Ale tiež to celkom nechápem, to rozmýšľanie že ak sa niekto snaží o niečo dobré tak ho zhejtujme lebo nie je dokonalý ale keď je niekto čistý kkt tak si ho poďme zachraňovať (viď hejt na čaputku a obdiv k harabinovi a chmelarovi napr)
... mne skôr leze na nervy ako sa o nej píše všade ... má 16 rokov, ma určitú diagnózu a vzhľadom k veku si myslím, že nemá taky všeobecný prehľad, nadhľad a informacie z globalneho hľadiska, čo sa týka danej problematiky ... a hlavne tie jej názory čo hlása do sveta
... zároveň z časti s jej názormi suhlasim
Neleží mi v žalúdku. Len je naivná, hysterická a rozmýšľa príliš simplisticky. A nepochybne je istými kruhmi využívaná ako marketingová ikona. Za čo však zrejme nemôže, keďže je ešte stále len dieťa.
@depropex tak ak český web 2x nepisal blud tak určite má nejaku diagnozu (nepamatam si akú)
... ale že by bola autosta mi nepríde, jedine že by to bola nejaka lahšia forma neviem
... ale ja to už nečitam, prečital som 2 članky, videl to video čo sa širilo netom a finito ... ja inak spravy nepozerám a ani nečitam, len vynimočne
1. Lebo ich triggruje, ze 16 rocne dievca dokazalo v zivote viac nez oni, dokazalo dostat obrovske masy ludi.
2. Lebo im nesedi jej prejav - ja chapem, ze niekomu moze pripadat, ze posobi prilis agresivne a hystericky. Ale do pici, boji sa. A ja chapem, ze sa boji. Vsetci by sme sa mali (ok, nie crippling paranoia lvl, trosku zdravsie) ak chceme na tejto planete dalej zit v hojnosti a dostatku. Alebo napriklad mat deti. A zabezpecit im peknu buducnost.
A uprimne si myslim, ze po 30 rokoch srania na to, co hovoria odbornici je trocha hnevu a hysterie na mieste a odkaz "pocuvajte vedcov a nemyslite ritou" je uplne adekvatny.
Tl;dr: nebudte sebecki kokoti a nemajte komplexy z pubertiacky.
A inak, "jE tO nAiVnA hYsTeRkA" mi pride ako taky basic random splech od ludi, co vacsinou ABSOLUTNE netusia co hovori, o com hovori a preco to hovori, iba si to o nej mysli cele ich okolie, TAK MUSIA AJ ONI.
Lebo je mladá a s prepáčením o tom nevie nič. Ja tiež nie a preto sa nepostavím pred tisícový dav a nezačnem tam kritizovať niečo o čom nič neviem. Nemá ani 20 a ide neviem koho poučovať. Pritom nemá predstavu ako daný problém reálne riešiť (nemám na mysli jej naivné riešenia skrsnuté v detskej hlavičke) a len kritizuje, čo je to úplne najľahšie. Je veľa oveľa múdrejších ľudí, čo daný problém aj reálne riešia a majú výsledky, len nie sú taký exhibicionisti a nemajú tak duté v hlave aby zo seba robili opičky.
Že je treba planétu chrániť je každému jasné aj bez jej hysterických náhodných výkrikov.
jej nazory mnohi povazuju za neodborne a naivne ale ludia doteraz nepocuvali ani vedcov tak ak prave toto dievca ma dat do povedomia ludi globalne oteplovanie aspon takto, mozem byt rad a ako to spravi mi moze byt uz jedno
+ asi vacsina co tu o nej pise ze o tom nic nevie a pod. tak ona to ani nikde netvrdi, ak by ste poriadne pocuvali jej prejav sama v nom hovori a odkazuje aby sme pocuvali vedcov, ale to by trebalo asi chvilu pocuvat
Ešte dodám že vedci na tento problém poukazovali už celkom dlho, no evidentne týchto ľudí ktorí vedia o čom hovoria a vyznajú sa v problematike má každý na salame... A ak na to aby sme tomu začali venovať pozornosť treba 16 ročné dieťa tak je asi niečo zle s nami, nie s ňou
nejak ma nezaujíma, ale ako som si všimol v diskusiách na niektorých spravodajských weboch, tak keď o nej niekto napíše niečo negatívne tak mu všetci píšu že ako si to dovoľuje kritizovať 16 ročnú autisku.
