Dnes sme sa zamyšlali nad posmrtnym životom a prišli sme na to že z matematickeho hladiska reinkarnacia nie je možna kedže kedysi bolo predsa menej ludi ako teraz a ked počitame aj napriklad zvierata tak na zvierata može prejsť len už vytvorena ludska duš
že sú viery, ktoré nerobia až také až žiadne rozdiely medzi ľudskou dušou, dokonca sú anboženstvá, ktorých veriaci sa snažia neubližovať ani eln stromom respektíve čo anjmenej pretože by to mohli ybť ich reinkarnovaný predkovia...
A zvierat a rastlín bolo kedy si viac, čiste technicky čím ďalej tým vymiera viac a viac druhov a zomiera viac a viac divokých zvierat a zároveňs arodí viac a viac ľudí... ak nerátame vyspelé krajiny...
teraž žije viac ludí na svete v rovnakom čase lebo ludia sa dlhšie dožívajú, kedysi rýchlo zomierali týp pádom to vzdudzovalo dojem že bolo menej ludí, okrem toho v minulosti žilo vela ludí na miestach na svete ktoré sme nepoznali, ako južná amerika a pod. okrem toho možnože teraz menej ludí dosahuje nirváhu a zostávajú zaseknutý v tomto svete
neviem ako to je (to nevie nikdo) ale len tak zo zaujimavosti preco si myslis ze na zvierata moze prejst len ludska dusa akoze keby nejaka dusa existovala , myslis ze zvierata ju nemaju ?
@north001 "hive mind", predstav si že ovládaš každého člena mraveniska naraz tak, že si "postupne v čase" prežiješ život každého z nich. vždy sa vnímaš ako (len) jeden z nich, ale v skutočnosti si všetkými naraz.
To znamená, že podľa teba sú všetci ľudia vlastne iba jedna ( tá istá ) "osoba" ? Ak áno, tak nie je žiadna originalita osobnosti ( podstatná originalita )... a všetci sú rovnaký ? To bude asi trochu inak...
@north001 aby som ťa parafrázoval, resp. preniesol pointu tvojej vety do iných kontextov:
1. "To znamená že to aký som bol keď som mal 4 roky a to aký som keď mám 28 je vlastne tá istá povaha? To bude asi trochu inak..."
2. "To znamená že C v jednom a E v druhom takte pesničky je vlastne ten istý tón, keď sú oba v tej istej pesničke? To bude asi trochu inak..."
samozrejme že to bude inak. základná pointa reinkarnácie je vývoj z nižších foriem na vyššie. táto základná pointa ostáva. osobnosť je len to ako ďaleko sú jednotlivé tvoje názory a naučené/navyknuté/vybraté reakcie od hypotetických dokonalých názorov a reakcií hypotetickej dokonalej povahy/bytosti. čo znie dosť... kastársky, rozdeľuje to ľudí na viac a menej "vyvinutých", a to vyzerá blbo, ale ruku na srdce - nikdy si nestretol človeka o ktorom si mal prinajmenšom pocit (ak si ho aj nevyjadril slovne), že je po akejkoľvek stránke (morálne, disciplínou, inteligenčne, vedomostne) pod tvojou alebo nad tvojou úrovňou? samozrejme že stretol.každý človek na svete je v niektorých veciach pod a v niektorých nad tvojou úrovňou.
(a všetci ľudia na svete sú vývojovými stupňami k hypotetickej dokonalej bytosti - bohu, ale tu už je riziko že sa zatiahneme do inej debaty do ktorej sa zatiahnuť nechcem, každopádne buddhisti majú doslova hierarchiu "bohov" (oni ich tak nevolajú, lebo vedia že dané bytosti nimi nie sú, ale menej vzdelaní západniari ich tak zvykli volať, lebo majú všetky atribúty ktoré bohom prisudzujú) a viera že ľudská duša sa postupným reinkarnovaním vyvinie, až "postúpi" na "pozíciu" jedného z bohov je pre nich prirodzená. a daný "boh" zasa žije svoj život, reinkarnuje sa, vyvíja sa ďalej, a keď nastane čas, zasa "postúpi" o "stupienok vyššie").
