Od minulého aprila mam cudnú chorobu-mám strach tehotenstva napriek tomu, ze v poslednych rokoch ani pohlavny styk som nemala.Ked mi meská menstruácia alebo mám nevolnost ci ma hlava boli-myslim ze som tehotná, v júni som isla k psychiatrovi
začalo ti to znova, keď si prestala brať tie lieky? ono, OCD sa niekedy lieči aj celé roky, tak asi choď radšej znova aspoň na psychológom, možno by ti pomohli nejaké terapie, alebo tak
bohuzial na tejto stranke nenajdes nikoho kvalifikovaneho
aj ked neviem akym sposobom tvoj stav suvisi s OCD, vobec tam nevidim nijake prepojenie, ale kazdopadne OCD sa lieci dlhodobou liecbou, a to uz pravidelne navstevy u psychologa a pravidelne branie liekov
cize neodborna rada je najst si dobreho psychologa, brat lieky pravidelne, a mat pravidelne psychologicke sedenie, kedze nejlepsie bude ked sa budes mat s kym o tom porozpravat, na pravidelnej baze, aby to neodchadzalo a neprichadzalo
viem ze to nebude asi lacne, ale za tvoju pohodu a zdravie to asi stoji
och to poznam, ked ma clovek pocit, resp. ked clovek vie(!) ze ved mu nic byt nemoze ale stale ma o tom pochybnosti, ze ved predsa co ak, co ak sa to predsalen stalo (a pri tom je to mimo logiku cele) neznasam to!
ako mne keď meškali krámy pol roka a vedela som jediná šanca akoby som mohla byť tehotná je svata maria vs. jakysi archanjel takže už mi napádali aj také haluze že čo ak boli nejake oné mankinho manžela vo vani keď som sa kúpala ale spolužiačka čo mala rovnaký problém, zmýšľala rovnako, čiže tiež ju také jeby chytali tak som sa ukludnila
ale toto je... čosi úplne iné....zmen psychológa keď s týmto nie sú žiadne pokroky...
inak v posledny čas sa zamýšľam či na mňa tiež hento nejde :/ furt počujem vreť konvicu (máme takú čo sa nevypína a musíme ju vypnúť) a každú chvílu jak jebnutá utekám do kzuchyne to skontrolovať...
a vnútorne si ako na tom? pokojná, vyrovnaná? ... ak nie tak skús autogénny tréning (spytaj sa svojho pschologa nech ťa to naučí, by ti aj takú žltú príručku mal dať) alebo dajaké meditácie aby si sa vnutorne uvolnila (ked sa uvolní telo tak aj mysel to lahšie dosiahne) lebo si myslím že ak budeš vnútorne kludná tak isto to bude menej intenzívne a menej často opakujúce...
Nalaď sa na to, že nie si tehotná. Veď predsa ak s nikým nesúložíš tak sa nemáš čoho báť. Osobne si myslím, že to máš taký začarovaný kruh, že ti mešká menštruácia, tak stresuješ, že čo keby niečo a z toho stresu ti mešká menštruácia
minuly rok kvoli tomu som bola aj v nemocnici, schudla som viac nez 14 kil, nemala som chut do jedla, v nemocnici mi odporucala jedna starsia pani,aby som navstivila psychologa
@timea91 choj k psychologovi jednoznačne! nemusíš takto živoriť...ale k dobrému... (mimochodom vieš že ak od obvodného dostaneš výmenný lístok tak ti ho hradí poisťovňa a nemusíš platiť brut velké sumy za sedenia?) možno aj k psychiatrovi na tabletky... ale nepredbiehať..skús najprv psychologa...a pekne pravidelne
áno môže to byť.. (@15 ) ako ma vyhodili z roboty, len brigádnickej, tak som mala taký týždeň že som len ležala/sedela kukala serialy a nič sa mi nechcelo...a náladičky.... ale prebila som sa cez to! ...skús si nájsť brigádu ak máš tony volného času kludne aj dobrovolníčiť niekde budeš medzi ľuďmi, budeš pomáhať/zarábať a nemyslieť na voloviny
@timea91 ja mam tiez obsedantno/kompulzivnu chorobu, aa je to katastrofa.. ritualy mi zaberaju niekolko hodin denne. moj psychiater hovori ze lliekmo je to velmi tazko a zozito liecitelne. Ake konkretne lieky si prosim ta brala?? pomahali ?? diky moc za odpoved
brala som Lanzapin LIlly a Serlift nieco mi pomohli, ale súcasne beriem aj Warfarin kvoli tomu som prestala ich brat, u mna vyvolavali aj neziaduce ucinky:busenie srdca v noci, nizky krvny tlak
@hetfield pozeras monka? tam mu tiez vela x vysvetluju ze jeho fobie su absolutne nelogicke a neracionalne, pricom sam monk ma neskutocne vysoke IQ takze to aj chape. ake OCD su proste silne nutkave myslienky, nutkava uzkost, tie myslienky sa neustale vracaju a tym stupa uzkost pokial clovek dany ritual neuskutocni.
