Ahojte, tak troku filozofovania na sobotny vecer nezaskodi nemyslite? Otazka je jasna ze preco povazuju krestania predmanzelsky sex za hriech. Ved ked sa ti ludia uprimne miluju co je na tom zle ked sa spolu vyspia pred svadbou ...
Inak tiez som krestan a absolutne mi na tom nezalezi
To len ortodoxnym fanatikom
A najsamkvalitnejsi su taky, co najprv obsulozili pol osady z ktorej pochadzaju, no ked si najdu zenu s ktorou planuju nieco vaznejsie, tak to musi byt panna
mňa by zase zaujímalo odkiaľ sa nabrali ženy pre synov Adama a Evy a vlastne tie ich deti sa museli kotiť medzi sebou takže to je vlastne incest a cirkev neuznáva incesty, že?
@plarika presne tak ale to sa tyka katolikov napriklad evanjelici neberu sex len ako akt na plodenie deti ale aj ako cinnost potrebnu pre vzajomny vztah partnerov teda manzelov...ono je to cele velmi komplikovana a obsiahla problematika
To isté pravidlo majú aj pohania..Teda aspoň tí ortodoxnejší a čo sú ozajstní pohania ..Nie nejaký človek čo si povie že "Hmm..Nemám rád cirkev a milujem prírodu..stromy, kvety,lúky atď...Som pohan!" ..Títo to neuznávajú väčšinou ..ale tí ortodoxní hej ..až na to že nemávajú svadbu v kostole s "unaveným" Ježiškom na kríži ale majú svoje rituály vlastné niekde v prírodičke...A berú to z toho istého hľadiska ..V podstate kresťania všetko ukradli pohanom (zvyky, sviatky..atď) a upravili si ich podľa seba...No a pohania to berú tak že ak má dievča pred rituálom svadby sex tak je znečistená..proste nie je vnútorne čistá ..Pretože ten sex si dopriala vtedy keď naňho ešte nemala nárok podľa bohov (v našom prípade slovanských bohov) ..
Ono tento ,,zvyk,, ktory sa casom premenil na pravidlo vznikol preto aby bolo novorodencovi zabezpecena vychova a starostlivost.( Kedze v rokoch pred kristom este nemali antikoncepciu tak decko sa urcite narodilo.) A to preto, aby sa nestalo nahodou ze chlapik splodi decko a neskor niekde zahynie alebo sa nieco podobne stalo s matkou. A kedze po ,,zosobaseni,, je chlap povinny starat sa o svoju zenu aj o to decko tak musel mysliet aj na to aby niekde nezahynul a staral sa o to decko a svoju zenu. Lenze teraz je problem v tom ze z toho co platilo pred pár tisíckami rokov, kedy toto pravidlo vzniklo, dnes uz neplati nic. V dobe socialnych programov staci na vychovavanie potomka aj jeden rodic, a ku tomu pozname aj antokoncepciu. Lenze krestania su krestania a budu si stat za svojim lebo neviem co tak teraz kazdu chvilu pridu na nieco nove ako obhajit toto pravidlo.
Pozri, prvotný zmyselcelého toho je plodenie detí. A to že si to užívaš je len preto, aby sa ľudstvo množilo, proste aby tito nebolo nepríjemné. Čiže keď to robíš iba tak, vlasten to všetko robíš len kvôli tomu povrchnému.
Druhý aspekt celej veci je, že ak máš predmanželský sex, asi neccheš aby to skončilo tehotenstvom. čiže automaticky použiješ ochranu- čo už je vlastne vražda, lebo buď zabíjaš už počatý zárodok dieťaťa, alebo tomu počatiu zabrániš.
V pár veciach je to možno blbé, lebo potrebuješ vedieť či to to bdue s partnerom klapať aj v posteli, ale tak, je na každom ako si to zariadi.
Dekalóg, čo je vlastne prirodzený zákon, učí človeka k sebaovládaniu, na tom neni nič zlé. Zíde sa to človeku napr. v tehotenstve... A zároveň je dekalóg základ tradície, ktorá je uchovávaná v Cirkvi.
