myslím že treba trocha prihliadať na dobu vydania. nehovorím, že ako vtedy nebol rasizmus taký zlý, ako teraz, ale predsa len bol inak vnímaný. čiže by som sa určite inak pozerala napr. na rasizmus proti černochom v americkej knihe písanej v období vojny severu proti juhu, zrušenia otroctva ako keby bolo niečo obdobné v modernej knihe.
ale Velkeho Gatsbyho som nečítala (aj keď sa už dlho chystám), čiže neviem konrétne povedať
no zas to záleží... keď zistím, že F. Scott Fitzgerald inklinoval k rasizmu, je to iné, ako keď to zistím o nejakom Dominikovi Dánovi alebo pod. ale všeobecne, keď pokladám autora, knihu za kvalitnú tak mi to tak nepokazí zážitok
@nathalicatko to je alpha a omega. kniha moze byt fantasticka, a autor moze byt doslova kokot.. je to sice vysoko nepravdepodobne, ale nazory niektore mozu hranicit s vrcholnym debilizmom a napriek tomu to moze byt majster pera
@ceruzisko hmm ak nezabudnem, co sa lahko moze stat, momentalne nemam moc cas na knihy, 2 rozcitane a tie uz citam vyse tyzdna ale ak by si sa mi nejako pripomenula, rad by som precital nieco, ak mozes poradit nieco konkretne napriklad
@ragdoll ked je zid zidom tak nebude moslim,ale ano,ako tu etnicku skupinu..najbohatsi ludia na zemu su predovsetkym zidia..schadzaju sa na tajnych konferenciach a rozhoduju co a ako.. maju prsty vlastne vo vsetkom.. peniaze,moc,anonimita ..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
ale Velkeho Gatsbyho som nečítala (aj keď sa už dlho chystám), čiže neviem konrétne povedať
to mi je jasné.
viac mám na mysli ten pocit, keď zistíš, že autor k danej myšlienke inklinuje, dokonca ju podporuje. či to naruší tvoj pohľad na kvalitu danej knihy.
odporúčam, je to skvelá kniha.
pes--macka---mys tak je to u ludi deliacich sa na kasty:
zidia--(my stredna vrstva)--cigani
bohuzial inak to nebude.. mozme byt najlepsi len v tej svojej kaste
nemusím so všetkým z autorom súhlasiť, čo mám robiť, že má taký názor...
dokonalým príkladom je francúzsky autor Céline. odporúčam.