priklad. OCD. jozkovy pride do mozgu myslienka ze musi 17 x po sebe zopakovat slovo auto, ak to nespravi citi sa strasne nervozny a napr. si moze hovorit ze mu zomrie mama pokial to nespravi.. nakoniec je s too uplne hotovy az to spravi a pride aka/taka ulava no len na par minut dajme tomu a ta myslienka a cele sa to opat vrati.. je to katastrofa pre tych ludi...pritom racionalnym rozmyslam jozko velmi dobre vie ze je to hlupost uplne ze ak by 17 x po sebe nezopakoval auto tak jeho mama zomrie, ale ajtak tie nutkave myslienky su tak silne ze sa tomu nemoze ubranit..
ja mám ten isty prolém, ja kazdé rano musim pred odchodom do skoly pohladkavat macky a mojho psika, ak to nespravim, som nervozna, mám také myslienky, ze mozu zomriet moje zvierata, alebo moja mama
a este toto mám aj strach z tehotenstva, ked ma boli hlava, ci mam nevolnost, myslim ze som tehotná, ale nikym som nespala
@timea91 ja si niekolko hodin denne kontrolujem materske znamienka po tele ci su v poriadku, bojim sa rakoviny znamienka.. chodim raz za pol roka ku koznemu ale samozrejme mi je to uplne hovno platne, samozrejme su uplne v poriadku.. ale cca 2 az 4 hodiny denne si ich kontrolujem, tie nutkave myslienky su katastrofalne, neda sa nad tym vyhrat, cim viac sa to snazim potlacit tym je to horsie. toto je posledne 3 roky, pred tym som vkuse kontroloval ci su zamknute dvere u nas v dome, pol hodiny minimalne som s celej sily klucky stlacal od dveri az som nakoniec dve zlomil... este som mal aj obsesiu ze som musel vkuse vypinat a zapinat svetla 14 x napr. potom zase 16 x inak som sa bal yze mama zomrie.. no a vrchol vsetkeho bolo to trvalo len par mesiacov nastastie, chvalabohu to preslo ze som mal nutkave myslienky zabit svoju najblizsiu rodinu..
ja tak isto ako ty kontrolujem si denne viackrát bradavky, kozu, brucho, ked ma hlava boli alebo na tele si najdem nejakú zmenu, zacnem plakat, ze som tehotná,
iba 1-az 2% ludi? tak obrovská smola, a teraz zacnem sa obavat, ze kvoli chorobe ma nezoberú na zdravotnícku skolu, pretoze mám byt psychicky v poriadku
som chlapec. bral som uz velmi vela antidepresiv wellbutrin, coaxil, triticco, serlift tiez, antipsychotika/ quetiapin. no a momentalne beriem len benzodiazepiny na ktorych som zavisly, to su lieky na akutne ukludnenie, proti uzkosti, beriem xanax cca 3 mg. denne. som na nom zavisli. nic s toho co som v zivote bral mi poriadne nepomahalo..
