stretol osm sa hlavne s názormi že nájomné byty súkromných osôb sú kritizované, s tým že vlastne platíš iba sa využivanie toho bytu ktory nikdy nebude tvoj a nemáš akoby plné práva, stať sa môže čokolvek, tam ľudia kritizuju hlavne to že akoby ,,nič nemáš,, že to máš len v realnom čase aj to nevieš dokedy ..
čo sa týka štátu, mesta, obci nemám s tým problém a zrejme by som to riešil tak isto a zo začiatku aj budem.
ľudia (väčšinou starší) sa ma pýtajú prečo si nevezmem hypotéku a nekúpim si nehnuteľnosť práve teraz... argumentujem tým že je to dosť velký záväzok na niekoho kto ešte nevie kde a kedy sa chce presne usadiť.. viem že z určiteho hladiska mám v niečom pravdu aj ja ale aj oni ..
ale ešte proste nie som pripravený na niekoľko desaťročné splácanie niečoho - hocičoho
Lebo historicky v tych krajinach sa dlhodobo stavali a stavaju najomne byty s regulovanou cenou a ochrana najomcu pred vystahovanim je niekedy az tak prepalena, ze prenajimatel za nic nemoze ale nezbavi sa ich ani ked su to fakt svine
+ je to vykupene vysokymi danami a podmienene tym ze sa verejne prostriedky nerozkradnu
Porovnavat ot so SR je teda uplne scestne, kedze nam nato chybaju zakony a fungujuci stat aby taku infrastrukturu vybudoval, co by trvalo mnoho rokov.
V Berlini ci Viedni su bezne najomne domy aj z roku 1900 , cize sme asi len 117 rokov pozadu o prave ani nehovoriac. Plus k tomu pride slovenská povaha mat svoje, cize radsej si zavesiť na krk hypoteku a splacať, čo z hladiska ulozenia peňazí nie je zlé ale výrazne to znižuje mobilitu obyvatelstva a teda celkovu vôľu spoločnosti sučasny status quo meniť.
Nehovoriac o tom že ludia na SR sice nechcu najomne byvanie, ale najradšej by odkupovali byty za ceny ako po prevrate, čo je rovnako scestne. Can´t have it both ways.
Hypoteka je obrovsky zavazok ktory moze dostat na ulicu a nemam rada akykolvek druh dlhu. Takze pre mna volba jasna. Clovek dokonca moze byt uvazneny v tyranizujucom vztahu alebo zdraviu ohrozujucej praci len aby mal nieco Co mozno raz bude jeho. Podla mna privela obrovskych negativ. Co ak potom nastane situacia ze si to ani extra neuzijem? V 50ke
Urcite vlastny byt. Buduci rok chcem brat hypoteku lebo je to lacnejsia varianta - urok bude cca polovica z terajsieho mojho najmu. A preco by som skoncil na ulici? Ked budem neschopny splacat tak byt predam, hypo vyplatim a pojdem do podnajmu, alebo k rodicom na nejaky cas.. vec vybavena..
Ako bolo spomínané, u nás sú na to iné podmienky.
Ja by som nešla do nájomného bytu pretože
-vždy sme zložili zábezpeku cca 1000€ ku ktorým bolo/je sa ťažké dostať aj napriek zmluve a tí prenajímatelia boli vždy kkti. Naposledy sme sa sťahovali, lebo mesto spoplatilo parkovanie v centre a tí čo v ňom bývali si mohli vybaviť rezidentskú kartu. Ovšem tá rezidenčná karta sa dala vybaviť iba na majiteľa bytu a jeho auto. Wtf? Proste na SVK nemyslia na nájomníkov a vďaka bohu, že to u mňa na veky amen skončilo
Možno preto, že mnoho ľudí uvalí na seba v mladosti hypotéku sa nemôžu presúvať kvôli lepšej robote, v ktorej - povedzme si otvorene - by aj tak zrejme nikdy nenašetrili na tú nehnuteľnosť. Respektíve môže, ale mali by s tým zbytočné peripetie a ľuďom sa nechce ísť niekedy ani k doktorovi, nie ešte po bankách a úradoch sa vláčiť
Inak som to kedysi tak rátal a finančne lepšie vyjde bývať v podnájme hoci aj tých 30 rokov a potom na šupu kúpiť nehnuteľnosť ako banke preplatiť 1,7 alebo nebodaj 2,0krát. Jasné že všetko závisí od typu podnájmu a úrokov v banke, ale v cene podnájmu sú väčšinou zahrnuté energie, nemusíš platiť poistku, o vybavenie a opravy by sa mal postarať majiteľ, čo záleží podľa zmluvy a podobne. Pri kúpe nehnuteľnosti sa musíš o všetko starať sám, prípadne rekonštruovať a nakupovať nábytok, čo nie je lacná záležitosť a nemôžeš sa pohnúť z miesta.