@tunidlo ide o to že keď už s niekým spíš tak, ako to povedať, zo seba vyšleš spermie ktoré už vajíčko idú oplodniť ale ty im v tom zabrániš. To normálne nerobíš
@tunidlo len sa mi zdá že to tam nechceš vidieť. Na čo je sex? Aby boli deti. To je jediná funkcia. Toto čo tu spomínaš nemá za účelom plodenie detí, čiže tam nemáš akému oplodneniu zabrániť
@tunidlo@tikalok sex bol vymyslený kvôli tomu, aby boli deti. A aby bolo detí dosť, musí sa to ľuďom aj chcieť robiť predsa. No dnes to už ľudia robia často len kvôli tej rozkoši. Keby plodenie detí nebolo funkciou tak by si si asi mohol pri tom vybrať bez akýchkoľvek ľudstvom vymyslených prostriedkov či teraz chceš mať dieťa alebo nie, ako v simsovi
@zuzinka1406 vymyslený? kto ho vymyslel? bola si prítomná pri jeho vymýšľaní? plodenie detí je funkcia, ale nie je jediná, pretože ak by bola jediná, nikto by ho nikdy nemohol vykonávať pre žiadny iný účel. že sa ale pre iný účel vykonáva, to dosť jednoznačne nasvedčuje tomu, že to jediná funkcia asi nebude.
@tikalok nechcela som to sem motať lebo som vedela že by ste ma poslali do zadku, ale samozrejme že ho vymyslel Boh.
A keď čítam... máš pravdu čiastočne, lebo chápeš, stále je to o tom plodení detí, a o tom čo som spomínala v predchádzajúcom komente, keby to nebolo príjemné, nikto by deti nerobil. A ty vlastne tými umelými metódami len docieliš to, že zabrániš dokončenia tej primárnej úlohy.
môj názor je taký, že sú ešte ďalšie možnosti, a to: buď ho nevymyslel nikto alebo ho mohlo vymyslieť nekonečne veľa rôznych iných entít, od praotca luskáčikov na orechy po veľkú vesmírnu kačičku. Samozrejmosť pôvodu u Boha tam ja osobne nevidím.
Tvoje osobné presvedčenie si kľudne nenechaj zobrať, ale pamätaj, že nie pre každého sú tvoje osobné myšlienkové odvodenia samozrejmé
@tikalok tak stane sa že mám nejakú myšlienku v hlave ale keď sa to snažím všetko spísať tak vynechám veci ktoré predpokladám že dopnú každému.
Ak by si tvrdil že fakt veríš tej druhej možnosti, o tom praotcovi luskáčikov na orechy a vesmírnej kačke, asi by ti neuveril nikto. Ja každopádne len zastávam názor, že... no nechce sa mi to znova všetko vypisovať. Myslím že sa to dá pochopiť a to že sa to možno nezhoduje s ostatnými sa stáva.
@zuzinka1406 nie, tej možnosti neverím, ale čakal by som pre ňu možno trochu viac tolerancie, a je zaujímavé, že ak by sa našli ľudia, ktorí by jej uverili, tak by mala byť odrazu legitímnejšia
@tunidlo on tam je stále, keby to tak nemalo byť tak by to fungovalo ako v simsovi. To že si ľudia teraz vymysleli rôzne antikoncepčné prostriedky tomu len chce zabrániť. Rozmýšľaj jednoduchou ľudskou logikou. Myslím že sa to dá pochopiť.
A kto ten účel vložil do konania, ktoré si zvolili ľudia?
Keďže sa dvaja ľudia rozhodnú mať na základe svojej slobodnej vôle pohlavný styk, oni a jedine oni určujú účel svojho konania.
Keď si pôjdem na záchod prečítať noviny, lebo sa mi chce, tiež bude účel prečítať si noviny. A nie vyprázdniť sa, aj keď záchod bol vytvorený pre túto jedinú noblesnú činnosť.
Hej a presne tak je rozdiel medzi sexom bez antikoncepcie, kedy človek aj plodí deti, a medzi sexom s antikoncepciou, kedy len ide o intímnu chvíľu s partnerom.
Tak, ako sa dá pre rôzne účely použiť záchod, sa dá pre rôzne účely použiť aj sex.
A k tej otázke - no niekto si povedal, že si užije pohlavný styk s antikoncepciou, za účelom potešenia. Kde by sa mal zobrať účel plodenia detí?