teória evolúcie aplikovaná na spiritualitu, v zásade si to isté ako améba, akurát je medzi vami niekoľko miliónov rokov rozdielu, všetky ostatné rozdiely ktoré pozoruješ vychádzajú len z toho.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
A zvierat a rastlín bolo kedy si viac, čiste technicky čím ďalej tým vymiera viac a viac druhov a zomiera viac a viac divokých zvierat a zároveňs arodí viac a viac ľudí... ak nerátame vyspelé krajiny...
čo sa týka zvierat, tie síce majú dušu, ale je v neživotnom rode množného čísla a nemôže sa páriť s ľudskou.
duša je len jedna, nekonečne "deliteľná" a pritom sa nikdy nedelí.
Ako to myslíš ? Trochu viac k veci ...
A btw : to znamená, že veríš v reinkarnáciu ?
Odpoveď na môj comment hore bude fajn. Do toho.
1. "To znamená že to aký som bol keď som mal 4 roky a to aký som keď mám 28 je vlastne tá istá povaha? To bude asi trochu inak..."
2. "To znamená že C v jednom a E v druhom takte pesničky je vlastne ten istý tón, keď sú oba v tej istej pesničke? To bude asi trochu inak..."
samozrejme že to bude inak. základná pointa reinkarnácie je vývoj z nižších foriem na vyššie. táto základná pointa ostáva. osobnosť je len to ako ďaleko sú jednotlivé tvoje názory a naučené/navyknuté/vybraté reakcie od hypotetických dokonalých názorov a reakcií hypotetickej dokonalej povahy/bytosti. čo znie dosť... kastársky, rozdeľuje to ľudí na viac a menej "vyvinutých", a to vyzerá blbo, ale ruku na srdce - nikdy si nestretol človeka o ktorom si mal prinajmenšom pocit (ak si ho aj nevyjadril slovne), že je po akejkoľvek stránke (morálne, disciplínou, inteligenčne, vedomostne) pod tvojou alebo nad tvojou úrovňou? samozrejme že stretol.každý človek na svete je v niektorých veciach pod a v niektorých nad tvojou úrovňou.
(a všetci ľudia na svete sú vývojovými stupňami k hypotetickej dokonalej bytosti - bohu, ale tu už je riziko že sa zatiahneme do inej debaty do ktorej sa zatiahnuť nechcem, každopádne buddhisti majú doslova hierarchiu "bohov" (oni ich tak nevolajú, lebo vedia že dané bytosti nimi nie sú, ale menej vzdelaní západniari ich tak zvykli volať, lebo majú všetky atribúty ktoré bohom prisudzujú) a viera že ľudská duša sa postupným reinkarnovaním vyvinie, až "postúpi" na "pozíciu" jedného z bohov je pre nich prirodzená. a daný "boh" zasa žije svoj život, reinkarnuje sa, vyvíja sa ďalej, a keď nastane čas, zasa "postúpi" o "stupienok vyššie").
teória evolúcie aplikovaná na spiritualitu, v zásade si to isté ako améba, akurát je medzi vami niekoľko miliónov rokov rozdielu, všetky ostatné rozdiely ktoré pozoruješ vychádzajú len z toho.
Nezmysel. Ale chapem ,ze by sa ti to hodilo a sedi to s tvojim zivotnym "presvedcenim" ( ak sa to da tak nazvat...).
Ani ma nenapadne vypisovat konkretnosti , ved ti si veris , a keby to bolo inac ,nie je co stratit, ze . simple
Samozrejme, nebudem ta chciet presvedcit o nicom.
"Samozrejme, nebudem ta chciet presvedcit o nicom."
samozrejme, len hodíš do placu že z bližšie neurčených dôvodov je podľa teba to čo som napísal nezmysel, klasika