inac este k tomu trochu mimo temy tak vsetky psychiatricke choroby nemaju nic spolocne s inteligenciou cloveka, kopa geialnych ummelcov mali schizofrenie a rozne fobie, napr woody allen, quentin tarantino taktiez. co sa tyka nerelanych ludi ale len ako serialovych resp filmovych postav. tak spominany Monk genius a blazon v jednom. to iste Hous
kto videl Hannibala tak pan doktoc Lecter mal udajne som cital ze vraj ta postava mala iq 200. co ma asi 5 ludi na svete momentalne no a bol to kanibal a sialeny blazon, pritom este k tomu psychiater..
@mrxxx - áno, OCD je psychiatrická porucha, ale to neznamená, že ju pomáha liečiť LEN psychiater. Psychiater predpisuje lieky, a ako vidím, benzodiazepamíny momentálne, čo samozrejme že spôsobilo fyziologickú závislosť... (ja nechápem, prečo v tomto storočí ich stále dávajú ako lentilky, toľko pacientov sa stane na nich závislými, až to pekné nie je :/)
Ak by si mal možnosť, určite skús navštíviť aj dobrého psychológa (psychoterapeuta), nakoľko ten veľa krát zlepší kvalitu života OCD pacientov - a dokonca aj niektoré rituály môžu vymiznúť ... nehovorím z laickej skúsenosti, ale citujem veľa štúdií a prax. Všetko je o tom, že ti umožní posilniť samého seba - dokáže ti pomôcť redukovať príznaky, a výsledok bude stáť za kvalitnejší život, hoci chorobu on sám nevylieči (čo často ani lieky). Je to mozaika komplexného pôsobenia úzdravy - psychika a fyziológia sú plne previazané... prajem veľa šťastia a popremýšľaj nad tým terapeutom, nemáš čo stratiť takisto aj @timea91 (a ak si prestala brať lieky od decembra samovoľne, môže to veľmi ľahko hovoriť za zhoršené príznaky... viem že lieky majú veľa nežiadúcich príznakov, ale treba to povedať svojej psychiatričke a ona skúsi nakombinovť niečo, čo tvoje telo bude znášať lepšie...)
ale kebyze som to ja, najdem najprv psychologa, dohodnem nejake pravidelne sedenia, a kebyze psycholog sam ti nevie pomoct, alebo by sa tvoj stav nezlepsoval, sam by ta poslal za psychiatrom
moj postup by bol sedenie s psychologom aspon raz do tyzdna
kebyze sa stav nezlesuje, pokracovat v sedeniach plus lieky od psychiatra
@phantasia evidentne predpokladam ze si asi studentka psychologie pripadne mediciny a vyznas sa v problematike.
ano toto je jeden neskutocny problem, to ako doktori predpisuju benzodiazepiny ako lentilky no a ludia si ich s radostou ako lentilky pojedaju nema obdoby... pritom je na nich taka hnusne tazka fyzicka zavistlost...ale lekari maju pokoj lebo su to jedine lieky vlastne ktore ucinkuju okamzite za par minut takze pacienti su spokojni no a farmaceuticke spolocnosti zarabaju.. chodim k psychiatrovy.. aj sa s nim vela rozpravam samozrejme o tom.. ako vizera presne konkretne ta komplikovana psychoterapia ktora vie velmi zvysit kvalitu zivota cloveka s OCD???
@wolskeoko mne moj dedo/ rusnak s malickej dediny povedal ze pred 100 rokmi v tej dedine by som od rana do vecera len dojil kravy as pasol a strazil ovce a pod fyzicky pracoval a hned by ma to preslo laicky nazor velmi ale mozno bz=y to aj pomoho. samozrejme sa to nechystam robit
@harper a nie je to jedno ci ma 15 alebo 22? Dolezite je, ci jej nieco naozaj je. Ak ano, v tom pripade ten vek az tak podstatny nie je, kedze je zjavne, ze slecna/dievca potrebuje odbornu pomoc.
