Prosím Vás, ak je tu niekto, kto má cukrovku - 1.typ
Chcela by som Vás poprosiť, či by ste mi nedali svoj e-mail a ja by som Vám v najbližších dňoch poslala dotazník ohľadom tejto témy Potrebujem to na SOČ-ku ( Stredoškolská odborná činnosť) samozrejme, anonymne Ďakujem
@0mega1 e -> Cukrovka 1. typu: tento typ cukrovky je podmienený imunologicky, organizmus vytvára protilátky proti vlastným B-bunkám Langerhansových ostrovčekov podžalúdkovej žľazy (pankreasu) - ktoré v zdravom organizme produkujú hormón inzulín. Nastáva porucha systému odolnosti, organizmus akoby bojoval sám proti sebe. Dochádza k pomalšiemu alebo rýchlejšiemu usmrcovaniu týchto B-buniek , čo vedie k úplnému zániku tvorby inzulínu. Pacienti s týmto typom cukrovky sú životne závislí na dodaní hotového inzulínu do organizmu v podobe injekcie. V prípade jeho nedodania zvonka by došlo k rýchlemu rozvratu vnútorného prostredia , bezvedomiu a smrti pacienta. Vyskytuje sa najčastejšie u detí a mladých dospelých , môže sa však vyskytnúť aj u jedincov starších ako 30 rokov. K typickým klinickým príznakom cukrovky 1. typu patrí zvýšený smäd, časté močenie, nevysvetliteľné chudnutie.
vyhnúť sa cukrovke ??? to sa nedá teda, 1.typu určite nie... tento 1. typ dostanú zvyčajne mladí ľudia (2.typ sa týka skôr starích ľudí- najmä s nadváhou) .. a 1.typ je skôr nejako geneticky podmienený a môže ho vyvolať aj nejaká choroba. Napríklad, u nás v rodine ju nemal nikto, čiže sa genetika teoreticky vyradzuje, ale dostala som ju tesne po chorobe, to som mala myslím zápaľ plúc,no určite je tu viacero faktorov. Dokonca stres ju dokáže tiež vyvolať. Kamarátka pri nástupe na strednú na gymnázium ťažko znášala zlé známky, a neustále stresovala, a následne ju dostala :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
posli to mne