal.
ja som tiež robila rozdielové skúšky keď som bola v Írsku a bolo to dosť v pohode lebo zohľadnili to že som bola rok preč tak sa nemáš čoho báť viem že sa ma pýtali na Živý bič
p.s. ako využiješ tu anglinu, v ktorej si sa zdokonalil v Amerike?
@zeriavka napr. na to, že si teraz čítam povinnú literatúru po anglicky, pretože v Trnave počas prázdnin zavreli knižničné oddelenie beletrie a zdigitalizované knihy na nete nájdem iba ťažko
no my sme citali na zapade nic nove, jozefa maka cital ten kto chcel-odporucana literatura, a od chrobaka drak sa vracia...a kafkovu premenu sme citali len na nemcine po nemecky
@zeriavka keby existoval odbor "spisovateľstvo", tak naň hneď idem. Máme tu iba žurnalistiku a na tú nechcem ísť. Tak možno pôjdem študovať do zahraničia - tam využijem svoju angličtinu naplno
@murcatko no hej pokiaľ chceš byť spisovateľom je lepšie písať po anglicky lebo si vieš získať viac fanúšikov ako keby si písal len po slovensky..žurnalistika je zbytočný odbor..no novín môžeš písať aj bez vysokej skús v zahraničí medzinárodné vzťahy..kamošku prijali do Škótska na Aberdeen ale asi tam nepôjde kvôli financiam..
ja som si s bratom kúpila sériu kníh...len teraz si nie som istá, asi sa to volalo zhrnutie literatúry?? boli to 4 časti rozdelené A,B,C,D každá kniha obsahovala stručný obsah, dej, postavy, kompozíciu povinného čítania jedného ročníka...ja som vďaka tým štyrom knihám písala koncoročné eseje a prešla vďaka tomu cez ročníky skús to pohladať niekde na nete
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
tuto mas nahovorene obsahy cize si z toho sprav playlist aky potrebujes a pustaj si to pri csku a mas
zo slovenskej literatúry sme mali určite Jozefa Maka, Živý bič, dačo od Chrobáka, dačo od Vámoša.. ďalej si nepamätám.
A zo svetovej niečo od Kafku, možno Premenu.
a želám veľa trpezlivosti pri The sound and the fury dobrá kniha, ale trpezlivosť sa zíde.
p.s. ako využiješ tu anglinu, v ktorej si sa zdokonalil v Amerike?
» zlatyfond.sme.sk/...