Ludia ležíím v Bratislave v nemocnici(hore na klenovej) a čekujem po internete..chchela by som wedieť váš nnázoor,ked váám niekto powie že je chorý na rakovinu..ako sa cítite??ja mam pocit,že každemu komu to poviem a newie to o mne sa ku mne začne hned ta
llen niiekedy sa to neda nepowedaťť..niiekedy je to jasne alebo to powie niekto z rodiny niekomu a ja potom už ked sa s nimi stretnem tak to wedia..takže to je také..
každý sa bojí, že ťa môže stratiť, preto sa k tebe správajú pekne. Nikto nechce, aby posledné slová, ktoré s danou osobou prehovoril, boli použité v hádke a pod.
Komplikovanaa račej im to nehovor . Ono to je tak , napríklad keby tebe povie nejaký kamoš že má rakovinu tiež by si k nemu nebola taká ako predtým snažila by si sa byť milšia atď . Teda ja by som to určite spravil , aj keby to spraviť nechcem je to reakcia . To je iné ako keby si im povedala mám chrípku . PS : skoré vyliečenie , dúfam že niesi natom zle
@imosk veľmi netaktná otázka!!! teraz sa predsa nebude tu chváliť že je chorá..... ona mala otázku ako by si zareagoval, keby niekto v tvojej blízkosti mal rakovinu.
a aby som sa vyjadrila, tak neviem si predstaviť situáciu, keby mi moja kamoška/kamoš povedal že má rakovinu. neviem ako by som sa zachovala....
vies je to tym, ze ludia zacnu mat vycitky, zze sa ku tebe spravali mozno niekedy hnusne, pride im to luto a snazia sa dat ti vsetko aby si citila ich podporu.,.. aj moja maminka ochorela na tu istu chorbu pred par mesiacami...no uspesne s tym bojuje. vtedy som si uvedomila co pre mna znamena, spomenula som si na tie chvile ked som bola ku nej fakt ze hnusna, a prislo mi zle zo seba samej, a aj ja som sa k nej zmenila... Snazim sa spravat k nej najlepsie ako viem, pomahat jej aby citila ze ma moju podporu a ze stojim pri nej...
no je to urcite hlavne tym ze im je ta luto... prepac ze som to tak napisala, ale tak to vidim z mojho pohladu,, no viem ze ti je to urcite neprijemne, ale kasli na ludi, hlavne sa uzdrav, strasne ti drzim palceky, aj vsetkym ktory bojuju s touto debilnou chorobou... urcite sa mi ozvi!
a to je hlupost tajit to pred ludmi, nemas predsa nakazlivu chorobu, aj tak sa to dozvedia... tak si to budu sepkat poza tvoj chrbat... a na takych ldui sa vykaslat... Nemas dvovod to tajit, neurobila si nic zle, si len chora ako miliony ludi na celom svete, co je to za debilnu radu...?! proste to nerpytavaj: ano som chora, ale liecim sa a viem ze to bude v poriadku.... dovi
je to preto, lebo clovek tym prejavuje sucit. Ono to mozno prejde, ked si ludia na to zvyknu, ale je to prirodzene...
rakovina nie je sranda, a zial, mam s nou skusenosti Moj spoluziak z gymnazia na rakovinu zial zomrel Mlady chalan, ktory 3 roky sedel za mnou v lavici... ono to boli, ked si spomeniem na to, ze sa s nim uz nestretnem.... ale on je stale medzi nami Ale no... fajn, nebudem to viac rozvyjat.
Je mi luto, ze mas rakovinu Ale je dobre, ze mas dobru naladu, a ze "iba" pre to ze mas nejaku chorobu sa nespustas.... to je plus Uchovaj si to
noo to mi je jasne aj ja ked sooom nad týým rozmýýšlala tiež nnewiem ako by som sa zachovala pred tým ako som zažiila teraz aké to je..ale kedby soom zdrawaa určite reaqujem tak isto ako vššetci ostatný zdrawý..
aano ja mam rakovinu,lymfatických uzlín...liečim sa už vyše roka a pol...doteraz som s týým žiila viacmenej len tak sama a moja rodiina plus páár faakt najbliižšíích kamošow a takk..aa dosť som sa izolovalaa od nových ludí,lebo som sa bala iich reakcie,,preto sa pýýtam vás že keby niekoho spoznáte a povie vám niečo takéto ako zareagujete.lebo nechcem saa dyštancovať od nových kamaráátdtirw a známosdtí len kvoli tomu že soom choráá.. noo neviem či cháápete..wed v podstate som stáále normalny člowek
Najskôr im to treba povedať. Niečo v tom zmysle že žiješ, dýchaš,si rovnaký človek ako predtým tak nech sa k tebe nesprávajú ako človeku ktorému by sa malo každú chvíľu niečo prihodiť.
