Len taka filozoficka otazocka, ze ako by ste vy osobne riesili (mozete napisat aj "nezaujima ma to", v pohodicke) otazku preludnenia Zeme? Za hypotetickeho predpokladu, ze mate velku moc a prostriedky...
doplnujuce fakty:
- k oktobru 2011 prekrocila popu
Nie som za žiadny riadený zásah. Verím, som si takmer istý, že sa to vyrieši "samo". Nejakým Božím zásahom a pod. V histórií sa stali veci, počas ktorých umrelo mnoho ľudí. Netreba to ešte aj riadiť. Ale sa z toho poučiť. :letim:
osidlovanie oceanov a Marsu... znie to utopisticky, ale verim tomu, ze ak by sa do tohoto investovali zdroje namiesto vojen a armad, tak by ludstvo pokrocilo o riadny kus vpred... dalsie riesenie je v doslednej recyklacii a rovnomerneho prerozdelenia zdrojov...
a najviac ma vytaca, ked niekto povie, ze idealna populacia je na urovni 5milinov ci kolko a ze malo by sa pracovat na znizeni poctu ludi... je to chory nazor...
Ziadne premnozenie ludi nehrozi. Ja si naopak myslim ze ludstvo ma pred sebou velku buducnost.
Najprv pomocou geneticky modifikovanych plodin zurodnime puste, potom zacneme obyvat oceany kde budu vznikat obrovske vodne mesta nad morskou ale aj pod morskou hladinou. Taktiez nasusi budu vznikat podzemne mesta.
Neskor vzniknu velke obytne zakladne okolo zeme a nasledne ludstvo osidli aj mesiac, mars a mozno aj mesiace jupitera.
Ked uz bude ludstvo na dostatocne vysokej technologickej urovni (budeme vediet vytvorit cerviu dieru) tak mozme zacat osidlovat aj susedne galaxie
to co bolo pred par rokmi scifi je dnes kazdodenna realita. Este 90te roky to bol iny svet. keby som 20 rokov dozadu povedal ze raz vsetci budeme mat male prirucne pocitace (Smartphone) cez ktore budeme spolu komunikovat ze bude cele ludstvo pospajane cez jednu siet (Internet) asi by ste na mna pozerali jak na blazna.
@matwejo na obyvatelstvo vyspelych krajin funguje ocividne ekonomika ako super regulacny prostriedok .... je to o nakladoch na decko .... take decko v subsaharskej afrike, alebo dakde v laose zase toho az tolko vela k zivotu nepotrebuje ... jednoducho, jeho vychova ani zdaleka nestoji tolko, co stoji vychova decka vo vyspelom svete ... takze aj napriek chudobe danych regionov sa tam rodi vela vela vela deti ... mali by to ti iluminatori nejako vymysliet, ako to zregulovat aj tam
nie sme preludnení jedná sa o mýtus ktorý je politicky šírený ako nástroj pre revolučné myšlienky, chytajú sa ho hlavne konšpirátori ... videl som dokument v ktorom to vysvetlovali ... ak by sa všetci ľudia na planéte postavili vedla seba (hlava pri hlave) zmestili by sa do jedného amerického mesta ... dokonca vraj by sme zaplnili grand kaňon keby sme na kope na sebe, všetci, všetkých 7 miliárd ...
