Prave som docitala podla mna dost zaujimavy blog ( » mono.sk/nechaj-mamu-pis... v skratke o zene, ktora sa nejak nestotoznila s tym, ze je matka a viac by jej vyhovovalo, keby ziadne dieta ani nemala.
Je to podla vasho na
ten článok z najmama sa mi páčil... aj keď ich nechcela... mala ich a starala sa o ne... podľa mňa aj to je nejaký prejav lásky predsa len ak by ich fakt nechcela krachlo by jej manželstvo a deti by už dávno žili niekde preč s otcom... a zaručene by sa nestarala a dospelú chorú dcéru...
Pocit je pocit, ide o to, ako sa k deťom správala....
Ak teda tak strašne tie deti nechcela a tie deti následkom toho trpeli, alebo im niečo chýbalo, mala ich niekomu dať....
má pravdu v tom že aj v rozhodnutí mať deti aj v rozhodnutí nemať deti je sebectvo.
a že je hlúpe hovoriť ženám, ktoré po deťoch netúžia že keď budú mať dieťa tak to príde.
a nemyslím si, že by boli jebnuté, pretože sama vidím všetky tie argumenty a prehováranie keď niekomu poviem že nechcem deti a je dosť ťažké tomu neuveriť. a celkovo je ťažké až nemožné niekedy neurobiť niečo čo sa "má" robiť.
(a som rada že som si to prečítala. a strašne obdivujem tú ženskú z najmamy a nech mi niekto povie čo je na tom sebecké keď pre deti urobila všetko čo mohla)
@6 hej : ) a obdivujem aj tu odvahu ze to tak verejne priznala. pride mi ze v tejto spolocnosti je takyto nazor fakt neakceptovatelny ajked si myslim, ze je omnoho viac rodicov co to v sebe takto citi ale boja sa to vyslovit nahlas
sranda... že tá matka z druhého článku, aj ked neprechováva žiadne pocity k tým deťom, furt hovorí ako ich nechcela ale starala sa o ne lepšie ako mnohé mamky...
myslim, ze by som to citila rovnako a preto nechcem urobit nieco take, ze sa dam prehovorit. myslim, ze vela deti je vysledkom spolocenskeho tlaku bud mocneho muzya, slabej zeny alebo spolocenskeho trendu mat deti, jak v socializme nastal porodny boom...niekto bazi po uznani v rodine a oni to chcu tak umlcia babicku a je pokoj. podla mna je to bezne ze to tak je ako to ta mama pisala druha, lebo prvy odkaz mi nejde...a skor sa asi ozvali ti ktori nemaju to pohodlie povedat to ovorene...ze asi by nimi opovrhovali keby to priznali a len naoko ju odsudzuju...no je to krute ale ani dieta som nechapala potrebu dospelych predstierat nam krajsi svet...
a je to krute len voci nej ze milovala takeho muza co ju naviedol na vec ktoru nechcela. voci tym detom je krute ze si to mozu precitat.podla mna ona bola hlupa a on zly take nieco sa nemalo stat.ktovie preco to robil on...
Myslím že je to skôr tým že má ešte len batoľa. Preto existuje materská dovolenka aby sa matka(alebo otec) venovali týmto potrebám dieťaťa ktoré je totálne nesamostatné, uplakané, pokakané... Potom to ale väčšina matiek zvláda lepšie dieťa vyrastie a hoc stále vyžaduje pozornosť naučia sa to skĺbiť so svojim predchádzajúcim životom.
@sapphirizing Pôrodný boom na území Československa bol v roku 1974, o nejakom vplyve silnejšieho muža by som nehovoril, v niektorých krajinách bol pôrodný boom v 50tych rokoch, napr. v USA, ale ok. Čo sa týka ČSSR, po 68om sa štát snažil aspoň trocha vylepšiť sociálnu politiku, rôznymi výhodami pre rodiny a pod - dlhšie materské, väčšie príspevky na dieťa, atď.. A jedinou antikoncepciou boli, ak sa nemýlim, potraty, takže ľudia museli vedieť, do čoho idú. A to, keď chce dakto deti, znamená podľa teba automaticky, že nevedia, čo od dobroty? Aby sa rodina zachovala a boli ďalšie generácie, tak asi treba nejaké potomstvo, nemyslíš?
