včera som písala v blogu, že tento rok túto blbosť zatiaľ nikto nevytiahol a že ma to prekvapuje a aha ho, hneď sa niekto našiel
už sa to tu rozoberalo miliónkrát. Vianoce nie sú pôvodne kresťanský sviatok. kresťania ho prebrali, aby ľahšie pohltili pohanov, okopírovali ich zvyk, aby zmiernili kultúrny šok. a postupne sa Vianoce rozšírili s kresťanstvom po celej Európe a dnes sa slávia zo zvyku. takže vezmi späť láskavo výrok o tom, že sú to VÝLUČNE sviatky narodenia Ježiša, možno tak vo vašej rodine.
o com rozpravas ? Keby niesu vianoce tak by som ti povedal svoje ...ale plakal by si. Strc si tvojho debilneho jezisa do riti. ja oslavujem vianoce ako rodinny sviatok a debilny krestan mi nebdue hovorit ci je to krestansky alebo nekrestansky sviatok. A ak chces vedet tento den slavili slovania nasi predkovia a krestanske svine si teraz myslia ze to je ich sviatok
oslavujem zimny slnovrat, oslavujem chvile s rodinou, oslavujem vsetko mozne, ale nie jezisa krista!! ten mi je u prdele.... ale samozrejme, zas krestania pozrali secku mudrost sveta, ze ano.... btw tu nedavno bola tato diskusia, nemate sa uz o com hadat, ze to zakladate znova?
nieze by som si nezelal, aby boli Vianoce oslavou narodenia Krista, ale tento paargument je dost blby
co maju akoze robit, ked uz je dovolenka a vsetky tie zvyky s tym spojene? Vianoce, hoci pre krestanov by mali byt predovsetkym o radosti z narodenia Krista, su sprevadzane roznymi zvykmi, ktore nemaju cisto krestansky charatker a ktore su prijemne pre ludi vseobecne. takze nie je prekvapenie, ze tieto prijemne veci (oslava, darceky, vela jedla, rodina po kope, atmoska sviatocna, volno v praci, navstevy, televizny program a ine) vychutnavaju vsetci ludia, bez ohladu na to, ci su pre nich Vianoce oslavou narodenia Krista alebo nie. Ale to, ze niekto zerie dnes vecer salat a rybu, potom otvori darceky a kuka Perinbabu, neznamena, ze oslavuje narodenie Jezisa.
a taketo zufale "argumenty" iba vrhaju zle svetlo na krestanov
Dnes robím temné obrady a preklínam... a na Veľký Piatok oslavujem. čo si čakal kremeše? smrť kresťanom, sláva pacifistom.... radšej sa modli za sneh!!!
@lava Ja ich neoslavujem Pre mňa je to taký istý deň v roku ako všetky ostatné. Akurát robím/kupujem darčeky pre tých, na ktorých mi záleží. To ale nesúvisí s vianocami. Darčeky dávam aby som urobil radosť a v čase vianoc lebo to je jediný čas keď sú všetci doma.
Mimochodom, napadlo ťa už niekedy ako veľmi provokatívne a otravné sú tieto tvoje témy?
Tiez si myslim, ze je to odveci..ze ich oslavuju ale je to uz kazdeho osobnavec a ako som uz viackrat povedala Vianoce su uz pomaly Viacmenej komercny sviatok tak ho oslavuju vsetci...
áno, som hlúpy ateista, ktorý zbožňuje Vianoce a dokonca rád spieva tie vianočne kresťanské pesničky o Ježiškovi. Tiež neznášam pofidérneho amerického Santa Clausa (a najmä fakt, že ľudia už nevedia rozoznať Santu od Mikuláša či Deda Mráza) ale aj tak si na Vianoce spievam tie stupídne americké pesničky ohľadom neho. Svojím správaním pijem nervy všetkým fanatickým a aj menej fanatickým kresťanom, ale viete čo? Je mi to jedno
Ja som ateistka len preto, lebo rodičia keď som sa narodila uznali za vhodné aby som si sama vybrala vierovyznanie.... ale inak v srdci som krestanka... A táto téma je trápna.... Vianoce niesu o vierovyznaní...