@melancholik to mi pride trosku extremizovane,
vacsinou a samozrejme aj v tomto pripade ide o myslienku vzhladom na dostupne prirodne zdroje, zivotny priestor a uroven
Preľudnenie neznamená to, koľko miesta ľudia na Zemi fyzicky zaberajú, ale koľko zdrojov využívajú. Tie zdroje sú obmedzené zatiaľ čo populácia neobmedzene stúpa.Prvým kritickým bodom bude nedostatok pitnej vody. Tá sa na rozdiel od jedla nedá nijak naklonovať ani geneticky upraviť. Snáď iba prefiltrovať morskú vodu, ale taká momentálne nie je vhodná na pitie, iba sa využíva na závlahu a v priemysle.ako úžitková voda. GMO potraviny je dobrá cesta do budúcnosti, ale aj GMO zelenina bude musieť kdesi vyrásť, takže sa ešte viac zrýchli klčovanie pralesov, pokým žiaden neostane. V súvislosti s tým a s rastúcou populáciou porastie aj priemysel a spotreba. Výsledkom bude pokles kyslíku v atmosfére, mnoho horských oblastí sa tak stane nedostupnými. Nebude tam skoro žiadny kyslík. So stále vzrastajúcim priemyslom a šialenou spotrebou zdrojov príde aj k poškodeniu životného prostredia. Na mnohých miestach sa nebude dať žiť, napr. kvôli zamoreniu. Vplyvom Globálneho oteplovania sa zdvihne hladina morí o desiatky metrov a zaplaví rozsiahle územia, čím sa nenávratne stratí časť dôležitých zdrojov. Mnoho ľudí príde o domov, v niektorých prípadoch i o celú krajinu. Čoraz silnejšie budú ľudia pociťovať nedostatok zdrojov a frustráciu z vývoja, čo bude viesť ku konfliktom. Čím vzácnejšie tie zdroje budú, tým väčšia motivacia bude púšťať sa do vojen, ktoré vyústia do globálneho konfliktu na konci ktorého bude úplné zničenie.
To, že v rozvojových krajinách sa rodí viac detí je pravda, ale na druhej strane, také dieťa v Afrike nezaťažuje životné prostredie a zdroje tak, ako dieťa kdesi vo vyspelej krajine.
Keď tak pozerám, ako mamičky odmietajú očkovať proti chorobám, ktoré kedysi zabíjali, je dosť možné, že to nejaká pandémia vyrieši.
Ak by sa celá svetová populácia postavila vedľa seba, zabrali by len priestor s rozmermi mesta Los Angeles. Ak by sme pre každého tohto človeka vyhradili priestor malého bytu, zabrali by len priestor o veľkosti štátu Texas. A to myslíme len v dvoch rozmeroch. Ak by sme rozmýšlali nad poschodiami...Tak ak by každý človek na svete žil len v štáte Texas, mohol by mať skutočne veľmi slušný priestor na život. Preľudnenie je neskutočná hlúposť. Naša Zem nepojme 7 miliard, ale kludne 7 bilionov ludí bez problémov.Ale samozrejme, o tom čase už budeme dávno osídľovať iné planéty... » en.wikipedia.org/wiki/Terraformi...
"Ľudia zaberajú na Zemi veľmi málo miesta. Keby tie dve
miliardy obyvateľov, ktorí zaľudňujú Zem, stáli trochu
natlačení ako na tábore ľudu, ľahko by sa vošli na námestie
dvadsať míľ dlhé a dvadsať míľ široké. Ľudstvo by sa
mohlo vtlačiť na najmenší ostrovček Tichého oceána.
Dospelí vám určite nebudú veriť. Predstavujú si, že
zaberajú veľa miesta. Pripadajú si obrovskí ako baobaby." (Antoine de Saint-Exupéry, Malý Princ)
A ani s prírodnými zdrojmi nie je problém. Nielenže sú nevyčerpateľné, ale naopak, je ich stále viac a sú stále dostupnejšie. Znie to kontraintuitívne, ale je to tak: » docs.google.com/document/d/13jM...
@hellium ale kdeže, praveže to že neočkuju svoje deti je ešte aj lepšie... tie rozne choroby ktore zabijali boli vacsinou len zo zlej hygieny a sposobom akým sa stravovali, lebo nemali čo iné ako suchy chleba a podobne. To sa v tomto svete ani nemože stať ked je tolko toho všetkeho a hygiena taká velka.
@miro016 pretože možno je to technicky možné, alebo by sa to dalo nejako docieliť, ale si predstav tie obrovské náklady na to, aby sa to docielilo a presťahovali ľudia, už len Mesiac je dosť nereálny na to, nie tak ešte niečo ďalej.
@matwejo keďže samozrejme proti nejakému násilnému vynucovaniu by sa ľudia búrili, tak nejakým zvýhodňovaním rodín/ľudí s nie viac ako dvoma deťmi (samozrejme nejaké výnimky pri trojičkách a podobne, to nevedia ovplyvniť). Len som nad tým nikdy nezamýšľala a teraz mi napádajú problémy ako to, čo s narastajúcim počtom potajomky narodených a odvrhnutých detí, len aby sa zmestili do toho limitu a podobne.
