Je tu, okrem mňa, aj niekto iný kto má problém so slovenčinou? Tak ja napríklad neviem pochopiž pasívnej a aktívnej vete... Vie to niekto lopatisticky vysvetliť?
@ edisek šak nie.. ale keď si predstavím koľko neviem... a litika mi až taký problém nerobí..
@ semhamforas hej hej.. ak sa nehlásiš na masmedia
@ tak som to blbo povedala, otázka je takáto : napíšte slovesný tvar, ktorým by sa pasívna konštrukcia v následujúcom súvetí zmenila na aktívnu Ťažko hľadáme slová, keď sú naozaj potrebné ... test 2008 B
@mardzerin no na ústnu sa to budem musieť všetko naučiť lebo tá profesorka je trošku taká .....no neviem či prísna je dobré slovo proste niektorí zmaturovali zo všetkého za 1 len slovina za 3 alebo 4
vieš čo, napíš im tam, že úradníci a policajti aj tak nevedia niekedy písať, tak by sa radšej mali zaoberať diktátmi, ako takýmito vecami, ktoré budeš potrebovať iba ak budeš učiteľkou
@greenbunny ono to nie je tak ľahké ako si myslíš. písomný test zo sj je plný gramatiky. Dokonca i pri ústnej skúške kde je väčšina literatúry je gramatika. Mňa napríklad gramatika posunula o pol stupňa dole, takže mi namiesto namakanej jednotky dali dvojku, kvôli dvojke na pol ročnom vysvedčení. Nejde o to, či chce človek len zmaturovať, ale že chce zmaturovať poriadne.
@mardzerin tak vidíš, asi to bude slabikotvorné l v slove hmla.
literatúra nie je ťažká ju sa treba naučiť. gramatiku treba vedieť i pochopiť. síce sa často pýtajú v literatúre na osobný pohľad na dielo ale to je len také naťahovanie sa...
pokiaľ viem, nosič slabičnosti je to, čo ti tvorí slabiku. v slovenčine tvoria slabiku všetky samohlásky, dvojhlásky a slabikotvorné spoluhlásky r, ŕ, l, ĺ, takže v slove hmla je to to spomínané a
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
či myslíš činný a trpný rod slovesa? som mimo :/
be cool man radše sa pozri na litiku a na básnické prostriedky
riešili sme v škole 2 testy a nič také som nevidel. možno to poznám, len nie podľa pomenovania. ma to teraz zaujalo
@ semhamforas hej hej.. ak sa nehlásiš na masmedia
@ tak som to blbo povedala, otázka je takáto : napíšte slovesný tvar, ktorým by sa pasívna konštrukcia v následujúcom súvetí zmenila na aktívnu Ťažko hľadáme slová, keď sú naozaj potrebné ... test 2008 B
@semhamforas
@bluepanter
potrebovať...
Hrad postavil v 18 storočí. - pasívna
hrad dal Ján postaviť v 18 storočí - aktívna
Hrad postavil v 18 storočí
hrad bol postavený v 18 storočí
@elenari ... hej to je pravda, aj tak je tak kopec hlúpostí, ktoré inde nevyužijem...
@greenbunny @chidori ide mi o tu známku a hlavne aj sebe dokázať, že to zvládnem... čo ak mi nesadne literatúra?
literatúra nie je ťažká ju sa treba naučiť. gramatiku treba vedieť i pochopiť. síce sa často pýtajú v literatúre na osobný pohľad na dielo ale to je len také naťahovanie sa...
aktívna veta: Ja čítam knihu.
to máš ako v angličtine, tiež tam používaš pasívum
@jana2710 nenapadlo ma, že je to ako v angličtine