Tak to už je dobrý príklad, obral si ma o akýkoľvek argument, aj keď všetko toto z tvojej strany je už dosť veľké špekulovanie Ostávam pri svojo názore a časom sa uvidí či sa zmení alebo nie
@tunidlo ináč, ešte som nad tým rozmýšľala v noci, že je rozdiel v tom, že keď zabíjaš klinec tak si slobodne môžeš vybrať pre čo to budeš robiť, zatiaľ čo v druhej situácií musíš jedno umelo potlačiť
@tunidlo ide o to že pri zabíjaní klincov aj keď potlačíš ten úmysel vytvoriť niečo nové, nezabrániš vytvoreni nového života, zatiaľ čo pri sexe áno. To je to čo vadí.
kedysi som si myslela, že som tolerantný človek, ale po tom, čo som pol roka bývala s ortodoxnými kresťankami si to už nemyslím. snažila som sa otvorene počúvať a rozumieť, ale to sa proste nedá. žiaden sex pred svadbou, žiaden vzťah, do kostola sa musí chodiť každý deň, v piatok som super lebo jem iba chlieb, zvieratá nemajú dušu,.. proste nie, nie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
Inak tiez som krestan a absolutne mi na tom nezalezi
To len ortodoxnym fanatikom
A najsamkvalitnejsi su taky, co najprv obsulozili pol osady z ktorej pochadzaju, no ked si najdu zenu s ktorou planuju nieco vaznejsie, tak to musi byt panna
kedysi to bolo ine kedže ludia mali svatbu už v 19 - 20 rokoch. ale dnes... je to nemožne, vydržať do svatby.
a @3
@janusiq18 zlatíčko, tebe na tom nič nevadí lebo máš 12, tak pekne šúchaj nožičkami a presuň sa na inú tému...
a 12 je velá
vraj keď toho druhého ľúbiš ,tak no problém.
a hlavne muži nie (sory ak sa mýlim. ja len zo skusenosti hovorim čo poznam ludí)
to je na tom to najhoršie. a preto som pisala že je to prakticky nemožne. ale su aj výnimky
Druhý aspekt celej veci je, že ak máš predmanželský sex, asi neccheš aby to skončilo tehotenstvom. čiže automaticky použiješ ochranu- čo už je vlastne vražda, lebo buď zabíjaš už počatý zárodok dieťaťa, alebo tomu počatiu zabrániš.
V pár veciach je to možno blbé, lebo potrebuješ vedieť či to to bdue s partnerom klapať aj v posteli, ale tak, je na každom ako si to zariadi.
Ono vlastne aj keď s niekým nemáš sex a tým pádom zabrániš počatiu, tak je to vražda.
Nie, to však robia napríklad vrahovia v puberte, ktorí v noci trpia polúciou.
Naozaj o úplne hocijakom zákaze sa dá povedať, že človeka učí sebaovládaniu.
To nie sú zákazy, ale hey ide o to ako sa na to pozeráš...
Fakt, aký je v tom rozdiel?
Asi v tom, či sa spermie zastavia o látkovú tkaninu, alebo o gumovú zábranu. Inak presne to isté.
Ako môže zákon, ktorý vraví, že k sexu možno pristúpiť až po svadbe, nezakazovať? Čo potom robí?
Každopádne, akýmkoľvek eufemizmom to nazveš - rada, usmernenie, pravidlo - stále platí, čo som napísal.
O každom "usmernení" sa dá povedať, že učí sebaovládaniu.
Ani sex dvoch ľudí, ktorí počas neho nechcú počať dieťa, nemá za účelom plodenie detí.
Takže ani pri tom k žiadnej vražde nedochádza. OK, môže byť.
to ti ozaj mám vysvetľovať princípy a neviem čo celého toho dekalógu a kresťanstva. Viera je dar.
inak: » www.katechizmus.sk/?action=getp&ps...
To, že to pripravil boh v súlade s duchom svätým znamená, že v tom nie je zákaz či čo?
A čo je ešte dôležitejšie, vyvracia to moje pôvodné tvrdenie, na ktoré už reaguješ tretí raz bez toho, aby si sa k nemu čo i len slovkom vyjadril?
A keď čítam... máš pravdu čiastočne, lebo chápeš, stále je to o tom plodení detí, a o tom čo som spomínala v predchádzajúcom komente, keby to nebolo príjemné, nikto by deti nerobil. A ty vlastne tými umelými metódami len docieliš to, že zabrániš dokončenia tej primárnej úlohy.