mňa by tiež úplne zaujímala tá psychológia ľudí, ktorí kritizujú iných hlasujúcich správne a faktami podložené veci. A toto je presne tá vec, ktorá mi na ľudstve najviac vadí, že im človek môže dať milión argumentov no aj tak sa väčšina úchyli k jednoduchým riešeniam typu trump - úplne odignorovanie... alebo to zhejtí akože tým, že jej názory nemajú váhu lebo je mladá. Akože wtf aj keby to bolo hystericke embryo tak stále hovorí k veci
a tie konšpiračné komentáre typu je to babka, fakt väčšiu formu retardácie človek asi nemôže ani mať aby ešte aj za tým hľadal nejaké sprisahanie
Úprimne, kto z vás si dal tú malú námahu a prečítali ste si na tých úžasných internetoch niečo na tému climate change? Ja hej. A zistil som, že som o tom predtým vedel holý kokot, lebo je toho viac než "grínhaus efekt, svetlo sa odráža, jazdime eletridžgou lmao". Ja len tak, že minimálne dokázala to, že sa o to niektorí ľudia začali viac zaujímať. A to je podľa mňa dobrý začiatok
Momentálne mi skôr vadí, ako ju všetci pchajú na oči. Ona mi je celkom jedno, ako človek. Je dobré, že to dostane do povedomia ľudí, ale ľudia sú taký, ako už spomenul napr. @poke vo svojom komentári. Proste šľahnuté primitívne stvorenia. A je mi to niekedy desne divný pocit, keď si to uvedomím.
@staphylococcus
Na úvod: nepopieram existenciu a riziká globálneho otepľovania spôsobeného človekom a nie som ani odporcom realistických a premyslených krokov na eliminovanie týchto rizík resp. riešenia ich následkov.
Napriek tomu by si „klíma-alarmisti“, medzi ktorých patrí aj Greta, mohli uvedomiť, že napr. od Summitu Zeme v Rio de Janeiro ubehlo 27 rokov, od spísania Kjótskeho protokolu 22 a od Parížskej klimatickej dohody 3 roky a výsledok je taký, že vyspelé krajiny, ktoré sa spomenutých fór zúčastnili, to k čomu sa toľkokrát zaviazali, nedodržujú:
en.wikipedia.org/wiki/Kyoto_Protocol#Annex_I_Parties_with_targets
climateactiontracker.org/countries
Jeden príklad za všetky: Nový Zéland. Táto výnimočne bohatá, vyspelá a na ťažbe a produkcií fosílnych palív nestojaca krajina sa ešte v roku 2007 zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2020. Výsledok? Emisie CO2 budú v roku 2020 pravdepodobne takmer rovnaké ako boli v roku 2007. Prečo asi?
climateactiontracker.org/countries/new-zealand
Pretože zbaviť krajinu závislosti na fosílnych palivách, a teda splniť všetky tie ambiciózne emisné ciele je extrémne nákladné. V prípade Nového Zélandu by napríklad len zníženie emisií do roku 2050 na polovičnú úroveň roku 1990 znamenalo náklady vo výške takmer 20 miliárd amerických dolárov ročne, čo je viac ako súčasné výdavky krajiny na zdravotníctvo a školstvo.
Ak je to také ťažké a drahé vo vyspelých a bohatých krajinách, tak čo potom tie chudobné? V nich totiž obmedzenie využívania fosílnych palív znamená tiež prekážku ekonomického rastu a vymanenia sa z chudoby. Nehovoriac o tom, že práve tí najzanietenejší aktivisti, vrátane Grety, nenávidia jadrovú energiu skoro na vlas rovnako ako fosílne palivá, o ktorej je empiricky dokázané, že znižuje produkciu skleníkových plynov.
mdpi.com/2071-1050/9/8/1428
world-nuclear.org/nuclear-basics/greenhouse-gas-emissions-avoided.aspx
Alarmistické riešenia „à la Greta“ spočívajúce v drakonickom znížení emisií skleníkových plynov v krátkom čase sú jednoducho vopred odsúdené na neúspech. Sú drahé, nevynútiteľné, často v rozpore so záujmami a potrebami ľudí v chudobných, menej rozvinutých krajinách a preto neudržateľné. Navyše by si klíma-alarmisti mali uvedomiť aj istú mieru pokrytectva v ich návrhoch: bohaté krajiny, z ktorých zväčša pochádzajú (napr. aj Švédsko) sa dostali na vysokú ekonomickú úroveň práve tým spôsobom, ktorý chcú teraz zakázať tým menej šťastným – využívanie potenciálu fosílnych palív.