Nemyslím že je sebecké ak si povie že joj teraz nemôžem ísť s kamarátmi von ale musím tu byť s ním. Podľa mňa je to normálne. Ak ale zostane s ním(alebo to zariadi v prospech dieťaťa) tak je dobrou matkou. A to je to najdôležitejšie.
keď mám byť úprimná...ani ja zrovna nie som nadšená, že mám dieťa...akosi som si neuvedomovala celkom do čoho idem...teda..vedela som, že to bude náročné..ale pokým človek nezažije, tak si to nevie až tak presne predstaviť, čo všetko to obnáša...myslela som, že to budem zvládať lepšie..občas mi už haprujú nervy zo všetkého..chýba mi voľnosť..som mladá ešte...a viem, že na tieto fakty som mala myslieť skôr...že priidu obmedzenia a zodpovednosť...ale jednoducho som bola zblbnutá z lásky....a odkedy už nie sme komplet rodina, tak to mám ešte ťažšie a s tým som akosi pôvodne nepočiitala....no našťastie mám skvelú rodinu okolo seba, ktorá mi pomáha, za čo som im nesmierne vďačná......a malú napriek celej situácii strašne ľúbim, aj keď to moc nedávam najavo niekedy...veď je zdravá, krásna a inteligentná! čo viac by som mohla chcieť?! viem, že nie som najlepšia mama..ale snažiim sa, aby mala všetko čo potrebuje atď.
@sturmer ked chce niekto deti, tak nech si najde niekoho kto ich chce tiez a nech neprehovara niekoho kto ich nechce stylom ze ,,ty nevies o com tocis''
@sapphirizing šak v tomto prípade nikto nikoho neprehováral. ona nechcela deti, on chcel. ona ho chcela urobiť šťastným tak sa dala nabúchať. nikde neni písané, že by ju chlap nútil.
@greyness keby nevedel, ze ich nechce, tak vtedy to nie je prehovaranie ale on vedel, ze ona nechce deti a napriek tomu jej povedal, ze ona nevie, o com hovori, lebo je mlada. to je oblbovanie, prehovaranie, podvadzanie, proste zle chovanie, nemal s nou mat deti, aj ked on chcel, lebo vedel ze ona nechce. potom nemozu obvinovat len ju, ked povie, ze tie deti nema rada, lebo...vyssie pisane...
@sapphirizing ja to chápem inak. to neni žiadne oblbovanie len povedal to, čo hovorí väčšina ľudí.
ja som napríklad minule doma povedala, že sa nechcem vydať a nechcem mať deti a mama mi povedala, že som ešte mladá, že neviem o čom hovorím. a neberiem to ako oblbovanie. sama si to uvedomujem, že časom sa môže tento môj názor zmeniť ale aj nemusí. to je to isté ako v ich prípade. on len dúfal, že sa zmení. a očidividne sa v niečom zmenil.
mi nehovor, že keby žena, čo je presvedčeá že nechce dieťa by nebrala antiku alebo sa jednoducho nedala sterilizovať. a najvtipenjšie je, že dokonca má tie deti dve.
ja jej ako neberem, že môže ľutovať, že ich má a že bez nich by mala lepší život ale očividne sa až tak moc nebránila tomu mať ich. a pochybujem, že ich mala lebo ju chlap donútil. kokotina.