A práve keď chce človek s hypotékou lepšiu prácu v inom kraji, tak musí platiť dopravu alebo práve podnájom v tom meste, čo je dvojnásobne kontraproduktívne
Neviem, my sme proste tak naučený že najlepšie je osobné vlastníctvo. Ale čítal som aj ja štatistiky že inde sú bežné podnájmy a to nie len v Rakúsku ale vo väčšine vyspelých štátov EÚ. V SME to raz bolo, ale ja som tiež asi skôr za osobné vlastníctvo. Sme tak nastavený možno no.
Ani za nic si nevezmem hypotéku, však sa uskromnim a bud si kúpim menší a podnájom je v pohode. Osobne vlastníctvo je pocit bezpečia a takisto veľká starosť na krku. Mne to nepripadá ako niečo úžasné. Nie som žiadny kutil, že si potrebujem prerábať dom a záhradu. Kúpim hotové a mám.
Nežije tam tak polovica ľudí.
Ale iba polovica (aj to necelá) študentov alebo mladých ľudí ktorí nestihli získať vlastné bývanie.
Prípadne takí ktorí sú neschopní a to bývanie nezískajú nikdy.
Je to rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi.
Neúspešní sú v nájme zatiaľ čo úspešní sú tí, ktorí prenajímajú...
Tu je celkom iný systém podnájmov a zárobky na úplne inej úrovni ako v Nemecku, nedá sa to porovnávať.
Ja z môjho hladiska jednoznačne preferujem súkromné vlastníctvo, jednak pretože chcem vlastniť v budúcnosti novostavbu dobu, ktorú si od základov môžeme s partnerom vystavať podľa našich predstáv, zvelaďovať, zariadiť vlastným tempom a do vlastnej dokonalosti bez rizika že to budem musieť robiť xy krát v nejakom podnájme. A neni nič horšie ako mať bobky z majiteľa bytu ak si chceš kúpiť nové zvieratko alebo si chceš čo ja viem spraviť doma party. Proste sa nikomu nezodpovedáš, len sám sebe.
Nedá sa to zovšeobecniť: platiť podnájom je dávať peniaze do cudzieho vrecka. Niekedy je to nevyhnutné. Zrejme to závisí aj od kraja. Potom je tu možnosť odísť do cudziny.
Pre mňa bolo výhodnejšie zobrať hypotéku. Onedlho bude splatená. Nemal som však nikdy problém sa zamestnať. Iné pôžičky nemám.
Žijeme v relatívne neistejšej krajine, než sú AT, DE, CH. Človek chce mať istotu, že ho majiteľ nevyhodí, a že mu nebude dvíhať cenu, tak radšej bude bývať vo svojom, je to akási poistka.
Bezdomovcov je veľa, veľmi ľahko sa ním stanete a veľmi ťažko sa z toho človek dostáva, lebo ho okolie aj rodina odpíše.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
čo sa týka štátu, mesta, obci nemám s tým problém a zrejme by som to riešil tak isto a zo začiatku aj budem.