Tak vianoce by mali byt najskor o vzajomnom vznasani medzi ludmi a odlozenie nezhod medzi ludmi na neskor..... takze v tomto duchu by sa mali slavit vianocne sviatky......takze kaslite na vsetko a uzivajte si vianoce sviatky pokoja a lasky
sa tu ohrádzate tým, že to bol kedysi pohanský sviatok.. ale bohužiaľ, už neni kto rozdáva darčeky? Ježiško.. takže asi ťažko to má momentálne pohanskú tradíciu ale Vianoce ma netrápia, vedela by som si predstaviť život bez nich.. keby sa dalo neoslavujem ich
A Santa Clause je kdo? On neni niak spojeny s krestantvom - confused:.. a v kazdej kulture prinasa darceky niekdo iny... nebodaj si myslis ze sa Jezis obliekal do cerveneho a drbkal sa s kominom.... a vianoce niesu krestansky sviatok... Slavia ho aj mnohe ine nabozenstva a kultury... newem ci si slepa alebo ta len tvoj nick vystihuje.
Oni neoslavujú narodenie ježiša krista ale proste sviatok v ktorom je zvykom obdarovať sa a zísť sa spolu. Neďakujú pri tom pri stole za jedlo bohu ani si nemažú krížiky na čelo ani sa nemodlia. Proste sa najedia, obadarujú sa, po silvestri odzdobia stromček a život ide ďalej
109 735 Členov Reformovanej kresťanskej cirkvi (2 %)
50 363 Pravoslávnych kresťanov (0,9 %)
20 630 Členov "Náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia".
To je odhadom nad 80 percent ľudí, čo by malo vyznávať hlavne duchovné hodnoty, no pozri sa na nákupné centrá, prečítaj si ako napríklad slávia Vianoce rodiny birdzákov a zistíš, že ani u väčšiny nejde hlavne o duchovnú hodnotu, nie ešte u 80-tich percent.
Takže za pokrytectvo považujem hlavne to, že sa niekto hlási k niečomu podľa čoho sa nespráva.
Neveriaci slávia Vianoce len konzumne, ak máš napríklad deti, tak ich nepripravíš o tie darčeky, ale by mali asi celoživotnú traumu ak by ako jediný z celého kolektívu nič nedostali.
A u čisto dospelých domácností viem, že veľa z nich si vianočné darčeky nedáva, nakupujú možno viac, ale to vyplýva z toho, že vtedy sú odmeny a ak si 3 dni vkuse doma a nemáš čo robiť, je logické že si doprajú aj jedlo.
Prípadne práve kvôli tomu, že sú doma sa stretnú s príbuznými a tých musia niečím ponúknuť.
V skratke asi tak, že celá spoločnosť sa prispôsobuje tomu, že na Slovensku je drvivá väčšina ľudí veriacich a to, že drvivá väčšina týchto veriacich ľudí napriek tomu nevníma Vianoce hlavne duchovne je pokrytectvo, neveriaci to nemá ako ovplyvniť, napríklad je zákonom dané, že sa vtedy nepracuje a je voľno. takže tam nejde o pokrytectvo, len o prispôsobenie sa daným podmienkam.
Hm, viackrát som sa zamýšlala nad tou istou otázkou... skôr to asi berú ako symbol rodiny, pokoja, keď sú všetci spolu... neviem... ja som katolíčka, takže to prežívam skôr duchovne .
@tenario ukludni sa ty idiot!! preco tak osocujes krestanov? ti nieco extra zle spravili?? krestan je rovnako clovek ako ateista lisia sa len tym v co veria.
btw. ja som krestanka a v zivote by som sa o inych ci ateistoch budhistoch atd. tak hrubo nevyjadrovala ako ty. si egoisticke nevychovane drze prasa! Kazdeho je to osobna vec v co veri a ako to preukazuje. vola sa to aj slobodna vola!
@lucy92 povedal by som ti ze si krava ale som vychovany k ucte Takze precitaj si prispevok ty krava(teraz mi to uz nedalo) a potom vyjadri svoj nazor . Ja proti krestanom nemam nic, len voci takym primitivom ako je zakladatel tejto diskusie co si mysli ze krestan je viac ako ateista
@72 precitala som si tvoj prispevok a k nemu som aj vyhadrila svoj nazor Tvoja vychova sa akosi rozplynula rychlejsie ako ju niekto mohol zahliadnut ale co uz slovo ucta asi tvoje usi v zivote nepoculi. hovoris ze nemas proti krestanom nic ale si v jednej vete schopny pouzit tolko sprostych slov az to boli. takze vela stastia v hladani vychovy a ucty ty ateista
jezis sa nenarodil pre to aby mohol davat darceky.. kazdy rozumne uvazujuci clovek ci je to krestan ale nie uznava jezisa ako predstavitela relativneho dobra kde je uktovnea cela morlka a podla ktorej sa riadi sudnictvo a uplne sa zhoduje s etikou ako takou.. jezis .. a svate pismo ci uz to je vsetko blud alebo nie je teda ukotvenim toho dobra vo viere ludi.. nabozenstvo by nevznikolo keby ludia vsetky svoje moralne a eticke zasady nepotrebovali do nieco ukotvit.. pribehov a postav.. vianoce su den kedy by si mali ludia toto pripomenut.. narodenie jezisa ako predstavitela relativneho dobra .. alebo dobro samo o sebe ako take bez jezisa ( stretavanie rodin obdaruvanie jeden druheho prejovavanie lasky a odpustenioe a podobne) ..ci uz si tam date jezisa alebo nie stale je to sviatok pre vsetkych ludi ktory vyznavaju nejake dobre hodnoty a nie iba konzumny sposob zivota... v dnesnom svete je dobro ako take dost utlacane a vianoce teda ako vidime pohltila skor nakupna horucka ako pozastavenie nad tym co by sme si mali uvedomit aspon raz do roka...