tiež mi napadlo, že kto deti nechce tak nech ich nemá ale... nie je to také jednoduché. chlapi ich poväčšine chcú viac ako ženy a tiež im to menej zasahuje do života. oni sa vzdajú síce svojho voľného času lenže ženy v prvých rokoch takmer všetkého. neviem ako by som riešila takúto situáciu
tak ako dobre nevieme co sa tam udialo presne, ako doslo k oplodneniu, ci nedopatrenim alebo planovane ale tak urcite aj on trpi tym ze ona je tak nestastna z tych deti lebo taketo vyjadrenia asi dost ublizia jeho milovanym detom. a urcite sinemyslim ze nejaka zena by sa dala sterilizovat lebo nechce deti. podla mna by to urobil dakto max zo zdravotnych dovodv, ked take nieco je. ako neviem ci potom ma zena len ochromenu reprodukcnu schopnost alebo nie je nejaka ina celkovo. lebo ked z menopauzy zenam dost sibe, tak ja by som asi nikdy nerobila nic nezvratne...a ci nebrala antikoncepciu nevieme, navyse aj pri tej motyka vystreli. @greyness
ja neviem či mňa rodičia chcú či nie, ale odkedy sa rozviedli žijem sama a je mi fajn
ale bohužiaľ chodia ku mne či ešte žijem
napríklad aj teraz je oco pri mne a obnovuje mi v garzónke nábytok a steny a vymaloval aj balkón
nehnevaj sa, ale keby im nepreskočilo keď sa rozviedli bolo by to všetko iné
vtedy nemysleli na to, že majú aj dcéru ktorá ich možno potrebuje a nechali ma samú samučkú na intráku
@biancadetolle nemozes od ludi chcet aby spolu zostavali ked to neklape (aj ked su to rodicia), podla mna by boli dost nestastnejsi keby spolu zostali (aj ked ty by si bola mozno stastnejsia)
áno viem, že máš pravdu, ale ja som si tedy myslela, že sa zbláznim
vieš čo to je keď vyrastáš v rodine kde ťa rozmaznávajú rodičia aj starí rodičia lebo sme žili všetci spolu a zrazu z ničoho nič ostaneš úplne sama,
lebo starí rodičia umreli a rodičia sa rozviedli
to neprajem ten pocit bezmocnosti a strašnej osamelosti zažiť nikomu
moja mama to hovori vždy keď chceme niečo čo jej nie je po chuti a inak si o týchto rodičoch myslím že mali deti príliš skoro a neboli s tým stotožnený.
ja som počula, že sú ženy ktoré si neuvedomujú do čoho idú a počas tehotenstva sú jednoducho šťastné že bude dieťa a ko ho porodia tak k ním nič necítia, že akoby bolo cudzie.. a že aa to stáva často, niekto si dieťa zo slušnosti alebolútosti nechajú, iné dajú z pod strechy preč... nie je to chyba matky, je to vraj nejaká "vada"
@loveistheanswer
Nechápeš, čo hovorím? Jednoducho ak žena CÍTI, že chce dieťa, tak hádam (ak má s kým) si ho spraví. Ale potom si UVEDOMÍ, že vlastne nie je pripravená byť matkou.
@devine ale tak či onak sú to dve odlišné veci... podobne som na tom aj ja... napríklad na jednej strane cítim, žeby som chcel vzťah, ale na druhej strane už teraz si uvedomujem, že nie som na to pripravený... avšak ak niekto najskôr niečo chce a potom pravý opak... tak to už kde sme? ta šak buď viem naisto, že niečo chcem a som si vedomý všetkých následkov, ktoré to obnáša alebo neviem... jednoducho ľudia v dnešnej dobe nevedia poriadne čo chcú, len to robia...
@loveistheanswer
Lebo ty sa v tom vyznáš najlepšie. Jednoducho ty nemôžeš poznať ten pocit, čo cíti žena. Jednoducho ju to všetko rozhodí a potom nevie, čo chce.
@loveistheanswer
Ach jaj, nie všetky sa tam radia. Ty máš proste svoj názor, ale ak sa ti snaží niekto niečo vysvetliť, tak to už nie, TY máš len pravdu. Uvedomuješ si, že to vôbec robíš?
@biancadetolle sorry, že sa do toho pletiem... nehovorím, že to je príjemné.. ale keď je človek schopný bývať sám na intráku, predpokladám že má tak min.15-16 rokov.. a vtedy by sa už celkom patrilo, aby pochopil, že rodičia nebudú stoj čo stoj svoji kvôli nemu, hádam.
teda aspoň ja by som od takého dieťaťa čakala v roli matky aspoň akú takú toleranciu.
neviem, nemám deti, takže aj keď k tomu momentálne môžem mať k tomu nejaký postoj, ak by som deti mala, možno by bol úplne iný.
momentálne sa môžem jedine vcítiť do role tých detí a keď si predstavím, že by som cítila, že ma moja matka nemá rada a nemiluje... možno sa v tom článku mali viac venovať postoju tých detí.