@teaner Je to dôležité,ako jej má človek pomôcť,keď nám tu bude hovoriť polopravdy? Takto to nefunguje. Keby mi 14ročné dievča hovorilo ,že sa bojí,že je tehotná...tak si pomyslím,že o tom nič nevie (čo v dnešnej dobe je paradox) a uviedla by som jej veci na pravú mieru...no 22ročné dievča, bez ohľadu na zdravotný stav nemá ,čo tvrdiť také absurnosti...aj keby sme hovorili o ťažkej paranoi. Ani psychológ či psychiater jej nepomôže viac ako tým,že jej ozrejmí,že bolesť hlavy neznamená,že si tehotná ak je panna.
@timea91 čítam vyššie...a pozerám,že píšeš,že si brala Warfarin? Kvôli čomu ti ho predpísali? Nepraznivé účinky ktoré si spomenula ,máš z neho,kedže Warfarin sa používa na riedenie krvi ,ako prevencia proti vzniku krvných zrazením.
@timea91 Pokiaľ tie príznaky pretvávajú,bolo by vhodné to prekonzultovať s obvodným lekárom/internistom a nájsť nejakú vhodnejšiu alternatívu,ktorá bude pre teba menej agresívna ako Warfarin.
@harper ja som vobec nenarazala na paranoju tehotensku, vyjadrovala som sa na margo jej OCD ako prezeranie si tela, rozne zvyky bez ktorych si nevie predstavit ze by zacala den, depresia ktora ju trapi atd. Na ten povodny tehotensky problem som akosik pozabudla pri citani diskusie, ups.
Co sa tyka tehotenskej paranoje, vek tam hra ulohu, v tom suhlasim.
@mrxxx neopíšem ti presný postup psychoterapie, každý psychoterapeut ho má jedinečný. pointou je, že psychoterapeut vie odhaliť problematické vzorce správania, stabilizovať emočnú nevyrovnanosť a vie naviesť pacientov, aby našli rovnováhu... resp. aby boli stabilnejší, a zvládali svoje problémy lepšie. pri OCD sa môžu hľadať korene choroby, - ak máš problém v okolí, aj to sa rieši - medziľudské vzťahy, vlastná rovnováha, úspešnosť v živote, aby človek nebalansoval, ale bol viac vyrovnaný...takto to možno znie vágne, ale ľudia, ktorí sú nespokojní so svojím životom, žijú jednoducho lepšie. otvoria sa im vo veľa aspektoch života oči samozrejme, musia chcieť.
@mrxxx to ze si psychicky jebnuty vieme vsetci uz davno a teraz len s napatim ocakavame, kedy nas konecne poctis svojou samovrazdou a vylepsis tym svet
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
fakt nvm co by som ti poradil
začalo ti to znova, keď si prestala brať tie lieky? ono, OCD sa niekedy lieči aj celé roky, tak asi choď radšej znova aspoň na psychológom, možno by ti pomohli nejaké terapie, alebo tak
aj ked neviem akym sposobom tvoj stav suvisi s OCD, vobec tam nevidim nijake prepojenie, ale kazdopadne OCD sa lieci dlhodobou liecbou, a to uz pravidelne navstevy u psychologa a pravidelne branie liekov
cize neodborna rada je najst si dobreho psychologa, brat lieky pravidelne, a mat pravidelne psychologicke sedenie, kedze nejlepsie bude ked sa budes mat s kym o tom porozpravat, na pravidelnej baze, aby to neodchadzalo a neprichadzalo
viem ze to nebude asi lacne, ale za tvoju pohodu a zdravie to asi stoji
a teraz mam strach, ze kvoli psychickej chorobe ma nezoberu na zdravotnicku skolu
ja tiez neznasam
ale inak to musi byt hrozne takto vkuse rozmyslat nad tym :/
je to naozaj hrozne, ani spat neviem, od stvrtej som hore, neviem sa ucit na prijimacky, na skúsky...