Znižovať emisie skleníkových plynov je potrebné, ale vonkoncom to nepôjde tak dramaticky a nárazovo, ako si to predstavujú tí, čo tlačia na pílu. Za mimoriadny a stále veľmi neistý úspech sa bude dať považovať dodržanie emisných kvót z Paríža. Greta požaduje dvakrát toľko. A práve kvôli tomu je nutné pripraviť sa aj na dôsledky klimatickej zmeny, pretože jedná vec sú predstavy a druhá je realita.
@h8r well, ty vychadzas z predpokladu, ze sa snazime dostatocne a ze zmeny sa deju dostatocne rychlo a ze ludia si dostatocne uvedomuju, co sa deje. Ja si to nemyslim. Greta si to nemysli. Velke mnozstvo odbornikov si to tiez nemysli. Snazi sa ludi vyplasit, aby robili viac. Na urovni jednotlivca i krajiny. Alebo aby si aspon uvedomili, co sa deje. A aby pocuvali odbornikov a dali na ich nazor, pretoze na ten sa uz 30 rokov serie.
Nehovorim, ze jej predstavy su uplne najviac splnitelne, beriem to ako "musime urobit viac". Proste, ked sa budeme snazit o ten nerealisticky ciel, urobime viac, nez ked budeme pokracovat v "mohli by sme nieco robit....niekedy".
Co sa tyka jadra, aktivisti si casom proste budu musiet uvedomit, ze bez neho to nepojde, nech sa ho boja ako chcu. Rovnako tak geneticky modifikovane plodiny.
(A btw od grety som dokonca citala vyjadrenia v style, ze jadro berie ako nevyhnutne zlo, nezavrhuje ho uplne.)
@h8r
ved to ze sa nedodrziavaju zavazky, o tom ta Greta hovori...
to ze je to nakladne, to greta nepopiera, naopak, hovori ze konajme napriek tomu ze to nie je lacne..
... tiez nechapem niektorych, ze chcu od neja aby prinasala riesenia.. ved to ja absurdne.. to akoze chcete, aby riesenia za to, co napachalo cele ludstvo za dlhy cas, aby to stalo na pleciach 16 rocneho dievcata? je to chore, zvratene, neeticke.. hnus
prečo to decko - Greta útočí práve na Rusko - Putina, ako môže niekoho súdiť - keď sa vôbec nerozumie problematike klímy v Rusku...
zrejme jej niekto píše na papierik, čo má trepať do sveta?...
určite ju zneužíva nejaká mimovládka na svoje ciele...
mala by radšej chodiť do školy, neulievať sa a politirkáčenie nechať na starších...
a napokon tu sa pekne dozviete čo a kto je vlastne Gretka
prečo útočí na Rusko, no preto lebo škandinávske krajiny odjakživa nenávideli rusov a bohužiaľ nejaký pošuk cez toto autisticke decko ide brojiť nenávistné blesky na Putina a jeho krajinu pod zámienkou ekológie...no na sračku úbohé si myslím....
ja sa len čudujem rodičom, že takto si odpisujú vlastne dieťa, namiesto toho aby ju liečili u kvalitných lekároch...
zrejme jej reklama im vyhovuje aj za cenu, že prídu o ňu....
@47 sme slovania a musime drzat spolu. iste. ved sa to drzanie spolu uz neraz v historii prejavilo. to vsetko samozrejme v ramci vseslovanskej vzajomnosti
@depropex nápodobne ... nezaujímam sa ani o politickú scénu čo je možno z časti aj chyba (hlavne v spojitosti s voľbami)
... ja sa všeobecne zaujímam o veľmi málo vecí takže aj môj názor na Grétu treba brať s rezervou
@tomtoylc ja uprimne uz vobec neriesim ani nevolim lebo tu je to pre mna absolutne beznadejne v pici. Telku zapinam len ked zehlim a kuknen si Natgeo wild, sracky nekukam. A citat sracky tiez ee.