@biancadetolle no práveže neviem, usudzujem iba z toho mála čo som si prečítala, možno vyznel hlúpo ten pohŕdavý smajlík so založenými rukami, ono kedysi otáznik v zátvorkach bol taký smajlík "neviem"..
a túto situáciu poznám iba z pohľadu dieťaťa a nikdy som to rodičom nemala za zlé.
Od tej matky to bolo dosť hnusné, ale zase dala tým deťom život a vychovala ich.. Stačí to, ak sa s tým dieťa dokáže zmieriť je to v pohode Aj keď bude deťom stále chýbať tá láska.. Hej zo začiatku to bolí, ale dá sa na to zvyknúť.. Materinská láska znamená veľa, no nie všetko...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
Ak teda tak strašne tie deti nechcela a tie deti následkom toho trpeli, alebo im niečo chýbalo, mala ich niekomu dať....
a že je hlúpe hovoriť ženám, ktoré po deťoch netúžia že keď budú mať dieťa tak to príde.
a nemyslím si, že by boli jebnuté, pretože sama vidím všetky tie argumenty a prehováranie keď niekomu poviem že nechcem deti a je dosť ťažké tomu neuveriť. a celkovo je ťažké až nemožné niekedy neurobiť niečo čo sa "má" robiť.
Je to smutné.
ja som napríklad minule doma povedala, že sa nechcem vydať a nechcem mať deti a mama mi povedala, že som ešte mladá, že neviem o čom hovorím. a neberiem to ako oblbovanie. sama si to uvedomujem, že časom sa môže tento môj názor zmeniť ale aj nemusí. to je to isté ako v ich prípade. on len dúfal, že sa zmení. a očidividne sa v niečom zmenil.
mi nehovor, že keby žena, čo je presvedčeá že nechce dieťa by nebrala antiku alebo sa jednoducho nedala sterilizovať. a najvtipenjšie je, že dokonca má tie deti dve.
ja jej ako neberem, že môže ľutovať, že ich má a že bez nich by mala lepší život ale očividne sa až tak moc nebránila tomu mať ich. a pochybujem, že ich mala lebo ju chlap donútil. kokotina.
ale bohužiaľ chodia ku mne či ešte žijem
napríklad aj teraz je oco pri mne a obnovuje mi v garzónke nábytok a steny a vymaloval aj balkón
nehnevaj sa, ale keby im nepreskočilo keď sa rozviedli bolo by to všetko iné
vtedy nemysleli na to, že majú aj dcéru ktorá ich možno potrebuje a nechali ma samú samučkú na intráku
áno viem, že máš pravdu, ale ja som si tedy myslela, že sa zbláznim
vieš čo to je keď vyrastáš v rodine kde ťa rozmaznávajú rodičia aj starí rodičia lebo sme žili všetci spolu a zrazu z ničoho nič ostaneš úplne sama,
lebo starí rodičia umreli a rodičia sa rozviedli
to neprajem ten pocit bezmocnosti a strašnej osamelosti zažiť nikomu
A čo ak mala pocit, že ho chce, ale nakoniec zistila, že sa vlastne necíti na to byť matkou?
Nechápeš, čo hovorím? Jednoducho ak žena CÍTI, že chce dieťa, tak hádam (ak má s kým) si ho spraví. Ale potom si UVEDOMÍ, že vlastne nie je pripravená byť matkou.
Lebo ty sa v tom vyznáš najlepšie. Jednoducho ty nemôžeš poznať ten pocit, čo cíti žena. Jednoducho ju to všetko rozhodí a potom nevie, čo chce.
Ach jaj, nie všetky sa tam radia. Ty máš proste svoj názor, ale ak sa ti snaží niekto niečo vysvetliť, tak to už nie, TY máš len pravdu. Uvedomuješ si, že to vôbec robíš?
Uhmm...
teda aspoň ja by som od takého dieťaťa čakala v roli matky aspoň akú takú toleranciu.
áno mamička, ty o tom veľa vieš a preto máš všetky práva kritizovať mňa
ďakujem
momentálne sa môžem jedine vcítiť do role tých detí a keď si predstavím, že by som cítila, že ma moja matka nemá rada a nemiluje... možno sa v tom článku mali viac venovať postoju tých detí.
a túto situáciu poznám iba z pohľadu dieťaťa a nikdy som to rodičom nemala za zlé.
beriem na vedomie
a prosím ťa, kašli už na to