Povedať že takýmto spôsobom človeka len upozornujú na tú jeho chorobu a v podstate mu ju vyhadzujú dennodenne na očii. A to ty nepotrebuješ a hlavne nechceš...
podla mna ser na nich, co to nepochopia, za to nestoja.... len sa pekne uzdrav nech tu najdem od teba blog: "som zdrava a ludia su ku mne zase taki hnusni ako dakedy"
noo weruu to je asi ppravda..to len zááleží na akého čloweka (teda aku ma povahu) natrafím..niekto to zoberiee celkom ok a niekto s toho robí tragedy.
A dakujem za wšetky náázory..už mii pomaličky začíína zo wšetkých tých mojích myšlienok preskakovať tak som chcela wedieť ako to vidia iný ludia...dakujeeem naoozaj za wšetky komentyy..stee fajn posunully ste zase moje vníímanie samej seba a o niečo dalej a začínam mať naozaj ten pocit,že by som sa zato nemala hanbiť,wed ja v podstate nemožem za to že som ochorelaa...
neviem.. ja som sa vzdy spraval k ludom s touto diagnozou rovnako ako pred tym.. samozrejme, vnutorny pocit je kus neco ine, predsa aj ja som sa o toho cloveka bal..samozrejme nie je to chripka, ale uspesnost liecby je teraz celkom vysoka, takze treba mat pozitivny pristup a chladnu hlavu.. a vtedy si myslim, ze aj okolie sa menej boji...tak vela energie prajem... a nikto nemoze za to ze niekto ochorie...
lebo im to je ľúto... a ja ťa ani nepoznám a je mi ľúto, že taký mladý človek musí trpieť.. .. a preto sa k tebe inak správajú, lebo ťa nechcú nijak inak raniť, a boja sa, že by ťa mohli nejako uraziť.. mala som kamarátku, ktorá mala rakovinu.. boli sme deti, ale keď ona to nebrala katastrofálne, tak ani my sme to nebrali.. bola veľmi optimistická..
Berem takych ludi normalne. Jednak neznasam pokrytectvo a tak isto mi to ani nie je luto. Je to smutne, je to tazke (v rodine sme mali rakovinu, ktora uspesne dokoncila to co zacala), je to hrozne, ale nedokazem sa tvarit, ze mi je luto cloveka, ktoreho nikdy v zivote neuvidim ani na obrazku... Kazdopadne skoro sa uzdrav
Ja skôr takých ľudí obdivujem. A myslím celkovo ľudí s nejakou vážnou chorobou.. Ich chuť do života, akési pozitívno ktoré vyžaruje z ich vnútra.
Hoci neviem aká si vnútorne, pretože ťa nepoznám, ale cítiť, že sa dokážeš nad to povzniesť.. Ja som taká, že by som sa hneď odpísala a pre mňa by svet skončil..
Nechcem aby to vyzeralo tak, že ťa už pochovávam ale veľa síl prajem a hlavne chuť do života
@komplikovanaa ...podla mna by si sa nemala nejako sustredit na to ako sa k tebe ludia spravaju po tom co im to povies a uz vobec by si sa nemala hanbit alebo bat im to povedat... nech sa s tym kazdy vysporiada ako vie... ale podla mna ta netreba lutovat... treba ta obdivovat za to ze mas odvahu sem nieco take napisat ked si mala silu na toto tak verim ze mas dost sily aj na to aby si nad tou chorobou vyhrala aj bez zbytocnej lutosti druhych... Drzim palce
@komplikovanaa hm no vies ked to nekomu povies tak kazdy ta asi zacne lutovat , aj mne to neni nejak prijemne ked mlady clovek ako ty ma taku chorobu aj ked ta vobec nepoznam.a rakovinu coho mas ? dufam ze sa ti podari vyliecit sa.
jehulin a to som ani nevedel....vies ja to berem tak ze keby to bola moja najlepsia kamoska alebo frajerka tak ju podrzim v kazdej situacii ci uz uspesnej alebo nie...