Alebo teda dovoliť mať deti len ľuďom, čo prejdú psychotestami, v praxi asi taká utópia ako osídľovanie vesmíru, ale ak by sa nerodili deti ľuďom, ktorí absolútne nemajú rodičovské sklony, tak by to bolo super
Príroda to vyrieši sama, stále nám dokazuje, že je múdrejšia než my. Štúdie na potkanoch dokázali, že keď ich žilo veľmi veľa na malom území, tak sa u nich vyvinula homosexualita.
európania vymierajú a množia sa tu prisťahovalci, takže tu je iný problém. no a tam v ázií a číne a pod. kde to začína byť neúnosné si to podľa mňa príroda vyrieši sama, kvôli tomu bordelu tam vznikne nejaký vírus a preriedi to.
Keby sa dalo nejak vytvoriť umelý obal okolo planéty nejakej.. a presťahovať na ňu ľudí vo väčšom počte napr z 7 miliárd (či koľko nás je) by som poslal také 3 miliardy ľudí tam na novú planetu.. dal by som im tam stroje atď.. automaticky by mali aj prácu tým že by stavali mestá + veľa voľných pozemkov čiže každý by si mal šanco postaviť vlastný dom.. tým pádom by sa aj na našej planéte uvoľnilo veľa veľa miesta a bolo by viac pracovných miest..
Buď alebo aby štát dovolil len 1 dieťa na rodinu (ostatné by už štát ignoroval čiže by nedaval peniaze rodine).. keby sa to zaviedlo celo svetovo a bez žiadnych pičovin sa to prísne dodržiavalo.. bolo by určite menej detí síce nie nejak veľmi lebo rodiny čo sú dobre zabezpečené by to mali na háku ale tak aspoň z časti by podľa mňa sa spomalilo to rozmnožovanie..
@kittan tak v Cine napr. je realny priklad - za kazde dieta naviac ako jedno platis obrovsku pokutu a za studium musis platit vsetkym detom, ktore je inak pre jedno bezplatne. Na dedine viac ako 2 deti.
Ako pomohlo im to k stopnutiu rapidneho rastu populacie, ale ma to negativne stranky. Okrem toho, ze to moralne obmedzuje, tak rocne tam miliony chodia na interupciu. A kedze su preferovani chlapci (a to, ze fakt riadne), tak sa rodi malo dievcat strasne. Uradnici na tom korumpuju, kupcia s detmi. Sucasne je coraz viac dochodcov, ze je "omladzovanie populacie" prilis pomale,
stale trvam na tom ze v preludneni aj ako v oblasti zdrojov problem nie je...co sa tyka ropy a uhlia je to uz horsie,ale to je nasa debilita nie problem zdrojov...hh je smiesne porovnavat zdroje zeme s tak malo ludmi ktori sa vmestia do jedneho mesta, na zemi sa zdroje obnovuju...ano je pravda ze ropa a uhlie tu vecne nie je,ale nikto nam nekaze vyrabat z nich energiu,su tu obnovitelne zdroje atd atd(robil som z toho prezentacnu pracu v skole tak mam o tom dost nacitane) ... a s vodou nieje absolutne ziaden problem,takze nechapem o ake ine zdroje by sa malo jednat...vsetko je to len mytus...ano nicime zem,ale nie preto ze by bolo malo zdrojov ale preto ze mame v hlavach nasrate a bazime po moci ... NIC ine
mne to pride tak, ze by som najradsej zakazala nabozenstvo v rozvojovych krajinach, lebo to je tiez dovod, ktori nuti tych chudobnych mnozit sa v mnozstvach jak potkany...
a fakt by som tam asi zaviedla taky zvyk, ze by bolo normalne, ze chlap si proste vyhoni niekde, uz fakt nech to semeno radsej zasadi do zeme nez by to dal do zeny, lebo z toho potom plodi akurat nestastie pre tu krajinu, vrazdy pre chudobu, decka brucha velke od hladu, kostricky a toto fakt nie je dokaz existencie boha, kotri ludi miluje a vie co je spravne. financne injekcie od zapadneho sveta su malo, lebo kazdy kto sa ma mat lepsie v prvom rade musi chciet sam si pomoct.
