Čauky čau, hlboko sa ospravedlňujem, že zakladám fórum kvôli takej blbosti, ale dostali sme na úlohu zo slovenčiny pretvoriť súvetia na jednočlenné vety. Mám nejaké nápady, ale neviem, či je to dobré, nejako mi to nesedí. Potrebujem hlavne princíp, ako to
Ja by som všetkým dala rovnaký podmet a viacnásobný prísudok (je také niečo? niesom slovenčinár ale chápeme), ako je to v tretej vete.. Mama sa zažnúc v kuchyni hromničnú sviečku potichu modlila.
Tie prvé dve vôbec :/ Ale ja neviem, napr... Od juhu fúkal vietor, až lomcovalo stromami.--> Vietor fúkajúci od juhu lomcoval stromami.
2. Potôčiky špinavej vody sa hadili dolu dvorom a poľahli pri tom trávu (ok toto je blbosť ale dalo by sa, Potôčiky špinavej vody hadiac sa dolu dvorom poľahli trávu.
@aprilynne no hej no, i ja som nad tým tak nejak premýšľala, ale potomzas v tej vete napr. Potôčiky špinavej vody hadiac sa dolu dvorom poľahli trávu. - tak tam viete určiť podmet a tým pádom sa to už nedá považovať za jednočlennp, lebo podmet by bol "pôtočiky" oj, dúfam, že nejako ukecáme učiteľku, aby nám to zajtra povedala, lebo mi ide o známku
ale ďakujem, si super
Ak si správne pamätám, jednočlenná veta znamená, že obsahu iba jeden z dvoch hlavných vetných členov (podmet/prísudok).
A teda, ja by som to riešil asi nasledovne (ale je možné, že je to tiež zle ):
1.) Približovanie ťažkých oblakov od juhu, lomcovanie vetra po stromoch.
(približovanie, lomcovanie : sú slovesné podstatné mená, nuž podľa mňa zrejme nemôžu byť prísudkami, a teda, prísudok sa vo vete nenachádza. Sú to vlastne podstatné mená pomenúvajúce jav/činnosť)
2.) Poľahnutá tráva na poliach, hadenie potôčikov špinavej vody dolu dvorom.
3.) Zažatie hromničnej sviečky mamou v kuchyni, mamine tiché modlenie.
Ťažko si ale predstaviť zároveň zachovanie minulého času.
Daj vedieť, keď budeš mať info o tom, ako je to správne, celkom ma to zaujíma!
Úprava na spôsob: "Blížili sa od juhu, lomcovalo po stromoch" , či ďalšie - síce spĺňa podmienky jednočlennej vety (už som si svoju teóriu o podmete a prísudku overil skrze uja gúgla ), ale stráca pôvodný význam - takou vetou málokomu vysvetlíš, že prichádzala strašná búrka
@5 nuž, dvojčlenná veta má prisudzovací sklad, ale jednočlenná vetný základ (ktorý môže byť slovesný alebo neslovesný), čiže v jednočlennej vete nehľadáme podmet alebo prísudok :/
...ale máš veľmi zaujímavú teóriu (! ), keďže pravdepodobne nemôžeme poskladať jednoduché súvetie (zložené tak isto, pochopiteľne) z jednočlenných viet
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Tie prvé dve vôbec :/ Ale ja neviem, napr... Od juhu fúkal vietor, až lomcovalo stromami.--> Vietor fúkajúci od juhu lomcoval stromami.
2. Potôčiky špinavej vody sa hadili dolu dvorom a poľahli pri tom trávu (ok toto je blbosť ale dalo by sa, Potôčiky špinavej vody hadiac sa dolu dvorom poľahli trávu.
ešte sa to dá robiť neurčitkom ale to neviem.
ale ďakujem, si super
A teda, ja by som to riešil asi nasledovne (ale je možné, že je to tiež zle ):
1.) Približovanie ťažkých oblakov od juhu, lomcovanie vetra po stromoch.
(približovanie, lomcovanie : sú slovesné podstatné mená, nuž podľa mňa zrejme nemôžu byť prísudkami, a teda, prísudok sa vo vete nenachádza. Sú to vlastne podstatné mená pomenúvajúce jav/činnosť)
2.) Poľahnutá tráva na poliach, hadenie potôčikov špinavej vody dolu dvorom.
3.) Zažatie hromničnej sviečky mamou v kuchyni, mamine tiché modlenie.
Ťažko si ale predstaviť zároveň zachovanie minulého času.
Daj vedieť, keď budeš mať info o tom, ako je to správne, celkom ma to zaujíma!
Úprava na spôsob: "Blížili sa od juhu, lomcovalo po stromoch" , či ďalšie - síce spĺňa podmienky jednočlennej vety (už som si svoju teóriu o podmete a prísudku overil skrze uja gúgla ), ale stráca pôvodný význam - takou vetou málokomu vysvetlíš, že prichádzala strašná búrka
...ale máš veľmi zaujímavú teóriu (! ), keďže pravdepodobne nemôžeme poskladať jednoduché súvetie (zložené tak isto, pochopiteľne) z jednočlenných viet
Pripájam sa, tiež ma výsledok zaujíma!