ja neštudujem psychológiu ani nechcem ani nič, ale skúsim vymyslieť pár dôvodov (ale to sú len moje výmysly):
- študuješ väčšinu času samú teóriu, ale len málo z toho sa dá v praxi uplatniť, respektíve to musí mať človek v sebe, aby niekoho vedel fakt pozdvihnúť, to, že sa naučíš niečo a budeš sa riadiť tabuľkami pomôže len málo ľuďom... takže celkovo to štúdium mi príde také trochu odveci (ale jasné, že to muśiš mať vyštudované, aby si bol psychológ)
- UPLATNENIE.. proste ľudí s vyštudovanou psychológiou je veľa a mnoho si nevie nájsť uplatnenie a tak robia niečo úplne iné.. ťažko sa tam pretrepáva
- na to, že je to s vysokou školou je plat nič moc... resp. za iné výšky máš aj dvojnásobný... a taký, ako bežný psychológ majú aj šikovní ľudia bez vysokej
- porovnanie so štúdiom medicínskeho odboru psychiatria... je to niečo akoby "menej" a nie si "pravý lekár"
- celkovo zamestnanie ako samotné je také, že po rokoch musí človek citovo otupieť dosť na problémy iných, keď ich počúva 10 denne a potom je to viac oničom, akoby sa daný človek zveril nejakému kamarátovi dobrému...
Ale ja nikoho neodhováram, ja sa len snažím vžiť do kože človeka, čo by to robil..
Ja mám teóriu, že aby bol dobrý psychológ a vedel daným ľuďom pomôcť, tak si potrebuje všetko prežiť. Ak neprežije, tak pomôcť nedokáže napriek možno veľkej dávke empatie. Každý človek vie len to, čo poznal a čo ho zasiahlo a to vie posunúť ďalej.
Ak by som chcel pomôcť ľudskej bytosti, tak by som liečil nie pomocou jedného psychológa, ale s viacerými, ktorí majú rôznu životnú skúsenosť.
lebo je to veľmi náročný odbor, ktorý študuješ niekoľko rokov a v podstate nikdy nedoštuduješ. Pri hľadaní si práce musiš prejsť mnohými školeniami ktoré si platíš sama a sú to nehorázne pálky a aj tak nemusíš nájsť zamestnanie. Nehovoriac o tom, že je to častokrát dosť podcenovaný odbor a chodia tam ľudia ktorí majú skreslené predstavy o tom, o čom psychológia. Každopádne je viacero oblastí psychologie, aj výskumná aj experimentálna a pokiaľ vieš, že týmto smerom chceš ísť, že ťa to baví tak by som do toho šiel. Avšak v tomto odbore je aspoň na kvalitných školách nehorázny nátresk
pretože je to stále pre každého tabu, stále sa o tom málo hovorí a neskutočn e málo hovorí. na to štúdium musí človek mať predispozície, ako v podstate na všetko, nie to študovať ledabolo ako keď sa študentov spýtajú prečo sa rozhodli študovať práve psychológiu - "lebo je to zaujímavé", "lebo ma to baví" (za to by som vraždil)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
- študuješ väčšinu času samú teóriu, ale len málo z toho sa dá v praxi uplatniť, respektíve to musí mať človek v sebe, aby niekoho vedel fakt pozdvihnúť, to, že sa naučíš niečo a budeš sa riadiť tabuľkami pomôže len málo ľuďom... takže celkovo to štúdium mi príde také trochu odveci (ale jasné, že to muśiš mať vyštudované, aby si bol psychológ)
- UPLATNENIE.. proste ľudí s vyštudovanou psychológiou je veľa a mnoho si nevie nájsť uplatnenie a tak robia niečo úplne iné.. ťažko sa tam pretrepáva
- na to, že je to s vysokou školou je plat nič moc... resp. za iné výšky máš aj dvojnásobný... a taký, ako bežný psychológ majú aj šikovní ľudia bez vysokej
- porovnanie so štúdiom medicínskeho odboru psychiatria... je to niečo akoby "menej" a nie si "pravý lekár"
- celkovo zamestnanie ako samotné je také, že po rokoch musí človek citovo otupieť dosť na problémy iných, keď ich počúva 10 denne a potom je to viac oničom, akoby sa daný človek zveril nejakému kamarátovi dobrému...
Ale ja nikoho neodhováram, ja sa len snažím vžiť do kože človeka, čo by to robil..
Ak by som chcel pomôcť ľudskej bytosti, tak by som liečil nie pomocou jedného psychológa, ale s viacerými, ktorí majú rôznu životnú skúsenosť.