@melancholik
preco nie je problem s vodou?
co napriklad take uhlie?
dolezity faktor je jedlo, obrovske mnozstvo pody je uz zabrate poliami a musia sa klcovat lesy pre dalsie, takyto postup schvalujes? (urcite pri dalsich 2-3 miliardach minimalne to bude velky problem, pretoze budu potrebovat priestor nielen na byvanie, ale aj verejne veci (nemocnice, statne budovy, skoly, obchody atd..) a takisto bude potrebne mat viac poli a sadov pre potravu)
myslim ze tam je najvacsi problem mentalita. to fakt nezmeni ziaden mocny stat. a suvisi to aj s podnebim a tou krajinou.
vzdy tie krajiny ktore su nerozvinute take budu na veky vekov amen...neexistuje ziaden raj na zemi, zeby vsetci mohli mat to co potrebuju...
@melancholik
a dalsia vec ...
berme to tak, ze napchas veeela ludi na jeden priestor ...
ludia potrebuju urcity zivotny priestor a infrastrukturu, urcite by na to nestacil Grand Canyon...
dalsie, uz momentalne skoro vsetku podu niekto vlastni, myslis, ze len tak ju da tisicke africanov, nech si tam mozu postavit obydlia? Co ak by si ty vlastnil takto podu, luku napriklad - dovolil by si tam zit stovke africanov/aziatov, no hocikoho? (lebo proste mas na to priestor, vsak preco nie? potlacime sa)
@matwejo to čo popisuješ su podla mňa neni fakty, ale iba politicky kontrolované informácie ktoré majú ludí presvedčiť o tom že je tu nejaká ,,hrozba,, tento vek je vekom o informáciách...informácie sú nástrojom k boji ... a my ich dosť nemáme ... majú ich len tí najvyšší (rozumej.najbohatší) ... a toto sú bludy ... priestor vždy bude hh aj keby nás bolo 12 mld. na celú zem tak pristoru bude strašne vela, to sa týka len populácie...čo sa týka zdrojov, máme také možnosti dbnes že by sme vedeli energeticky aj potravou zaobstarať všetkých ludí na svete (dokonca sú na to aj financie, ale nikto si ich nebude chcieť nechať zobrať(to vravim o super boháčoch) ) ... voda nieje(alebo je znečistená) len na určitých miestach sveta kde žije menej rozvinutá spoločnosť ... je tolko priestoru a tolko možností bez ťažby a ničenia lesov, a tak dalej a tak dalej ... problemmom je že veríme mýtu že je niečoho nedostatok len preto aby si NIEKTO nemusel vyvracať vačky a pomáhať tam kde to ludia potrebujú ...je jednoduchšie totiž myslieť iba na seba a prevracať to tu hore nohami ako postaviť spoločnosť na nohy ...prerozdeliť práva a informačný system rovnako pre všetkých a nastoliť prírodný energetický vek ... ani polia, ani miesta kde by život prosperoval a my by sme zo zeme alebo prírodných zdrojov mohli získavať potravu a energiu nieje vobec málo ... celý problém tkvie v tom že sa tu vlastne bavíme o hovadine pretože vždy existujú alternatívy a pozemky niekolko tisíc hektárov by dokázali uživiť celú planétu ľudí ale to (moderní králi) ,,nevidia,, respektíve nechcu vidieť ... všetko je to iba kontrolovaná politická vojna ... a netreba veriť všetkému čo sa rozpráva ...treba niekedy zapnúť aj mozog ... sú stále tisícky a tisícky miest na tejto panéte kde človek nevkročil ale kde človek nežije a tam je toho miesta a zdrojov požehnane ...