ako by som to bral ja asi kriticky lebo nemam prisebe oporu a ak by som mal oporu teda frajerku tak pozitivnejsie lebo by mi to psichicky pomohlo....
a teraz k veci neviem ci si to vedela ale mam ta na skok nakolko blizko byvam prinom....
a prednedavnom jeden znami isiel za kolegom z prace ktori tam tiez lezi...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Ja by som to asi nikdy nevedel takto verejne napísať
Tým nechcem povedať že mi to ľúto nieje, ale je lepšie ak sa k tebe ludia správajú prirodzene, radšej o tom pomlč....
a aby som sa vyjadrila, tak neviem si predstaviť situáciu, keby mi moja kamoška/kamoš povedal že má rakovinu. neviem ako by som sa zachovala....
no je to urcite hlavne tym ze im je ta luto... prepac ze som to tak napisala, ale tak to vidim z mojho pohladu,, no viem ze ti je to urcite neprijemne, ale kasli na ludi, hlavne sa uzdrav, strasne ti drzim palceky, aj vsetkym ktory bojuju s touto debilnou chorobou... urcite sa mi ozvi!
Tak či tak treba byť silný a všetko sa nejak spraví, inak skoré uzdravenie
rakovina nie je sranda, a zial, mam s nou skusenosti Moj spoluziak z gymnazia na rakovinu zial zomrel Mlady chalan, ktory 3 roky sedel za mnou v lavici... ono to boli, ked si spomeniem na to, ze sa s nim uz nestretnem.... ale on je stale medzi nami Ale no... fajn, nebudem to viac rozvyjat.
Je mi luto, ze mas rakovinu Ale je dobre, ze mas dobru naladu, a ze "iba" pre to ze mas nejaku chorobu sa nespustas.... to je plus Uchovaj si to
aano ja mam rakovinu,lymfatických uzlín...liečim sa už vyše roka a pol...doteraz som s týým žiila viacmenej len tak sama a moja rodiina plus páár faakt najbliižšíích kamošow a takk..aa dosť som sa izolovalaa od nových ludí,lebo som sa bala iich reakcie,,preto sa pýýtam vás že keby niekoho spoznáte a povie vám niečo takéto ako zareagujete.lebo nechcem saa dyštancovať od nových kamaráátdtirw a známosdtí len kvoli tomu že soom choráá.. noo neviem či cháápete..wed v podstate som stáále normalny člowek
Povedať že takýmto spôsobom človeka len upozornujú na tú jeho chorobu a v podstate mu ju vyhadzujú dennodenne na očii. A to ty nepotrebuješ a hlavne nechceš...
Jednoducho povedať pravdu... Musia to pochopiť.
A dakujem za wšetky náázory..už mii pomaličky začíína zo wšetkých tých mojích myšlienok preskakovať tak som chcela wedieť ako to vidia iný ludia...dakujeeem naoozaj za wšetky komentyy..stee fajn posunully ste zase moje vníímanie samej seba a o niečo dalej a začínam mať naozaj ten pocit,že by som sa zato nemala hanbiť,wed ja v podstate nemožem za to že som ochorelaa...
Dávali mi 10 dní.
A keď to niekomu poviem,tak divne sa chová.Nenávidím to.
Už si po nejakej chemoterapii?
-Ak nie,naozaj tu držím palce.
-Ak áno..Ako to vnímaš?
(ak ti je to blbé cez fórum,TS prosím,mne ešte hrozí že sa mi vráti tak chcem vedieť že..chápeš)
Inak želám skoré uzdravenie
Hoci neviem aká si vnútorne, pretože ťa nepoznám, ale cítiť, že sa dokážeš nad to povzniesť.. Ja som taká, že by som sa hneď odpísala a pre mňa by svet skončil..
Nechcem aby to vyzeralo tak, že ťa už pochovávam ale veľa síl prajem a hlavne chuť do života
ako by som to bral ja asi kriticky lebo nemam prisebe oporu a ak by som mal oporu teda frajerku tak pozitivnejsie lebo by mi to psichicky pomohlo....
a teraz k veci neviem ci si to vedela ale mam ta na skok nakolko blizko byvam prinom....
a prednedavnom jeden znami isiel za kolegom z prace ktori tam tiez lezi...
nemysli negativne dostanes sa stoho...
A si veľmi odvážne dievča. Obdivujem ťa.