skuste sa na to pozriet takto. Nejde o datum ci rocne obdobie aj Neposkvrnene pocatie Panny Marie sa slavi 8.12. Podla mna ide skor o to, ze chceme oslavit narodenie Jezisa Krista. Mne absolutne neprekaza ze ateisti "slavia" tento sviatok, sor mi prekaza to ze ako Krestania polavujeme a snazime sa pripodobnit ateistom pretoze sa nam to zda lahsie.
bože ľudia som ateistka a necítim ani štipku kresťanstva v tom ako ich slávim ja s mojou rodinou.. môj priateľ chodí do kostola na polnočnú omšu a nech chodí, nenúti ma chodiť s ním, tak je všetko v poriadku, fungujeme normálne.. áno niektorí ako napr. tuto zakladateľ @lava si myslí, že by to hádam Ježišovi vadilo, že ich neoslavujú všetci.. každý sviatok má korene inde, no prišlo kresťanstvo a všetci sa idú posrať s tým akí sú originálni a majú svoj sviatok.. a také tie reči že Ježiš nás miluje všetkých a všetci sme jeho deti? či jeho deti sú len veriaci a my ostatní sme satanovo semä? nech, tak som.. ale Vianoce si nepustím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
už sa to tu rozoberalo miliónkrát. Vianoce nie sú pôvodne kresťanský sviatok. kresťania ho prebrali, aby ľahšie pohltili pohanov, okopírovali ich zvyk, aby zmiernili kultúrny šok. a postupne sa Vianoce rozšírili s kresťanstvom po celej Európe a dnes sa slávia zo zvyku. takže vezmi späť láskavo výrok o tom, že sú to VÝLUČNE sviatky narodenia Ježiša, možno tak vo vašej rodine.
Ale súhlasím. Vianoce sú o narodení Ježiša a nie o žiadných darčekoch, stromčeku, rodine a priateľoch! Sú LEN o narodení Ježiša.
btw. veľa šťastia
kedysi to bol sviatok pohanov, oslava zimneho slnovratu ak sa nemyslim ziaden jezis kristus...
darceky su uz ale vymysel obchodnikov ludia im na to skocili a zvyk sa udrziava
Vianoce sú kresťanský sviatok! Aj názov znamená Svätá noc. A anglicky Christmas to je niečo s Kristom.
co maju akoze robit, ked uz je dovolenka a vsetky tie zvyky s tym spojene? Vianoce, hoci pre krestanov by mali byt predovsetkym o radosti z narodenia Krista, su sprevadzane roznymi zvykmi, ktore nemaju cisto krestansky charatker a ktore su prijemne pre ludi vseobecne. takze nie je prekvapenie, ze tieto prijemne veci (oslava, darceky, vela jedla, rodina po kope, atmoska sviatocna, volno v praci, navstevy, televizny program a ine) vychutnavaju vsetci ludia, bez ohladu na to, ci su pre nich Vianoce oslavou narodenia Krista alebo nie. Ale to, ze niekto zerie dnes vecer salat a rybu, potom otvori darceky a kuka Perinbabu, neznamena, ze oslavuje narodenie Jezisa.
a taketo zufale "argumenty" iba vrhaju zle svetlo na krestanov
Vianoce sú výlučne sviatky narodenia Spasiteľa Ježiša Krista! Tak to ma krásne rozosmialo
hh ešte mala otázočka kto je ježiško?
hah nie to bola rečnícka otázka ,skračky o bohu a ježišovi o tie fakt nemám záujem.
@walrus si ešte malinkatá a preto jedna rada, najprv si naštuduj o veci o ktorej sa chceš bavit a netrep do vetra, degraduje to diskusiu
štastné a veselé
» www.birdz.sk/forum/preco-nek...
" target="_blank" title="Linka na stránku www.birdz.sk">» www.birdz.sk/forum/preco-nek...