@zuzinka1406 má asi len 16 tak to chce čas
@georg21 hej mám 16 a nie som odborník na každú tému,ale tak vyjadriť sa môžem
môj názor je taký, že sú ešte ďalšie možnosti, a to: buď ho nevymyslel nikto alebo ho mohlo vymyslieť nekonečne veľa rôznych iných entít, od praotca luskáčikov na orechy po veľkú vesmírnu kačičku. Samozrejmosť pôvodu u Boha tam ja osobne nevidím.
Tvoje osobné presvedčenie si kľudne nenechaj zobrať, ale pamätaj, že nie pre každého sú tvoje osobné myšlienkové odvodenia samozrejmé
Ak by si tvrdil že fakt veríš tej druhej možnosti, o tom praotcovi luskáčikov na orechy a vesmírnej kačke, asi by ti neuveril nikto. Ja každopádne len zastávam názor, že... no nechce sa mi to znova všetko vypisovať. Myslím že sa to dá pochopiť a to že sa to možno nezhoduje s ostatnými sa stáva.
ale myslím, že sme príliš odbočili.
No, keď už ľudia, údajne, podľa nejakých zvláštnych zdrojov, dostali od pána boha všemocného tú slobodnú vôľu, tak si sami určujú účel svojho konania.
A to, že primárnym prirodzeným účelom pohlavného styku je plodenie detí, neznamená, že tento účel je vždy prítomný.
Niekto si jednoducho môže povedať, že to za tým účelom vôbec nerobí a to znamená, že ten účel tam vôbec nie je prítomný.
A kto ten účel vložil do konania, ktoré si zvolili ľudia?
Keďže sa dvaja ľudia rozhodnú mať na základe svojej slobodnej vôle pohlavný styk, oni a jedine oni určujú účel svojho konania.
Keď si pôjdem na záchod prečítať noviny, lebo sa mi chce, tiež bude účel prečítať si noviny. A nie vyprázdniť sa, aj keď záchod bol vytvorený pre túto jedinú noblesnú činnosť.
Tak ale je rozdiel keď sa ideš vyprázdniť a aj čítať časopis, alebo si iba sadneš na zatvorenú misu a čítaš.
@georg21 neurazila som sa ani nič, ja viem že o pár rokov si budem vravieť aká som bola v 16 sprostá
Hej a presne tak je rozdiel medzi sexom bez antikoncepcie, kedy človek aj plodí deti, a medzi sexom s antikoncepciou, kedy len ide o intímnu chvíľu s partnerom.
Tak, ako sa dá pre rôzne účely použiť záchod, sa dá pre rôzne účely použiť aj sex.
A k tej otázke - no niekto si povedal, že si užije pohlavný styk s antikoncepciou, za účelom potešenia. Kde by sa mal zobrať účel plodenia detí?
Tak to už s tými príkladmi býva, že je tam nejaký rozdiel.
A keďže je strašne ťažké rozlíšiť, či je ten rozdiel podstatný, alebo je to v princípe úplne nedôležité, tak budem zasa trocha strácať čas:
OK, tak si teda predstav, že budem chcieť zabíjať klince pre zábavu a vôbec nie pre opravu niečoho, alebo pre vytvorenie novej veci.
Môže byť?
Aby si bol človek istejší, že sa mu nepodarí počať, tak umelo potláča.
Aby si bol istý, že to robí za účelom potešenia ale žiadne potláčanie nepotrebuje. Za takýmto účelom to môže robiť napríklad aj bez ochrany.
A tak ako sa dá vybrať pri zabíjaní klincov, dá sa aj pri sexe.
Predsa aj po zabití klinca vznikne kliniec zabitý do dosky. Ibaže to ešte tento produkt nerobí automaticky účelom zabíjania klinca do dosky.
To je samozrejme pravda.
Ale pripadá mi to skôr ako nesúvislý fakt, ako reakcia.
No, vadí, ako komu.
Neviem prečo vadí, ale o tom som nehovoil.
Mne len trocha prekážalo, ak si automaticky pri sexe videla ako účel plodenie potomstva.
Tak som to videla a vidím to tak aj teraz
Aha, no to je zvláštne.
Ako si vlastne vysvetľuješ slovo účel?
A akoto, že vždy pri svojom konaní určuje sám konajúci človek účel tohto konania, okrem pohlavného styku, kedy je ten účel zvolený zaňho?