Aj tak je cele gretkine ponimanie tak detinsky nadnesene a plytke, ze ona za to ani nemoze,ved je este decko. Ale ten humbuk okolo je hnus
Mne príde jej hlas , výraz a vystupovanie strašne cringy a nepríjemné, a to hovorím na základe asi 5 sekúnd, čo som ju počula rozprávať a potom som to musela vypnúť
Inak to je pre mňa fakt neuveriteľné. Máme posledné roky na to urobiť niečo s kolapsom planéty a dokola sa riešia len ekonomické dopady, že je to drahé a teraz Grétin autizmus. Všetko len aby to NEŠLO. Väčší dôkaz hlúposti ľudského druhu asi neexistuje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
... zároveň z časti s jej názormi suhlasim
... ale že by bola autosta mi nepríde, jedine že by to bola nejaka lahšia forma neviem
... ale ja to už nečitam, prečital som 2 članky, videl to video čo sa širilo netom a finito ... ja inak spravy nepozerám a ani nečitam, len vynimočne
2. Lebo im nesedi jej prejav - ja chapem, ze niekomu moze pripadat, ze posobi prilis agresivne a hystericky. Ale do pici, boji sa. A ja chapem, ze sa boji. Vsetci by sme sa mali (ok, nie crippling paranoia lvl, trosku zdravsie) ak chceme na tejto planete dalej zit v hojnosti a dostatku. Alebo napriklad mat deti. A zabezpecit im peknu buducnost.
A uprimne si myslim, ze po 30 rokoch srania na to, co hovoria odbornici je trocha hnevu a hysterie na mieste a odkaz "pocuvajte vedcov a nemyslite ritou" je uplne adekvatny.
Tl;dr: nebudte sebecki kokoti a nemajte komplexy z pubertiacky.
Že je treba planétu chrániť je každému jasné aj bez jej hysterických náhodných výkrikov.
jej nazory mnohi povazuju za neodborne a naivne ale ludia doteraz nepocuvali ani vedcov tak ak prave toto dievca ma dat do povedomia ludi globalne oteplovanie aspon takto, mozem byt rad a ako to spravi mi moze byt uz jedno
a tie konšpiračné komentáre typu je to babka, fakt väčšiu formu retardácie človek asi nemôže ani mať aby ešte aj za tým hľadal nejaké sprisahanie
Na úvod: nepopieram existenciu a riziká globálneho otepľovania spôsobeného človekom a nie som ani odporcom realistických a premyslených krokov na eliminovanie týchto rizík resp. riešenia ich následkov.
Napriek tomu by si „klíma-alarmisti“, medzi ktorých patrí aj Greta, mohli uvedomiť, že napr. od Summitu Zeme v Rio de Janeiro ubehlo 27 rokov, od spísania Kjótskeho protokolu 22 a od Parížskej klimatickej dohody 3 roky a výsledok je taký, že vyspelé krajiny, ktoré sa spomenutých fór zúčastnili, to k čomu sa toľkokrát zaviazali, nedodržujú:
en.wikipedia.org/wiki/Kyoto_Protocol#Annex_I_Parties_with_targets
climateactiontracker.org/countries
Jeden príklad za všetky: Nový Zéland. Táto výnimočne bohatá, vyspelá a na ťažbe a produkcií fosílnych palív nestojaca krajina sa ešte v roku 2007 zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2020. Výsledok? Emisie CO2 budú v roku 2020 pravdepodobne takmer rovnaké ako boli v roku 2007. Prečo asi?
climateactiontracker.org/countries/new-zealand
Pretože zbaviť krajinu závislosti na fosílnych palivách, a teda splniť všetky tie ambiciózne emisné ciele je extrémne nákladné. V prípade Nového Zélandu by napríklad len zníženie emisií do roku 2050 na polovičnú úroveň roku 1990 znamenalo náklady vo výške takmer 20 miliárd amerických dolárov ročne, čo je viac ako súčasné výdavky krajiny na zdravotníctvo a školstvo.
