Ako by podľa vás vyzeral svet, keby sa v ňom ľudia správali iba rozumne? Proste, len čisto logicky či predvídateľne. Čo všetko by sa zmenilo a bolo inak?
Bolo by to super, v takom svete by bohatí ockovia svojim poloretardovaným synom neschopným urobiť čokoľvek užitočné, či dať dokopy súvislú vetu, nekupovali na narodky novú sedmu ale betónovú guľu, s ktorou by ich poslali na dno mora.
žiadne vojny, nepodvádzalo by sa atď ... ale čisto racionálny svet by nebol až taký dobrý ... najlepšie je nájsť rovnovážny stav medzi racionalitou a citom
Ono tu je otazka znamena co presne racionalita a logika. To co je racionalne a logicke pre mna nemisi byt priamo logickd a racionalne pre druheho.. Pre USA su vojnove konflikty vysledkom prave logickych a racionalnych krokov. Je to taka utopia mysliet si ze logickym rozumom dospejeme k nejakej vyssej harmonii ci k prirodzenemu altruizmu... milovat sa neda rozumom, len srdcom.. Svet potrebuje rovnovahu.. na jednej strane rozum a jeho pragmatizmus no na strane druhej srdce a jeho idealizmus.. Rozum sa v noci vypina aby si dokazal myslienky dat dokopy no srdce bije stale.. idealy v nas driemu, a ziju a prostrednictvom rozumu im davame tvar(lespiu ci horsiu)... Tazko povedat ci by bol svet lepsi.. Som si vsak isty, ze by takyto svet bol o poznanie chudobnejsi...
To som vazne jediny, kto si mysli, ze by sa zo vsetkych stali vrazedni sociopati??
Ved nase vrodene emocionalne reakcie su vacsina toho, co nas robi ludmi. Odstranme to a nastane ultra-masaker, znasilnenia, kradeze, vojny bez zmilovania.
Hneď ma napadol film divergent ak ste videli- ľudia rozdelený do sektorov podľa toho aké mali najlepšie predpoklady. Nikomu nezáležalo na tom čo cítia, išlo čisto o najefektívnejšie riešenia. Tak nejak by to vyzeralo si myslím. Ľudia by boli podrobovaný testom na absolútne všetko a vybralo by sa najvhodnejšie riešenie. Napr. by ťa otestovali z hľadiska potomstva- tvoje nedostatky by nahradili tak, že tvoja partnerka by v tých oblastiach zase vynikala...
Bol by to čisto usporiadaný život plný pravidiel v jednej vete. Znie to nepredstaviteľne a hrozivo (aspoň pre mňa) ale na druhej strane.. my sme bytosti (aj) citovo založené a preto by nám to nevyhovalo.. ale taký robot pravidlám ktoré mu dáš neodporuje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
vulkánci zo star treku sú presne analýza tejto otázky.
Ved nase vrodene emocionalne reakcie su vacsina toho, co nas robi ludmi. Odstranme to a nastane ultra-masaker, znasilnenia, kradeze, vojny bez zmilovania.
A racionalizovat sa da kadejake, aj velmi nemoralne konanie.
Bol by to čisto usporiadaný život plný pravidiel v jednej vete. Znie to nepredstaviteľne a hrozivo (aspoň pre mňa) ale na druhej strane.. my sme bytosti (aj) citovo založené a preto by nám to nevyhovalo.. ale taký robot pravidlám ktoré mu dáš neodporuje.