ale toto je... čosi úplne iné....zmen psychológa keď s týmto nie sú žiadne pokroky...
inak v posledny čas sa zamýšľam či na mňa tiež hento nejde :/ furt počujem vreť konvicu (máme takú čo sa nevypína a musíme ju vypnúť) a každú chvílu jak jebnutá utekám do kzuchyne to skontrolovať...
a vnútorne si ako na tom? pokojná, vyrovnaná? ... ak nie tak skús autogénny tréning (spytaj sa svojho pschologa nech ťa to naučí, by ti aj takú žltú príručku mal dať) alebo dajaké meditácie aby si sa vnutorne uvolnila (ked sa uvolní telo tak aj mysel to lahšie dosiahne) lebo si myslím že ak budeš vnútorne kludná tak isto to bude menej intenzívne a menej často opakujúce...
ked som chodila na gympel, vobec som nemala také problémy, mala som dost uciva, odkedy som zacala chodit na vysokú, zacala ma trápit depresia
vobec nie som pokojna, uz ani spat neviem, nemám chut do jedla,ani plávanie ma nebavi, predtym som chodila pravidelne
@timea91 Nájdi si nejakú prácičku popri škole, maľuj, hraj na hudobný nástroj, čítaj knihy, pozeraj filmy, hraj hry alebo niečo pri čom sa rozptýliš
áno môže to byť.. (@15 ) ako ma vyhodili z roboty, len brigádnickej, tak som mala taký týždeň že som len ležala/sedela kukala serialy a nič sa mi nechcelo...a náladičky.... ale prebila som sa cez to! ...skús si nájsť brigádu ak máš tony volného času kludne aj dobrovolníčiť niekde budeš medzi ľuďmi, budeš pomáhať/zarábať a nemyslieť na voloviny
no teraz zhanam brigádu, moja jedina nadej, ze ma zoberu na zdravotku a nebudem mat tolko volného casu jak teraz, na tejto skole nic nerobime
máme velkú záhradu, pomáham v záhrade ked som doma a neucim sa na prijimacky, ale zhánam aj brigádu, inác od aprila nemám robotu...bohuzial
som si isty a zasnem nad tym ako je to mozne ze urcite minimalne 50 percent ludi nevie vobec aky je rozdiel medzi psychiatrom a psychologom.
ahoj!
celá choroba je trápna
brala som Lanzapin LIlly a Serlift nieco mi pomohli, ale súcasne beriem aj Warfarin kvoli tomu som prestala ich brat, u mna vyvolavali aj neziaduce ucinky:busenie srdca v noci, nizky krvny tlak
a ty aké problémy, ked sa mozem spytat?
priklad. OCD. jozkovy pride do mozgu myslienka ze musi 17 x po sebe zopakovat slovo auto, ak to nespravi citi sa strasne nervozny a napr. si moze hovorit ze mu zomrie mama pokial to nespravi.. nakoniec je s too uplne hotovy az to spravi a pride aka/taka ulava no len na par minut dajme tomu a ta myslienka a cele sa to opat vrati.. je to katastrofa pre tych ludi...pritom racionalnym rozmyslam jozko velmi dobre vie ze je to hlupost uplne ze ak by 17 x po sebe nezopakoval auto tak jeho mama zomrie, ale ajtak tie nutkave myslienky su tak silne ze sa tomu nemoze ubranit..
ja mám ten isty prolém, ja kazdé rano musim pred odchodom do skoly pohladkavat macky a mojho psika, ak to nespravim, som nervozna, mám také myslienky, ze mozu zomriet moje zvierata, alebo moja mama
a este toto mám aj strach z tehotenstva, ked ma boli hlava, ci mam nevolnost, myslim ze som tehotná, ale nikym som nespala
a aké lieky si brala, ak si brala?