Súhlasím s @melancholik. Preľudnenie je mýtus. Tendencie k strašeniu preľudnením sú tu už stovky rokov. Napr. na Maltuziánstve vznikla celá demografická škola. Preľudnenie nehrozí. Napr. potravín je dokonca až prebytok - len potraviny, ktorú vyhadzujeme (dokonca ešte čerstvé!!) v obchodných domoch mesačne, len na Západe (Euroamerická civilizácia) by nakŕmili celú hladujúcu časť sveta. Ono ani bohatstvo ako také nie je problém, len je nerovnomerne distribuované. Strašenie preľudnením a nedostatkom zdrojov, to je nástroj kapitalizmu. Kapitalizmus zákonite potrebuje chudobu, hlad, strach a podobne - aby mohol vo svojej podstate fungovať.
@matwejo píšem tak trochu zvláštnym spôsobom, a odpovede na tvoje otázky som zodpovedal či už v predchádzajúcom komente alebo v tomto ... len som na ne neodpovedal priamo avšak to z nich vyplýva ... myslím že všetko dôležité vypovedané bolo ...
nielen môj ale ok a vďaka aj za ten tvoj
len takú malú prognózu si dovolím ... o nielkolko rokov (možno desaťročí) sa budu nepokoje stupňovať a skolabuje systém ... bude to tu nehostinné pretože budeme medzi sebou ako vlci súperiť o moc ešte viac ... ale nakoniec sa dostaneme tam kam sme sa mali už skôr ... pochopíme rovnováhu ... (áno dosť pozitívny pohlad hh ale raz to pochopiť musíme, deštrukcia nie je večná)
V podstate Maltuz vyslovil túto tézu začiatkom 19. storočia, keby bolo na svete doslova len niekoľko stoviek miliónov ľudí. A čo vyriešilo problém hladomorov? Železnica (preprava ako taká). Dnes je preprava globalizovaná a jednoducho možné, ale pre obchod je výhodnejšie doslova potápať lode plné kontajnerov s potravinami a potraviny vyhadzovať (dokonca sa to učí aj v ekonomickej teórii). Trh nepredáva nič pod cenu, bud to zničia alebo to predajú za zvyčajnú cenu, pretože cena v obchodoch je nadhodnotená.
Propagovanie politiky jedného dieťaťa, podporovanie plánovaného rodičovstva, sexuálna výchova, antikoncepcia - najmä kondómy, tie neškodia zdraviu.
@james98 V časoch keď žil Malthus, pojem "preľudnenie" snáď ešte ani nexistoval. Malthusova teória by sa dala skrátiť na takúto definíciu: „Je povinnosťou každého jednotlivca, aby sa neoženil, kým nemá istotu, že uživí svoje deti.“ Malthuziánstvo bolo značne poznamenaná demagógiou rôznych konšpirátorov propagujúcich neobmedzený rast a maximalizáciu možností vľby pre človeka. Ale to je cesta do pekla. Zem nie je bezodná. Nosnú kapacitu prostredia druh homo sapiens už dávno prekročil, takže hovoriť o preľudnení ako o potenciálnej hrozbe budúcnosti je nebezpečné. Preľudnenie totiž ničí túto planétu už dlho. Samozrejme, keby sme menej plytvali potravinami a lepšie prerozdeľovali zdroje, tak ľudia, ktorí dnes zomierajú hladom, by nemuseli zomierať. Lenže tu nejde o to, koľko ľudí by potenciálne uživila Zem. Tu ide o to, aby kvôli nám nevymierali iné druhy a aby naša činnosť nebola devastačná pre našu planétu, ale trvalá udržateľnosť sa nedá zabezpečiť, ak ľudská populácia bude stúpať. Neexistuje žiadna alternatíva. » www.zosity-humanistov.sk/2017/01/preludn...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
Samozrejme, sú tu ešte aj vojny a choroby, ale pokiaľ sa cestou na záchod bežne nepodkýňam o piatich ďalších ľudí, tak by som sa tomu rada vyhla.
A kolonizácia vesmíru je príliš nereálna, ak by sa našla aj planéta/mesiac s vhodnými podmienkami, transport by bol kus nepraktický.
a najviac ma vytaca, ked niekto povie, ze idealna populacia je na urovni 5milinov ci kolko a ze malo by sa pracovat na znizeni poctu ludi... je to chory nazor...
Najprv pomocou geneticky modifikovanych plodin zurodnime puste, potom zacneme obyvat oceany kde budu vznikat obrovske vodne mesta nad morskou ale aj pod morskou hladinou. Taktiez nasusi budu vznikat podzemne mesta.