ľudia (väčšinou starší) sa ma pýtajú prečo si nevezmem hypotéku a nekúpim si nehnuteľnosť práve teraz... argumentujem tým že je to dosť velký záväzok na niekoho kto ešte nevie kde a kedy sa chce presne usadiť.. viem že z určiteho hladiska mám v niečom pravdu aj ja ale aj oni ..
ale ešte proste nie som pripravený na niekoľko desaťročné splácanie niečoho - hocičoho
+ je to vykupene vysokymi danami a podmienene tym ze sa verejne prostriedky nerozkradnu
Porovnavat ot so SR je teda uplne scestne, kedze nam nato chybaju zakony a fungujuci stat aby taku infrastrukturu vybudoval, co by trvalo mnoho rokov.
V Berlini ci Viedni su bezne najomne domy aj z roku 1900 , cize sme asi len 117 rokov pozadu o prave ani nehovoriac. Plus k tomu pride slovenská povaha mat svoje, cize radsej si zavesiť na krk hypoteku a splacať, čo z hladiska ulozenia peňazí nie je zlé ale výrazne to znižuje mobilitu obyvatelstva a teda celkovu vôľu spoločnosti sučasny status quo meniť.
Nehovoriac o tom že ludia na SR sice nechcu najomne byvanie, ale najradšej by odkupovali byty za ceny ako po prevrate, čo je rovnako scestne. Can´t have it both ways.
Ja by som nešla do nájomného bytu pretože
-vždy sme zložili zábezpeku cca 1000€ ku ktorým bolo/je sa ťažké dostať aj napriek zmluve a tí prenajímatelia boli vždy kkti. Naposledy sme sa sťahovali, lebo mesto spoplatilo parkovanie v centre a tí čo v ňom bývali si mohli vybaviť rezidentskú kartu. Ovšem tá rezidenčná karta sa dala vybaviť iba na majiteľa bytu a jeho auto. Wtf? Proste na SVK nemyslia na nájomníkov a vďaka bohu, že to u mňa na veky amen skončilo
Inak som to kedysi tak rátal a finančne lepšie vyjde bývať v podnájme hoci aj tých 30 rokov a potom na šupu kúpiť nehnuteľnosť ako banke preplatiť 1,7 alebo nebodaj 2,0krát. Jasné že všetko závisí od typu podnájmu a úrokov v banke, ale v cene podnájmu sú väčšinou zahrnuté energie, nemusíš platiť poistku, o vybavenie a opravy by sa mal postarať majiteľ, čo záleží podľa zmluvy a podobne. Pri kúpe nehnuteľnosti sa musíš o všetko starať sám, prípadne rekonštruovať a nakupovať nábytok, čo nie je lacná záležitosť a nemôžeš sa pohnúť z miesta.
A práve keď chce človek s hypotékou lepšiu prácu v inom kraji, tak musí platiť dopravu alebo práve podnájom v tom meste, čo je dvojnásobne kontraproduktívne
Ale iba polovica (aj to necelá) študentov alebo mladých ľudí ktorí nestihli získať vlastné bývanie.
Prípadne takí ktorí sú neschopní a to bývanie nezískajú nikdy.
Je to rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi.
Neúspešní sú v nájme zatiaľ čo úspešní sú tí, ktorí prenajímajú...
Ja z môjho hladiska jednoznačne preferujem súkromné vlastníctvo, jednak pretože chcem vlastniť v budúcnosti novostavbu dobu, ktorú si od základov môžeme s partnerom vystavať podľa našich predstáv, zvelaďovať, zariadiť vlastným tempom a do vlastnej dokonalosti bez rizika že to budem musieť robiť xy krát v nejakom podnájme. A neni nič horšie ako mať bobky z majiteľa bytu ak si chceš kúpiť nové zvieratko alebo si chceš čo ja viem spraviť doma party. Proste sa nikomu nezodpovedáš, len sám sebe.
Pre mňa bolo výhodnejšie zobrať hypotéku. Onedlho bude splatená. Nemal som však nikdy problém sa zamestnať. Iné pôžičky nemám.
Bezdomovcov je veľa, veľmi ľahko sa ním stanete a veľmi ťažko sa z toho človek dostáva, lebo ho okolie aj rodina odpíše.