fakt strasná choroba, neprajem nikomu
ja tak isto ako ty kontrolujem si denne viackrát bradavky, kozu, brucho, ked ma hlava boli alebo na tele si najdem nejakú zmenu, zacnem plakat, ze som tehotná,
iba 1-az 2% ludi? tak obrovská smola, a teraz zacnem sa obavat, ze kvoli chorobe ma nezoberú na zdravotnícku skolu, pretoze mám byt psychicky v poriadku
si predstav ze rozdiel poznam
lieky dostane od psychiatra, to mi je jasne
ale sama pisala ze sa hlavne potrebuje rozpravat o tom, takze psycholog by nato podla mna stacil
si chlapec? tak pardon, v profile mas ze 18 rocné dievca
kto videl Hannibala tak pan doktoc Lecter mal udajne som cital ze vraj ta postava mala iq 200. co ma asi 5 ludi na svete momentalne no a bol to kanibal a sialeny blazon, pritom este k tomu psychiater..
pravda je to, ze ja potrabujem niekoho na diskusiu, takze staci aj poriadny psycholog?
Ak by si mal možnosť, určite skús navštíviť aj dobrého psychológa (psychoterapeuta), nakoľko ten veľa krát zlepší kvalitu života OCD pacientov - a dokonca aj niektoré rituály môžu vymiznúť ... nehovorím z laickej skúsenosti, ale citujem veľa štúdií a prax. Všetko je o tom, že ti umožní posilniť samého seba - dokáže ti pomôcť redukovať príznaky, a výsledok bude stáť za kvalitnejší život, hoci chorobu on sám nevylieči (čo často ani lieky). Je to mozaika komplexného pôsobenia úzdravy - psychika a fyziológia sú plne previazané... prajem veľa šťastia a popremýšľaj nad tým terapeutom, nemáš čo stratiť takisto aj @timea91 (a ak si prestala brať lieky od decembra samovoľne, môže to veľmi ľahko hovoriť za zhoršené príznaky... viem že lieky majú veľa nežiadúcich príznakov, ale treba to povedať svojej psychiatričke a ona skúsi nakombinovť niečo, čo tvoje telo bude znášať lepšie...)
nepoznam teba,ani tvoj stav
ale kebyze som to ja, najdem najprv psychologa, dohodnem nejake pravidelne sedenia, a kebyze psycholog sam ti nevie pomoct, alebo by sa tvoj stav nezlepsoval, sam by ta poslal za psychiatrom
moj postup by bol sedenie s psychologom aspon raz do tyzdna
kebyze sa stav nezlesuje, pokracovat v sedeniach plus lieky od psychiatra
kebyze stale zle, cista psychiatricka liecba
tot moj nazor
tak musim si najst dobrého psychológa, pretoze doma nemám s diskutovat
ano toto je jeden neskutocny problem, to ako doktori predpisuju benzodiazepiny ako lentilky no a ludia si ich s radostou ako lentilky pojedaju nema obdoby... pritom je na nich taka hnusne tazka fyzicka zavistlost...ale lekari maju pokoj lebo su to jedine lieky vlastne ktore ucinkuju okamzite za par minut takze pacienti su spokojni no a farmaceuticke spolocnosti zarabaju.. chodim k psychiatrovy.. aj sa s nim vela rozpravam samozrejme o tom.. ako vizera presne konkretne ta komplikovana psychoterapia ktora vie velmi zvysit kvalitu zivota cloveka s OCD???
ak nie, tak skús regresnú terapiu...
mám vrodenu trombofiliu
Co sa tyka tehotenskej paranoje, vek tam hra ulohu, v tom suhlasim.
Warfarin uz beriem 2. rok
aj ja mám strach z tehotenstva ...
@mrxxx to ze si psychicky jebnuty vieme vsetci uz davno a teraz len s napatim ocakavame, kedy nas konecne poctis svojou samovrazdou a vylepsis tym svet
preco preboha tolka nenavist? co som ti spravil? na zaklade coho to vies uz davno?