Neskor vzniknu velke obytne zakladne okolo zeme a nasledne ludstvo osidli aj mesiac, mars a mozno aj mesiace jupitera.
Ked uz bude ludstvo na dostatocne vysokej technologickej urovni (budeme vediet vytvorit cerviu dieru) tak mozme zacat osidlovat aj susedne galaxie
Osobne to tipujem tak na tretiu svetovu a na nejaky "fajnovy" virus
preľudnenie je mýtus
cca tak o necelých 7 miliárd.
pár rozumných, etických, schopných jedincov, ktorí si dokážu vážiť matičku prírodu, by ostať mohlo.
možno kontrolou prírastku hlavne v Afrike, vyspelé štáty resp. bohatšie majú skôr problém s nízkou pôrodnosťou a starnutím populácie
vacsinou a samozrejme aj v tomto pripade ide o myslienku vzhladom na dostupne prirodne zdroje, zivotny priestor a uroven
ved ale ako by si ju kontrolovala?
@elemia a ty rozhodnes kto ostane?
@mielikki ako konkretne by si kontrolovala ten rast?
To, že v rozvojových krajinách sa rodí viac detí je pravda, ale na druhej strane, také dieťa v Afrike nezaťažuje životné prostredie a zdroje tak, ako dieťa kdesi vo vyspelej krajine.
Keď tak pozerám, ako mamičky odmietajú očkovať proti chorobám, ktoré kedysi zabíjali, je dosť možné, že to nejaká pandémia vyrieši.
"Ľudia zaberajú na Zemi veľmi málo miesta. Keby tie dve
miliardy obyvateľov, ktorí zaľudňujú Zem, stáli trochu
natlačení ako na tábore ľudu, ľahko by sa vošli na námestie
dvadsať míľ dlhé a dvadsať míľ široké. Ľudstvo by sa
mohlo vtlačiť na najmenší ostrovček Tichého oceána.
Dospelí vám určite nebudú veriť. Predstavujú si, že
zaberajú veľa miesta. Pripadajú si obrovskí ako baobaby." (Antoine de Saint-Exupéry, Malý Princ)
A ani s prírodnými zdrojmi nie je problém. Nielenže sú nevyčerpateľné, ale naopak, je ich stále viac a sú stále dostupnejšie. Znie to kontraintuitívne, ale je to tak: » docs.google.com/document/d/13jM...
@matwejo keďže samozrejme proti nejakému násilnému vynucovaniu by sa ľudia búrili, tak nejakým zvýhodňovaním rodín/ľudí s nie viac ako dvoma deťmi (samozrejme nejaké výnimky pri trojičkách a podobne, to nevedia ovplyvniť). Len som nad tým nikdy nezamýšľala a teraz mi napádajú problémy ako to, čo s narastajúcim počtom potajomky narodených a odvrhnutých detí, len aby sa zmestili do toho limitu a podobne.
Alebo teda dovoliť mať deti len ľuďom, čo prejdú psychotestami, v praxi asi taká utópia ako osídľovanie vesmíru, ale ak by sa nerodili deti ľuďom, ktorí absolútne nemajú rodičovské sklony, tak by to bolo super
Ono sa to vyrieši samo do pár rokov.
Ak by išlo o konštantný problém, riešil by som to kvótami na deti, podľa eugenického princípu (nezaloženého na rase samozrejme).
Buď alebo aby štát dovolil len 1 dieťa na rodinu (ostatné by už štát ignoroval čiže by nedaval peniaze rodine).. keby sa to zaviedlo celo svetovo a bez žiadnych pičovin sa to prísne dodržiavalo.. bolo by určite menej detí síce nie nejak veľmi lebo rodiny čo sú dobre zabezpečené by to mali na háku ale tak aspoň z časti by podľa mňa sa spomalilo to rozmnožovanie..