Ak je to také ťažké a drahé vo vyspelých a bohatých krajinách, tak čo potom tie chudobné? V nich totiž obmedzenie využívania fosílnych palív znamená tiež prekážku ekonomického rastu a vymanenia sa z chudoby. Nehovoriac o tom, že práve tí najzanietenejší aktivisti, vrátane Grety, nenávidia jadrovú energiu skoro na vlas rovnako ako fosílne palivá, o ktorej je empiricky dokázané, že znižuje produkciu skleníkových plynov.
mdpi.com/2071-1050/9/8/1428
world-nuclear.org/nuclear-basics/greenhouse-gas-emissions-avoided.aspx
Alarmistické riešenia „à la Greta“ spočívajúce v drakonickom znížení emisií skleníkových plynov v krátkom čase sú jednoducho vopred odsúdené na neúspech. Sú drahé, nevynútiteľné, často v rozpore so záujmami a potrebami ľudí v chudobných, menej rozvinutých krajinách a preto neudržateľné. Navyše by si klíma-alarmisti mali uvedomiť aj istú mieru pokrytectva v ich návrhoch: bohaté krajiny, z ktorých zväčša pochádzajú (napr. aj Švédsko) sa dostali na vysokú ekonomickú úroveň práve tým spôsobom, ktorý chcú teraz zakázať tým menej šťastným – využívanie potenciálu fosílnych palív.
Znižovať emisie skleníkových plynov je potrebné, ale vonkoncom to nepôjde tak dramaticky a nárazovo, ako si to predstavujú tí, čo tlačia na pílu. Za mimoriadny a stále veľmi neistý úspech sa bude dať považovať dodržanie emisných kvót z Paríža. Greta požaduje dvakrát toľko. A práve kvôli tomu je nutné pripraviť sa aj na dôsledky klimatickej zmeny, pretože jedná vec sú predstavy a druhá je realita.
Nehovorim, ze jej predstavy su uplne najviac splnitelne, beriem to ako "musime urobit viac". Proste, ked sa budeme snazit o ten nerealisticky ciel, urobime viac, nez ked budeme pokracovat v "mohli by sme nieco robit....niekedy".
Co sa tyka jadra, aktivisti si casom proste budu musiet uvedomit, ze bez neho to nepojde, nech sa ho boja ako chcu. Rovnako tak geneticky modifikovane plodiny.
(A btw od grety som dokonca citala vyjadrenia v style, ze jadro berie ako nevyhnutne zlo, nezavrhuje ho uplne.)
ved to ze sa nedodrziavaju zavazky, o tom ta Greta hovori...
to ze je to nakladne, to greta nepopiera, naopak, hovori ze konajme napriek tomu ze to nie je lacne..
... tiez nechapem niektorych, ze chcu od neja aby prinasala riesenia.. ved to ja absurdne.. to akoze chcete, aby riesenia za to, co napachalo cele ludstvo za dlhy cas, aby to stalo na pleciach 16 rocneho dievcata? je to chore, zvratene, neeticke.. hnus
zrejme jej niekto píše na papierik, čo má trepať do sveta?...
určite ju zneužíva nejaká mimovládka na svoje ciele...
mala by radšej chodiť do školy, neulievať sa a politirkáčenie nechať na starších...
a napokon tu sa pekne dozviete čo a kto je vlastne Gretka
od 55:00 a hlavne od 1:17
ja sa len čudujem rodičom, že takto si odpisujú vlastne dieťa, namiesto toho aby ju liečili u kvalitných lekároch...
zrejme jej reklama im vyhovuje aj za cenu, že prídu o ňu....
ďalšia, ktorá ju vedome odpísala.....
no určite skôr ako jeblinktonov amerických...
sme predsa Slovania a musíme držať spolu....
... ja sa všeobecne zaujímam o veľmi málo vecí takže aj môj názor na Grétu treba brať s rezervou
Aj tak je cele gretkine ponimanie tak detinsky nadnesene a plytke, ze ona za to ani nemoze,ved je este decko. Ale ten humbuk okolo je hnus
pohybujem sa v slovenskej politike/strategii tykajucej sa klimy a polovica odbornikov to ani neberie vazne a druha neveri, ze by sa to dalo zvratit..
(dpc furt ta veta znie, ze sa pohybujem v slovenskej politike... a to nie je to, co chcem povedat akoze natahujem sa s ministerskymi trtkami)
no dobre, ja tiez neverim, ze by sa to dalo zvratit, bo ludia su tupe zmrdy