» www.birdz.sk/forum/preco-nek...
" target="_blank" title="Linka na stránku www.birdz.sk">» www.birdz.sk/forum/preco-nek...
» www.birdz.sk/forum/na-margo-...
» www2.birdz.sk/forum/co-pre-va...
» www.birdz.sk/forum/preco-dne...
šťastný nový rok mimochodom
(nenavidim nabozenskych fanatikov a vobec vsetkych fanatikov, ako si podla prejavu napriklad aj ty)
Mimochodom, napadlo ťa už niekedy ako veľmi provokatívne a otravné sú tieto tvoje témy?
@warlus Vianoce su po slovensky vianoce, neni tam ani slovo kristus ani nic, takže oslavujeme to, že vecer jeme vianočku
A myslím že pokrytectvo je v tento krásny sviatok tu robiť takéto nezmyselné rozbroje.. však @lava ?
a ináč Šťastné a Veselééé !
Nie vážne Šťastné a veselé Vianoce všetkým
Takže Štastné a veselé.
Všetkým bez rozdielu.
A Santa Clause je kdo? On neni niak spojeny s krestantvom - confused:.. a v kazdej kulture prinasa darceky niekdo iny... nebodaj si myslis ze sa Jezis obliekal do cerveneho a drbkal sa s kominom.... a vianoce niesu krestansky sviatok... Slavia ho aj mnohe ine nabozenstva a kultury... newem ci si slepa alebo ta len tvoj nick vystihuje.
Stastne aj vesele...
ATEIST 4EVER
tamto ostatné čo som napísala nepatrilo tebe ale celkovo do tejto diskusie
Prečo ateisti dnes oslavujú Vianoce - narodenie Spasiteľa Ježiša Krista?
Nie je toto ich pokrytectvo? Veď Vianoce sú výlučne sviatky narodenia Spasiteľa Ježiša Krista!
Poriadne si to prečítaj, až potom nadávaj ...
Narážam na počet ľudí, ktorí sa hlásia k náboženstvu
3 708 120 Rímskych katolíkov (68,9 % obyvateľstva)
372 858 Evanjelikov augsburského vyznania(6,9 % obyvateľstva)
219 831 Gréckych katolíkov (4,1 %)
109 735 Členov Reformovanej kresťanskej cirkvi (2 %)
50 363 Pravoslávnych kresťanov (0,9 %)
20 630 Členov "Náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia".
To je odhadom nad 80 percent ľudí, čo by malo vyznávať hlavne duchovné hodnoty, no pozri sa na nákupné centrá, prečítaj si ako napríklad slávia Vianoce rodiny birdzákov a zistíš, že ani u väčšiny nejde hlavne o duchovnú hodnotu, nie ešte u 80-tich percent.
Takže za pokrytectvo považujem hlavne to, že sa niekto hlási k niečomu podľa čoho sa nespráva.
Neveriaci slávia Vianoce len konzumne, ak máš napríklad deti, tak ich nepripravíš o tie darčeky, ale by mali asi celoživotnú traumu ak by ako jediný z celého kolektívu nič nedostali.
A u čisto dospelých domácností viem, že veľa z nich si vianočné darčeky nedáva, nakupujú možno viac, ale to vyplýva z toho, že vtedy sú odmeny a ak si 3 dni vkuse doma a nemáš čo robiť, je logické že si doprajú aj jedlo.
Prípadne práve kvôli tomu, že sú doma sa stretnú s príbuznými a tých musia niečím ponúknuť.
V skratke asi tak, že celá spoločnosť sa prispôsobuje tomu, že na Slovensku je drvivá väčšina ľudí veriacich a to, že drvivá väčšina týchto veriacich ľudí napriek tomu nevníma Vianoce hlavne duchovne je pokrytectvo, neveriaci to nemá ako ovplyvniť, napríklad je zákonom dané, že sa vtedy nepracuje a je voľno. takže tam nejde o pokrytectvo, len o prispôsobenie sa daným podmienkam.
btw. ja som krestanka a v zivote by som sa o inych ci ateistoch budhistoch atd. tak hrubo nevyjadrovala ako ty. si egoisticke nevychovane drze prasa! Kazdeho je to osobna vec v co veri a ako to preukazuje. vola sa to aj slobodna vola!
Sú kresťania snáď sebci, že nedovolia tento sviatok sláviť aj iným ?? ... len trošku s inou myšlienkou???
Svedok jehovov ho nerieši,
Kresťan ide na polnočnú a uctieva Ježiška,
Neveriaci v Ježiška používa tento sviatok na obdarúvanie svojich blížnych- to mu nik nezakazuje! a dokonca to nie je ani protiprávne