Ako pomohlo im to k stopnutiu rapidneho rastu populacie, ale ma to negativne stranky. Okrem toho, ze to moralne obmedzuje, tak rocne tam miliony chodia na interupciu. A kedze su preferovani chlapci (a to, ze fakt riadne), tak sa rodi malo dievcat strasne. Uradnici na tom korumpuju, kupcia s detmi. Sucasne je coraz viac dochodcov, ze je "omladzovanie populacie" prilis pomale,
a fakt by som tam asi zaviedla taky zvyk, ze by bolo normalne, ze chlap si proste vyhoni niekde, uz fakt nech to semeno radsej zasadi do zeme nez by to dal do zeny, lebo z toho potom plodi akurat nestastie pre tu krajinu, vrazdy pre chudobu, decka brucha velke od hladu, kostricky a toto fakt nie je dokaz existencie boha, kotri ludi miluje a vie co je spravne. financne injekcie od zapadneho sveta su malo, lebo kazdy kto sa ma mat lepsie v prvom rade musi chciet sam si pomoct.
preco nie je problem s vodou?
co napriklad take uhlie?
dolezity faktor je jedlo, obrovske mnozstvo pody je uz zabrate poliami a musia sa klcovat lesy pre dalsie, takyto postup schvalujes? (urcite pri dalsich 2-3 miliardach minimalne to bude velky problem, pretoze budu potrebovat priestor nielen na byvanie, ale aj verejne veci (nemocnice, statne budovy, skoly, obchody atd..) a takisto bude potrebne mat viac poli a sadov pre potravu)
vzdy tie krajiny ktore su nerozvinute take budu na veky vekov amen...neexistuje ziaden raj na zemi, zeby vsetci mohli mat to co potrebuju...
a dalsia vec ...
berme to tak, ze napchas veeela ludi na jeden priestor ...
ludia potrebuju urcity zivotny priestor a infrastrukturu, urcite by na to nestacil Grand Canyon...
dalsie, uz momentalne skoro vsetku podu niekto vlastni, myslis, ze len tak ju da tisicke africanov, nech si tam mozu postavit obydlia? Co ak by si ty vlastnil takto podu, luku napriklad - dovolil by si tam zit stovke africanov/aziatov, no hocikoho? (lebo proste mas na to priestor, vsak preco nie? potlacime sa)
» www.bilderbergmeetings.org/participants.ht...
okay, ved tak tvoj nazor
a tiez si myslim ze sme nepreludneni este, je to len vymysel suhlasim s melancholikom
ale inak neviem, zeby bola ta vojna ?
nielen môj ale ok a vďaka aj za ten tvoj
len takú malú prognózu si dovolím ... o nielkolko rokov (možno desaťročí) sa budu nepokoje stupňovať a skolabuje systém ... bude to tu nehostinné pretože budeme medzi sebou ako vlci súperiť o moc ešte viac ... ale nakoniec sa dostaneme tam kam sme sa mali už skôr ... pochopíme rovnováhu ... (áno dosť pozitívny pohlad hh ale raz to pochopiť musíme, deštrukcia nie je večná)
písala som to v noci, ospravedlňuje ma to?
@james98 V časoch keď žil Malthus, pojem "preľudnenie" snáď ešte ani nexistoval. Malthusova teória by sa dala skrátiť na takúto definíciu: „Je povinnosťou každého jednotlivca, aby sa neoženil, kým nemá istotu, že uživí svoje deti.“ Malthuziánstvo bolo značne poznamenaná demagógiou rôznych konšpirátorov propagujúcich neobmedzený rast a maximalizáciu možností vľby pre človeka. Ale to je cesta do pekla. Zem nie je bezodná. Nosnú kapacitu prostredia druh homo sapiens už dávno prekročil, takže hovoriť o preľudnení ako o potenciálnej hrozbe budúcnosti je nebezpečné. Preľudnenie totiž ničí túto planétu už dlho. Samozrejme, keby sme menej plytvali potravinami a lepšie prerozdeľovali zdroje, tak ľudia, ktorí dnes zomierajú hladom, by nemuseli zomierať. Lenže tu nejde o to, koľko ľudí by potenciálne uživila Zem. Tu ide o to, aby kvôli nám nevymierali iné druhy a aby naša činnosť nebola devastačná pre našu planétu, ale trvalá udržateľnosť sa nedá zabezpečiť, ak ľudská populácia bude stúpať. Neexistuje žiadna alternatíva. » www.zosity-humanistov.sk/2017/01/preludn...